Wat is cashflow en hoe beheer je het? (2024)

Je cashflow, ofwel je kasoverschot, geeft aan wat er bij je onderneming binnenkomt en uitgaat. Het is een goede graadmeter van hoe je onderneming draait én in feite ook je werkgeld. Er zijn verschillende goede manieren om je kasoverschot in de hand te houden.

In deze blog leggen wij je uit wat cashflow is, waarom het belangrijk is en hoe je dit beheert.

Dit vind je in de blog:

  • Cashflow: wat is het?
  • Vijf tips om overzicht op je cashflow te houden
  • Automatiseer je werkzaamheden

Cashflow: wat is het?

De cashflow van je onderneming is het verschil tussen geldontvangsten en gelduitgaven gedurende een bepaalde periode. Het wordt ook weleens het kastekort genoemd, cashflow is de term die doorgaans meer wordt gebruikt. __Duidelijk is dat je om je onderneming goed te kunnen runnen, moet zorgen dat je voldoende cashflow hebt. __

Maar let op: cashflow is niet zomaar het geld wat binnenkomt en eruit gaat. Cashflow is eigenlijk het geld waarmee je kunt werken. Geld dat binnenkomt uit de verkoop van goederen of diensten, maar ook uit andere zaken als bijvoorbeeld de verkoop van een deel van je vastgoed. Geld dat eruit gaat, besteed je bijvoorbeeld aan inkoop, investeringen of het betalen van lonen.

Cashflow is in feite het bloed van je onderneming of organisatie. Een positieve cashflow houdt de onderneming gezond, bij negatieve cashflow kan je bedrijf in de problemen komen.

Vijf tips om overzicht op je cashflow te houden

Er zijn verschillende manieren om zelf goed overzicht op je cashflow te hebben en houden:

#1 Analyseer je cashflow of kasoverschot uit het verledenOm je cashflow te bewaken, maak je eerst een lijst van je uitgaven en inkomsten en vervolgens categoriseer je ze.

Inkomsten: bijvoorbeeld alle pinbetalingen aan jou of betalingen en facturen van klanten. Maar ook contant geld - bijvoorbeeld via verkoop uit je winkel, of een leverancier die in cash betaalt.

Tip: Als het om contanten gaat, noteer dan wat je per dag binnenkrijgt.

Uitgaven: Uitbetalingen aan leveranciers en externe dienstverleners, terugbetalingen aan klanten, personeelskosten, huur, bankleningen, belastingen en andere kosten (IT, energie, catering, et cetera).

Analyseer van een aantal maanden hoe de inkomsten en uitgaven waren. Zit er een lijn in of is het heel onregelmatig? Wellicht kun je het meer stroomlijnen, bijvoorbeeld door eerder te factureren of de betaaltermijn van je klanten te verkorten.

#2 Neem een stap terug en bekijk je uitgavenAls je je cashflow uit het verleden nader bekijk, kom je al snel tot het besef welke uitgaven overbodig zijn en wat je belangrijkste inkomstenbronnen zijn.

Ga bijvoorbeeld na welke abonnementen maandelijks kosten voor jouw bedrijf met zich meebrengen en schrap deze uitgaven als ze niet bijdragen aan het dagelijkse ‘ritme’ van je bedrijf. Dit zal je helpen een solide en betrouwbare basis te leggen voor de volgende stappen.

#3 Gebruik alleen wat je hebtOm ervoor te zorgen dat je cashflow ook daadwerkelijk goed loopt, zorg dan dat je alleen naar de werkelijk ontvangen en uitbetaalde bedragen kijkt en niet naar wat je nog moet ontvangen. Met andere woorden, ook al hebt je een leverancier of klant die je vertrouwt en waarmee je al lang samenwerkt, kijk naar je kasoverschot en gebruik de middelen die je realtime werkelijk bezit.

