V3AA (Vanguard ESG Global All Cap ETF): de groene VWRL? (2024)

V3AA (Vanguard ESG Global All Cap): de groene VWRL?

  • Post category:Investeren en beleggen
  • Post published:June 4, 2021
  • Post comments:13 Comments

V3AA (Vanguard ESG Global All Cap ETF): de groene VWRL? (1)

Er is een nieuwe ETF van Vanguard op de markt; Vanguard ESG Global All Cap oftewel V3AA. Het is een soort van groene versie van VWRL / VWCE, maar dan uitgebreid met kleine bedrijven (small cap).

Wat zijn de verschillen en is het een goed idee om V3AA te kopen? Lees het hier!

V3AA – welk fonds?

We hebben het in deze blog over het volgende fonds:

  • V3AA : Vanguard ESG Global All Cap UCITS ETF, ISIN: IE00BNG8L278

Ik vergelijk deze met het fonds:

  • VWRL: Vanguard FTSE All-World UCITS ETF, ISIN: IE00B3RBWM25

Verschillen tussen V3AA en VWRL

V3AA (Vanguard ESG Global All Cap ETF): de groene VWRL? (2)

De belangrijkste verschillen:

  • VWRL is een stuk ouder en groter dan V3AA
  • De lopende fondskosten van VWRL zijn net iets lager (0,22% vs. 0,24%). Deze kosten komen tot uiting in het rendement (maar V3AA bestaat nog te kort om verder iets over dat rendement te zeggen)
  • VWRL heeft minder aandelen / bedrijven dan V3AA (3.550 vs. 4.882)
  • VWRL keert het dividend uit (Dis.), V3AA herbelegt het dividend (Acc.) – let op: VWRL is ook in Acc. variant verkrijgbaar: VWCE. V3AA is ook in Dis. variant verkrijgbaar: V3AL aan Xetra (let op aansluitkosten)
  • De prijs van VWRL is een stuk hoger dan van V3AA (€96,86 vs. €4,39). De lagere prijs kan handig zijn ter afronding omdat je alleen hele stukken kunt aankopen bij DEGIRO
  • VWRL zit in de kernselectie van DEGIRO, terwijl V3AA daar niet in zit. Dat betekent dat je bij aankoop van V3AA altijd transactiekosten en externe handlingkosten betaalt. Zie hieronder in de tabel de impact daarvan
  • VWRL heeft geen ESG-uitsluitingen en V3AA wel. Daarover lees je hieronder meer.
  • VWRL zit met name in grote en middelgrote bedrijven (large cap en mid cap) terwijl V3AA ook in kleine en micro bedrijven zit (small cap, 4,99% en 0,51%), dit is ook de voornaamste reden dat VWRL minder bedrijven heeft dan V3AA

Transactiekosten per aan- of verkoop

Bij DEGIRO zijn er ETFs (trackers) die je onder voorwaarden zonder transactiekosten kunt aankopen; de kernselectie. De belangrijkste voorwaarde is dat je dit per ETF eens per kalendermaand kunt doen. Eventueel kan het vaker als je boven een bedrag van €1.000 aankoopt.

De kernselectie is één van de redenen dat ik bij DEGIRO beleg. Lees meer in mijn blog De beste broker voor zelf beleggen.

Als je buiten de kernselectie aankoopt op de Amsterdamse beurs (EAM), betaal je voor een ETF €2 transactiekosten en €0,50 externe handlingskosten. Dit kan procentueel gezien erg oplopen bij kleine bedragen.

Zie de tabel hieronder (updatet naar aanleiding van nieuwe kostenstructuur per december 2021)

V3AA (Vanguard ESG Global All Cap ETF): de groene VWRL? (3)

Zelf vind ik transactiekosten vanaf 0,25% verwaarloosbaar. Dit zou zijn bij een aankoop van €1.000 of hoger. Dit is gewoon mijn mening, hier ligt geen onderbouwing aan ten grondslag.

