Wat is DeFi? Passief geld verdienen met Decentralised Finance (2024)

Jerrymie

Jerrymie is hoofdredacteur bij BTC Direct en heeft bijgedragen aan o.a. Algemeen Dagblad, VPRO en BNN.

Decentralized Finance (DeFi) is de beweging diegedecentraliseerde netwerken en blockchains gebruikt om traditionele financiële producten om te zetten in vertrouwensloze en transparante protocollen die zonder tussenpersonen werken. De Nederlandse vertaling van DeFi is gedecentraliseerde financiering.

Computers hebben door de jaren heen bijna elke industrie op zijn kop gezet. Elke innovatie bouwt voort op de vorige en digitale producten en diensten worden steeds geavanceerder. Door technologie vormen we de wereld naar onze behoeften. Van digitale assistenten tot domotica, programma's hebben invloed op veel aspecten van ons dagelijks leven. Waarom zou dat voor de financiële sector anders zijn?

Het verschil met cryptocurrency’s

Bitcoin en andere cryptocurrency’s hebben een manier gevonden om veilig peer-to-peer handel te drijven zonder dat er tussenpersonen zoals een bank nodig zijn voor de afwikkeling van een transactie. Dit geeft gebruikers volledige controle over hun activa.

Al deze munten hebben ervoor gezorgd dat de uitgifte van geld en het beheren van waarde gedecentraliseerd is. Maar het financiële systeem waarin crypto verhandeld gebruikt wordt, is centraal. Denk aan alle grote cryptobeurzen. Ook wordt de richting van alle crypto’s, op bitcoin na, bepaald door een centrale partij. Ether door de Ethereum Foundation, XRP door Ripple en ga zo maar door. De meeste van deze projecten worden beheerd door gecentraliseerde bedrijven die op hun beurt niet uitblinken in transparantie en verantwoordelijkheid nemen.

Wat is DeFi en voor wie is het bedoeld?

Om DeFi beter te begrijpen, moeten we eerst kijken hoe traditionele, centrale financiering tot stand is gekomen. Dat verhaal begint bij de schepping van geld.

Mensen ruilen oorspronkelijk voor goederen en diensten. Maar zoals menselijke samenlevingen zich vormden en ontwikkelden, zo veranderen ook onze economieën. We hebben geld uitgevonden om het ruilen van waardevolle zaken makkelijker te maken. Vervolgens hielp geld bij het inluiden van nieuwe innovaties en een hogere economische productiviteit. Maar de vooruitgang ging niet zonder slag of stoot.

Historisch gezien hebben centrale overheden banken de valuta's uitgegeven die onze economieën ondersteunen. Van centrale banken en instellingen werd verwacht dat zij het aanbod van valuta in omloop zorgvuldig beheren en reguleren. Naarmate de omvang en de complexiteit van onze economieën toenam, kregen deze centrale autoriteiten meer macht. Maar ze kregen ook meer vertrouwen vanuit het bedrijfsleven en van het volk. Dat moet wel.

Wij moeten er op vertrouwen dat onze regeringen en banken niet van de een op de andere dag meer geld drukken, zodat ons geld minder waard wordt. Wij moeten er op kunnen vertrouwen dat ons geld veilig wordt opgeborgen. En als het aankomt op investeren in aandelen, dan vertrouwen wij ons vermogen toe aan een financieel adviseur. Door de controle over ons geld aan anderen over te dragen, hopen wij er beter uit te komen. Maar de trieste waarheid over ons huidige financiële systeem is dat de macht die met dit vertrouwen gepaard gaat niet altijd wordt beloond.

We hebben vaak heel weinig te zeggen over hoe bedrijven omgaan met onze investeringen, of zelfs hoe onze regeringen de economie beheren. En in de meeste gevallen ontvangen beleggers slechts een fractie van het rendement dat wordt gegenereerd door de risico's die worden genomen.

DeFi probeert iets anders op te bouwen

Decentrale financiering heeft tot doel een financieel systeem te creëren dat openstaat voor iedereen en dat de behoefte aan vertrouwen in een centrale partij tot een minimum beperkt. Technologieën zoals het internet, cryptocurrency, cryptografie en blockchain geven ons de instrumenten om gezamenlijk een financieel systeem op te bouwen en te controleren zonder dat er centrale autoriteiten nodig zijn.

Als je al iets langer bezig bent met bitcoin en cryptocurrency, dan heb je deze vast al vaker gelezen:

Don’t trust, verify.

Vertrouw niet, controleer. Van alle crypto’s die op een blockchain gebouwd worden, hoef je niet te vertrouwen of het wel of niet goed gaat. Dit kun je zelf controleren.

