Daň z dividend: Pokud se nezruší, budou bohatí dále vydělávat - Měšec.cz (2024)

Čeští akcionáři apodílníci ve fondech se nejspíše zrušení daně zdividend nedočkají. Senát se totiž podle vyjádření šéfa Milana Štecha zČSSD bude snažit zamítnout daňové návrhy oinvestičních fondech adividendách, které jsou součástí doprovodných zákonů kobčanskému zákoníku: „Přes investiční fondy je tunel na státní kasu. Podle mě už žádné alternativní řešení není,“ tvrdí Štěch. Situaci ještě může zamotat premiér úřednické vlády Jiří Rusnok, který by chtěl zrušení daně zdividend zachovat, chce však zdanit podílové fondy.

Zrušení daně zdividend chce také zabránit prezident Miloš Zeman, alespoň dle oficiálního facebookového profilu prezidenta, kde uvedl: Těším se, že se podaří zabránit zrušení daně zdividend, které se někdy označují jako poslední Kalouskův tunel, protože jsem prezidentem dolních 10milionů občanů ati dividendy většinou nepobírají… Zeman chce zrušit daň zdividend pomocí zákonného opatření. Znamenalo by to, že by nejdříve norma byla přijata, apoté zase zrušena zákonným opatřením. Já vtom žádný kotrmelec nevidím. Záleží samozřejmě na Senátu ana vládě, jak ktomu přistoupí, já jsem vám svoji představu řešení řekl, uvedl Zeman vrozhlasovém pořadu Hovory zLán.

Nulová daň zakciových výnosů by se totiž podle Zemana tvrdě projevila na nižších příjmech státního rozpočtu: Pro český státní rozpočet by to podle střízlivých odhadů znamenalo vpříštím roce ztrátu 5, avroce 2015ztrátu 10miliard korun na příjmech. Kdo si to ze seriózních ekonomů aseriózních politiků může dovolit, dotázal se prezident.

Rozpočet přijde jen o1miliardu, tvrdí Kalousek

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek stím nesouhlasí akritizuje senát „Samozřejmě, že to není dobře asamozřejmě, že jim nejde oobčanský zákoník, ale je to populistický výkřik před volbami,“ říká Kalousek. Zrušení daně zdividend se podle něj na rozpočtu projeví jen asi 1miliardou Kč.

Se současnou situací není spokojen také Josef Beneš, předseda Asociace pro kapitálový trh ČR. Jsme míčkem vpolitické hře, přičemž tento sektor by měl být apolitický. Proti výrazům jako tunel se silně ohrazuji, kapitálové trhy rozhodně nejsou prostředím, kde hledat daňové tunely. Žádná chyba vrámci zákonné úpravy není, vliv těchto úprav na rozpočet bude vřádu milionů korun, rozhodně ne miliard, komentuje debatuBeneš.

Jak budou zdaněné fondy?

Podle stávající platné daňové úpravy odvádí investiční fondy daň ze zisku ve výši 5%. Uretailových fondů jsou poté ještě zdaňovány výnosy zdividend ve výši 19%.

Původní návrh ministerstva financí počítal se zachováním daní zdividend na stejné úrovni (tedy 19% pro právnické osoby) asnížením „fondové“ daně z5% nanulu.

Vlegislativním procesu byl ale návrh pozměněn. Senát tak bude projednávat návrh, podle kterého se má zachovat daň pro fondy ve výši5 %, dividendy se mají pro podílníky zrušit.

Nulová daň pro fondy? Příležitost, jak by mohla ČR vydělat

Nulová daň zdividend pro investiční fondy asnížení daně ze zisku na 5% má také pro investiční fondy další důležitý rozměr. Česko by se totiž mohlo díky změně legislativy vEU stát novým finančním centrem azařadit se po boku zemí jako je například Lucembursko či Malta. Rozpočet sice přijde ostovky milionů Kč, to je však vzhledem kjeho velikosti bezvýznamná částka. Rozpočet, vzhledem ktomu, že dojde kpřilákání pracovních míst svysokou přidanou hodnotou, by na tom mohl výrazně získat. uvedl Beneš. Sám odhaduje, že by mohlo do ČR přijít několik desítek fondů ado rozpočtu nepřímo přinést několik miliard Kč.

Nulové zdanění dividend by také mohlo vést ke vzniku dividendových fondů, které by se mohly stát alternativou kdepozitním produktům. Namísto úroku jako vbance by za své vložené peníze obdržel investor dividendu. Vsoučasnosti se nevyplácí, protože by kvůli dani byly nevýhodné, popsal Beneš. Do debaty, zdali by však mělo dojít ike zrušení zdanění úroků na vkladech, se však nechtěl pouštět.