ESG-uitsluitingen

V3AA heeft de afkorting ‘ESG’ in de naam. Dit staat voor:

  • Environmental (milieu)
  • Social (maatschappij)
  • Governance (bestuur)

Binnen een ETF kunnen bepaalde sectoren of bedrijven worden uitgesloten op basis van ESG-criteria. Een bedrijf wordt niet meegenomen in de ETF als het onvoldoende ‘ESG proof’ is.

Het probleem met dit ‘keurmerk’ is dat het niet heel erg eenzijdig is. Het geeft wel aan dát er sectoren of bedrijven worden uitgesloten maar in hoeverre? Het is niet in één oogopslag duidelijk hoe streng de ESG-screening is toegepast.

Over de precieze ESG-uitsluitingen van V3AA is nog weinig bekend. Hoe het er nu naar uitziet zijn er wel wat uitsluitingen, maar niet super veel. Je zou het dus een lichtgroene ETF kunnen noemen; hij is zeker niet super duurzaam.

Daarnaast wil ik ook weer niet dat er té veel wordt uitgesloten, anders is er geen sprake meer van het volgen van de wereldeconomie. Een lastige balans om te vinden.

SRI: SUWS ETF

Dat vele uitsluiten zie je vaak bij ETFs met ‘SRI’ (social responsibility) in de naam.

Bijvoorbeeld het populaire SUSW / 2B7K (iShares MSCI World SRI ETF, IE00BYX2JD69, in kernselectie aan Xetra); daar zitten nog maar 388 bedrijven(75% uitsluiting) in. In de top 10 zitten onze eigen ASML, Microsoft, Tesla, Walt Disney, Coca Cola en PepsiCo.

Andere opties zijn het minder vergaande ‘ESG Enhanced’, bijvoorbeeld iShares MSCI World ESG Enhanced ETF, EDMW IE00BHZPJ569, in kernselectie aan Xetra met 1.370 bedrijven(13% uitsluiting)of het nog minder vergaande ‘ESG Screened’, bijvoorbeeld iShares MSCI World ESG Screened ETF, SNAW, IE00BFNM3J75, in kernselectie aan Xetra met 1.485 bedrijven(6% uitsluiting).

Als je kijkt naar de rendementen van 1 jaar en YTD doet de iShares ESG Enhanced variant het het beste (26,62% 1 jaar en 13,17% YTD), zelfs beter dan VWRL (26,13% 1 jaar en 12,43% YTD).

Let op dat in de iShares MSCI world varianten geen small cap zit en emerging markets grotendeels zijn uitgesloten! Voor wat betreft regiospreiding zit je hier hetzelfde als bij IWDA (1.572 bedrijven) en dat is voor mij juist de reden om VWRL of V3AA als voorkeur te hebben.

Northern Trust fondsen

Een ander voorbeeld van fondsen met ESG-uitsluiting zijn de Northern Trust fondsen waarin ik voor mezelf beleg via ABN Zelf Beleggen Basisen voor onze dochter viaMeesman.

Binnen deze fondsen wordt 5% (in het World fonds) tot 20% (in het Small Cap fonds) uitgesloten op basis van ESG-criteria.

Regio’s en sectoren

Voor wat betreft de regio’s en sectoren van V3AA vs. VWRL zijn er geen opmerkelijke verschillen.

Conclusie: voor- en nadelen V3AA

Mijn conclusie over V3AA ten opzichte van VWRL.

De voordelen van V3AA:

  • meer bedrijven (met name de small caps)
  • de koersprijs is lager (handig ter ‘afronding’, je laat minder geld in je vrije ruimte staan)
  • iets groener (door ESG-uitsluitingen, maar in hoeverre is nog onduidelijk)

De nadelen van V3AA:

  • iets hogere lopende kosten (0,24% vs. 0,22%)
  • een kleiner belegd vermogen in het fonds (dit zal snel gaan groeien denk ik)
  • niet in de DEGIRO kernselectie (transactiekosten hebben vooral bij kleine inleg veel impact)
  • het automatisch herbeleggen van dividend (acc.); ik vind dit een nadeel, misschien vind jij dit een voordeel. Eventueel is V3AL een optie (let op de aansluitkosten (Xetra))

Wat ga ik nu doen?

