Amerikaanse ETF's kopen via opties - Mr FOB (2024)

Gerelateerde posts

Raisin review: 4 punten om op te letten

ETF beleggen 2024

Schrijf een reactie

26 Reacties

  1. Sanny1 jaar geledenReageer

    Beste Mr FOB,

    Dank voor de deze mooie blog. Heldere uitleg. Ik heb een vraag mbt het moment dat je een verkoop order voor de putoptie plaats: heeft dit nog nadelen/risico’s als je dit enkele dagen of bv 2 weken voor de dag van expiratie doet? Of is het enkel zo dat deze order minder makkelijk wordt uitgevoerd tov een order geplaatst op de dag van expiratie? Met name voor VXUS zie ik dat de uitgevoerde volumes begin Januari nog relatief laag zijn.

    • Mr FOBPost auteur1 jaar geleden

      Ik ben zelf onvoldoende goed thuis in de optiehandel om hier een goed antwoord op te kunnen geven. Mogelijk dat een andere lezer jou kan helpen met een antwoord.

    • Geert1 jaar geleden

      Risico is dat de aandeelprijs zodanig stijgt dat je optie niet meer uitgevoerd wordt. Als je put echter diep in-the-money is, is dit onwaarschijnlijk, en des te minder dagen des te onwaarschijnlijker. De uitvoering wordt wellicht moeilijker omdat de rente op de optiepremie ingeprijsd moet worden door de koper, maar de koper heeft ook meer optionaliteit dus dat is ook wat waard. Maar als je heel diep in-the-money zit is de optionaliteit laag en de rente op de premie hoog.

      Als je eerdere uitvoering wil kan je denk ik beter gewoon een call kopen en deze gelijk uitvoeren. Koop het zo diep mogelijk in de money en kijk wat voor prijzen je krijgt.

  2. Rik2 jaar geledenReageer

    Hoi,

    super interessant!! Bedankt aan de auteur! Ik heb een vraag:

    Ik weet dat dit niet bij FIRE past maar is het mogelijk om op dezelfde manier goedkoop in de S&P500 te investeren? Ik neem aan dat dit ook een Amerikaanse ETF is waar je dus niet meer mag investeren. Maar misschien lukt dat goedkoop via de optie route. Hoe duur zal dit zijn wat de kosten betreft?

    Groeten,
    Rik

    • Gerben2 jaar geleden

      Ja op deze manier kan je aan iedere Amerikaanse ETF komen.

      S&P500 zonder dividendlek kan eventueel ook via eenvoudig verkrijgbare Europese ETF’s die aan synthetische replicatie doen. Bijvoorbeeld Invesco S&P 500 UCITS ETF.

    • Rik2 jaar geleden

      Hoi gerben,

      super bedankt voor je reactie!

      Dus zou jij mij aanbevelen deze van invesco te pakken in plaats van de S&P500 van Vanguard? Weet jij toevallig wat de totale kosten zijn naar jouw methode voor deze beiden ETFs? Ik snap niet zo goed hoezo ik een europese S&P500 pakken kann maar niet een eurpese versie van VTI + VXUS (b.v. VG FTSE total world).

    • Gerben2 jaar geleden

      Je kan wel een Europese versie van Vanguard pakken, maar die kennen een dividendlek in de US. Zie de gastblog “Kosten indexfondsen en ETF’s” hier voor meer info over de totale kosten. Je kan de Invesco variant pakken om dividendlek te dichten, deze gebruikt wel synthetische replicatie ipv fysieke. Meer details daarover met de bijhorende aandachtspunten staan ook in de gastblog.

  3. Willem3 jaar geledenReageer

    Ik verkoop al tijdje naar tevredenheid opties via IBKR. Waarbij ik steeds handmatig de prijs van de order moet aanpassen.
    Nooit geweten dat dit met geavanceerde order ook automatisch kan. Dank voor de heldere uitleg!

    • Mr FOBPost auteur3 jaar geleden

      Hier kun je een stap-voor-stap uitleg vinden.

  4. FreekK3 jaar geledenReageer

    Super fijn! Ik gebruik nu een paar jaar IBKR om VTI/VXUS via de optieroute aan te kopen, en dit is een zeer leuke aanvulling van wat er met het platform kan.

    Tip 1: volg de voorgestelde procedure eerst in het ‘paper trading account’ totdat je er comfortabel mee bent. Dan loop je geheel geen risico.

    Tip 2: Als je er mee kunt leven dat je de aandelen niet toegewezen krijgt kun je ook een put schrijven op 225 in dit voorbeeld, als je dan ook tussen de bid (4,80) en ask (5,10) in gaat zitten met 4.90 krijg je EUR 490 (4,9 x 100) als de aandelen niet worden toegewezen. Dit doe je net zo lang totdat je ze wel krijgt. Nadeel is dat je de aandelen uiteindelijk wel krijgt maar als de beurs hoog staat.

    Je hebt overigens overigens geen data abonnementen nodig voor de optieroute, je kunt met ‘snapshots’ eenmalig de prijs ophalen (dat kost 1 cent, maar de eerste 100 krijg je gratis). Ook is de vaste minimale bijdrage van USD 10 per maand vervallen. Zo’n IBKR account heb je dus gratis.

