Wat is compound interest (compounden)? & Hoe werkt het? 2024 (2024)

Compounden is een effect waarbij de opbrengsten die je met investeringen behaalt, na verloop van tijd toenemen door rente-op-rente effect. In dit artikel leggen we je uit wat compounden is en geven we tips over hoe je dit het beste kunt doen om optimaal te profiteren.

Wat is compound interest (compounden)? & Hoe werkt het? 2024 (1)

Het rente-op-rente effect (compounden)

Albert Einstein beschreef het magische rente-op-rente effect als het achtste wereldwonder en hoogleraar Albert Bartlett stelde dat de grootste tekortkoming voor de mensheid, de onkunde is over exponentiële groei. Topbelegger Warren Buffett is een van de rijkste mensen op aarde geworden door gebruik te maken van compounden. Dit geldt overigens voor zo’n beetje alle miljardairs. Dankzij het rente-op-rente effect, ook wel samengestelde interest kunnen relatief normale mensen uitzonderlijke resultaten behalen.

Maar wat houdt dat compounden nu eigenlijk in?

Laatste update: 10 januari 2024 – Artikel verder aangevuld + compound interest calculator staat live! Oorspronkelijk online gezet in 2021.

Inhoudsopgave verberg

1.Het rente-op-rente effect (compounden)

2.Wat is compound interest?

3.Rendement op rendement

4.Compound interest berekenen

6.Conclusie compounden

7.Veelgestelde vragen

7.1.Hoe bereken je compound interest

7.2.Wat is compounding?

7.3.Hoe moet je compounden?

7.4.Kan ik rijk worden met 100 euro

Wat is compound interest?

Er zijn grofweg twee soorten groei: lineaire- en exponentiële groei. Bij lineaire groei neemt een hoeveelheid steeds met hetzelfde aantal toe. Bij exponentiële groei wordt dit aantal echter steeds groter naarmate de tijd verstrijkt.

Om het een en ander te vereenvoudigen geven we een voorbeeld: wanneer je een mooi bedrag van €1.000,- belegt en een rendement van 10% weet te realiseren, zal je vermogen in jaar 1 uitgegroeid zijn tot €1.100,-. In het tweede jaar is het gegroeid naar een bedrag van €1.210. Dit is het rente-op-rente effect. Wanneer we het hebben over lineaire groei, zou dit bedrag in jaar 2 €1.200 zijn. Het rente-op-rente effect zorgt voor een soort sneeuwbaleffect. Je behaalt niet alleen rendement op de initiële investering, maar ook op het al behaalde rendement.

Om de kracht van compound interest te illustreren, gebruiken we het treffende voorbeeld uit het boek ‘de kunst van het heldere denken’. Stel je voor: je hebt de keuze om A: de komende dertig dagen elke dag duizend euro te ontvangen of B: de eerste dag één cent, de dag erna twee cent, de derde dag vier cent enzovoorts.

De kans is groot dat je gekozen hebt voor optie A. Iedere dag duizend euro klinkt een stuk beter dan die paar cent per dag. Onderschat het compounden echter niet! Na één maand (dertig dagen) zou je met optie B ruim €5.000.000 hebben verdiend in vergelijking met €30.000 als je optie A had gekozen.

Compounden heeft vele namen:

  • Compound interest
  • Rendement op rendement
  • Rente op rente
  • Compounding

Rendement op rendement

Zoals al gezegd werkt compounden als een soort sneeuwbal. Je begint met een klein beetje sneeuw en rolt deze van een grote heuvel af. Aan het begin stelt de sneeuwbal nog weinig voor, maar naarmate deze van de heuvel afrolt wordt hij groter en groter. De grootste winsten (in absolute termen) worden geboekt aan het eind van de heuvel. Je hebt dan immers al een groot vermogen opgebouwd (10% over € 100.000 is meer dan 10% over € 10.000).

