Zdaňovanie dividend závisí od typu príjemcu aj od jej zdroja. Na aké povinnosti nezabudnúť? (2024)

Ak chce firma za rok 2021 vyplatiť podiely na zisku (tzv. dividendy), zdanenie tohto príjmu závisí od typu príjemcu dividendy aj od jeho zdroja. Aké povinnosti súvisia s vyplatením dividend?

Podiely na zisku, resp. dividendy sú upravené zákonom odanizpríjmov aObchodným zákonníkom, ktorý definuje právaapovinnosti spoločníkov aakcionárov vo vzťahu kpodielom nazisku. Vpriebehu rokov si zdaňovanie podielov na zisku prešlo viacerýmizmenami. Vrokoch 2004 až 2016 podiely neboli predmetom dane, avšak podliehališpecifickému nástroju zaťaženia – zdravotným odvodom. Aktuálne sa uplatňujerovnaký režim, aký bol platný do konca roku 2003 – príjmy zpodielov nazisku sú predmetom dane zpríjmov (spravidla s výnimkou právnickýchosôb).

Právo na podiel zo zisku je základné majetkové právo spoločníkov.Nevzniká automaticky dosiahnutím kladného výsledku hospodárenia – zisku.Rozhodnutie o jeho použití na rozdelenie medzi spoločníkov spadá do právomoci valnéhozhromaždenia, ktoré prijíma rozhodnutie jednoduchou väčšinou prítomnýchspoločníkov. Na uznášaniaschopnosť valného zhromaždenia je nevyhnutnáprítomnosť spoločníkov snadpolovičnou väčšinou hlasov. Valné zhromaždenie vs .r. o. zvoláva konateľ, resp. konatelia. Va.s. je valné zhromaždenie zvolané predstavenstvom.

Ak spoločnosť za rok 2021 dosiahnestratu, usporiadať ju môže spôsobmi uvedenými včlánku Úhrada(vysporiadanie) účtovnej straty adaňová strata.

Obchodný zákonník predpisujespoločnosti pri rozdeľovaní zisku primárne splniť prídely do príslušnýchfondov. Povinnosť tvorby rezervného fondu je upravená v § 67 Obchodnézákonníka. Na čo slúži rezervný fond ana aký účel ho možno použiť sadočítate včlánku Rezervný fonds.r.o. Pri rozdelení zisku medzi jednotlivých príjemcov podielov,oktorých rozhodne valné zhromaždenie, je nevyhnutné dbať aj na ďalšiepodmienky stanovené Obchodným zákonníkom. Viac sa dozviete včlánku Rozdeleniezisku avysporiadanie straty.

Ak nie je dohodnuté inak, výškapodielu na zisku vychádza z percentuálneho pomeru splateného vkladukcelkovej sume základného imania. Podiely na zisku sa rozdeľujú zčistéhozisku spoločnosti, t. j. po odpočítaní dane zpríjmov právnickýchosôb. Preddavkyna podiely zo zisku nesmú byť vpriebehu účtovného obdobiavyplácané.

Preddavky na podiely zo zisku nesmú byť v priebehu účtovného obdobia vyplácané.

Daňovo-odvodovépovinnosti vsúvislosti svýplatou podielov na zisku závisiapredovšetkým od toho, kto je príjemcom podielov. Včlánku si bližšiepredstavíme, aký je rozdiel medzi zdanením podielov na zisku uspoločníkovakonateľov s. r. o. bez účasti na základnom imaní azdaneniepodielov uprávnických osôb.

