Redenen om je hypotheek niet af te lossen - De Budgetman.nl (2024)

Home » Redenen om je hypotheek niet af te lossen

door de Budgetman

4 min leestijd

En? Ben jij ook al aflossingsblij? Er is al het nodige gezegd en geschreven over deze campagne van de gezamenlijke banken. Het is in ieder geval een poging om de consument aan te zetten om af te lossen op de eigen hypotheek. Maar dat is niet in alle gevallen verstandig. Daarnaast zijn er manieren om met je spaargeld meer rendement te maken. Hier een aantal redenen waarom je misschien niet zou moeten aflossen.

Argumenten om niet af te lossen

Het aflossen van een bestaande aflossingsvrije hypotheek heeft nadelen. Zo mag het afgeloste bedrag niet meer worden bij geleend tegen dezelfde voorwaarden. Dit betekent dat de hypotheekrenteaftrek vervalt voor dat deel dat eerder is afgelost en opnieuw wordt geleend. Je krijgt hiermee te maken wanneer je naar een duurdere woning verhuist. Lees voor een praktijkvoorbeeld de blog van Porterenee.

Het aflossen van bankspaarhypotheken is om twee redenen vaak niet gunstig. Ten eerste staat het spaardeel tegen hogere percentages vast dan de huidige spaarrente. Aflossen zorgt er voor dat er dan minder gespaard vermogen mag worden opgebouwd. Ten tweede loop je met aflossen het risico dat er aan het einde van de looptijd teveel geld is gespaard. Daarover wordt extra belasting geheven. Mocht je toch geld in je bankspaarhypotheek willen stoppen, laat dan eens berekenen of je mag bijstorten in de bankspaarpolis. Dat levert direct een besparing op in je netto maandlasten. Wil je daar meer over weten, dan raad ik je aan om de blog van Geld is tijd te bezoeken. Hij heeft een aantal mooie rekentools gemaakt. Aanrader!

Nog een argument om niet af te lossen, is dat al het afgeloste geld in bakstenen zit. Het afgeloste geld krijg je er niet meer uit zonder dat het rentevoordeel vervalt. Al je geld in bakstenen vastzetten, levert je niet per definitie financiële armslag op.

Alternatieven voor aflossen

Ga beleggen. Kies voor simpele, goedkope beleggingsproducten zoals ETF’s of indexfondsen. Het is nu een goed moment om in te stappen: de beurzen hebben net een mooie correctie gehad. Kijkend naar de langer termijn, dan moet je tot de conclusie komen dat het geld van je hypotheek op dit moment het goedkoopste geld is dat je kunt vinden. Wanneer je op dit moment al een bepaalde overwaarde van je huis hebt waardoor je hypotheek niet langer in het toptarief valt en je de hypotheekrente voor langere tijd vastzet, dan is de netto rente lager dan de gewenst inflatie in de Eurozone.

Een voorbeeld: wanneer je hypotheek 80% van je woningwaarde bedraagt en je leent €100.000,- voor 10 jaar vast, dan bedraagt de hypotheekrente nog geen 2%. Na verrekening van de belasting is je netto rente nog geen 1,5%. In dit voorbeeld betaal je dan netto bijna €1.500,- aan rente per jaar.

Wanneer je in dit voorbeeld niet aflost maar €100.000,- in breed gespreide, goedkope indexfondsen belegt dan heb je met een beetje geluk alleen al aan dividend €1.500,- per jaar.

Vat dit voorbeeld vooral niet op om zonder nadenken een ton te gaan beleggen, maar wel als tip dat er ook andere manieren zijn om je spaargeld in te zetten en die op termijn (veel) meer rendement kunnen opleveren!

Gebruik het bedrag dat je wilt aflossen om je hypotheek over te sluiten. Wanneer je een lopende hypotheek wilt oversluiten, dan betaal je boeterente. Je zou het geld dat je in je hypotheek wilt stoppen door af te lossen, dus kunnen gebruiken om de kosten van oversluiten te dekken. Het voordeel is dat het direct leidt tot lagere maandlasten, of gunstiger voorwaarden (anders heeft oversluiten geen zin). Daardoor ontstaat extra financiële ruimte om je vaste lasten verder te verlagen.

