Wat is dividendlekkage en hoe kun je het voorkomen? - Finansjaal (2024)

Dividendlekkage, ook wel dividendlek genoemd, kan voorkomen bij het beleggen in aandelen en ETF’s. Dividendlekkage heeft impact je op rendement, maar je kunt er gelukkig ook iets tegen doen.

In dit artikel lees je wat dividendlekkage is en hoe je het kunt berekenen. Daarnaast kijken we ook naar hoe je dividendlekkage kunt voorkomen.

Wat kun je verwachten?

  1. Dividend en dividendbelasting
  2. Wat is dividendlekkage en hoe ontstaat het?
  3. Voorbeeld dividendlekkage
  4. Dividendlekkage berekenen in 3 stappen
    • 1. Dividendbelasting berekenen
    • 2. Dividendrendement berekenen
    • 3. Dividendlekkage berekenen
  5. De impact van een dividendlek op je rendement
  6. Dividendlekkage voorkomen
  7. Conclusie

Dividend en dividendbelasting

Voordat we beginnen aan dividendlekkage is het belangrijk om duidelijk te hebben wat dividend en dividendbelasting precies is.

Dividend is een winstuitkering die bedrijven uitkeren aan de aandeelhouders. Als je aandelen van een bedrijf bezit kun je dus dividend ontvangen.

Het slechte nieuws is dat je ook belasting over dividend moet betalen, dividendbelasting. De hoogte van de dividendbelasting verschilt per land.

In Nederland is het percentage bijvoorbeeld 15%, terwijl het 30% is in de Verenigde Staten. Overheden hebben vaak onderlinge afspraken over dividendbelasting.

Nederlanders betalen bijvoorbeeld in de Verenigde Staten ook 15% dividendbelasting (door middel van het W-8BEN formulier). Deze afspraken zijn bijvoorbeeld gemaakt om internationale investeringen te stimuleren en voor het voorkomen van dubbele belasting.

Wat is dividendlekkage en hoe ontstaat het?

Dividendlekkage is het deel van het ingehouden dividend in het buitenland dat je niet terug kunt vragen via de inkomstenbelasting. Dit kan voorkomen bij aandelen, maar het komt vaker voor bij ETF’s.

Een dividendlek kan ontstaan bij individuele aandelen als er geen verdrag is met het buitenland, maar de dividendbelasting wel hoger is dan 15%. Het is dan mogelijk om 15% te verrekenen met de inkomstenbelasting in Nederland, maar het overige deel kun je niet terugkrijgen.

Bij ETF’s komt dividendlekkage vaker voor. Dit komt omdat er vaak bedrijven uit meerdere landen in een ETF zitten. Je hebt dan te maken met alle belastingverdragen tussen het land waar de ETF is gevestigd en de landen waarin de bedrijven gevestigd zijn.

Voorbeeld dividendlekkage

We hebben het net al even kort besproken, maar hoe dividendlekkage ontstaat kunnen we het beste uitleggen aan de hand van een voorbeeld.

Veel ETF’s zijn gevestigd in Ierland omdat er 0% dividendbelasting is. Wanneer je dividend ontvangt vanuit een Ierse ETF betaal je zelf dus ook geen dividendbelasting. De beheerders van de ETF betalen echter wel dividendbelasting in de landen waar de bedrijven uit de ETF gevestigd zijn.

Op hun beurt zullen de beheerders van de ETF proberen om alle ingehouden dividendbelasting terug te krijgen uit de landen waar de bedrijven gevestigd zijn. Neem als voorbeeld Zwitserland, waar 35% dividendbelasting geldt.

Als Ierland geen belastingverdrag heeft met Zwitserland, dan kan de ETF waarschijnlijk niet alle, of zelfs helemaal geen, ingehouden buitenlandse dividendbelasting terugvragen.

Jij kunt normaal gesproken tot 15% via de Nederlandse belastingdienst terugvragen. Doordat je nu hebt belegt in een Ierse ETF kun je echter niks terugvragen. Ierland heeft namelijk nooit dividendbelasting ingehouden. Er is simpelweg niks om terug te vragen.

Wat is dividendlekkage en hoe kun je het voorkomen? - Finansjaal (1)

Wat gebeurt er in de afbeelding hierboven? De ETF ontvangt 65% van het dividend meteen (€6,50). Er wordt 35% dividendbelasting ingehouden door Zwitserland. De Ierse ETF kan 20% (€2) van de dividendbelasting terugvragen door afspraken tussen Ierland en Zwitserland.

De Ierse ETF keert het direct ontvangen dividend (€6,50) en de teruggevraagde dividendbelasting (€2,00) aan jou uit. Er blijft in dat geval dus 15% van het dividend hangen in Zwitserland. Dit is dividendlekkage.

Dividendlekkage berekenen in 3 stappen

Om de dividendlekkage van een ETF te berekenen zul je moeten kijken in het jaarverslag van een ETF.

Meestal kun je dit jaarverslag vinden via Morningstar. Zoek daar de ETF op en kijk daarna bij documenten. In dit geval hebben we de populaire ETF VWRL als voorbeeld genomen.

Wat is dividendlekkage en hoe kun je het voorkomen? - Finansjaal (2)

In het jaarverslag van Vanguard staan veel verschillende ETF’s. Je zult dus eerst VWRL op moeten zoeken.

1. Dividendbelasting berekenen

De eerste stap voor het berekenen van dividendlekkage is het berekenen van de dividendbelasting. Hiervoor heb je twee bedragen nodig die je kunt vinden bij de ‘Statement of Operations’.