Zdanenie podielov na zisku rozdelených spoločníkom(fyzických osobám) vroku 2022

Príjem spoločníkov(rezidentov SR) zpodielov na zisku vyplatených zo zdrojov vSR je zdanený zrážkouvsadzbe 7 %. Platiteľom zrážkovej dane je spoločnosť (rezident SR),ktorá podiely na zisku vypláca (napr. s. r. o., a. s.). Daň vyberanú zrážkoupoukáže na účet správcu dane spoločnosť do 15 dní po skončení mesiaca,vktorom došlo kvyplateniu podielov na zisku avtejto lehotepodá aj tlačivo „Oznámenie o zrazení aodvedení dane vyberanej zrážkou § 43 ods. 11 zákona č.595/2003 Z. z.odani zpríjmov vznení neskorších predpisov“ (ďalejlen „Oznámenie platiteľa dane“). Pred samotným vyplatením podielov by sa malavyplácajúca spoločnosť registrovať ako platiteľ pre zrážkovú daň, ak ešte nieje registrovaná, ato prostredníctvom tlačiva „Žiadosťoregistráciu, oznámenie zmien, žiadosť ozrušenie registrácie na daňzpríjmov, daň zpridanej hodnoty adaň zpoistenia“.Žiadosť je dostupná velektronických formulároch na webe Finančnej správypod kódom tlačiva REGDPv21.

Vprípade, ak sa podiely na zisku vyplácajú viackrátpočas roka, tlačivo Oznámenia platiteľa dane je platiteľ dane povinný podať zakaždý mesiac osobitne. Vzor Oznámenia platiteľa dane platný pre rok 2022 jedostupný na webovom sídle Finančnej správy medzi elektronickými formulármi podoznačením OZN4311v21.

Podiely na zisku zdanené zrážkou sa už neuvádzajú vdaňovompriznaní kdani zpríjmov fyzických osôb za rok 2022uprijímateľa podielov, nakoľko je tento príjem už daňovo vysporiadaný.

Ak spoločníknie je rezidentom SR, spôsob zdanenia jeho príjmu zpodielov na ziskuzo zdrojov vSR závisí od skutočnosti, či je daňovníkom spolupracujúceho(napr. Česká republika) alebo nespolupracujúceho štátu (napr. Panama). Ak jedaňovníkom spolupracujúceho štátu, jeho príjem sa zdaní daňou vyberanouzrážkou vsadzbe 7 % azohľadní sa znenie zmluvy ozamedzenídvojitého zdanenia, ktorú má SR uzavretú so štátom, ktorého rezidentom jespoločník prijímajúci podiely na zisku. Ak je spoločník daňovníkom nespolupracujúcehoštátu, jeho príjem zpodielov na zisku podlieha zrážkovej danivsadzbe 35 %. Zoznam štátov, sktorými má SR uzavretú zmluvuozamedzení dvojitého zdanenia, uzavretú medzinárodnú zmluvu ovýmeneinformácií týkajúcich sa daní (bilaterálne zmluvy) aktoré sú zmluvnýmištátmi tzv. „Dohovoru ovzájomnej administratívnej pomoci vdaňovýchzáležitostiach“ (multilaterálne zmluvy), vedie Ministerstvo financií SR.

Prečítajte si tiež

Ako vyberať peniaze z s. r. o.?

Príjmy zpodielov na zisku vyplatené zo zdrojov mimoúzemia SR fyzickým osobám (rezidentom SR) sa zdaňujú vdaňovompriznaní fyzickej osoby v sadzbe 7 % (ak je vyplácajúca spoločnosť rezidentomspolupracujúceho štátu) alebo 35 % (ak je vyplácajúca spoločnosť rezidentomnespolupracujúceho štátu).

Upozornenie: Ak je spoločníksúčasne konateľom (napr. vjednoosobovej s. r. o.), nemá to vplyv naspôsob zdanenia príjmu zpodielov na zisku. Spôsob zdanenia podielov nazisku ukonateľa, ktorý nie je spoločníkom, uvádzame vďalšej častičlánku.

Podiely na zisku môžu byťvzmysle rozhodnutia valného zhromaždenia vyplatené spoločníkovi ajvhotovosti vmaximálnej výške 5000 eur vzhľadom na zneniezákona oobmedzení platieb vhotovosti. Ako je to shotovostnýmiplatbami počas núdzového stavu amimoriadnej situácie sa dočítatevčlánku Neobmedzené platby v hotovosti počas núdzového stavu či mimoriadnejsituácie?

Kam zaplatiť zrážkovú daň z dividend?

Platbu uskutoční spoločnosť na číslo účtuvedeného vŠtátnej pokladnici (kód banky je 8180) vtvare IBAN, ktoréje kombináciou:

  • čísla účtu, na ktoré sa platí daň vyberanázrážkou zpodielov na zisku – 500267
  • azákladného čísla účtu daňovníka, ktorému vygeneruje daňový úrad (tzv. OÚD).