    • Borkiedo3 jaar geleden

      Helemaal eens met oefenen op de paper trading account, raad ik ook aan in de Reddit post.

      De aandelen niet toegewezen krijgen is niet echt optimaal, betekent dus dat je de koerswinst mist boven de uitoefenprijs, en je kan maar 1 keer per maand proberen om de aandelen te bemachtigen dus heb je maand(en) opportunity cost.

      Met pegged-to-stock heb je de snapshot niet eens nodig, en mocht je toch een limit order willen gebruiken is er ook nog op de website van Nasdaq de realtime koers informatie te vinden voor VTI en VXUS. Inderdaad geen data abonnementen nodig dus.

    • Joerie3 jaar geleden

      Hoi Freek,
      Kun je uitleggen waar je die snapshots kunt krijgen? Ik handel voornamelijk via Lynx app, maar heb die snapshots niet kunnen ontdekken.

    • FreekK3 jaar geleden

      @Joerie aangezien Lynx gebruik maakt van IBKR kun je daar de IBKR documentatie van het trading workstation (TWS) op naslaan:
      https://ibkr.info/article/2830 waarbij onderaan de pagina wordt weergegeven hoe het er in de app uit ziet.

  5. Henk3 jaar geledenReageer

    Mooi werk, dank! Is je eigen strategie nog steeds ABN AMRO NT en IDWA, of ga je nu toch voor VTI met VXUS?

    • Mr FOBPost auteur3 jaar geleden

      Ik blijf bij NT en IWDA via ABN AMRO

  6. M3 jaar geledenReageer

    Wat is het risico bij deze transactie. Kan je hier ook een dure fout bij maken?

    • Borkiedo3 jaar geleden

      Mocht je het echt fout instellen dan betaal je in het ergste geval de bied of laat prijs, dit kan je een aantal tientjes kosten per contract gezien de grote spread (1 contract is 100 aandelen).

      Alleen als je en de prijs en het aantal contracten helemaal verkeerd in zou stellen zou je significant de klos zijn, en er zijn weinig gevallen waar je meer dan 1 contract gaat verhandelen behalve als je een grote lumpsum investering gaat doen. Maar ook 60-100 euro verliezen is uiteraard niet fijn, dus je order goed controleren voordat je het verzendt is een must.

    • FreekK3 jaar geleden

      Daarbij, bij veel mogelijke fouten krijg je netjes een pop-up met ‘weet je dit zeker?’ met een samenvatting van wat jouw handeling zou betekenen onderaan de streep.

      Voorbeelden: i) als je iets wil kopen voor een prijs die mer dan 3% van de marktwaarde af ligt, ii) als je onvoldoende spending power hebt (als je een veel te grote order zou plaatsen doordat je een getal te veel gebruikt voor de komma), iii) als je de order tot een negatieve balans zo leiden, etc.

  7. Tom3 jaar geledenReageer

    Behoorlijk ingewikkeld, en mogelijk foutgevoelig. Wat is er zo interessant aan Amerikaanse ETF’s? Bieden die iets dat we hier niet hebben?

    • Mr FOBPost auteur3 jaar geleden

      De laagste kosten in combinatie met de beste spreiding, zie De beste ETF

  8. Robert3 jaar geledenReageer

    Beste lezers,

    Ik wil altijd weten en begrijpen wat ik handel en wat de risico’s zijn.
    ‘Echter moet je voor het kopen van de aandelen na expiratie nog 25.000 dollar aftikken (strike van 250 keer 100), en dit zie je nog niet in je dollar balans’.
    Ik zou mij hier nooit aan wagen.

    Met vriendelijke groet,
    Robert

    • Borkiedo3 jaar geleden

      Het is zeker een goed idee om te begrijpen waar je mee bezig bent en niet zomaar blind de stappen te volgen. In mijn originele reddit post link ik wat meer achtergrondinformatie. Sowieso moet je een kennistest doen bij IB voordat je überhaupt in opties mag handelen. Met een beetje lezen over de werking van opties zullen dat soort zinnen geen onbegrijpbaar jargon meer zijn. Geloof me het klinkt ingewikkelder dan het is.

      Ik raad ook aan in mijn post om dit eerst op de “paper trading” account uit te proberen zo dat je er comfortabel mee kan worden alvorens echt te gaan handelen.

Amerikaanse ETF's kopen via opties - Mr FOB (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Merrill Bechtelar CPA

Last Updated:

Views: 5602

Rating: 5 / 5 (70 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Merrill Bechtelar CPA

Birthday: 1996-05-19

Address: Apt. 114 873 White Lodge, Libbyfurt, CA 93006

Phone: +5983010455207

Job: Legacy Representative

Hobby: Blacksmithing, Urban exploration, Sudoku, Slacklining, Creative writing, Community, Letterboxing

Introduction: My name is Merrill Bechtelar CPA, I am a clean, agreeable, glorious, magnificent, witty, enchanting, comfortable person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.