Dividendlekkage (bij ETFs): wat is het? | FinancElle (Elle Loijens) (2024)

Als je bezig bent met het zoeken naar de juiste ETF, komt je vaak de term dividendlekkage tegen. Dividendlekkage heeft te maken met het niet kunnen terugvorderen van de hogere buitenlandse dividendbelasting. Het kan ook voorkomen bij ‘normale’ aandelen.

Hieronder lees je wat een dividendlekkage is, wat je eraan kunt doen en of het altijd een probleem is.

Wat is dividendlekkage?

Dividendlekkage komt doordat verschillende landen verschillende dividendbelastingtarieven hebben. Het Nederlandse dividendbelastingtarief is 15%.

Afhankelijk van het eventuele belastingverdrag tussen Nederland (als jij hier woont) en het land waar dividendbelasting wordt ingehouden, wordt er soms meer dan het Nederlandse dividendbelastingtarief (15%) ingehouden. Kun jij dit verschil niet terugkrijgen via de belastingaangifte? Dan spreken we van dividendlekkage.

Dit kan op twee niveaus optreden: bij jouzelf en bij de beleggingsinstelling die de ETF uitgeeft.

Situatie 1: jij kunt de buitenlandse dividendbelasting niet terugkrijgen

In sommige gevallen kun je een deel van de buitenlandse dividendbelasting niet terugkrijgen. Dit veroorzaakt een dividendlekkage.

Belastingverdragen

Doordat Nederland met veel landen een belastingverdrag heeft afgesloten, geldt voor inwoners van Nederland vaak een lager tarief aan dividendbelasting dan ‘normaal’.Nederland heeft met veel landen afgesproken dat een dividendbelastingtarief van 15% van toepassing is voor inwoners van Nederland.

In dat geval zijn er twee opties:

  • er wordt direct een lager tarief aan buitenlandse dividendbelasting ingehouden (bij de bron). Deze buitenlandse bronbelasting (tot het verdragstarief =15%) kun je eventueel nog verrekenen met je box 3-belasting. In dit geval ontstaat er geen dividendlekkage. Wel kan het zo zijn dat je met deze 15% ‘blijft zitten’ omdat je geen box 3-belasting betaalt.
  • er wordt in het buitenland geen rekening gehouden met het belastingverdrag: er wordt gewoon het normale buitenlandse tarief ingehouden. Dan kun je het deel van de dividendbelasting boven het verdragstarief terugvragen via de buitenlandse belastingdienst. Dit is een stuk ingewikkelder. Lukt dit niet? Dan ontstaat er een dividendlekkage. Het resterende deel (verdragstarief =15%) is nog steeds te verrekenen met je box 3-belasting.

Bijvoorbeeld

Nederland heeft een belastingverdrag met de Verenigde Staten van Amerika. Zij hebben normaal een dividendbelastingtarief van 30%, maar voor inwoners van Nederland geldt maximaal 15%.

Wil je dat er meteen bij de bron maar 15% wordt ingehouden? Dan moet je broker een overeenkomst hebben met de Amerikaanse belastingdienst (IRS) en moet je op de website van je broker een zogenaamd W8-BEN formulier invullen.

Het beleggingsplatform dat ik gebruik (DEGIRO) heeft bijvoorbeeld dergelijke afspraken met de IRS.

De resterende 15% kun je eventueel verrekenen met je box 3-belasting. Er ontstaat geen dividendlekkage.

Voldoe je niet aan deze eisen, dan wordt er 30% Amerikaanse dividendbelasting ingehouden. 15% zul je dan zelf in Amerika moeten terugvragen. Lukt dit niet? Dan ontstaat er een dividendlekkage.

Geen (of geen goed) belastingverdrag

Als je aandelen hebt in landen waarmee Nederland geen belastingverdrag heeft (of het belastingverdrag dekt geen dividendbelasting) wordt in het buitenland gewoon het buitenlandse tarief aan dividendbelasting ingehouden.

Je kunt geen dividendbelasting terugkrijgen in het buitenland of verrekenen in Nederland. Je betaalt dan misschien meer dan 15% en er ontstaat een dividendlekkage.

*Er zijn tegemoetkomende regels voor verrekening van dividenden uit ontwikkelingslanden.

In deze blog lees je meer over dividendbelasting.

Situatie 2 (ETFs): de beleggingsinstelling kan de dividendbelasting niet terugvorderen

Zelf vind ik indexbeleggen door middel van ETFs de beste manier van beleggen. In dit geval wordt er op twee niveaus dividend uitgekeerd:

  • de beleggingsinstelling keert dividend uit aan jou
  • de onderliggende aandelen keren dividend uit aan de beleggingsinstelling

We hebben hierboven al gezien dat op het eerste niveau een dividendlekkage kan optreden, maar dat kan dus ook nog op het tweede niveau.