  • Dividend inkomen: $100.819.368.
  • Ingehouden dividend buitenland: $12.482.600.
Wat is dividendlekkage en hoe kun je het voorkomen? - Finansjaal (3)

Dividendbelasting = ingehouden dividend / dividend inkomen

Met deze getallen kun je de dividendbelasting berekenen. De dividendbelasting is in dit voorbeeld dus $12.482.600 / $100.819.368 = 12,38%.

2. Dividendrendement berekenen

Het dividendrendement berekenen is de tweede stap voor het berekenen van dividendlekkage. Hiervoor hebben we weer twee bedragen nodig. Het eerste hebben we net al opgezocht, namelijk het dividend inkomen. Dit was $100.819.368.

Daarnaast hebben we ook nog het gemiddelde fondsvermogen nodig. In een jaarverslag staan altijd twee jaren. Neem daarom het gemiddelde van de ‘net assets’ van beide jaren. Dit kun je vinden onder ‘Statement of Assets and Liabilities’.

Wat is dividendlekkage en hoe kun je het voorkomen? - Finansjaal (4)

In de bovenstaande afbeelding kun je zien dat het fondsvermogen $2.704.960.870 was in 2019 en $5.594.999.708 was in 2020. Het gemiddelde hiervan is ($5.594.999.708 + $2.704.960.870) / 2 = $4.149.980.289.

Dividendrendement = dividend inkomen / gemiddelde fondsvermogen

Als we dan het dividendrendement uitrekenen kom je uit op $100.819.368 / $4.149.980.289 = 2,43%.

3. Dividendlekkage berekenen

Nu we de dividendbelasting en het dividendrendement hebben berekend kunnen we eindelijk de dividendlekkage berekenen. Dit kan met de volgende formule.

Dividendlekkage = dividendbelasting * dividendrendement

In dit voorbeeld kom je dus uit op 12,38% * 2,43% = 0,30%. Dit betekent dat je bij VWRL elk jaar 0,30% minder rendement hebt door het dividendlek.

De impact van een dividendlek op je rendement

Het kan behoorlijk verschillen wat de impact is van dividendlekkage op je rendement. Dit wordt bijvoorbeeld bepaald door de hoeveelheid dividend die je ontvangt.

Als je alleen belegt in groeiaandelen dan ontvang je waarschijnlijk relatief weinig dividend. Beleg je in dividend aandelen of een hoog dividend ETF, dan heb je waarschijnlijk meer last van dividendlekkage.

Om het tastbaar te maken nemen we het voorbeeld van VWRL dat we eerder hebben uitgerekend. Daar was het dividenlek namelijk 0,30% per jaar. Je zult misschien wel denken, lekker boeiend die 0,30%. Maar wat is hier daadwerkelijk de impact van?

We willen niet zeggen dat dividendlekkage het einde van de wereld is, maar het is goed om even in te zien wat de impact is van 0,30% per jaar op de lange termijn.

Gemiddeld is een rendement van 7% per jaar realistisch bij beleggen. Neem als voorbeeld een bedrag van €10.000. Laten we daarom kijken naar het verschil tussen een rendement van 7% en een rendement van 6,7% per jaar.

Wat is dividendlekkage en hoe kun je het voorkomen? - Finansjaal (5)

Zonder een dividendlek heb je na 30 jaar een vermogen van €71.143 terwijl je met dividendlekkage een vermogen hebt van €65.580. Het verschil in is dus €5.563. Dit is dus alleen veroorzaakt door dividendlekkage.

Het grote verschil komt onder andere door samengestelde rente. Je loopt namelijk niet alleen 0,30% rendement per jaar mis, maar je kunt de jaren daarna ook geen rendement meer halen over dit verloren rendement.

Dividendlekkage voorkomen

Het beste wat je kunt doen is beleggen in een Nederlandse ETF die is geregistreerd als Nederlandse fiscale beleggingsinstelling (FBI).

Het voordeel van zo’n Nederlandse ETF is dat je geen dividendlekkage hebt. Er wordt wel 15% dividendbelasting ingehouden, maar dit kun je terugvragen via de inkomstenbelasting. Dit betekent dat je 100% van het dividend ontvangt.

Er zijn verschillende ETF’s zonder dividendlekkage. Een voorbeeld hiervan is de duurzame ETF met een wereldwijde spreiding ‘VANECK SUST WORLD ETF’. Deze zit overigens ook in DEGIRO kernselectie waardoor je deze minimaal één keer per maand onder bepaalde voorwaarden extra goedkoop kunt aankopen.

Conclusie

Hopelijk is het door dit artikel duidelijker geworden wat dividendlekkage is en wat de impact kan zijn. De impact kan vooral groot zijn op de lange termijn. Het is daarom zeker de moeite waard om naar dividendlekkage te kijken wanneer je een ETF gaat kiezen.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Deze website maakt gebruik van cookies om jouw ervaring te optimaliseren. Je hebt altijd de mogelijkheid om deze uit te schakelen.

instellingenACCEPTEREN

Wat is dividendlekkage en hoe kun je het voorkomen? - Finansjaal (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Mr. See Jast

Last Updated:

Views: 6010

Rating: 4.4 / 5 (75 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Mr. See Jast

Birthday: 1999-07-30

Address: 8409 Megan Mountain, New Mathew, MT 44997-8193

Phone: +5023589614038

Job: Chief Executive

Hobby: Leather crafting, Flag Football, Candle making, Flying, Poi, Gunsmithing, Swimming

Introduction: My name is Mr. See Jast, I am a open, jolly, gorgeous, courageous, inexpensive, friendly, homely person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.