Zásadní je však podle něj to, že je vzemi vysoká míra daňové apolitické nestability: Není to otom, zdali budeme mít zdanění dividend 19nebo 0%, ale jedná se ourčitou daňovou stabilitu, která unás ale není. Investory především zajímá budoucí vývoj ato, čeho jsme nyní svědky, vytváří destabilizační prostředí apodkopává se práce mnoha subjektů, které chtěly učinit zČR jedno zfinančních center Evropy, dodal Beneš.

Kdo prodělá? Drobní akcionáři

Kdo však na tom celém bude bit? Podle Beneše to budou především drobní astřední investoři. Lidé se skutečně vysokými příjmy totiž tuto daň platit nemusí– můžou se jí úspěšně vyhýbat. Většina znich je totiž daňově flexibilní– jednoduše se tak přesunou do jiné destinace, kde se jim to při míře jejich investic vyplatí. Prodělají především malí astřední investoři, kterým se nevyplatí přesouvat se do zahraničí.

Daň zdividend: Pokud se nezruší, budou bohatí dále vydělávat - Měšec.cz (1)

Pokud nedojde ke zrušení daně zdividend udrobných akcionářů, pak například bude nadále trvat situace, kdy velcí akcionáři můžou odčerpávat nezdaněné dividendy například do Hong Kongu, kde zdanění dividend neexistuje. Drobný akcionář však dostane dividendu zdaněnou– jeho výnos tak bude otuto daň nižší. Otématu čtěte také: Jak „odklánět“ peníze?

Zrušení daně zdividend přitom původně navrhovala ekonomická rada vlády. Podle ní by zrušení této daně mělo vést koživení ekonomiky, přilákání zahraničních investic arozvoji fondů unás. Nyní se však podle Beneše netočí debata okolo technických věcí, jak to provést: Představitelé fondů se už ptají „Jak to tedy uvás vůbec bude?“, ato je problém, dodal Beneš.

Daň z dividend: Pokud se nezruší, budou bohatí dále vydělávat - Měšec.cz (2024)

FAQs

Jak se daní dividendy z USA? ›

586/1992 Sb., o daních z příjmů. Konkrétně se jedná o paragraf § 8. Příjem a tedy i dividendy se obvykle daní sazbou 15 %. Pokud však váš základ daně převyšoval v letech 2021 - 2023 48násobek průměrné mzdy, pak základ daně, který přesáhl danou hranici, byl zdaněn 23% sazbou.

Kdo platí daň z dividend? ›

Srážková daň z dividend

Podobně jako u DPP a DPČ funguje srážková daň také u výplaty podílu na zisku – společnost musí dividendu zdanit a vyplatit ji podílníkovi již sraženou. V případě českých firem opět platí sazba 15 %, v případě zahraničních firem může být vyšší či nižší dle tamní legislativy.

Jak uvést dividendy ze zahraničí do daňového přiznání? ›

zahraniční dividendy či úroky, do samostatného základu daně a zdanit je tak 15% sazbou daně. V takovém případě pak nepodléhají druhé sazbě daně ve výši 23 %, které podléhají příjmy přesahující částku 1 867 728 Kč za rok 2022.

Kdy nemusím zdanit dividendy? ›

Pokud například na Portu vygenerujete příjmy z dividend 2 000 Kč a na Zonky si přijdete na 3 000 Kč, daňové přiznání podávat nemusíte. Jestli ale budete mít z jiných P2P platforem další 2 000 Kč, již daňové přiznání podat musíme. Výše zmíněné platí pro daňové přiznání za rok 2022.

Jak se Vyplací dividendy? ›

V České republice jsou dividendy vyplacené společnostmi, které je zdaňují jednotnou sazbou ve výši 15 %. Musí ji tedy musí srazit společnost, která je vyplácí. Akcionářům jsou vypláceny již z čistého zisku, tedy po odvodu daně. Akcionář, který od tuzemského plátce obdrží dividendy, je už pak tedy sám danit nemusí.

Jak se vyhnout dvojimu zdaneni? ›

Pokud se chcete vyhnout dvojímu zdanění, zapátrejte po smlouvě o zamezení dvojího zdanění mezi Českou republikou a příslušnou zemí, kde má daná společnost daňový domicil (zpravidla je to dle sídla společnosti). Seznam aktuálních mezinárodních smluv lze nalézt na internetových stránkách Ministerstva financí.

Jak se účtují přijaté dividendy? ›

přijaté podíly na zisku (u a.s. dividendy). Podle toho, zda máme akcie k obchodování (krátkodobý majetek) nebo akcie v dlouhodobém majetku, zaúčtujeme dividendy na účet 665 nebo 666. Tento účet se používá např. tehdy, pokud zaměstnanci předepíšeme k úhradě pokladní schodek.