Als V3AA in de kernselectie zou zitten was de keuze makkelijk: overstappen naar V3AA. Nu houd ik het nog even bij VWRL. Misschien als ik eens een groter bedrag ineens beschikbaar heb dat ik wel V3AA of V3AL aankoop.

Wat ga jij doen? Deel je het hieronder in de comments?

De links naar DEGIROzijn affiliate links. Als jij via één van deze links een account opent, krijg ik daarvoor een klein bedrag (daarmee help je mij en mijn blog enorm!).

Disclaimer: FinancElle is op geen enkele wijze aansprakelijk voor de (tegenvallende) resultaten behaald met enige vorm van investeren.Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

V3AA (Vanguard ESG Global All Cap ETF): de groene VWRL? (5)

Related posts

Leave a Reply

This Post Has 13 Comments

  1. V3AA (Vanguard ESG Global All Cap ETF): de groene VWRL? (11)

    Robbert June 4, 2021 Reply

    Wat bedoel je precies hiermee? “Als V3AA in de kernselectie zou zitten was de keuze makkelijk: overstappen naar V3AA.” zou je overstappen omdat het groener is?

    Bedankt trouwens voor het artikel, ik ben ook op zoek naar een groen fonds bij De Giro.

    1. V3AA (Vanguard ESG Global All Cap ETF): de groene VWRL? (12)

      FinancElle June 4, 2021 Reply

      Ja en om de andere voordelen die ik erin zie (small cap zit erin en de lagere koersprijs waardoor ik maandelijks minder geld in de vrije ruimte laat staan).

      Heb je op basis van die artikel een keuze kunnen maken? Makkelijk is het niet 🙂

  2. V3AA (Vanguard ESG Global All Cap ETF): de groene VWRL? (13)

    Wouter dR June 4, 2021 Reply

    Hoi! Je zegt overstappen, maar zou beide aanhouden geen optie zijn? Of vind je dat er daar teveel overlap voor is? Bvd!

    1. V3AA (Vanguard ESG Global All Cap ETF): de groene VWRL? (14)

      FinancElle June 4, 2021 Reply

      Ik zou mijn VWRL posities in dat geval zeker aanhouden, maar dan zou ik voor nieuwe aankopen denk ik wel altijd voor V3AL kiezen (als die dus in de kernselectie zou zitten). Ik zie in dat geval namelijk niet echt meer voordelen in VWRL en wil het liever simpel houden.

      Jij denkt erover om allebei aan te kopen?

  3. V3AA (Vanguard ESG Global All Cap ETF): de groene VWRL? (15)

    Wim June 10, 2021 Reply

    Bedankt voor dit verhelderende blogbericht. Inderdaad heeft V3AA een (aanzienlijk) kleiner belegd vermogen dan VWRL. De vraag die dit bij mij oproept is wanneer een ETF een voldoende groot belegd vermogen heeft om aan te kunnen worden gemerkt als relatief veilig? En als een (strenge) toepassing van ESG-criteria gewenst is, waarom dan binnen de kernselectie van De Giro niet kiezen voor een fonds als VanEck Vectors Sustainable World Equal Weight UCITS ETF (NL0010408704)? Is wellicht bij dit fonds de omvang van het belegde vermogen (wel) een probleem? Ben een beginnende gemakzuchtige belegger en geef er de voorkeur aan om dividenden te laten herbeleggen. Als er dus enkel gekozen zou moeten worden tussen VWRL en V3AA, dan zou ik de voorkeur aan V3AA geven.

    1. V3AA (Vanguard ESG Global All Cap ETF): de groene VWRL? (16)

      FinancElle June 10, 2021 Reply

      Hi Wim,

      Wanneer voldoende belegd vermogen in een fonds? Dat is maar net waar jij je prettig bij voelt. 105 miljoen dollar is niet een bedrag waardoor ik niet in zou durven stappen (zeker bij een nieuw Vanguard fonds), maar ik heb er niet perse een bepaald minimum voor.