Het is niet zo verstandig om je boeterente (volledig) mee te financieren. De boeterente is eenmalig fiscaal aftrekbaar, maar wanneer je je nieuwe hypotheek verhoogt om daarmee je boeterente te betalen, dan is de rente over dat deel van de hypotheek niet aftrekbaar.

Bijsluiter! Dit artikel is geen oproep om je spaargeld te verjubelen en uit te geven aan onzin. Maar is wel bedoeld als tip om even na te denken over alternatieve bestemmingen voor je spaargeld. Wanneer je iets aan je hypotheek wilt veranderen, zoek een goede onafhankelijke financieel adviseur. Kies je voor beleggen, verdiep je er dan eerst in. En gewoon nog even verder sparen is ook een optie.

Wil je meer lezen?

  • Op jacht naar de allerhoogste spaarrente
  • De gratis internetbank N26
  • Beleggingsblunders
  • Beleggen in grond: is dat een interessante investering?

Gerelateerd

Redenen om je hypotheek niet af te lossen - De Budgetman.nl (2024)

FAQs

Waarom zou je je hypotheek niet helemaal aflossen? ›

Als je aflost op je hypotheek betaal je minder rente. Hierdoor krijg je minder hypotheekrenteaftrek, waardoor je inkomen hoger wordt. Dit kan gevolgen hebben voor je toeslagen. Je krijgt hierdoor mogelijk minder kinderopvangtoeslag of zorgtoeslag.

Welke hypotheek aflossen Annuiteit of aflossingsvrij? ›

Aflossen op welk leningdeel

Los je bijvoorbeeld af op een aflossingsvrije hypotheekdeel dan is je besparing alleen de rente, maar als je aflost op een annuïteiten, lineaire of (bank-)spaarhypotheek dan gaat je maandlast meer omlaag, omdat ook je aflossing of maandelijkse spaarinleg omlaag gaat.

Is het verstandig om je hypotheek helemaal af te lossen? ›

Extra aflossen op je hypotheek is bijna altijd voordelig. De renteaftrek is altijd lager dan de hypotheekrente die je betaalt. Heb je meer dan €57.000 (2024) aan spaargeld, beleggingen of ander box 3-vermogen? Dan komt daar nog een extra voordeel bij.

Is het verstandig om een spaarhypotheek af te lossen? ›

Bij een spaarhypotheek is het veelal niet mogelijk of verstandig om de hypotheek af te lossen, maar een extra storting in de kapitaalverzekering doen kan wel. Met een extra storting stijgt het bedrag op de gekoppelde spaarrekening. Daardoor daalt vervolgens de premie. Dat scheelt flink in de maandlasten.

Hoeveel mensen hebben hun huis afbetaald? ›

Er zijn ook mensen die hun huis al helemaal hebben afbetaald en daar dus geen lening meer voor hebben. Dat zijn 760.000 huishoudens , oftewel 17 procent van de huizenbezitters. Het zal niet verbazen dat dit vooral bij ouderen het geval is.

Wat is beter hypotheek aflossen of sparen? ›

Als je € 10.000,- gaat aflossen op je hypotheek, dan loop je op jaarbasis € 50,- mis aan spaargeld. Maar door af te lossen op je hypotheek, bespaar je het eerste jaar ongeveer € 300,- aan hypotheekrente. Alleen was die wel aftrekbaar en is de netto besparing ongeveer € 189,-.

Kun je je hypotheek omzetten naar aflossingsvrij? ›

Dat kan tot maximaal de helft van de waarde van uw woning. Het omzetten van een hypotheek naar aflossingsvrij gebeurt voornamelijk door oudere mensen die nog net niet in hun pensioen zitten.

Hoeveel procent van je hypotheek mag aflossingsvrij zijn? ›

Hoeveel mag je aflossingsvrij lenen? Bij de meeste geldverstrekkers mag je maximaal 50% van de waarde van de woning aflossingsvrij lenen. De rest moet je aflossen, met een annuïteiten- of lineaire hypotheek.