Platiteľ je povinný platbuoznačiť správnym variabilným symbolom vtvare 1700xx2022, pričom zapísmená „xx“ dosadí číselné údaje toho mesiaca, vktorom boli podiely nazisku vyplatené.

Ak platiteľ dane nevykoná zrážkudane alebo daň nezaplatí včas alebo vsprávnej výške, posudzuje sa to akoním nezaplatená daň.

Článok pokračuje pod reklamou

Zdanenie podielov na zisku rozdelených konateľom bezúčasti na základnom imaní azamestnancom vroku 2022

Obchodná spoločnosť (zamestnávateľ) sa môže rozhodnúť, že odmenísvojich zamestnancov vo forme podielov na zisku spoločnosti. Uvedený spôsobmôže pôsobiť motivačne scieľom zainteresovať zamestnancov dopodnikateľskej činnosti zamestnávateľa. Príjem zpodielov na zisku jeklasifikovaný ako klasický príjem zo závislej činnosti (§ 5 ods. 1 písm.a) zákona odani zpríjmov), ateda je vymeriavacím základomna sociálne izdravotné poistenie apodlieha preddavkom na daň zpríjmovzo závislej činnosti vsadzbe 19 %, resp. 25 %.

Prečítajte si tiež

Zdaňovanie a oslobodenie predaja obchodného podielu u fyzickej a právnickej osoby

Rovnaký princíp sa uplatní aj ukonateľa(štatutárneho orgánu s. r. o.) bez účasti na základnom imaní, ktorý za svojučinnosť získava príjem na základe uzavretého pracovného pomeru, zmluvyovýkone funkcie konateľa, mandátnej zmluvy alebo príkaznej zmluvy. Príjmykonateľa zpodielov na zisku vzmysle daňovejlegislatívy posudzované ako príjmy zo závislej činnosti bez ohľadu na typuzavretej zmluvy. Konateľ sa vzmysle Obchodného zákonníka nepovažujeza člena štatutárneho orgánu s. r. o., apreto nie je možné uňho „len“ zraziťdaň vsadzbe 7 % (§ 43 ods. 3 písm. r) zákona odani zpríjmov),hoci učlenov predstavenstva (štatutárneho orgánu) vprávnej forme a.s. to možné je.

Aké sú úlohy, právaapovinnosti konateľa sa dozviete včlánku Konateľ s. r.o. – práva apovinnosti.

Praktický príklad na zdaňovanie podielov na zisku uspoločníka aukonateľa bez účasti na základnom imaní s. r. o.

Valné zhromaždenie po schválení účtovnej závierky slovenskejspoločnosti ABC, s. r. o. za rok 2021 prijalo dňa 05.06.2022 nasledovnérozhodnutie - po povinnom prídele do fondov vzmysle spoločenskej zmluvy,rozdelí podiely na zisku spoločníkovi vo výške 1500 eurakonateľovi, ktorý má uzavretú zmluvu ovýkone funkcie konateľaanepodieľa sa na základom imaní spoločnosti, vrovnakej výške 1500 eur. Podielyboli obom vyplatené dňa 08.06.2022.

Vnasledujúcej tabuľke uvádzame porovnanie zdaneniapríjmu zpodielov na zisku ukonateľa aspoločníka.

Zdroj: Vlastné spracovanie
Odvody a daň z príjmuKonateľ/Zamestnanec*Spoločník
Priznaný podiel na zisku1 500,00 eur1 500,00 eur
Sociálne poistenie spolu (34,6 %)519,00 eur
Zamestnanec (9,4 %)141,00 eur
Zamestnávateľ (25,2 %)378,00 eur
Zdravotné poistenie spolu (14 %)210,00 eur
Zamestnanec (4 %)60,00 eur
Zamestnávateľ (10 %)150,00 eur
NČZD na daňovníka381,61 eur
Zdaniteľná mzda917,39 eur
Daň z príjmov (19 % / 7 %)174,30 eur105,00 eur
Daňový bonus
Čistý príjem1 124,70 eur1 395,00 eur

Porovnanie potvrdzuje skutočnosť, že príjem konateľa je zhľadiskadaní aodvodov znevýhodnený vporovnaní srovnakým príjmom u spoločníka.Konateľ dostane vo forme podielov na zisku o270,30 eur menej akospoločník (pri uplatnení mesačnej nezdaniteľnej časti).