#4 Volgen van transacties in realtimeZodra je een duidelijk beeld hebt van je kasstromen in het verleden, controleer dan je beschikbare liquide middelen op dagelijkse basis. Het is belangrijk dat je in real time informatie kunt verzamelen om een beter zicht te hebben op de dagelijkse prestaties van je bedrijf en met een gerust hart te ondernemen.

#5 Stel een cashflowprognose opEen cashflowprognose betekent concreet dat je je cashflow gegevens uit het verleden gebruikt om te anticiperen op je terugkerende inkomsten en uitgaven. Pas vervolgens je prognose aan op basis van de nieuwe doelstellingen die je hebt vastgesteld voor jezelf en de projecten en plannen die je wilt uitvoeren.

Om je beschikbare liquide middelen in de nabije toekomst beter te voorspellen, moet je ook rekeninghouden met je ontvangsten en -uitgaven die nog niet zijn betaald. Met deze stap kun je zorgen voor beschikbare middelen en weet je wat je uitgaven op korte en langere termijn zijn, zoals aan werknemers, leveranciers, leningen, et cetera.

Met een goed uitgewerkte cashflowprognose kunt je gemakkelijk preventieve maatregelen nemen. Heb je misschien tijdelijk een lening nodig, of wil je je strategie wijzigen? Zo voorkom je dat je in de problemen komt.

Door je resultaten te vergelijken met je cashflow forecast, kun je bepalen of je prestaties op het verwachte niveau zijn of niet. Deze stap is eenvoudig en geeft je veel informatie. Je weet precies of je in de goede richting zit.

Automatiseer je werkzaamheden

Hoe meer je kunt vertrouwen op je cashflow forecast, hoe meer zekerheid je hebt in je dagelijkse besluitvorming. Alle bovenstaande stappen om je cashflow/kasoverschot te monitoren, lijken misschien een brug te ver, omdat je vooral wilt ondernemen.

Gelukkig zijn er ook steeds meer tools om jouw cashmanagement eenvoudig en overzichtelijk te beheren en je te helpen bij je cashflow forecast. De cashflow management tool van Agicap neemt je dus veel werk uit handen en je kunt nauwkeurig in real timecontrole houden over je liquiditeit.

Je kan werkzaamheden namelijk automatiseren, zoals het categoriseren van je transacties en dagelijkse updates van je financiële gegevens.

Wat is cashflow en hoe beheer je het? (2024)

FAQs

Wat is cashflow beheer? ›

Cashflow management bestaat uit het beheer op basis van actueel inzicht van de inkomende en uitgaande kasstromen van uw bedrijf. Het gaat dus om het resultaat van de inkomsten en kosten van uw onderneming.

Wat verstaan we onder cashflow? ›

Cashflow is het geld dat er op je rekening af gaat en bij komt. Winst staat niet altijd al op je rekening. Zo kun je het bedrag op een uitstaande factuur optellen bij je opbrengst, en meerekenen in je winst. Maar het geld staat nog niet op je rekening en hoort dus niet bij je cashflow.

Wat is een goede cash flow? ›

Een positieve cashflow betekent dat je bedrijf meer geld ontvangt dan uitgeeft. Dan kun je alle rekeningen betalen en hebt nog geld over. Financiering heb je dus niet nodig.

Wat is het beheer van de cashflow? ›

Wat is cashflowbeheer? Cashflowmanagement is het volgen en controleren van de hoeveelheid geld die een bedrijf in- en uitgaat, om de cashflowbehoeften nauwkeurig te kunnen voorspellen . Het is het dagelijkse proces van het monitoren, analyseren en optimaliseren van het nettobedrag aan contante ontvangsten – minus de uitgaven.

Waarom is het beheren van de cashflow belangrijk? ›

Door uw zakelijke cashflow te begrijpen en te beheren , kunt u veerkrachtig blijven in onzekere tijden en u snel aanpassen aan veranderingen zoals stijgende prijzen en problemen met de toeleveringsketen . Van het beperken van financiële risico's zoals late en gemiste betalingen tot het helpen ontdekken van investeringsmogelijkheden.

