Dividendlekkage oplossen: zo doet u dat - Brand New Day (2024)

/ / Door Dajo

Dividendlekkage oplossen: zo doet u dat - Brand New Day (1)

  • 19 apr 2023 Laatst bewerkt: 10 okt 2023

Dikke kans dat u als belegger te maken krijgt met dividendlekkage. U raakt dan door een dividenduitkering een deel van uw rendement kwijt. Bij Brand New Day hebben we dat dividendlek opgelost: al onze fondsen zijn namelijk dividendefficiënt, wat u ten opzichte van andere partijen wel 0,5% extra rendement per jaar kan opleveren. Dat klinkt misschien als weinig, maar tikt op de lange termijn best aan.

  • Wat is dividend?
  • Wat is dividendbelasting?
  • Hoe leidt dividendbelasting tot dividendlekkage?
  • Wat is de oplossing voor dividendlekkage?
  • Hoeveel impact heeft dividendlekagek op het rendement?
  • Moet ik het dividendlek meenemen in een kostenvergelijking?
  • Dichten alle fondsen bij Brand New Day het dividendlek?

Wat is dividend?

Eerst even naar de basis. Want voor we ingaan op dividend-efficiëntie, moeten we eerst even uitleggen wat dividend is. Zit u al lekker in de materie? Dan mag u deze uitleg natuurlijk overslaan.

Veel beursgenoteerde bedrijven die winst maken, keren een deel van die winst uit aan de aandeelhouders in de vorm van dividend. Dat dividend is altijd een vast bedrag per aandeel. Als u bijvoorbeeld 100 aandelen van een kleermakersbedrijf heeft en dat kleermakersbedrijf besluit om per aandeel € 1 aan dividend uit te keren, dan ontvangt u in totaal € 100 aan dividend.

Zo’n dividenduitkering levert u trouwens netto niets op. Het is een ‘sigaar uit eigen doos’. Om dat uit te leggen gebruiken we weer het voorbeeld van een kleermakersbedrijf. We gaan er daarbij vanuit dat de koers van 1 aandeel in zo’n kleermakersbedrijf € 50 is.

Eerder hebben we gezien dat dat kleermakersbedrijf €1 aan dividend per aandeel uitkeert. Als dat gebeurt, dan daalt de koers van zo’n aandeel automatisch met de waarde van de dividenduitkering. In dit geval daalt de koers dus van € 50naar € 49.U heeft dan als belegger dus € 1 in uw zak, maar de koers van uw aandeel is ook met € 49 gedaald. Netto houdt u dus nog steeds€ 50over.

Er zijn hele goede argumenten om dividend uit te keren aan beleggers. Maar hoeveel dividend u ook ontvangt: per saldo houdt u als belegger door die uitkering dus geen extra geld over. Het is geen ‘extra inkomen’. Sterker nog: veel beleggers verliezen juist geld omdat ze dividendbelasting betalen.

Wat is dividendbelasting?

Veel overheden zien dividend als een vorm van inkomen. En daarom moet u er belasting over betalen: dividendbelasting. De hoogte van de dividendbelasting verschilt per land: Nederland heft bijvoorbeeld 15% dividendbelasting, maar de Verenigde Staten 30%.

In het voorbeeld van het kleermakersbedrijf hierboven ontving u in totaal € 100 aan dividend. Als het kleermakersbedrijf in Amerika gevestigd zou zijn, moest u daar 30% (dus € 30) belasting over betalen. En als het bedrijf in Nederland gevestigd zou zijn, moest u er 15% (dus € 15) belasting over betalen.

Maar in Nederland is er ook zoiets als vermogensbelasting: belasting over al het geld dat u heeft belegd (of gespaard). En omdat de Nederlandse overheid het oneerlijk vindt om u dubbel belasting te laten betalen, mag u als Nederlander de betaalde dividendbelasting weer terugvragen.

Hoe leidt dividendbelasting tot dividendlekkage?

Het is in sommige gevallen alleen niet mogelijk om die belasting terug te vragen. Want stel: u belegt via een fonds in heel veel verschillende aandelen tegelijkertijd. Als de bedrijven in zo’n fonds dividend uitkeren, dan is het fonds op papier degene die dividend ontvangt. En dat fonds is dus ook degene die over dat dividend dividendbelasting betaalt.

Zo’n fonds keert het dividend waarop u recht heeft natuurlijk netjes aan u uit, maar verrekent de dividendbelasting ook met u. Alleen: u bent op papier niet de ontvanger van het dividend. Dat is het fonds. En dat is een dingetje voor de Belastingdienst.