Een essentieel element om optimaal te genieten van het rente-op-rente effect is door een lange heuvel te creëren. Met andere woorden: beleg voor de lange termijn. Hoe meer tijd je hebt, des te groter je vermogen zal worden. Verder is het rendement enorm belangrijk. Een rendement van slechts 1% meer heeft al een enorme impact op het eindvermogen. Zie hier de resultaten wanneer je eenmalig € 10.000 investeert voor een looptijd van twintig jaar:

RendementEindwaarde
6%€ 32.071
8%€ 46.609
10%€ 67.274
12%€ 96.462

Compounden is eenvoudig te combineren met de populaire DCA-investeringsmethode!

Compound interest berekenen

Startkapitaal * verwacht rendement per jaar ^ het aantal jaren = 10.000 * 1,08 ^ 20

De formule gebruikt voor het uitrekenen van rendement op rendement.

Geen zin om het zelf uit te rekenen? Ga naar compound interest berekenen.

Het verschil tussen 4% rendement is meer dan twee keer zo groot. Wanneer de looptijd langer dan twintig jaar was geweest, zou het verschil vanzelfsprekend nog groter zijn. Een aanzienlijk rendement is dus essentieel om het compound effect te maximaliseren. Tot slot is het startkapitaal van belang. Met een mooi startkapitaal geef je het rente-op-rente effect een boost. Zie het startkapitaal als de sneeuwbal waarmee je begint. Hoe groter deze is, hoe groter het uiteraard zal eindigen.

Periodiek bijstorten verhoogd je uiteindelijke rendement enorm, vooral als je horizon lang is.

Hoe langer je beleggingshorizon, hoe meer jij geniet van het samengestelde interest effect. Begin dus zo vroeg mogelijk met bijvoorbeeld investeren in vastgoed met weinig geld of gewoon op de beurs in de VWRL ETF de VUSA ETF of in dividend aandelen.

Zelfs al leg je maar 100 euro per maand in en je doet dit netjes voor 20 jaar lang, dan eindig je, met een gemiddeld rendement van 8% per jaar, op een totaalbedrag van € 59.395 – en dat terwijl je in die 20 jaar in totaal, maar € 24.000 hebt geïnvesteerd.

Dat is € 35.395 winst in 20 jaar én dat met slechts 100 euro per maand!

Wat is compound interest (compounden)? & Hoe werkt het? 2024 (2)

Exponentiële groei in de praktijk

Een hoog rendement is, zoals gezegd, belangrijk, maar menig belegger verkijkt zich hierop. Ze nemen teveel risico in de hoop op een hoog rendement en vergeten daarbij te kijken naar de risico’s.

“There are 2 rules in investing: Rule number one: never lose money. Rule number two: never forget rule number one”.

Warren Buffett

Het is veel belangrijker om een redelijk rendement te behalen, maar wel voor een lange tijd in de markt te zitten, dan een aantal keer forse verliezen te realiseren. Verliezen hebben immers een tegengesteld effect op het compounden. Let daarom altijd op het risico dat je loopt. Vaak is het verstandiger om te kijken naar het risico, dan naar het potentiële rendement.

Wat is compound interest (compounden)? & Hoe werkt het? 2024 (3)

Conclusie compounden

Compounden of compound interest werkt voor iedereen: jong of oud, groot- of klein startkapitaal, het maakt niet uit. Het rente-op-rente effect stelt je in staat meer uit je vermogen te halen en financiële doelen gemakkelijker te behalen. Het is aan te raden om dit effect eens voor jezelf te visualiseren via de formule of een online tool of in Excel. Als je echt financieel onafhankelijk wilt worden, weet je dat je het achtste wereldwonder niet kan negeren.

Compounden kan met elke asset, of het nu een accumulerende ETF is, je belegt in aandelen met maandelijks dividend, of bezig bent met beleggen in cryptovaluta. Door het dividend uit je beste dividend aandelen of crypto staking-rewards te herinvesteren, creëer je het sneeuwbal- of rendement op rendement-effect. Wacht niet langer en verspil je meest waardevolle bezit: tijd, niet.