Bijna alle DeFi-toepassingen zijn gebouwd op de blockchain van Ethereum. Ethereum heeft net als bitcoin een blockchain dat fungeert als een gedeeld grootboek waarin digitale waarde wordt bijgehouden. In plaats van een centrale autoriteit controleren de deelnemers die het netwerk vormen de uitgifte van ether, de cryptocurrency van het netwerk, op een gedecentraliseerde manier.

Ontwikkelaars kunnen applicaties programmeren op Ethereum die digitale middelen, ook wel tokens genoemd, op de blockchain kunnen creëren, opslaan en beheren. Hiervoor worden smart contracts (slimme contracten) en gedecentraliseerde toepassingen (DApps) geschreven en gebouwd. Het verloop van deze contracten en overeenkomsten worden automatisch afgedwongen als de blockchain van Ethereum de juiste data krijgt. Je kunt complexe, onomkeerbare afspraken maken zonder dat een tussenpersoon nodig is.

Een voorbeeld: je legt in een smart contract vast dat als een leraar jouw zoon een 8 of hoger geeft, er een uitbetaling plaatsvindt in de wallet van je zoon.

Decentrale financiering heeft de mogelijkheid om een veerkrachtiger en transparanter financieel systeem tot stand te brengen. Iedereen met een internetverbinding kan toegang krijgen tot en communiceren met smart contracts die op de blockchain van Ethereum zijn gebouwd. Veel slimme contracten zijn open source en kunnen samenwerken met bestaande smart contracts. Deze kun je zelfs als een soort legostenen op elkaar klikken om nieuwe DeFi-producten aan te bieden.

Gebruikers kunnen dus de code van de smart contracts controleren en kiezen welke diensten voor hen het beste werken.

Iedereen is in staat om zonder toestemming een bestaand DeFi-product te creëren, aan te passen, te mixen, te koppelen of er bovenop te bouwen. DeFi-protocollen zijn modulair, zodat ze op elkaar kunnen worden gestapeld om een steeds dichter systeem van onderling werkende onderdelen op te bouwen.

Wat zijn voorbeelden van populaire DeFi-toepassingen?

Er bestaan veel verschillende DeFi-producten en -diensten. Deze ken je misschien wel uit de ‘normale’ wereld, maar dan met een decentrale twist.

De populairste en snelst groeiende sector van DeFi is ongetwijfeld de leen- en uitleenplatformen. Net als bij een bank storten gebruikers geld en verdienen ze rente aan andere gebruikers die hun vermogen lenen. In dit geval gaat het om digitale smart contracts die de kredietverstrekkers met de kredietnemers verbinden, de voorwaarden van de leningen afdwingen en de rente verdelen. En het gebeurt allemaal zonder dat men elkaar of de tussenliggende bank hoeft te vertrouwen. En door de tussenpersoon uit te schakelen, kunnen kredietverstrekkers een hoger rendement behalen en de risico's beter begrijpen dankzij de transparantie die de blockchain biedt.

Als je leest over passief inkomen verdienen met cryptocurrency, dan gaat het over de rente die je ontvangt voor het uitlenen van je munten op dit soort platformen.

Hieronder zie je het aantal ether dat uitgeleend wordt via DeFi.

Wat is DeFi? Passief geld verdienen met Decentralised Finance (3)

Stablecoins zijn ook belangrijk voor het DeFi-ecosysteem. Dit zijn tokens die ontworpen zijn om een specifieke waarde vast te houden, zoals de waarde van 1 Amerikaanse dollar. Een centrale stablecoin is Tether, er is namelijk één partij die voor elke uitgegeven tether een dollar op de rekening houdt. Een decentrale variant hierop is Dai. Dit is een stablecoin gekoppeld aan USD en ondersteund door ether. Voor elke DAI is er 1,50 dollar aan ether in het MakerDAO smart contract als onderpand.

Een ander populaire DeFi toepassing zijn decentrale exchanges (beurzen), deze worden afgekort met DEX. DEX's zijn cryptocurrency beurzen die smart contracts gebruiken om de handelsregels af te dwingen, transacties uit te voeren en veilig met fondsen om te gaan wanneer dat nodig is. Wanneer je handelt op een DEX, is er geen beursoperator, je hoeft je niet aan te melden, er is geen identiteitsverificatie of en er zijn geen opnamekosten. Om een DEX draaiende te houden moeten er wel transactiekosten worden betaald.

Bitcoin nieuws vandaag

Zo verdien je geld, crypto's met DeFi

Decentralisatie kan variëren

De diensten van DeFi zijn in verschillende mate gedecentraliseerd. Want de waarheid is dat niet alles volledig gedecentraliseerd kan of moet worden.

We hadden het al even over stablecoins. Deze zijn niet allemaal zijn zo gedecentraliseerd als DAI. Velen van deze stablecoins zijn eigenlijk tokens die fiat valuta deposito's vertegenwoordigen, zoals Tether. Theoretisch gezien kun je een token maken die elk product kan vertegenwoordigen.