Want omdat u op papier (en dus ook voor de Belastingdienst) niet de ontvanger van het dividend bent, kunt u de betaalde belasting niet terugvragen bij de Belastingdienst.

Zo ontstaat er dividendlekkage: vanwege een dividenduitkering betaalt u belasting. Normaal gesproken mag u die belasting terugvragen bij de Belastingdienst, maar omdat u op papier niet de ontvanger van het dividend bent, kunt u het ook niet terugvragen. Door die dividendenduitkering ‘lekt’ er dus rendement.

Wat is de oplossing voor dividendlekkage?

Gelukkig kunnen wij dat dividendlek voorkomen. Alle fondsen bij Brand New Day hebben namelijk een speciale structuur. Die speciale structuur zorgt voor 2 voordelen:

  1. Er kan gebruik gemaakt worden van belastingverdragen tussen landen, die voorkomen dat overheden teveel belasting op uw dividend heffen
  2. Dividendbelasting die u aan buitenlandse overheden betaalt, kan worden verrekend met de in Nederland verschuldigde belasting.

1. Belastingverdragen
Laten we ervan uitgaan dat het kleermakersbedrijf van hierboven beursgenoteerd is in de VS. In het voorbeeld van hierboven ontving u in totaal € 100 aan dividend. Omdat dit dividend is uitgekeerd door een Amerikaans bedrijf, zou u hierover eigenlijk 30% dividendbelasting moeten betalen. Dat is heel wat meer dan de Nederlandse dividendbelasting van 15%.

Gelukkig mag u met de fondsen van Brand New Day profiteren van speciale afspraken die zijn gemaakt tussen Nederland en de Verenigde Staten. Hierdoor hoeft u niet 30%, maar 15% dividendbelasting te betalen over dividend van Amerikaanse aandelen. Uiteindelijk betaalt u over die € 100 dividend dus ‘gewoon’ € 15 dividendbelasting.

2. Buitenlandse dividendbelasting verrekenen in Nederland
Maar dan bent u nog steeds € 15 kwijt aan dividendbelasting. Want belasting die u aan de Amerikaanse Belastingdienst betaalt, mag u normaal gesproken niet zomaar verrekenen met de Nederlandse Belastingdienst.

Dankzij de structuur van onze fondsen mag dat gelukkig wél. U mag die € 15 dividendbelasting terugvragen bij uw Nederlandse belastingaangifte, óndanks dat u deze aan de Amerikaanse Belastingdienst heeft betaald. Zo gaat er geen dividend verloren en houdt u alles in eigen zak.

Wat is de impact op het rendement?

Dankzij het dichten van het dividendlek behaalt u bij ons jaarlijks zo’n 0,50% meer rendement ten opzichte van partijen waarbij u wél last heeft van dividendlekkage. Dat kan op de lange termijn heel wat schelen. Hoeveel? Dat leggen we uit aan de hand van de volgende gegevens:

  • Het dividendrendement (dus het rendement dat u als belegger haalt over het uitgekeerde dividend) van een fonds dat wereldwijd in de grootste bedrijven belegt, ligt gemiddeld rond de 2% per jaar
  • Het dividend dat jaarlijks verloren gaat door dividendlekkage, ligt grofweg rond de 25% per jaar.
  • Omdat er 25% verloren gaat van het dividendrendement van 2%, loopt u met een fonds dat niet dividend efficiënt is zo’n 0,50% per jaar aan rendement mis.

Dat lijkt weinig, maar hieronder ziet u dat 0,5% extra rendement per jaar op de lange termijn best aantikt.Dividendlekkage oplossen: zo doet u dat - Brand New Day (2)

Hoeveel rendement ‘lekt’ er weinig doordat beleggers teveel dividendbelasting betalen? In bovenstaand voorbeeld gaan we uit van een eenmalige inleg van € 10.000 en een rendement van 4% per jaar bij het fonds met dividendlek en 4,5% per jaar bij het fonds zonder dividendlek.

Over een jaar tijd lijkt 0,5 dus weinig, maar op de lange termijn houdt u met onze dividend efficiënte fondsen véél meer rendement over. Houd er wel rekening dat de vergelijking hierboven betrekking heeft op een fonds dat het dividendlek volledig 100% heeft en een fonds dat het dividendlek voor 0% gedicht heeft. De dividendlekkage kan ook ergens daartussenin liggen.