Doe je dit voor een langere tijd, dan kan je na een tijdje zelfs leven van dividend.

Zie hier onze favoriete en de beste ETF’s bij DEGIRO die je kunt kopen uit de kernselectie of bekijk alle partijen waar je met een gerust hart kan beleggen en investeren op deze pagina. Wat betreft beleggen acties en bonussen, zijn op het moment veel acties beschikbaar met bonussen voor bijvoorbeeld gratis crypto, een gratis aandeel of gratis transactietegoed, zoals de DEGIRO welkomstbonus.

Like of volg dejongebelegger op Facebook en blijf op de hoogte van alle nieuwe artikelen!

Veelgestelde vragen

Hoe bereken je compound interest

De formule voor het berekenen van compound interest of rendement op rendement is als volgt: startkapitaal * verwacht rendement per jaar ^ het aantal jaren . Bijvoorbeeld een startkapitaal van € 10.000, gemiddeld 8% rendement per jaar en 20 jaar = € 10.000 * 1,08 ^ 20 = € 46.609.

Wat is compounding?

Compounding, compounden of rente-op-rente is het stapelen van winst op winst, op winst. Dit kan winst op een aandeel zijn, maar ook winst op crypto. Oftewel, compounding betekent winst maken op eerder gemaakte winst en op deze manier extra winst blijven genereren.

Hoe moet je compounden?

Compounden kan automatisch, door bijvoorbeeld te beleggen in accumulerende ETF’s. Het kan ook nodig zijn om met je winst, extra assets, zoals aandelen te kopen, zodat je met de aandelen die je met je winst hebt gekocht, nog meer winst genereert.

Kan ik rijk worden met 100 euro

Zelfs al leg jij maar 100 euro per maand in en dat voor 20 jaar lang, dan eindig je, met een gemiddeld rendement van 8% per jaar, op een totaalbedrag van € 59.395 – dit terwijl je in die 20 jaar in totaal, maar € 24.000 hebt geïnvesteerd. Dat is € 35.395 winst in 20 jaar én met slechts 100 euro per maand!

4.7/5 - (9 stemmen)

Dit artikel bevat mogelijk affiliate-links. Meld je je ergens aan via onze link, dan krijgen wij soms een kleine vergoeding. Dit kost jou niks extra en helpt ons te kunnen focussen op content! Een deel van de winst doneren we sinds 2023 aan goede doelen (culturele Anbi’s zoals KWF), steun je ons? Dan steun je ook indirect goede doelen!

Wat is compound interest (compounden)? & Hoe werkt het? 2024 (2024)

FAQs

How is compound interest compounded? ›

Compound interest is interest calculated on an account's principal plus any accumulated interest. If you were to deposit $1,000 into an account with a 2% annual interest rate, you would earn $20 ($1,000 x . 02) in interest the first year. Assuming the bank compounds interest annually, you would earn $20.40 ($1,020 x .

What is compound interest in simple words? ›

Compound interest is interest calculated on both the initial principal and all of the previously accumulated interest. Generating "interest on interest" is known as the power of compound interest. Interest can be compounded on a variety of frequencies, such as daily, monthly, quarterly, or annually.

How to calculate compound interest formula? ›

To summarize, we learned about compound interest. This is interest that is calculated on both the principal and accrued interest at scheduled intervals. The formula we use to find compound interest is A = P(1 + r/n)^nt.

How do you know if it is compound interest? ›

Interest can be calculated in two ways: simple interest or compound interest.
  1. Simple interest is calculated on the principal, or original, amount of a loan.
  2. Compound interest is calculated on the principal amount and the accumulated interest of previous periods, and thus can be regarded as “interest on interest.”