En hier zien we de grijsgebieden van De in DeFi. Dit soort stablecoins kun je via een decentrale blockchain verhandelen, verzenden en ontvangen , maar de koppeling met de echte wereld kan niet worden losgelaten.

Stel dat je een huis wil kopen via de blockchain. Iemand plaatst de akte van een huis (in de vorm van een token) op een decentrale beurs en jij koopt het. Zonder het juiste juridische kader en goedkeuring van de wet, kun je niet zomaar iemand uit huis plaatsen, ook al ben je de eigenaar van de digitale akte. Om dit geschil te beslechten moet je terugvallen op het centrale rechtssysteem.

Wat zijn de risico’s van DeFi?

Van huizen weer terug naar DeFi. Je kunt snel ontzettend veel verdienen met DeFi, maar er zijn ook veel risico’s. Een DeFi platform is zo sterk als de onderliggende smart contracts. Als deze niet waterdicht zijn geschreven, dan kan hier misbruik van gemaakt worden. Dat is al meerdere malen gebeurd. DeFi protocollen worden niet gehackt, maar slimme mensen zien hiaten in de lego-toren van smart contracts. Als daar één zwak blokje tussen zit, kan alles instorten. Als DeFi-gebruiker moet je op de hoogte blijven van de veranderende voorwaarden van de dienstverlening tussen de verschillende DeFi-producten, wallets, exchanges en crypto-projecten. Net als bij de traditionele valuta gebruiken beleggers meestal historische gegevens en benchmarks zoals de jaarlijkse inflatie van een valuta en het risicovrij rendement om investeringsmogelijkheden te evalueren. Maar in het geval van DeFi is door het gebrek aan uitgebreide historische gegevens en benchmarks moeilijk om het risico van beleggingen in te schatten.

Conclusie

DeFi is nog ontzettend jong maar is nu populair bij cryptohandelaren. Er zijn nog beperkingen in de technologie (getuige een paar grote hacks) en er is nog geen regelgeving. Maar zodra deze kaders duidelijk worden, wordt ook duidelijk hoe groot de rol van DeFi kan worden in ons dagelijks leven.

Wat is DeFi? Passief geld verdienen met Decentralised Finance (2024)

FAQs

Wat is DeFi? Passief geld verdienen met Decentralised Finance? ›

Hoe werkt DeFi? DeFi, of Decentralized Finance, maakt gebruik van de blockchain en smart contracts om financiële diensten aan te bieden zonder tussenkomst van traditionele financiële tussenpersonen.

Hoe werkt DeFi? ›

In DeFi gebruik je een dApp om je leningwensen in te voeren. Een algoritme koppelt je aan gelijken die aan je eisen voldoen. Je moet dan akkoord gaan met de voorwaarden van de kredietverstrekker en je kunt je lening ontvangen. Deze transactie wordt vervolgens vastgelegd in de blockchain.

Wat is DeFi uitwisseling? ›

Decentralized Finance (DeFi) is de beweging die gedecentraliseerde netwerken en blockchains gebruikt om traditionele financiële producten om te zetten in vertrouwensloze en transparante protocollen die zonder tussenpersonen werken. De Nederlandse vertaling van DeFi is gedecentraliseerde financiering.

Kan je geld verdienen met Blox? ›

Kijk op Nodig uit & verdien om te zien hoeveel je al hebt verdiend. In welke vorm ontvang ik het geld? Je ontvangt je geld als euro-tegoed in BLOX. Hiermee kan je direct cryptocurrency's kopen of storten op je bankrekening.

Is er nog geld te verdienen met crypto? ›

Hoewel crypto HODL'en populair is, kun je ook geld verdienen met crypto door een passief inkomen te genereren. Steeds meer cryptobeurzen spelen hierop in met crypto lending en yield farming. Beide methoden laten je geld verdienen op je crypto, maar ze werken allebei wel iets anders.

Wat zijn de beste DeFi Coins? ›

De 10 beste DeFi coins van 2024
  • Chainlink (LINK) Chainlink is een decentraal 'orakelnetwerk'. ...
  • Tezos (XTZ) ...
  • Avalanche (AVAX) ...
  • Loopring (LRC) ...
  • Uniswap (UNI) ...
  • Compound (COMP) ...
  • Aave (AAVE) ...
  • The graph (GRT)

Hoe werkt DeFi Wallet? ›

Een DeFi wallet is een digitale opslagplek die gebruikers in staat stelt om toegang te krijgen tot gedecentraliseerde diensten en activiteiten op de blockchain. Zonder tussenkomst van traditionele financiële instellingen.

Waar kan ik DFI Money kopen? ›

DFI. Money is alleen beschikbaar via Coinbase Wallet.

