Grip op je geld met efficiënt cashflow management | Moss (2024)

Inzicht in je liquiditeiten, oftewel het geld in je bedrijf, zorgt ervoor dat je nooit geld tekort komt. Met cashflow management weet je altijd hoeveel geld er de komende tijd binnenkomt en uitgaat. En dat is belangrijk. Want daarmee kun je faillissem*nt als gevolg van liquiditeitsproblemen voorkomen. Maar hoe pak je een goed en efficiënt cashflow management precies aan? We geven je een aantal waardevolle tips.

Wat is cashflow?

Het Engels woord cashflow kennen we in Nederland als kasstroom. Het omvat alle geldstromen in je organisatie. Het verschil tussen de ontvangsten en uitgaven gedurende een bepaalde periode of voor een bepaald project is de netto cashflow. Wanneer de ontvangsten in een bepaalde periode hoger zijn dan de uitgaven, spreken we van een positieve cashflow. Is het juist andersom en zijn de ontvangsten lager dan de uitgaven? Dan gaat het om een negatieve cashflow.

Cashflow is een cruciale financiële indicator en wordt vaak gezien als de levensader van elke organisatie. Doordat het de geldstroom in een bepaalde boekhoudperiode meet en alleen de direct beschikbare financiële middelen voor uitgaven omvat, weerspiegelt de cashflow de werkelijke financiële prestaties van een bedrijf.

Daarmee onderscheidt het zich van de winst, die ook niet-constante posten omvat. Verwar de uitgaven en ontvangsten bij de cashflow dus niet met kosten en opbrengsten, in dat laatste geval bereken je namelijk de winst of het verlies. Uitgaven en ontvangsten zijn de momenten waarop het geld daadwerkelijk van eigenaar verandert.

Waarom is het bijhouden van de cashflow belangrijk?

Grip op je geld met efficiënt cashflow management | Moss (1)

Bij een grote investering kan de cashflow soms negatief uitvallen. Dat hoeft geen probleem te zijn. Blijft de cashflow langdurig negatief? Dan wordt het wel een probleem. Er kan van daaruit een negatieve spiraal ontstaan. Als je vervolgens bijvoorbeeld geld moet lenen om aan je betalingen te voldoen, kost je dat alleen maar geld.

Een positieve cashflow kan juist het tegenovergestelde betekenen. Doordat er meer geld binnenkomt dan eruit gaat, kun je aan al je verplichtingen voldoen. En dat kan betalingskortingen met zich meebrengen, je wordt dus beloond. Daarmee krijg je extra rendement en kom je juist in een positieve spiraal terecht.

Wat is cashflow management?

Cashflow management wordt ook wel cashmanagement genoemd. Het gaat hierbij om alle activiteiten die te maken hebben met het optimaliseren van geldstromen van en naar de organisatie. De opbrengsten maximaliseren, de rentekosten zo laag mogelijk houden en de kosten van cashflow minimaliseren is de taak van het credit management. Zij maken hierbij gebruik van cashflow prognoses, cashflow projection en nauwkeurige cashflow reporting. Door dit in kaart te brengen, komt de onderneming niet voor verrassingen te staan.

Efficiënt cashflow management is essentieel voor het succes van een onderneming. Een positieve cashflow zorgt voor voldoende middelen om te investeren in groei, schulden af te lossen en nieuwe financiering aan te trekken.

7 waardevolle tips om de cashflow te verbeteren

Grip op je geld met efficiënt cashflow management | Moss (2)

Slim cashflow management betekent vooral niet alleen focussen op de aanjagers van winst en verlies, maar ook op factoren die de cashflow beïnvloeden. Deze omvatten factuurbeheer, verplichtingen, vorderingen, evenals schuldaflossing en inventaris.

We hebben zeven tips op een rijtje gezet waarmee je meer grip op je cashflow kunt krijgen en het cashflow management op de lange termijn kunt verbeteren.

