TDIV dividend, dividendbelasting en dividendlekkage - Finansjaal (2024)

TDIV is een ETF met de focus op dividend. Wat moet je allemaal weten wanneer je in deze ETF gaat beleggen? In dit artikel kijken we naar het dividendrendement, dividendbelasting en dividendlekkage bij TDIV.

Inhoud van dit artikel

  1. TDIV en dividend
  2. Dividendrendement TDIV
    • Dividendrendement berekenen
  3. Wanneer keert TDIV dividend uit in 2023?
  4. TDIV dividendbelasting
  5. TDIV dividendlekkage
  6. Conclusie

TDIV en dividend

De volledige naam van TDIV is VanEck Morningstar Developed Markets Dividend Leaders UCITS ETF. Zoals je aan de naam kunt zien is VanEck de beheerder van deze ETF.

Met de unieke ISIN-code kun je een ETF makkelijk opzoeken bij je broker. De ISIN-code van TDIV is NL0011683594.

TDIV richt zich specifiek op bedrijven met een hoog dividendrendement. Dit worden ook wel dividend ETF’s genoemd. Qua geografische spreiding zitten ze vooral in de ontwikkelde landen. Denk hierbij aan Noord-Amerika, Europa en Japan.

Dividendrendement TDIV

Zoals we net hebben gezegd ligt de focus bij TDIV erg op dividend. Daarom is het dividendrendement van TDIV ook hoger dan bij andere ETF’s.

Het dividendrendement van TDIV lag tussen de 4,36% en de 5,40% in de periode 2018 tot en met 2022.

In de onderstaande tabel kun je zien wat het dividendrendement voor TDIV was in de afgelopen jaren. Daarna zullen we uitleggen hoe je het dividendrendement zelf kunt berekenen.

JaarDividendrendement
20224,97%
20214,73%
20204,36%
20195,14%
20185,40%

Dividendrendement berekenen

Om het dividendrendement te berekenen moeten we in het jaarverslag van VanEck kijken. In dit jaarverslag staan alle ETF’s van deze fondsbeheerder. Het jaarverslag van 2022 is op het moment van schrijven het meest recente jaarverslag dat beschikbaar is.

De formule voor het berekenen van het dividendrendement is namelijk:

Dividendrendement = dividend inkomen / gemiddelde fondsvermogen

Wanneer we TDIV opzoeken in het jaarverslag zien we dat de ETF een dividend inkomen van €8.280.138 heeft gehad.

TDIV dividend, dividendbelasting en dividendlekkage - Finansjaal (1)

Het gemiddelde fondsvermogen kunnen we berekenen door het gemiddelde te nemen van het fondsvermogen aan het begin en het einde van het financiële jaar. In dit geval is het gemiddelde dus €166.597.461.

Zoals je ziet is deze ETF heel erg hard gegroeid. Het fondsvermogen op het einde van 2022 is bijna vijf keer zo groot als aan het begin van 2022. Hierdoor kan het dividendrendement lager uitvallen omdat de toename in fondsvermogen wel wordt meegenomen terwijl het extra dividend wellicht nog niet ontvangen is.

TDIV dividend, dividendbelasting en dividendlekkage - Finansjaal (2)

Wanneer we de formule invullen zien we dat TDIV in 2022 een dividendrendement had van 4,97% (€8.280.138 / €166.597.461).

Wanneer keert TDIV dividend uit in 2023?

TDIV is een distribuerende ETF. Dit betekent dat het dividend wordt uitgekeerd aan jou als belegger. Je krijgt het dus direct op je bankrekening. TDIV keert het dividend vier keer per jaar uit.

Het is niet precies bekend wanneer TDIV dividend uitkeert in 2023. Waarschijnlijk zullen de betalingen in maart, juni, september en december zijn.

TDIV dividendbelasting

Bij het beleggen in ETF’s heb je net als bij aandelen ook te maken met dividendbelasting.

We hebben eerder de ISIN-code van TDIV genoemd. Deze begon met ‘NL’, wat betekent dat de TDIV in Nederland is gevestigd.

In Nederland geldt 15% dividendbelasting. Dit wordt automatisch ingehouden. Het dividend dat je ontvangt dat is dus het netto-dividend.

Gelukkig kun je deze ingehouden dividendbelasting makkelijk verrekenen met inkomstenbelasting in Nederland. Dit betekent dat je eigenlijk geen dividendbelasting betaalt wanneer je belegt in TDIV.

TDIV dividendlekkage

Dividendlekkage is het gedeelte van de te veel ingehouden dividendbelasting in het buitenland die je niet meer terug kunt krijgen. Je loopt hierdoor dus rendement mis.

De meeste ETF’s hebben een dividendlekkage van rond de 0,30% tot 0,50% per jaar. Bij TDIV heb je hier echter geen last van. TDIV is een voorbeeld van een ETF zonder dividendlekkage.

Dit komt doordat TDIV in Nederland gevestigd is en de status financiële beleggingsinstelling heeft. Hierdoor is het voor VanEck mogelijk om al het dividend uit het buitenland terug te krijgen.

Doordat je ook alle ingehouden dividendbelasting in Nederland kunt verrekenen met de inkomstenbelasting, lekt er dus helemaal geen dividend weg.

Conclusie

Hopelijk heb je door dit artikel meer geleerd over dividend bij TDIV. Wellicht vind je andere artikelen over dividend bij ETF’s ook interessant. Bekijk dan vooral ook:

  • Dividend bij VWRL.
  • Dividend bij IWDA.
  • Dividend bij VHYL.
  • Dividend bij VUSA.
  • Dividend bij SWRD.
  • Dividend bij TSWE.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Deze website maakt gebruik van cookies om jouw ervaring te optimaliseren. Je hebt altijd de mogelijkheid om deze uit te schakelen.

instellingenACCEPTEREN

TDIV dividend, dividendbelasting en dividendlekkage - Finansjaal (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Nicola Considine CPA

Last Updated:

Views: 6118

Rating: 4.9 / 5 (49 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Nicola Considine CPA

Birthday: 1993-02-26

Address: 3809 Clinton Inlet, East Aleisha, UT 46318-2392

Phone: +2681424145499

Job: Government Technician

Hobby: Calligraphy, Lego building, Worldbuilding, Shooting, Bird watching, Shopping, Cooking

Introduction: My name is Nicola Considine CPA, I am a determined, witty, powerful, brainy, open, smiling, proud person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.