Is Bitvavo gedecentraliseerd? ›

Gedecentraliseerde exchanges (DEX)

Net als op een gecentraliseerde exchange, zoals Bitvavo, kunnen crypto traders munten en tokens kopen op een DEX. Het verschil is dat de transacties niet worden uitgevoerd en behandeld door een centrale organisatie.

Wat zijn DeFi projecten? ›

DeFi is echter een conceptuele marktplaats die verschillende crypto's aanbiedt op het Ethereum-netwerk. Met DeFi kunnen degenen die crypto's in hun bezit hebben, hun digitale munten uitlenen en daarover rente ontvangen. Ze zouden ook kunnen lenen tegen de crypto's die zij in hun digitale wallets hebben zitten.

Is BLOX legaal? ›

Het is verboden ons Platform te gebruiken voor illegale doeleinden, zoals onder andere voor het witwassen van geld of belastingontduiking. BLOX biedt verschillende soorten Dienstverlening aan, waaraan verschillende risico's zijn verbonden.

Kan ik voor 100 euro Bitcoin kopen? ›

De meeste mensen hebben geen hele bitcoin

Dat is op het moment van schrijven ongeveer €0,00026 euro waard. Je hoeft dus niet meteen een hele bitcoin te kopen en je kan zelf kiezen welk bedrag je wil investeren. Dat kan een groot bedrag zijn, maar een bedrag van bijvoorbeeld €10, €50 of €100 euro kan ook. Op sat.

Is BLOX te vertrouwen? ›

Op Trustpilot heeft BLOX een goede beoordeling van 4,2/5 sterren. Klanten zijn positief over de gebruiksvriendelijkheid van het platform en de behulpzaamheid van de klantenservice. Vergelijk de Trustpilot score van andere brokers hier.

Hoe word ik miljonair met crypto? ›

Rijk worden van crypto hangt af van veel factoren: bijvoorbeeld je investeringsstrategie, het risico dat je bereid bent om te nemen, de marktomstandigheden en nog veel meer. Sommige investeerders hebben aanzienlijke winsten behaald met veel geluk, door te investeren in de juiste cryptovaluta op het juiste moment.

Wie is de rijkste crypto? ›

1. Changpeng Zhao (CZ) De eerste crypto miljardair naar wie we gaan kijken is niemand minder dan de Chinees-Canadese ondernemer en oprichter van Binance Chanpeng Zhao, beter bekend als CZ.

Hoeveel crypto mag je hebben? ›

Belasting over crypto valt, op enkele uitzonderingen na, onder de vermogensheffing in box 3. In 2022 bedroeg het heffingsvrije vermogen 50.650 euro voor alleenstaanden. Ben je in het bezit van een fiscaal partner dan mogen jullie samen 101.300 euro belastingvrij bezitten.

Hoe zet je crypto om in geld? ›

Bekijk snel
  1. #1. Verkoop je cryptomunten op een exchange, en zet ze om naar euro's.
  2. #2. Betaal via PayPal met crypto.
  3. #3. Maak gebruik van een speciale Bitcoin pinautomaat (ATM)
  4. #4. Leen jouw cryptomunten uit voor euro's.
  5. #5. Gebruik een crypto debit card.
Jun 10, 2021

Hoe kan crypto dalen? ›

Een crypto dip kan ontstaan door verschillende factoren, zoals bijvoorbeeld: De economische situatie. Negatief nieuws over crypto of bepaalde cryptocurrencies. Nieuwe regels van overheden.

Wat is Bitcoin DeFi? ›

DeFi is echter een conceptuele marktplaats die verschillende crypto's aanbiedt op het Ethereum-netwerk. Met DeFi kunnen degenen die crypto's in hun bezit hebben, hun digitale munten uitlenen en daarover rente ontvangen. Ze zouden ook kunnen lenen tegen de crypto's die zij in hun digitale wallets hebben zitten.

Hoe werkt hefboom crypto? ›

Crypto margin trading, ofwel hefboomhandel, is een methode waarbij een gebruiker geleende activa gebruikt om cryptocurrencies te verhandelen. Deze aanpak heeft als doel om rendementen mogelijk te vergroten met behulp van hefboomwerking, maar het kan evenzeer negatieve rendementen vergroten.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Clemencia Bogisich Ret

Last Updated:

Views: 6502

Rating: 5 / 5 (80 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Clemencia Bogisich Ret

Birthday: 2001-07-17

Address: Suite 794 53887 Geri Spring, West Cristentown, KY 54855

Phone: +5934435460663

Job: Central Hospitality Director

Hobby: Yoga, Electronics, Rafting, Lockpicking, Inline skating, Puzzles, scrapbook

Introduction: My name is Clemencia Bogisich Ret, I am a super, outstanding, graceful, friendly, vast, comfortable, agreeable person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.