      Ik ken dat fonds niet, maar als ik even snel kijk:
      – hogere kosten (0,3% vs. 0,2% iShares SRI world)
      – iShares SRI heeft een betere sustainability rating op Morningstar
      – bijna geen midcap (met name zeer groot en groot)
      – 250 bedrijven en iShares 388
      – inderdaad vrij klein belegd vermogen
      – wel super goede rendementen

      Zelf zou ik op basis van bovenstaande denk ik een voorkeur hebben voor iShares SRI (SUSW), maar dit is een korte analyse. Hopelijk heb je er iets aan.

      VWRL bestaat ook in een acc. variant: VWCE (ook in kernselectie) daarover lees je als in mijn blog VWCE in kernselectie: overstappen?

  4. V3AA (Vanguard ESG Global All Cap ETF): de groene VWRL? (17)

    Wim June 17, 2021 Reply

    Bedankt voor je reactie en heb er zeker wat aan. Zal de komende tijd de genoemde fondsen blijven volgen. IShares MSCI World SRI (2B7K/ IE00BYX2JD69 ) is naar mijn idee zeker interessant. Dat laatste ook omdat, net als bij V3AA, ook 2B7K een lage koersprijs heeft waardoor je minder geld in je vrije ruimte hoeft te laten staan en betere mogelijkheden hebt om toch wat in te leggen met een wat kleinere beurs of wanneer het een keer een maand in financieel opzicht wat tegenvalt.

  5. V3AA (Vanguard ESG Global All Cap ETF): de groene VWRL? (18)

    Theet June 23, 2021 Reply

    Hallo, ik beleg al enkele jaren in Triodos Groenfonds en zie nu deze post voorbij komen over Vanguard ESG Global All Cap UCITS ETF, ISIN: IE00BNG8L278, interessant! Recent heb ik dividend uitgekeerd gekregen van het Triodos Groenfonds en dit is “met toeval” ongeveer hetzelfde bedrag als wat het fonds de afgelopen jaar gestegen is.

    Nu vraag ik mij af waarom/hoe het kan dat de koers weer terug bij af is, van € 60,59 ineens naar € 59,12 (vandaag).
    Hebben een aantal begeleggers hun aandeel verkocht? Is de rente ineens hoger geworden? Komt het door “herstructerering” van het fonds?

    Weet jij toevallig het risico groter is als ik bijvoorbeeld mijn belegging van Triodos Groenfonds naar Vanguard ESG over zou zetten?

    1. V3AA (Vanguard ESG Global All Cap ETF): de groene VWRL? (19)

      FinancElle June 23, 2021 Reply

      Hallo!

      Dat fonds specifiek ken ik niet, maar het is vrij normaal dat koersen schommelen toch? Ze gaan niet altijd omhoog, soms ook omlaag…

      Risico op welk level? Ik beleg zelf niet via Triodos maar de kosten zijn erg hoog. Voor dit groenfonds zie ik bijna 1,5% per jaar.

      Dit fonds is echt compleet anders dan V3AA. Het ziet heel specifiek op landbouw en is een vorm van groen beleggen. Laat het vooral weten als je specifieke vragen hebt.

  6. V3AA (Vanguard ESG Global All Cap ETF): de groene VWRL? (20)

    Niccolo Pons July 5, 2021 Reply

    Hi Elle! Your blog is amazing! In your view, is it wise to invest in both V3AA and VWRL? I would like to buy V3AA because it is ESG but at the same time the ESG exclusion is not very big, so you do not miss the profit of some big caps. But I also have the possibility to invest monthly in both.

    1. V3AA (Vanguard ESG Global All Cap ETF): de groene VWRL? (21)

      FinancElle July 5, 2021 Reply

      Thank you Niccolo for your kind words.

      Personally the problem I see with buying both on a monthly basis is the transactions costs of V3AA. If you invest a smaller amount, the cost are relatively higher. So in that case, I would prefer to invest one month in VWRL and the next month in V3AA/V3AL. Currently I don’t invest in V3AA mainly because of the transaction costs.