Tip 1: Houd altijd het overzicht

Bekijk minimaal één keer per maand de cashflow resultaten. Zo heb je te allen tijde de cashflow in beeld en kun je het onder controle houden. Daarnaast kan tijdig worden vastgesteld of de onderneming een cashflow heeft die overeenkomt met de omzet- en groeidoelstellingen. De regelmatig verzamelde gegevens bieden een nauwkeurige basis voor verdere rapportage en kasstroomprognoses die de liquiditeit op de lange termijn ondersteunen.

Vooral uitgaven in lopende zaken houd je het liefst altijd bij, en niet slechts één keer per maand of één keer per jaar. Slimme digitale uitgavenoplossingen zoals Moss helpen je op elk moment te begrijpen waar je geld is gebleven en voorziet in uitgebreide rapporten en prognoses. Daarmee optimaliseer je je bestedingsgedrag en de toekomstige uitgaven en verdeel je de budgetten efficiënter.

Tip 2: Vermijd onnodige uitgaven

Identificeer en verminder kosten voor operationele activiteiten. Daarmee kun je je cashflow snel verbeteren. Zo biedt Moss bijvoorbeeld virtuele en fysieke bedrijfscreditcards om uitgaven beter te beheren. Alle lopende uitgaven zijn hiermee altijd overzichtelijk en optimalisatiepotentieel herken je direct.

Je kunt aan medewerkers creditcards uitgeven met daarop een individueel budget. Zo heb je altijd de uitgaven voor onkosten, kantoorbenodigdheden of marketingcampagnes onder controle. Je kunt hiermee grenzen stellen en een cashflowplanning maken. Zelfs een kleine aanpassing in het bestedingsgedrag kan een blijvend positief effect hebben op de totale cashflow.

Budgetcontrole:
Meer controle & transparantie

Grip op je geld met efficiënt cashflow management | Moss (3)

Tip 3: Verhoog de omzet

Het klinkt misschien als een cliché, maar het verhogen van de verkoop is één van de meest effectieve manieren om de cashflow te vergroten. Er zijn verschillende strategieën om dit te bereiken, die kunnen worden onderverdeeld in drie kernbenaderingen:

  • Het vergroten van het aantal klanten.
  • Het verhogen van het aantal verkopen per klant.
  • Het verhogen van de prijzen.

Het hangt af van je specifieke situatie voor welke benadering je kiest. Het omzetten van leads in betalende klanten kan bijvoorbeeld meer tijd en middelen vergen, terwijl het stimuleren van de verkoop aan bestaande klanten vaak een grondige gegevensanalyse vereist.

Tip 4: Versnel factuurbeheer

Onafhankelijk van het feit of je de winst hebt vergroot of niet, efficiënt cashflowmanagement draait niet alleen om het sluiten van verkopen, maar ook om het tijdig innen van geld van debiteuren. Hiervoor is het essentieel een efficiënte factuurstroom te hanteren, waardoor klanten hun openstaande betalingen sneller voldoen.

Er zijn verschillende mogelijkheden om dit op te zetten:

· Verkort de betalingstermijn. Hierdoor kun je sneller geld ontvangen. Bijvoorbeeld door de termijnen in te korten van 60 dagen naar 30 dagen. Het is hierbij wel belangrijk om de klantrelaties in de gaten te houden, soms kan een verkorte deadline hier namelijk invloed op hebben.

· Bied flexibele betaalopties aan. Door de mogelijkheden aan betaalopties te verbreden, vergroot je de kans dat klanten hun rekeningen tijdig betalen. Soms heeft een klant bijvoorbeeld de voorkeur betalingen per creditcard te voldoen, maar als jouw organisatie alleen bankoverschrijving accepteert, kan dit leiden tot vertraging in de betaling.

Het meest doeltreffend om het factuurbeheer te versnellen, is door over te stappen op een digitale factuurstroom. Door alle inkomende en uitgaande facturen digitaal en centraal te verwerken, bespaar je niet alleen tijd en papier, maar worden debiteuren ook sneller omgezet in contanten. Dit draagt bij aan een vlottere cashflow en een efficiënter beheer van de financiën.