Neem dividendlekkage altijd mee in een kostenvergelijking

Sommige aanbieders van exchange-traded funds (ETF’s) of indexfondsen zeggen u dat u zonder (of tegen extreem lage) kosten kunt beleggen in hun fondsen. Dat kan feitelijk best juist zijn, maar vaak zijn die fondsen niet dividend efficiënt. Als u met die gratis fondsen last heeft van een dividendlek, bent u soms alsnog duurder uit dan bij een aanbieder die wél kosten rekent.

U las hierboven al dat zo’n dividendlek u wel 0,50% rendement per jaar kan kosten. Als een partij die het dividendlek wél oplost 0,50% per jaar aan kosten rekent, dan bent u daarmee dus niet slechter af dan met zo’n gratis fonds. Laat u bij het vergelijken van indexfondsen dus niet direct verleiden door extreem lage kosten, maar neem ook het dichten van het dividendlek mee in die vergelijking.

Dichten alle fondsen bij Brand New Day het dividendlek?

Maar het kan het gebeuren dat het dividendlek niet voor de volle 100% gedicht is. Dat heeft te maken met wijzigingen in belastingregimes van andere landen, de hoogte van dividenduitkeringen per land en hoe snel te veel ingehouden dividendbelasting kan worden teruggevorderd.

Een land als Finland heft bijvoorbeeld 30% dividendbelasting, en heeft – anders dan de Verenigde Staten – geen gunstig belastingverdrag met Nederland. Dat betekent dat 15% van het Finse dividend verloren gaat. Omdat Finse bedrijven maar voor een piepklein deel zijn opgenomen in onze fondsen, is de impact echter marginaal.

De risico’s van beleggen

Risicoloos beleggen bestaat natuurlijk niet en u kunt een deel van uw inleg verliezen. Lees meer over de risico’s en hoe u die kunt beperken.

Dividendlekkage oplossen: zo doet u dat - Brand New Day (2024)

FAQs

Dividendlekkage oplossen: zo doet u dat - Brand New Day? ›

Bij Brand New Day

Brand New Day
Wat doet Brand New Day? We zijn een neobank die de grootbanken uitdaagt op het gebied van sparen en beleggen. Onze klanten openen bij ons een spaar- of beleggingsrekening om een buffer op te bouwen voor later.
https://new.brandnewday.nl › over-ons
hebben we dat dividendlek opgelost: al onze fondsen zijn namelijk dividendefficiënt, wat u ten opzichte van andere partijen wel 0,5% extra rendement per jaar kan opleveren. Dat klinkt misschien als weinig, maar tikt op de lange termijn best aan. Wat is dividend?

Hoe werkt dividend lekkage? ›

Dividendlekkage is dat deel van de dividendbelasting dat is ingehouden op uitgekeerd dividend door je beleggingsinstelling en/of onderliggende aandelen waar je beleggingsinstelling in belegt en dat niet terug te vragen is via je belastingaangifte. Het is strikt genomen dus geen dividend dat weglekt.

Is Brand New Day duur? ›

Sparen bij Brand New Day

Geen kosten, al binnen een paar minuutjes te openen en u ontvangt maandelijks een variabele rente (momenteel: 1,75% per jaar). In MijnBND kunt u op ieder moment geld opnemen en heeft u altijd inzicht in uw transacties, de opgebouwde rente en het actuele saldo.

Wat moet je doen om dividend uit te keren? ›

Keert uw vennootschap beleggingsdividend uit? Dan moet uw vennootschap meestal 15% dividendbelasting inhouden over het dividend dat zij uitkeert. Uw vennootschap moet aangifte doen en betalen binnen 1 maand na de dag waarop het dividend beschikbaar is gesteld.

Wie is de eigenaar van Brand New Day? ›

Brand New Day is in 2010 opgericht door Kalo Bagijn en Thierry Schaap. Zij hebben ruime ervaring in de financiële dienstverlening, want in 2000 richtten zij ook BinckBank op. Daarmee maakten ze (online) beleggen voor iedere Nederlander toegankelijk en betaalbaar.

Kan je een dividend uitkeren bij verlies? ›

Het is niet ongebruikelijk dat ondernemingen bij verlies nog steeds winst uitkeren uit de reserves. Indien het uitkeren van het dividend, de bedrijfsvoering niet in gevaar brengt, is het uitkeren van dividend uit de reserves toegestaan. Dividend kan overigens ook in aandelen worden uitgekeerd.

Hoe voorkom je Dividendlekkage? ›

De enige manier om dividendlekkage bij een ETF echt te voorkomen. Alleen volledige Nederlandse waar kopen. Dus een Nederlandse uitgever van een ETF die ervoor gekozen heeft een Nederlandse fiscale beleggingsinstelling (FBI) te zijn en die ook uitsluitend belegt in aan de Nederlandse beurs genoteerde aandelen.