Jak funguje výplata dividend? ›

Dividendy jsou platby, které některé veřejně obchodované společnosti vyplácejí svým akcionářům jako podíl na zisku. Tyto platby mohou mít podobu hotovosti nebo alternativní pobídky, například dalších akcií. Dividendy se akcionářům vyplácejí poměrově – čím více akcií vlastníte, tím větší dividendu obdržíte.

Jak se daní frakční akcie? ›

Co máme potvrzené, tak u Portu jsou frakční akcie smluvně nastavené jako cenné papíry ve vlastnictví investora. Brokeři mají nastavené pravidlo, že frakční akcie proměňují po napočítání na 100 % na celou akcii, což už je cenný papír.

Jak zdanit příjmy z USA? ›

K ruce budete potřebovat americký formulář W-2, který slouží jako potvrzení o příjmech ze zaměstnání z USA. Jedná se o povinnou přílohu k vašemu českému daňovému přiznání. V aplikaci v kroku Zdroje příjmů zaškrtnete Zaměstnání v zahraničí a zadáte Spojené státy.

Jak se dani příjmy z prodeje akcií? ›

Pro fyzické osoby, české daňové rezidenty, jejichž držené cenné papíry nejsou zahrnuty do obchodního majetku, jsou příjmy z prodeje cenných papírů dle zákona o dani z příjmů zdaňovány platnou sazbou, která činí pro rok 2023 15 %, resp. 23 % (nově zavedená sazba).

Jak se dani příjmy z investic? ›

Sazba je v případě fyzických osob nastavena na 15 %, nicméně movitější investoři mohou část svých příjmů danit i 23% sazbou, která se aplikuje na část základu daně přesahující 48násobek průměrné mzdy, což pro zdaňovací období 2022 činí 1 867 728 Kč.

Kdy se neplati daň z darů? ›

Zákon stanoví, že daň z příjmů se z darů neplatí, jsou-li tyto dary získány příležitostně a pokud jejich hodnota nedosáhne 50 000 Kč bez ohledu na to, kdo je dárcem. Pro dary vyšší hodnoty pak zákon taxativně stanoví okruh osob, od nichž dar rovněž dani nepodléhá (přímí příbuzní aj.).

Jak dlouho lze odečíst daňovou ztrátu? ›

Budoucí uplatnění minulé ztráty

O daňovou ztrátu bylo možno snížit základ daně během pěti nejbližších zdaňovacích období následujících po období vzniku ztráty.

Co delat kdyz mi neprisla daň z nemovitosti? ›

Majitelé bytů, domů a pozemků mají už jen pár dnů na zaplacení daně z nemovitých věcí, dříve z nemovitostí. Pokud vám do schránky nepřišla složenka s výzvou k úhradě daně se splatností 31. května a nejste si jisti, kolik máte platit, kontaktujte krajský finanční úřad.

Jak se dani výnos z akcií? ›

Pro fyzické osoby, české daňové rezidenty, jejichž držené cenné papíry nejsou zahrnuty do obchodního majetku, jsou příjmy z prodeje cenných papírů dle zákona o dani z příjmů zdaňovány platnou sazbou, která činí pro rok 2023 15 %, resp. 23 % (nově zavedená sazba).

Jak se vyhnout zdanění akcií? ›

Je to poměrně jednoduché. Příjmy z prodeje cenných papírů nepodléhají zdanění, pokud doba mezi jejich nákupem a prodejem přesáhla alespoň tři roky – 36 měsíců. V minulosti byl stanovený časový test pouze na jediný rok, v rámci podpory dlouhodobého investování u drobných investorů však byl prodloužen.

Jak se dani akcie? ›

S držbou akcií se často pojí inkaso dividend. Ani dividendy od českých firem přijaté fyzickou osobou nelze v žádném případě osvobodit od daně. Tyto příjmy podléhají srážkové dani ve výši 15 % – tu však sráží a odvádí subjekt, který podíly na zisku vyplácí.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Jerrold Considine

Last Updated:

Views: 5791

Rating: 4.8 / 5 (78 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jerrold Considine

Birthday: 1993-11-03

Address: Suite 447 3463 Marybelle Circles, New Marlin, AL 20765

Phone: +5816749283868

Job: Sales Executive

Hobby: Air sports, Sand art, Electronics, LARPing, Baseball, Book restoration, Puzzles

Introduction: My name is Jerrold Considine, I am a combative, cheerful, encouraging, happy, enthusiastic, funny, kind person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.