      Hope this helps!

  7. V3AA (Vanguard ESG Global All Cap ETF): de groene VWRL? (22)

    Eline July 9, 2021 Reply

    Hi Elle,

    Je geeft aan dat kern ETFs ‘De belangrijkste voorwaarde is dat je dit per ETF eens per kalendermaand kunt doen.’

    Moet ik dit interpreteren als dat je iedere maand je ETF moet kopen omdat deze anders standaard verkocht wordt aan het einde van de maand? Of als in je kan 1 keer in de maand ETFs bijkopen?
    Thanks!

    1. V3AA (Vanguard ESG Global All Cap ETF): de groene VWRL? (23)

      FinancElle July 9, 2021 Reply

      ETFs in de kernselectie kun je onder voorwaarden zonder transactiekosten aankopen / verkopen.

      Dit kan eens per kalendermaand per ETF, het is geen verplichting!

V3AA (Vanguard ESG Global All Cap ETF): de groene VWRL? (2024)

FAQs

What companies are in VWRL? ›

Top 10 Holdings (10.77% of Total Assets)
  • AAPL. Apple Inc. 1.95%
  • MSFT. Microsoft Corporation 1.89%
  • AMZN. Amazon.com, Inc. 1.55%
  • JNJ. Johnson & Johnson 0.89%
  • JPM. JPMorgan Chase & Co. 0.84%
  • GOOGL. Alphabet Inc. 0.76%
  • XOM. Exxon Mobil Corporation 0.76%
  • FB. FB 0.75%

Does Vanguard have a ESG ETF? ›

About Vanguard ESG US Stock ETF

The investment seeks to track the performance of the FTSE US All Cap Choice Index.

Is global all cap an ETF? ›

ESG Global All Cap UCITS ETF - Income. Our latest thoughtsGet the low-down on investing with guides, views and market news.

Is VWRL an Index fund? ›

£0.975 (+0.98%)

The Fund employs a “passive management” – or indexing – investment approach, through physical acquisition of securities, designed to track the performance of the Index, a free float adjusted market capitalisation weighted index.

Does VWRL pay a dividend? ›

When is GB:VWRL dividend payment date? GB:VWRL's next quarterly payment date is on Mar 27, 2024, when GB:VWRL shareholders who owned GB:VWRL shares before Mar 14, 2024 received a dividend payment of 30.09p per share. Add GB:VWRL to your watchlist to be reminded of GB:VWRL's next dividend payment.

What is the average return on Vanguard All-World? ›

Trailing returns (%)
YearThis fundGlobal Large-Cap Blend Equity
3 Months5.284.67
6 Months14.5513.67
1 Year20.1615.51
3 Years annualised8.186.25
3 more rows

Are ESG funds a good investment? ›

Equity ESG funds generate the best returns

As shown, funds that invest in equity not only generate the best returns within the ESG-labelled space, but they also outperform those comparable indices.

Which is the best ESG fund? ›

Best ESG funds
  • Vanguard ESG U.S. Stock ETF (ESGV)
  • iShares Global Clean Energy ETF (ICLN)
  • iShares ESG MSCI USA Leaders ETF (SUSL)
  • Nuveen ESG Large-Cap Value ETF (NULV)
  • SPDR S&P 500 Fossil Fuel Reserves Free ETF (SPYX)
  • iShares MSCI Global Sustainable Development Goals ETF (SDG)
  • iShares ESG Aware MSCI USA ETF (ESGU)
Apr 3, 2024

Do ESG funds pay dividends? ›

NUDV - Nuveen ESG Dividend Subscriptions

The Fund employs a passive management (or "indexing") approach, investing primarily in high dividend-paying equity securities issued by companies listed on U.S. exchanges that meet certain environmental, social, and governance (“ESG ”) criteria.

Is Global All Cap a good investment? ›

I often recommend Global All Cap or Lifestrategy as a default – it's usually a better idea than agonising over performance charts and trying to cover lots of bases. However, there is an argument that, as rates (the cost of debt) rise, holding higher quality companies with less debt may be extra prudent.