Waarom kiezen voor Brand New Day? ›

Komt het moment waarop je met pensioen gaat dichterbij? Dan kun je ervoor kiezen om Brand New Day opdracht te geven het risico automatisch af te bouwen. En natuurlijk kent beleggen ook risico's: jouw inleg kan minder waard worden. Lees hier meer over de risico's en hoe je die kunt beperken.

Is Brand New Day groen? ›

Naast onze standaard modelportefeuilles kunt u bij Brand New Day ook beleggen in groene modelportefeuilles.

Is Brand New Day een PPI? ›

Brand New Day en ASR Nederland gaan samen collectieve pensioenen voor bedrijven aanbieden. De joint venture, waarin beide bedrijven een 50% belang hebben, gaat hiervoor een vergunning als premiepensioeninstelling (PPI) aanvragen.

Hoeveel dividend in 2024? ›

In 2024 gelden er twee belastingtarieven. Voor een dividend tot € 67.000 per persoon (bij fiscale partners in totaal dus € 134.000) bedraagt het tarief 24,5%. Boven dit bedrag stijgt het tarief naar 33%. Houd bij het nemen van een besluit rondom dividend rekening met deze bedragen.

Hoeveel hou je netto over van dividend? ›

Keert de vennootschap dividend aan aandeelhouders uit, dan moet deze over het uitgekeerde bedrag 15% dividendbelasting inhouden. De aangifte en betaling van deze belasting dienen binnen een maand na de uitkering aan aandeelhouders geregeld te zijn.

Hoeveel dividend met 100000 euro? ›

Die portefeuille van 100.000 euro, levert jaarlijks 5.000 bruto op aan dividend. Daar kan je wellicht niet van leven. Maar je kan er wel heel goed 'gratis' vermogen mee opbouwen.

Hoe heette Brand New Day vroeger? ›

Brand New Day is opgericht door Thierry Schaap en Kalo Bagijn, die samen eerder BinckBank oprichtten.

Is mijn geld veilig bij Brand New Day? ›

De veiligheid van uw spaargeld

Bij een faillissem*nt van Brand New Day Bank NV is het spaargeld dat u bij ons heeft staan beschermd namens de Nederlandse overheid. Per bank bent u beschermd voor ieder bedrag tussen de € 0,01 en € 100.000. De garantie geldt voor het totale saldo aan spaargeld per bank.

Is Brand New Day een woekerpolis? ›

Achtergrond informatie. Brand New Day heeft diverse woekerpolissen in de markt gezet.

Welke lange termijn dividend ETF zonder lekkage? ›

De VanEck Developed Markets Dividend Leaders ETF met ticker: TDIV is de enige ETF zonder dividendlekkage, terwijl bijvoorbeeld ISPA relatief hoge kosten kent. Volgens ons is dit dus de beste dividend ETF voor Nederlandse beleggers.

Wie bepaald of er dividend wordt uitgekeerd? ›

De Algemene vergadering van Aandeelhouders (AvA) mag beslissen of er een dividenduitkering wordt gedaan. Alle aandeelhouders hebben hiervoor wel de toestemming van het bestuur nodig.

Kun je dividendbelasting terugvragen? ›

U kunt de ingehouden dividendbelasting mogelijk verrekenen of terugvragen. In een aantal situaties geldt een vrijstelling. Of u hiervoor in aanmerking komt en hoe dit werkt hangt in de eerste plaats af van de vraag of u als ontvanger binnen of buiten Nederland woont. Hetzelfde geldt als uw organisatie de ontvanger is.

Hoe wordt een dividend uitbetaald? ›

Het dividend wordt meestal betaald vanuit de winst. Het is een manier om opgebouwd kasgeld aan de aandeelhouders te overhandigen. Het geld wat bedrijven niet uitkeren aan aandeelhouders kan het bedrijf herinvesteren. Het uitgekeerde dividend wordt meestal belast met een dividendbelasting.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Catherine Tremblay

Last Updated:

Views: 6114

Rating: 4.7 / 5 (47 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Catherine Tremblay

Birthday: 1999-09-23

Address: Suite 461 73643 Sherril Loaf, Dickinsonland, AZ 47941-2379

Phone: +2678139151039

Job: International Administration Supervisor

Hobby: Dowsing, Snowboarding, Rowing, Beekeeping, Calligraphy, Shooting, Air sports

Introduction: My name is Catherine Tremblay, I am a precious, perfect, tasty, enthusiastic, inexpensive, vast, kind person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.