Kleine ondernemersregeling: korting op je btw | FinancElle (Elle Loijens) (2024)

Je zou haast denken dat het onmogelijk is… Korting krijgen op je belasting?! Van de belastingdienst?! Maar jawel… Het is mogelijk om btw-vermindering te krijgen als je een ‘kleine ondernemer’ bent. Dit heet de kleine ondernemersregeling (KOR).

Een kleine ondernemer ben je als je in een jaar minder dan €1.883 aan btw moet betalen (dit cijfer geldt voor het jaar 2019). Je kunt dan in aanmerking komen voor vermindering van de btw óf je hoeft zelfs helemaal geen btw te betalen. Daarnaast kun je eventueel ontheffing van de administratieve btw-verplichtingen krijgen. Er zijn een aantal extra voorwaarden, daarover lees je hieronder meer.

LET OP: lees in mijn andere blog meer over de KOR vanaf 2020. De KOR is grondig gewijzigd!

De voorwaarden

Om de kleine ondernemersregeling te mogen toepassen, moet je voldoen aan 4 voorwaarden:

  • je hebt een eenmanszaak, maatschap of VOF
  • de onderneming is gevestigd in Nederland
  • na aftrek van voorbelasting betaal je minder dan €1.883 aan btw (in één jaar)
  • je voldoet aan alle administratieve verplichtingen die gelden voor de btw.

Voor de toepassing van de KOR hoef je geen toestemming van de belastingdienst te vragen (voor ontheffing wel, daarover lees je hieronder meer).

De belastingdienst gaat uit van een kalenderjaar, maar als jouw boekjaar afwijkt, mag je daarvan uitgaan.

De vermindering + rekenvoorbeelden

Je kunt een volledige vermindering claimen én ontheffing van administratieve btw-verplichtingen aanvragen als je (zonder toepassing van de regeling) €1.345 of minder aan btw betaalt. In dit geval is het resultaat van de regeling dat je geen btw betaalt.

Voorbeeld €1.345 of minder

  • te betalen btw (op leveringen): €3.000 (vraag 5a in de btw-aangifte)
  • aftrekbare voorbelasting (op inkoop) €2.000 -/- (vraag 5b)
  • = te betalen btw-bedrag €1.000

Aangezien het te betalen btw-bedrag minder is dan €1.345, krijg je door de KOR een vermindering van het totale te betalen bedrag (€1.000).

  • KOR vermindering €1.000 -/-
  • je betaalt € 0

Voorbeeld €1.345 tot €1.883

Indien je meer dan €1.345 maar minder dan €1.883 aan btw zou betalen zonder de toepassing van de KOR, krijg je een korting van 2,5 x de btw minus de voorbelasting, voor zover dit bedrag lager is dan €1.883.

  • te betalen btw-bedrag (vraag 5a -/- vraag 5b) is €1.600

Aangezien je boven de €1.345 maar onder €1.883 zit, ga je de som toepassen.

Som: ((€1.883 – (btw bedrag = 5a -/- voorbelasting = 5b)) x 2.5

  • in dit geval €1.883 -/- €1.600 = €283. €283 x 2.5 = €707,50 -/-
  • je betaalt (€1.600 -/-707,50) = €892,50

Let op: de korting of vermindering kan nooit leiden tot een teruggaaf van btw (een negatief bedrag).

Indien er sprake is van verlegde btw, is de berekening van de KOR iets ingewikkelder.

Periode

Je kunt zelf kiezen of je de vermindering per maand, per kwartaal of per jaar in de btw-aangifte toepast. Per jaar is een veiligere (en makkelijkere) keuze.

Per maand of kwartaal – schatting

Als je de KOR maandelijks of per kwartaal wil toepassen, maak je vóór het doen van de eerste btw-aangifte van dat jaar een schatting van de vermindering.

Dit is de voorlopige vermindering die je de rest van het jaar toepast. Aan het einde van het jaar (bij de laatste aangifte) bereken je de definitieve vermindering. Als de btw-vermindering lager is dan verwacht, moet je geld terugbetalen.