Hoeveel scheelt 10000 aflossen hypotheek? ›

Stel, je hypotheekrente is 5% op een aflossingsvrij bedrag van 100.000 euro. Je betaalt dan 5.000 euro rente per jaar. Als je nu 10.000 euro aflost, dan betaal je per jaar 500 euro minder rente. Dat scheelt per maand 41,66 euro.

Wat zijn de nadelen van een hypotheekvrij huis? ›

Een nadeel van hypotheekvrij leven, is dat het geld uiteindelijk vastzit in de stenen. Je kunt geen deel van het geld vrijmaken of inzetten voor een ander doel. Het geld komt pas weer vrij als het huis verkocht wordt.

Hoeveel belasting betaal je als je huis hypotheekvrij is? ›

Dit betekent concreet na 30 jaar dat als je woning hypotheekvrij is, je wel belasting moet gaan betalen over de waarde van het eigenwoningforfait. In 2023 betaal je nog 16,67% van het eigenwoningforfait. Vanaf 2024 stijgt dit percentage naar 19,99%.

Is een afbetaald huis eigen vermogen? ›

Vooralsnog zal je afgeloste huis niet tot je vermogen gerekend worden. Over vermogen betaal je in Nederland vanaf een bepaald bedrag belasting. Dat is wel zo voor bijvoorbeeld spaargeld en beleggingen, maar niet voor geld dat in je woning zit.

Waarom is de spaarhypotheek afgeschaft? ›

Waarom kun je geen bankspaarhypotheek meer afsluiten? Vanaf 1 januari 2013 is het fiscale voordeel van de bankspaarhypotheek afgeschaft. Dit voordeel zat 'm erin dat het gespaarde geld en de rente die je hiervoor ontving niet in Box 3 als vermogen werden belast.

Wat gebeurt er als je spaarhypotheek afloopt? ›

Wat gebeurt er aan het eind van de looptijd van een spaarhypotheek? Aan het eind van de looptijd heb je via de ingelegde spaarpremie het volledige hypotheekbedrag bij elkaar gespaard. Daarmee los je de hypotheek in één keer af.

Wat is beter spaarhypotheek of annuïteitenhypotheek? ›

Voordeel spaarhypotheek

Je hebt meer belastingvoordeel dan bij de lineaire en annuïteitenhypotheek omdat je niet aflost. Je loopt geen risico omdat je een gegarandeerd bedrag opbouwt op de einddatum; de spaarrente is gelijk aan de hypotheekrente.

Wat gebeurt er als je je hypotheek volledig aflost? ›

Stel, je hebt je hypotheek volledig afgelost, wat gebeurt er dan? In principe gebeurt er niet zo veel, al zal je wel bericht ontvangen van je hypotheekverstrekker dat je volledige hypotheekschuld is afgelost. Gefeliciteerd, de woning is nu helemaal van jou!

Waarom niet versneld aflossen? ›

Mogelijke nadelen van extra aflossen kunnen zijn: Je financiële buffer wordt kleiner. Los daarom ook nooit af met geld dat je mogelijk nog nodig hebt. Je verlaagt je eigenwoningschuld.

Hoeveel belasting betaal je over een hypotheekvrij huis? ›

Stel je hebt een woning met een waarde van €400.000, zonder hypotheek. Het eigenwoningforfait is 0,35% in 2023 over €400.000 = €1400. In 2023 is de bijtelling €234 (16,7% van €1400). Je betaalt over de bijtelling je belastingtarief.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Duane Harber

Last Updated:

Views: 5973

Rating: 4 / 5 (71 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Duane Harber

Birthday: 1999-10-17

Address: Apt. 404 9899 Magnolia Roads, Port Royceville, ID 78186

Phone: +186911129794335

Job: Human Hospitality Planner

Hobby: Listening to music, Orienteering, Knapping, Dance, Mountain biking, Fishing, Pottery

Introduction: My name is Duane Harber, I am a modern, clever, handsome, fair, agreeable, inexpensive, beautiful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.