Waarom is cashflow belangrijker dan winst? ›

Kasstroomoverzichten geven daarentegen een eenvoudiger rapport van de beschikbare contanten . Met andere woorden: een bedrijf kan 'op papier' winstgevend lijken, maar niet over voldoende contant geld beschikken om de voorraden aan te vullen of de onmiddellijke bedrijfskosten, zoals lease en nutsvoorzieningen, te betalen.

Wat is een ander woord voor cashflow? ›

Een ander woord voor Casfhlow is Kasstroom. Het is het verschil tussen de werkelijke ontvangsten (bijv. door verkoop) en uitgaven (rekeningen, salarissen etc). Cashflow geeft dus jouw hoeveelheid liquide middelen aan.

Wat is een gezonde cashflow? ›

Een gezonde cashflowratio is een hogere verhouding tussen de instroom van kasmiddelen en de uitstroom van kasmiddelen . Er zijn verschillende ratio's om de gezondheid van de cashflow te beoordelen, maar een veelgebruikte ratio is de operationele cashflowratio: de cashflow uit bedrijfsactiviteiten, gedeeld door kortlopende schulden.

Hoe creeer ik cashflow? ›

Zo bereken je de cashflow!

Een ondernemer ontvangt in een kwartaal €20.000 uit verkopen en geeft €10.000 uit aan inkopen en salarissen. Cashflow = inkomende geldstromen - uitgaande geldstromen, dus €20.000 - €10.000 = €10.000. Hij heeft in dat kwartaal dan een positieve cashflow van €10.000.

Wat is een goede positieve cashflow? ›

Als het verworven geld van een bedrijf groter is dan het uitgegeven geld , heeft het een positieve cashflow. Met andere woorden: een positieve cashflow betekent dat er meer geld binnenkomt dan eruit gaat, wat essentieel is voor een bedrijf om de groei op de lange termijn te ondersteunen.

Waarom is cashflow zo belangrijk? ›

Cashflow is een belangrijk hulpmiddel bij het nemen van financiële beslissingen en het maken van prognoses. Door de cashflow van een bepaalde periode te analyseren, krijg je inzicht in de financiële gezondheid en de levensvatbaarheid van een project of bedrijf.

Wat is cashmanagement in eenvoudige woorden? ›

Cashmanagement is het bewaken en in stand houden van de cashflow om ervoor te zorgen dat een bedrijf over voldoende middelen beschikt om te kunnen functioneren . Investeringen, factuurbetalingen en onverwachte verplichtingen kunnen de in- en uitstroom van een bedrijf beïnvloeden, en op hun beurt het kasbeheer.

Wie is verantwoordelijk voor het cashflowbeheer? ›

Chief Financial Officers, Business Managers en Corporate Treasurers zijn doorgaans de belangrijkste personen die verantwoordelijk zijn voor de algemene cashmanagementstrategieën, stabiliteitsanalyses en cashgerelateerde verantwoordelijkheden. Veel bedrijven falen in cashmanagement en de redenen daarvoor variëren.

Wat is het verschil tussen winst en cashflow? ›

Nog even in het kort: de winst is het bedrag dat je aan het eind van het jaar onder aan de streep overhoudt nadat je alle kosten ervan afgetrokken hebt. Je omzet is het totaal van de verkopen in een bepaalde periode (exclusief btw) en je cashflow is het geld dat je bedrijf binnenkomt en uit gaat.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Domingo Moore

Last Updated:

Views: 6476

Rating: 4.2 / 5 (73 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Domingo Moore

Birthday: 1997-05-20

Address: 6485 Kohler Route, Antonioton, VT 77375-0299

Phone: +3213869077934

Job: Sales Analyst

Hobby: Kayaking, Roller skating, Cabaret, Rugby, Homebrewing, Creative writing, amateur radio

Introduction: My name is Domingo Moore, I am a attractive, gorgeous, funny, jolly, spotless, nice, fantastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.