Bijvoorbeeld

De beleggingsinstelling die de ETF uitgeeft kan ook in de situatie terecht komen dat zij (een deel van) de dividendbelasting niet kunnen terugvorderen.

Bijvoorbeeld je houdt een ETF van Vanguard in Amerika aan en hierin zit een aandeel in een land waarmee Amerika geen belastingverdrag heeft. Vanguard ontvangt dan dividend op dat aandeel ná inhouding van dividendbelasting. Omdat er geen verdrag is kunnen zijn de dividendbelasting niet terugkrijgen.

In plaats van $1 ontvangen ze maar $0,70. Er is een dividendlekkage van $0,30 per aandeel, maar alleen voor dat specifieke aandeel niet voor het gehele fonds. Jij ontvangt hierdoor minder dividend van Vanguard.

Is dividendlekkage een groot probleem?

De enige manier waarop je nooit dividendlekkage hebt, is als je alleen maar Nederlandse aandelen of fondsen aanhoudt.

Toch is dit niet perse beter voor je rendement, omdat het ‘verlies’ door de dividendlekkage vaak opweegt tegen het lagere rendement van alleen Nederlandse aandelen. Daarnaast is je portefeuille in dit geval ook helemaal niet gespreid.

Kijk dus liever naar het rendement van de ETF behaald in het verleden dan je teveel te focussen op eventuele dividendlekkage.

De link naar DEGIRO is een affiliate link. Als jij via deze link een account opent, krijg ik daarvoor een klein bedrag (daarmee help je mij en mijn blog enorm!).

Disclaimer: FinancElle is op geen enkele wijze aansprakelijk voor de (tegenvallende) resultaten behaald met enige vorm van investeren, waaronder beleggen in ETFs of aandelen. Beleggen brengt risico’s met zich mee, je kunt je inleg verliezen.

Dividendlekkage (bij ETFs): wat is het? | FinancElle (Elle Loijens) (2024)

FAQs

Wat is een Dividendlekkage? ›

Wanneer Nederland echter geen of geen goed belastingverdrag met een land heeft kan het voorkomen dat je de ingehouden belasting niet terug kunt vragen en je meer dan 15% betaalt. Dan is er sprake van dividendlekkage.

Hoe werkt dividend bij een ETF? ›

De ETF uitgever (ook wel fondsbeheerder) keert het dividend meestal weer uit aan beleggers. Die kunnen bijvoorbeeld elke maand een uitkering krijgen, of elk kwartaal. Beleggers kunnen het dividend dat ze ontvangen herinvesteren om van het compounding effect te profiteren, of het houden als passief inkomen.

Welke lange termijn dividend ETF zonder lekkage? ›

De VanEck Developed Markets Dividend Leaders ETF met ticker: TDIV is de enige ETF zonder dividendlekkage, terwijl bijvoorbeeld ISPA relatief hoge kosten kent. Volgens ons is dit dus de beste dividend ETF voor Nederlandse beleggers.

Wat is de beste dividend ETF? ›

De ETF die de beste rendementen biedt is een optelsom tussen twee: Xtrackers STOXX Global Select Dividend 100 en iShares Emerging Markets Dividend. Als duurzaamheid belangrijk voor je is, raden we iShares MSCI World Quality Dividend aan als een goede keuze.

Hoe voorkom je Dividendlekkage? ›

De enige manier om dividendlekkage bij een ETF echt te voorkomen. Alleen volledige Nederlandse waar kopen. Dus een Nederlandse uitgever van een ETF die ervoor gekozen heeft een Nederlandse fiscale beleggingsinstelling (FBI) te zijn en die ook uitsluitend belegt in aan de Nederlandse beurs genoteerde aandelen.

Hoeveel belasting over ETF? ›

Als u belegt in Nederlandse dividendaandelen, ETF's of beleggingsfondsen, waarbij de Nederlandse dividendbelasting van 15% is ingehouden, dan kunt u deze terugvragen via uw aangifte inkomstenbelasting. Dit is niet afhankelijk van uw vermogen of inkomen en heffingskortingen spelen ook geen rol.

Hoe vaak dividend uitkeren ETF? ›

Een dividend-ETF is dus voornamelijk bedoeld om een maandelijkse of jaarlijkse uitkering zeker te stellen. Je hoeft hiervoor niets te verkopen, en dus komen er ook geen transactiekosten bij de uitkering kijken.