Per jaar

Zelf ben ik voorstander van het toepassen van de korting per jaar. Je past de vermindering dan in de laatste aangifte van het jaar toe. Hiermee voorkom je dat je een tegenvaller hebt als je toch meer btw moet betalen dan verwacht. Als je een vermindering krijgt, is dit een mooie meevaller!

Ontheffing administratieve verplichtingen

Een ontheffing van administratieve btw-verplichtingen kun je aanvragen als je verwacht een aantal jaren €1.345 of minder btw te moeten betalen.

Als je een ontheffing hebt, hoef je geen btw-aangifte te doen en geen facturen te versturen. Dit is een enorme administratieve verlichting. Het enige wat je nog hoeft te doen is inkoopfacturen bewaren (minimaal 7 jaar).

Nadelen ontheffing

  • als je ontheven bent van btw-verplichtingen, mag je geen btw meer in rekening brengen aan jouw afnemers, anders vervalt de ontheffing. Sommige ondernemers (als cliënt) vinden dit niet prettig.
  • eventueel door jou betaalde voorbelasting (op inkoop) kun je niet meer terug claimen, dus dat is ongunstig als je grote investeringen doet.
  • neem je goederen of diensten af van een ondernemer uit het buitenland? Dan moet je alsnog aangifte doen. Dit geldt eveneens als btw wordt verlegd.
  • eventuele administratieve verplichtingen voor de inkomstenbelasting blijven bestaan!

Je vraagt de ontheffing aan bij jouw belastingkantoor (per brief).

KOR verwerken in de inkomstenbelasting

Het belastingvoordeel door de toepassing van de KOR moet je als ‘winst’ rekenen voor de berekening van de inkomstenbelasting. Daardoor verhoogt dit eventueel je te betalen inkomstenbelasting.

Wijzigingen per 2020

Vanaf 2020 wordt de KOR grondig gewijzigd. Vanaf dan wordt gekeken naar de omzet in plaats van de te betalen btw. Je omzet mag maximaal €20.000 bedragen. Het plan is dat de regeling ook gaat gelden voor BV’s, stichtingen en verenigingen.

Meer lezen over btw (wanneer ben je btw-ondernemer en wat zijn je verplichtingen)? Dat doe je in deze blog!

Kleine ondernemersregeling: korting op je btw | FinancElle (Elle Loijens) (2024)

FAQs

Kan je met kleine ondernemersregeling btw berekenen? ›

De KOR is een btw-vrijstelling. Als u voldoet aan de voorwaarden en kiest voor de KOR, mag u geen btw meer berekenen aan uw klanten.

Kan je btw terugvragen met een KOR? ›

Door uw deelname aan de KOR zijn al uw prestaties vrijgestelde prestaties en hebt u geen recht op aftrek van de btw.

Wat is het voordeel van de kleine ondernemersregeling? ›

Voordelen KOR

Als jouw klanten vooral particulieren of organisaties zijn die geen btw verrekenen, is de kleineondernemersregeling gunstig. Bij dezelfde verkoopprijs als vóór gebruik van de KOR wordt jouw marge dan hoger - je hoeft namelijk geen btw af te dragen.

Kun je btw terugvragen als je nog geen omzet hebt? ›

Als je geen omzet hebt gedraaid maar wel kosten hebt gemaakt kun je btw terug krijgen. Het te ontvangen bedrag krijg je van de Belastingdienst overgemaakt op het door jou doorgegeven rekeningnummer. Dit is het rekeningnummer dat normaal gesproken gebruikt wordt om de btw afdracht te doen.

Heeft KOR invloed op inkomstenbelasting? ›

Je mag de KOR in elke rechtsvorm gebruiken als je omzet onder de 20.000 euro per jaar blijft. De KOR geeft alleen vrijstelling voor de omzetbelasting. Voor andere belastingen zoals bijvoorbeeld inkomstenbelasting, moet je aangifte blijven doen en op tijd betalen.

Wat is het nadeel van btw verleggen? ›

De voordelen van het verleggen van de btw liggen voor de hand: je hoeft het bedrag niet zelf eerst te incasseren en later te verrekenen. De btw wordt immers betaald door de opdrachtgever. Nadeel is dat je vooraf wel duidelijke afspraken moet maken met de opdrachtgever.

