Over private banking (2024)

  • Vergelijk alle brokers
  • Over private banking (2)
    • Over private banking (3)

Home > > >

Private banking

Wanneer je jouw vermogen laat beheren door een specialist bij de bank, wordt er gesproken van private banking. Over het algemeen lijkt private banking met name aan de orde te zijn bij welgestelde particulieren die meer met hun geld willen doen. Vandaag de dag wordt het gezien als een financiële dienstverplichting van exclusieve aard.

Private banking kan je zien als een vorm van wealth management. Hierbij krijg je een persoonlijk contactpersoon binnen jouw gekozen bank toegewezen. Deze contactpersoon zal zich vaak veelzijdig opstellen. Zo kunnen essentiële zaken als nalatenschap, belastingen en bijvoorbeeld bedrijfsovernames worden besproken. Sommige banken maken een onderscheid in private banking en wealth management. De lat om in aanmerking te komen voor wealth management ligt vaak hoger dan die van private banking. Gekeken wordt naar je vermogen.

Automatisch beleggen via BUX Zero

Via de beleggingsplannen van BUX Zero beleg je maandelijks automatisch in door jou geselecteerde beleggingsproducten tegen een zeer laag tarief. Begin nu met het beleggen bij BUX Zero!

Over private banking (5)

Over private banking (6)

Open account Meer info Lees review

Wat is private banking?

Private banking laat zich het beste beschrijven als een financiële dienstverlening voor vermogende particulieren. Je geeft jouw vermogen in beheer bij de bank en je zal persoonlijke ondersteuning krijgen bij het beheren van dit vermogen. Deze ondersteuning wordt gegeven door een financieel expert, een ‘private banker’. Over het algemeen is er voortdurend contact tussen de private banker en diens cliënten. Soms telefonisch, maar ook geregeld in de vorm van een ontmoeting.

De ondersteuning vanuit de bank is veelzijdig. Denk bijvoorbeeld aan ondersteuning bij belastingzaken, het investeren in ondernemingen of inkomensstructurering. Niet elke bank levert exact dezelfde diensten. De bank krijgt in ruil voor haar diensten de beschikking over jouw vermogen. Dit is voor de bank aantrekkelijk, nu het gebruikt kan worden om uit te lenen of investeringen te doen. Uiteindelijk kan de bank er dus zelf ook financieel voordeel uithalen. Dit is de reden dat betrekkelijk ‘lage’ vermogens (onder de €1 miljoen) vaak niet in aanmerking komen voor private banking.

Wat zijn de voordelen van private banking?

Als vermogende particulier kan het interessant zijn om je vermogen te laten beheren door een private banker. In essentie bestaan er twee grote voordelen van private banking:

  • Persoonlijk karakter:wanneer je een groot vermogen hebt, kan het prettig zijn om advies op maat te krijgen. Grotere vermogens bestaan vaak uit verschillende elementen, waardoor het lastig kan zijn om hier gedegen beheer over te voeren. Daarnaast verandert de wet- en regelgeving continue. Lang niet elke particulier is in staat om de ontwikkelingen op de voet te volgen. Laat staan dat je weet wat de ontwikkelingen betekenen voor jouw vermogen. Je persoonlijke private banker kan je altijd voorzien van het juiste en passende advies, zodat je telkens precies weet waar je aan toe bent.
  • Expertise:een private banker word je niet zomaar. Het vergt veel expertise van verschillende financiële deelgebieden en daarnaast hebben de meeste vermogensbeheerders jarenlange ervaring. Deze expertise kan gebruikt worden om betere financiële beslissingen te maken die zien op jouw persoonlijke vermogen. Hierdoor kan private banking er in potentie voor zorgen dat je het maximale uit je vermogen haalt.

Automatisch beleggen via BUX Zero

Via de beleggingsplannen van BUX Zero beleg je maandelijks automatisch in door jou geselecteerde beleggingsproducten tegen een zeer laag tarief. Begin nu met het beleggen bij BUX Zero!

Over private banking (8)

Over private banking (9)

Open account Meer info Lees review

Kent private banking ook nadelen?

Uiteraard kent private banking ook nadelen. Het is verstandig om de volgende aandachtspunten te bekijken wanneer je overweegt of private banking wat voor jou is:

  • Vertrouwen:private banking is voor banken een verdienmodel. Je zal de bank erop moeten vertrouwen dat er beslissingen worden gemaakt die in jouw belang zijn. In dit kader zou transparantie een kernwaarde moeten zijn. In de praktijk blijkt dat er lang niet altijd volledige transparantie wordt gehanteerd nu er geregeld informatie wordt ‘achtergehouden’. Helemaal wanneer je een relatief groot vermogen hebt, is het verstandig om telkens na te gaan of je iemand hier wel mee vertrouwt.
  • Minimaal vermogen:niet iedereen komt in aanmerking voor private banking. Het is betrekkelijk exclusief, omdat er in de meeste gevallen een ‘instaptarief’ wordt gehanteerd. Dat wil zeggen dat je moet beschikken over een bepaald minimaal vermogen om voor private banking in aanmerking te komen. Het gaat dan meestal om minimaal €1 miljoen. Er bestaan echter ook banken die de drempel lager leggen, bijvoorbeeld op €500.000 of zelfs €200.000. De kosten kunnen overigens ook per bank verschillen. Het is altijd zinnig om na te gaan of private banking toegevoegde waarde heeft voor jouw vermogen. De hoogte van je vermogen speelt in deze afweging een wezenlijke rol.