Waarom beleggen in dividend ETF? ›

Waarom deze ETF? In de huidige periode van hoge inflatie kunnen beleggingen in dividenden een extra bron van regelmatige inkomsten vormen. De dividend ETF van VanEck zoekt naar de top 100 dividenduitkerende aandelen wereldwijd, geselecteerd op basis van hun dividendrendement, robuustheid en waarschijnlijke groei.

Hoe kun je zien of een ETF dividend uitkeert? ›

Je krijgt dan bijvoorbeeld een maandelijkse dividenduitkering uit je ETF-beleggingen. En daardoor stijgt je maandelijkse inkomen. Hoeveel dividend een ETF uitkeert, kun je zien bij de fondsinformatie of in factsheets van het fonds.

Welke ETF heeft het hoogste rendement? ›

De €49 miljoen onder beheer hebbende iShares Blockchain Technology UCITS ETF was de best presterende ETF in februari met een rendement van 24,92%. Het rendement van de passief beheerde iShares ETF overtrof de 7,18% winst van het gemiddelde fonds in de aandelencategorie voor technologie van Morningstar voor de maand.

Wat is de beste wereldwijde ETF? ›

Vanguard FTSE Developed World is het grootste fonds met een Gold rating onder de wereldwijde large-cap aandelen ETF's. Het biedt blootstelling aan large- en mid-cap bedrijven die genoteerd zijn in ontwikkelde markten. Het omvat meer dan 2.100 aandelen, waarvan de top 10 minder dan 20% uitmaakt.

Wat is de veiligste ETF? ›

De Pimco US Dollar Short Maturity UCITS ETF (MINT) gaat fier aan kop van de lijst met ETF's die een Morningstar medal dragen; de afstand tot de andere ETF's als het gaat om rendement is fors. Geen enkele andere komt ook maar in de buurt van de ruim 13% rendement in de eerste 10 maanden van 2022.

Hoeveel dividend betaald Coca Cola? ›

EX-DIVIDENDSOORT DIVIDENDBEDRAG
18-11-2021jaardividend 2021€ 1,40
16-11-2020jaardividend 2020€ 0,85
---interim-dividend 2020---
18-11-2019slotdividend 2019€ 0,62
6 more rows

Welk aandeel geeft het hoogste dividend? ›

Hoogste rendementen

Op dit moment zijn de best renderende markten Noorwegen, Hongarije, Roemenië en IJsland. Gemiddeld zullen Noorse aandelen die dividend uitkeren naar verwachting 17,83% rendement opleveren, grotendeels dankzij slechts een paar aandelen. PasientSky levert momenteel bijvoorbeeld 480% op.

Welke ETF kopen in 2024? ›

Welke ETF moet je kopen in 2024? Als je op zoek bent naar ETF's voor aandelen, dan is een gediversifieerde ETF zoals Vanguard FTSE All-World (VWCE) of iShares Core MSCI World (IWDA) een goede keuze. Ze zijn wereldwijd gediversifieerd, accumulerend en goedkoop.

Waarom zou je dividend uitkeren? ›

Een BV of NV kan om meerdere redenen besluiten om dividend uit te keren. Het is enerzijds een manier om aandeelhouders tevreden te stellen. Dividend is namelijk een mooie vorm van inkomen voor aandeelhouders. Anderzijds kunnen bedrijven door dividend uit te keren vaak meer vermogen aantrekken.

Waarom keer je dividend uit? ›

Dividenduitkeringen zijn een manier om aandeelhouders te belonen voor hun investeringen. Als het bedrijf niet genoeg winst maakt om dividenden uit te keren, kan dit leiden tot ontevredenheid bij de aandeelhouders. Dividenduitkeringen kunnen helpen om het bedrijf aantrekkelijker te maken voor potentiële investeerders.

Hoeveel betaal je op een dividend? ›

De standaardtarieven bij het uitkeren van een dividend

Algemeen bedraagt die 25%. Op dividenden betaal je bovendien een dividendbelasting: de roerende voorheffing (standaard 30%).

Hoe werkt het met dividend? ›

Dividend is een winstuitkering aan de aandeelhouder. De hoogte van de dividenduitkering is doorgaans gerelateerd aan de hoogte van de behaalde winst. Een onderneming deelt op die manier een deel van de winst met de aandeelhouders. Dividend wordt meestal jaarlijks betaald.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Terrell Hackett

Last Updated:

Views: 6084

Rating: 4.1 / 5 (72 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Terrell Hackett

Birthday: 1992-03-17

Address: Suite 453 459 Gibson Squares, East Adriane, AK 71925-5692

Phone: +21811810803470

Job: Chief Representative

Hobby: Board games, Rock climbing, Ghost hunting, Origami, Kabaddi, Mushroom hunting, Gaming

Introduction: My name is Terrell Hackett, I am a gleaming, brainy, courageous, helpful, healthy, cooperative, graceful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.