Spoločnosť ABC, s. r. o. je vtermíne do 15.07.2022 povinná podaťtlačivo Oznámenie platiteľa dane azaplatiť zrazenú daň vsume 105 eurpod variabilným symbolom 1700062022, ktorý sa odvíja od mesiaca, kedy došlokvyplateniu podielov na zisku. Vtlačive Oznámenia platiteľa dane naúvodnej strane uvedie obdobie, za aké sa Oznámenie platiteľa dane podáva – t.j. jún 2022. Na strane č. 2 včasti „Súhrnné údaje ozrazeníaodvedení dane vyberanej zrážkou“ uvedie vstĺpci „Daň zrazená“a„Daň odvedená“ sumu 105,00 eur. Vprípade, ak by bol príjemcompodielov, uktorého sa daň vyberá zrážkou, daňovník sobmedzenoudaňovou povinnosťou alebodaňovník nespolupracujúceho štátu, nasamostatných stranách tlačiva sa uvedú podrobnosti otýchto daňovníkoch(napr. meno, priezvisko, adresa fyzickej osoby, názov, identifikačné číslo asídloprávnickej osoby, atď.).

*Poznámka: Rovnaký režim ako ukonateľa bezúčasti na základom imaní sa uplatní aj vprípade, ak príjemcom podielovbudú zamestnanci.

Vsúvislosti spodielmi na zisku vyplatenýmizamestnancom alebo konateľom bez účasti na základnom imaní plyniezamestnávateľovi niekoľko povinností, najmä:

  • podanie „Prehľadu ozrazenýchaodvedených preddavkoch na daň“ (tlačivo soznačením PREHLADv19zverejnené na webe Finančnej správy),
  • podanie „Mesačného výkazu poistnéhoapríspevkov“ do Sociálnej poisťovne,
  • podanie „Výkazu preddavkov na poistné na verejnézdravotné poistenie“ podľa toho, vktorej zdravotnej poisťovni súzamestnanci/konatelia poistení,
  • úhrada záväzkov voči inštitúciám.

Zdanenie podielov na zisku rozdelených spoločníkom(právnickým osobám) vroku 2022

Danýrežim zdanenia podielov na zisku sa týka napríklad spoločností sručenímobmedzeným, ktoré sú spoločníkom vinej spoločnosti sručením obmedzeným alebo členom družstva, naakciové spoločnosti, ktoré sú vlastníkom iných spoločností sručenímobmedzeným alebo sú členom družstva apod.

Vzmysle zákona odanizpríjmov podiely na zisku vyplácané zo zisku obchodnej spoločnosti alebodružstva nie sú predmetom dane zpríjmov právnických osôb vtakomrozsahu, vakom nie sú daňovým výdavkom uplatiteľa podielov na zisku(s výnimkou daňovníkov nespolupracujúcich štátov).

Ak je príjemcom podielov na ziskuprávnická osoba, ktorá je daňovníkom spolupracujúceho štátu, príjemzpodielov na zisku nie je predmetom dane. Príjem právnickej osoby –daňovníka nespolupracujúceho štátu podlieha zrážkovej dani vsadzbe 35%.

Zdaňovanie dividend závisí od typu príjemcu aj od jej zdroja. Na aké povinnosti nezabudnúť? (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Prof. An Powlowski

Last Updated:

Views: 5843

Rating: 4.3 / 5 (64 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Prof. An Powlowski

Birthday: 1992-09-29

Address: Apt. 994 8891 Orval Hill, Brittnyburgh, AZ 41023-0398

Phone: +26417467956738

Job: District Marketing Strategist

Hobby: Embroidery, Bodybuilding, Motor sports, Amateur radio, Wood carving, Whittling, Air sports

Introduction: My name is Prof. An Powlowski, I am a charming, helpful, attractive, good, graceful, thoughtful, vast person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.