How to calculate compound interest with an example? ›

Solved Examples on Compound Interest
  1. C. I.= P(1+R100)T−P. Calculation: ...
  2. C. I.= P(1+R100)T−P. Given, ...
  3. ⇒ 10500=P(1+10100)2−P. ⇒ 10500 = 0.21P. ⇒ P = 50000. ⇒ Principal = Rs. ...
  4. = 50000(1+20100)3−50000. = 50000(1.2)3−50000. = 36400. ...
  5. A=P(1+(R2)100)2T.
  6. A=10000(1+2100)4=10824.32.
Dec 21, 2023

How to calculate daily compound interest? ›

How is daily compound interest calculated? Daily compound interest is calculated using the formula: A = P (1 + r / n)nt, where P is the principal amount, r is the annual interest rate, n is the number of compounding periods per year (365 for daily), and t is the time the money is invested, in years.

How to calculate simple and compound interest? ›

For a given principal P, time T, and rate of interest R%,
  1. simple interest formula is PRT.
  2. compound interest formula is P(1 + R)T - P.

What is compounding with examples? ›

In grammar, compounding, also called composition, is when two or more words are combined together to form a new word. For example, the word underground is a combination of the words under and ground.

What is an example of simple and compound interest? ›

With simple interest, you would add 5% of $100 - $5 - each year for 10 years, for a total of $50 worth of interest. You would end up owing $150 after 10 years. If you were paying 5% interest compounded annually, though, you would take 5% of the amount each year - including any interest that has already accumulated.

How to calculate monthly compound interest? ›

The formula of monthly compound interest is: CI = P(1 + (r/12) )12t - P where, P is the principal amount, r is the interest rate in decimal form, and t is the time.

What is the difference between simple and compound interest? ›

Unlike simple interest, which only earns on the principal amount invested, compound interest earns both on the principal and on the accumulated interest of previous periods. As a result, investors who take advantage of compound interest can see their money grow faster compared to those who don't.

Are loans compounded monthly? ›

Mortgage lenders might calculate interest daily, weekly, monthly, or at an annual percentage rate. Compounded interest on home loans and other credit products is usually monthly. However, saving bank accounts are typically compounded daily. Some banks and mortgage lenders also offer continuously compounding interest.

Is it better to get interest annually or monthly? ›

However, savings accounts that pay interest annually typically offer more competitive interest rates because of the effect of compounded interest. In simple terms, rather than being paid out monthly, annual interest can accumulate over the year, potentially leading to higher returns on the sum you've invested.

What is an example of compounded monthly? ›

"12% interest compounded monthly" means that the interest rate is 12% per year (not 12% per month), compounded monthly. Thus, the interest rate is 1% (12% / 12) per month. "1% interest per month compounded monthly" is unambiguous.

How much is $1000 worth at the end of 2 years if the interest rate of 6% is compounded daily? ›

Hence, if a two-year savings account containing $1,000 pays a 6% interest rate compounded daily, it will grow to $1,127.49 at the end of two years.

What is the 8 4 3 rule of compounding? ›

The rule of 8-4-3 for mutual funds states that if you invest Rs 30,000 monthly into an SIP with a return of 12% per annum, then your portfolio will add Rs 50 lacs in the first 8 years, Rs 50 lacs in the next 4 years to become Rs 1 cr in total value and adds further Rs 50 lacs in the next 3 yrs to reach Rs 1.5 cr.

What will be the compound interest on $25,000 after 3 years at 12 per annum? ›

Rate of interest = 12% p.a. ∴ The compound interest is Rs. 10123.20.

How does compound interest work for dummies? ›

In simple terms, compound interest can be defined as interest you earn on interest. With a savings account that earns compound interest, you earn interest on the principal (the initial amount deposited) plus on the interest that accumulates over time.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Delena Feil

Last Updated:

Views: 5632

Rating: 4.4 / 5 (45 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Delena Feil

Birthday: 1998-08-29

Address: 747 Lubowitz Run, Sidmouth, HI 90646-5543

Phone: +99513241752844

Job: Design Supervisor

Hobby: Digital arts, Lacemaking, Air sports, Running, Scouting, Shooting, Puzzles

Introduction: My name is Delena Feil, I am a clean, splendid, calm, fancy, jolly, bright, faithful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.