Which is the best global ETF? ›

The Best Global Equity ETFs According to Morningstar
  • Vanguard FTSE Developed World. ...
  • JPM Carbon Transition Global Equity. ...
  • SPDR® MSCI ACWI IMI. ...
  • UBS Global Gender Equality. ...
  • JPM Global Equity Multi-Factor. ...
  • Fidelity Sustainable Research Enhanced Global Equity. ...
  • iShares Core Msci World. ...
  • Vanguard FTSE All-World.
Feb 21, 2024

Which Vanguard fund to invest in? ›

What are the best Vanguard index funds?
Index fundTickerExpense ratio
VANGUARD SMALL-CAP INDEX FUND ADMIRAL SHARESVSMAX0.05%
VANGUARD TOTAL BOND MARKET INDEX FUND ADMIRAL SHARESVBTLX0.05%
VANGUARD BALANCED INDEX FUND ADMIRAL SHARESVBIAX0.07%
VANGUARD TOTAL INTERNATIONAL STOCK INDEX FUND ADMIRAL SHARESVTIAX0.12%
3 more rows
4 days ago

Is Vanguard All-World ETF a good investment? ›

In fact, Vanguard rate it as 6 out of 7 on the risk scale due to the fact that it is fully exposed to the global stock market. If you are a long-term investor, a good way to reduce the risk is to drip feed money into the fund on a regular basis.

How many companies are in VWRL? ›

GB:VWRL Holdings Information

VWRL has a total of 3,598 holdings.

What is the dividend growth of VWRL? ›

VWRL Current Yield Details - 1.58%

The current VWRL dividend yield is 1.58%. This yield is based on trailing twelve months dividends. In the past year, the VWRL dividend yield has ranged from 1.55% to 2.0%.

What companies are under Vanguard? ›

Vanguard Group Inc's top holdings are Apple Inc. (US:AAPL) , Microsoft Corporation (US:MSFT) , Amazon.com, Inc. (US:AMZN) , NVIDIA Corporation (US:NVDA) , and Alphabet Inc. (US:GOOGL) .

How many stocks are in Vhyl? ›

Characteristics
FundamentalsVHYLBenchmark
Number of stocks1,9982,170
Median market cap74.0 BN74.0 BN
Price/earnings ratio14.1 x14.1 x
Price/book ratio1.8 x1.8 x
3 more rows

What companies are in the Vtsax fund? ›

Vanguard Total Stock Mkt Idx Adm (VTSAX)
  • MSFT. Microsoft Corporation 6.13%
  • AAPL. Apple Inc. 4.94%
  • NVDA. NVIDIA Corporation 4.21%
  • AMZN. Amazon.com, Inc. 3.31%
  • META. Meta Platforms, Inc. 2.10%
  • GOOGL. Alphabet Inc. 1.75%
  • BRK-B. Berkshire Hathaway Inc. 1.46%
  • GOOG. Alphabet Inc. 1.44%

What companies are in Vanguard Growth index? ›

Vanguard Growth Index Admiral (VIGAX)
  • MSFT. Microsoft Corporation 12.97%
  • AAPL. Apple Inc. 10.43%
  • NVDA. NVIDIA Corporation 8.88%
  • AMZN. Amazon.com, Inc. 6.97%
  • META. Meta Platforms, Inc. 4.45%
  • GOOGL. Alphabet Inc. 3.67%
  • GOOG. Alphabet Inc. 3.03%
  • LLY. Eli Lilly and Company 2.77%

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kelle Weber

Last Updated:

Views: 5568

Rating: 4.2 / 5 (53 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kelle Weber

Birthday: 2000-08-05

Address: 6796 Juan Square, Markfort, MN 58988

Phone: +8215934114615

Job: Hospitality Director

Hobby: tabletop games, Foreign language learning, Leather crafting, Horseback riding, Swimming, Knapping, Handball

Introduction: My name is Kelle Weber, I am a magnificent, enchanting, fair, joyous, light, determined, joyous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.