Wat zijn de nadelen van KOR? ›

Voor- en nadelen van de KOR
  • Regeling is niet flexibel. Van de regeling wordt automatisch drie jaar gebruikgemaakt. ...
  • Administratie bijhouden. Het niet meer hoeven afdragen van de btw betekent niet dat de administratieve lasten beduidend minder worden. ...
  • Kans op btw terugbetalen. ...
  • Verwarring en imagoschade.

Wat als je meer dan 20000 verdient met KOR? ›

Hier staat wel tegenover dat je de btw die andere ondernemers bij jou in rekening brengen, niet kan aftrekken. Als ondernemer moet je voor een periode van minimaal drie jaar of langer meedoen aan de KOR, tenzij je omzet per kalenderjaar boven de € 20.000 uitkomt. Dan moet je direct stoppen.

Heb je een btw nummer als je KOR regeling hebt? ›

U berekent geen btw aan uw klanten. U draagt dus ook geen btw af. U vermeldt geen btw op uw facturen. U hoeft zelfs helemaal geen facturen te versturen voor de btw.

Hoe lang geldt de kleineondernemersregeling? ›

Meedoen met de KOR is voor minimaal 3 jaar

Als je je hebt aangemeld voor de KOR, geldt dat voor een periode van ten minste 3 jaar. Gedurende deze 3 jaar mag je je dan ook niet afmelden voor de KOR. Daarna kun je je afmelden.

Wat na 3 jaar KOR regeling? ›

Wat gebeurt er na 3 jaar? Uw deelname is voor een periode van ten minste 3 jaar. Wilt u ook na die 3 jaar gebruik blijven maken van de KOR? Dan hoeft u niets te doen.

Hoeveel belasting betaal je als kleine ondernemersregeling? ›

Heeft u minder dan €20.000 euro omzet per kalenderjaar? Dan komt u in aanmerking voor de kleine ondernemersregeling (KOR). De KOR is echter een vrijstelling voor de btw en niet voor de inkomstenbelasting. Ook als kleine ondernemer betaalt u dus gewoon inkomstenbelasting.

Hoe krijg ik mijn btw terug? ›

Hoe werkt btw terugvragen?
  1. Vraag een factuur (bon) van uw aankoop aan de winkelier of leverancier. ...
  2. Laat de factuur (of kopie daarvan) aftekenen (valideren) door de Douane als u de EU verlaat. ...
  3. Stuur de afgetekende factuur naar de winkelier of leverancier, of naar uw tax-refund-intermediair.

Welke bedrijven kunnen geen btw terugvragen? ›

Maar voor de volgende organisaties geldt een btw-vrijstelling voor fondsenwervende activiteiten:
  • sportorganisaties en sportclubs.
  • sociaal-culturele instellingen.
  • organisaties voor jeugd- en jongerenwerk.
  • instellingen voor wettelijk geregeld onderwijs.
  • collectieve belangenbehartigers.

Kan ik btw terugvragen zonder factuur? ›

Btw terugvragen is zonder geldige factuur dus niet mogelijk. Wel mag je de kosten zakelijk opvoeren. Je hebt dan dus nog steeds recht op kostenaftrek voor de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. Daarvoor moet je wel het één en ander kunnen aantonen middels een bestelbon of leverbon en een betalingsbewijs.

Hoe factureren met KOR? ›

Het is niet verplicht om facturen te versturen als je onder de KOR valt. Het mág wel en kan handig zijn voor je eigen administratie of omdat een opdrachtgever daar om vraagt. Tijdens het maken van een factuur selecteer je het kruisje als btw-tarief. Daarnaast vermeld je op de factuur dat deze is vrijgesteld van btw.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Ouida Strosin DO

Last Updated:

Views: 6217

Rating: 4.6 / 5 (76 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Ouida Strosin DO

Birthday: 1995-04-27

Address: Suite 927 930 Kilback Radial, Candidaville, TN 87795

Phone: +8561498978366

Job: Legacy Manufacturing Specialist

Hobby: Singing, Mountain biking, Water sports, Water sports, Taxidermy, Polo, Pet

Introduction: My name is Ouida Strosin DO, I am a precious, combative, spotless, modern, spotless, beautiful, precious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.