Tip 5: Bied kortingen aan – creëer prikkels

Denk hierbij aan het geven van een korting van 2 tot 3 procent als de factuur binnen tien dagen wordt betaald. Een speciale aanbieding kan aanmoedigen de betaling binnen een bepaalde termijn te voldoen. Dit heeft niet alleen een positief effect op de cashflow, maar creëert ook een stimulans voor potentiële nieuwe klanten om tot aankoop over te gaan.

Tip 6: Controleer de inventaris

Vooral wanneer een organisatie te maken heeft met een liquiditeitscrisis, kan het noodzakelijk zijn om materiële vaste activa te verkopen om tijdig over liquide middelen te beschikken. Maar ook buiten bedreigende situaties kan het de moeite waard zijn om de inventaris te evalueren. De verkoop van overbodige materialen, zoals oude apparaten, hardware, machines enzovoorts is één van de eenvoudigste manieren om snel geld binnen te krijgen. Ook bespaar je er eventuele opslagkosten mee.

Tip 7: Gebruik zakelijke bedrijfscreditcards

Zakelijke creditcards vormen een waardevolle buffer voor de cashflow, mits het kredietlimiet en de betalingsvoorwaarden goed zijn afgestemd. Moeten er dringend betalingen worden gedaan terwijl liquide middelen op korte termijn schaars zijn? Dan bieden creditcards een effectieve oplossing. Met een specifieke betalingstermijn als basis, kunnen in de tussentijd mogelijk verdere inkomsten worden ontvangen of nieuwe verkopen worden gerealiseerd voordat de facturering plaatsvindt.

Tegenwoordig bieden veel creditcardaanbieders aanvullende digitale oplossingen om alle uitgaven goed bij te houden. Dit maakt het cashflowbeheer met een bedrijfscreditcard transparanter en er kan efficiënter worden ingepland.

Beheer je cashflow en plan vooruit met Moss

Budgetcontrole:
Meer controle & transparantie

Grip op je geld met efficiënt cashflow management | Moss (4)

Moss maakt controle makkelijker door intelligente oplossingen. Het geeft altijd een duidelijk overzicht van alle personeelskosten. Met de virtuele en fysieke creditcards voor al je medewerkers volg je transacties realtime en heb je de volledige controle over hoeveel geld waaraan wordt besteed. Ook bieden uitgebreide rapportages en analyses gedetailleerde inzichten in alle uitgaven, en geeft het Moss Dashboard een realtime overzicht van alle betalingen.

Zet individuele abonnementskaarten op met Moss om herhaalde betalingen te volgen en onnodige abonnementen of bestellingen direct te identificeren. Ontdek de mogelijkheden van Moss om kosten te besparen en het uitgavenbeheer te optimaliseren en ga voor een efficiënt cashflow management.

  • Over
  • Laatste berichten

Grip op je geld met efficiënt cashflow management | Moss (5)

Jens van Daalen

Jens effortlessly intertwines finance and technology with nearly three years in SME accounting and over two years shaping B2B-SaaS business development in the payments sector. His expertise crafts a narrative that unravels the nuances of modern expense management with ease.

Grip op je geld met efficiënt cashflow management | Moss (6)

Laatste berichten van Jens van Daalen

    Grip op je geld met efficiënt cashflow management | Moss (2024)
    Top Articles
    Latest Posts
    Article information

    Author: Jonah Leffler

    Last Updated:

    Views: 6460

    Rating: 4.4 / 5 (65 voted)

    Reviews: 88% of readers found this page helpful

    Author information

    Name: Jonah Leffler

    Birthday: 1997-10-27

    Address: 8987 Kieth Ports, Luettgenland, CT 54657-9808

    Phone: +2611128251586

    Job: Mining Supervisor

    Hobby: Worldbuilding, Electronics, Amateur radio, Skiing, Cycling, Jogging, Taxidermy

    Introduction: My name is Jonah Leffler, I am a determined, faithful, outstanding, inexpensive, cheerful, determined, smiling person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.