Over private banking (10)

Ontstaansgeschiedenis van private banking

Private banking is een vorm van bankieren dat al zeer lang bestaat. De eerste Europese banken hielden zich al bezig met het beheer van de bezittingen van vermogende families. Het beheer over het vermogen kon soms generaties lang voortduren. Private banking was in eerste instantie de reguliere wijze van bankieren. Toen ‘gewone’ spaarbanken voor de middenstand opkwamen, werd de term ‘private’ gehangen aan hetpersoonlijke vermogensbeheer.

Verschillende ontwikkelingen hebben er door de tijd heen voor gezorgd dat het landschap van private banking is veranderd. Je kan bijvoorbeeld denken aan de internationalisering van de economie door de komst van telefonie en internet. Nieuwe (opkomende) markten moesten worden opgezocht. Daarnaast heeft ook de opkomst van technologie veel betekent voor hoe we private banking vandaag de dag kennen. Zo kunnen veel beleggingsdiensten beleggingen beheren zonder dat er een fysiek kantoor aan te pas komt.

Private banking anno nu: lagere drempel

Eerder kwam aan bod dat er voor private banking in veel gevallen een minimaal vermogen geldt. Wel lijkt er een tendens gaande te zijn waarin dit minimale vermogen steeds lager wordt. Vroeger was private banking slechts voorbehouden aan miljonairs, waar het tegenwoordig ook met ‘slechts’ enkele tonnen een oplossing kan bieden. Je kan ook zelf beleggen bij een private bank. Dit wordt personal banking genoemd en kent vaak een nóg lagere drempel.

Het verdienmodel achter private banking

Vaak brengen traditionele vermogensbeheerders geen vergoeding in rekening. Geld wordt voornamelijk verdiend met het afhandelen van transacties en de verkoop van producten. Tegenwoordig zijn er veel private banks die ‘commissie’ pakken op het vermogen dat wordt beheerd. Daarnaast moet je vaak periodiek betalen voor het advies. Het gaat dan bijvoorbeeld om een vast bedrag per jaar. Er heersen vandaag de dag wat vraagtekens omtrent de prijsmodellen die worden ingezet. Vaak zijn ze namelijk – zacht uitgedrukt – niet transparant.

Wie biedt private banking aan?

Private banking wordt aangeboden door de bank. De vermogensbeheerders van de betreffende bank zullen het beheer over jouw vermogen dan oppakken. Veel (grote) banken bieden private banking aan. Daarnaast bestaan er ook specialistische banken die zich voor een groot deel op private banking focussen. Deze kennen een iets exclusiever imago.

Vergelijk alle brokers

Andere onderwerpen
in deze categorie

Over private banking (15)

Beleggen met vermogensbeheer

Er zijn verschillende vormen van vermogensbeheer. Hoe laat je beleggen via een vermogensbeheerder? Lees meer...

Lees meer

Over private banking (17)

Kosten vermogensbeheer

Kosten bij vermogensbeheer: welke kosten zijn er? Je hebt kosten als Beheerkosten, bankkosten, prestatievergoedingen en meer. Lees meer...

Lees meer

Over private banking (19)

Rendement vermogensbeheer

Rendement bij vermogensbeheer. Bij vermogensbeheer geef je het beheer uit handen. Wat kan je verwachten? Lees meer...

Lees meer

Over private banking (21)

Online vermogensbeheer

Vermogensbeheer omvat stappen als: intake, vaststellen risicoprofiel, het beleggen zelf. Bij sommige aanbieders kan dit alles online en geautomatiseerd. Lees...

Lees meer

Over private banking (23)

Hoe werkt vermogensbeheer?

Als je zelf niet wilt beleggen, dan kun je dat uitbesteden. Maar hoe werkt vermogensbeheer precies? Lees meer...

Lees meer

Over private banking (25)

Wat is vermogensbeheer en wat doet een vermogensbeheerder?

Een vermogensbeheerder is een professionele partij die erin gespecialiseerd is om jouw vermogen zo gunstig mogelijk te beleggen. Lees meer...

Lees meer

Over private banking (2024)

FAQs

Is it a good idea to have private banking? ›

If you're a high-net-worth individual, choosing private banking can help you save money on loan interest rates and bank account fees, earn more on your deposit accounts, and get access to special offerings. You only pay for extra services.

How much money do you need for private banking? ›

Having at least $250,000 in investable assets is the minimum you'll need to qualify for private banking. But even if you have that kind of money, this service may not be right for you. There are several important caveats to the perks offered by private banking.

Is private banking risky? ›

Investing in private banks is generally safe as they are regulated and have a good reputation. To lower risks, diversify your investments across different banks, understand their products and fees, and consider deposit insurance, SIP, mutual funds and stocks if available. Also, check the bank's financial stability.

Why private banking over investment banking? ›

Key Takeaways

Investment bankers and stockbrokers can make a lot of money on Wall Street, but they come with notable downsides—notably, long hours and stress. Private banking is a way to enjoy the high incomes offered by Wall Street, but with reasonable hours and less stress.

What are the cons of private bank? ›

The potential drawbacks of private banks include low expertise, limited product offerings, high employee turnover rate, and potential conflicts of interest.

Who qualifies for private banking? ›

The Private Banking Account caters to clients with a minimum monthly income of R58 000. It gives you access to a private banking team that will provide you with diverse short- and long-term savings and investment options to grow your earnings.

What is the best private bank in the US? ›

J.P. Morgan Private Bank is named 2024's “World's Best Private Bank” for the fifth year in a row. For its ninth annual World's Best Private Banks Awards, Global Finance Magazine ranked J.P. Morgan Private Bank* first overall.

What is the minimum balance for JP Morgan Private Bank? ›

The minimum requirement to open a private banking account with HSBC in the US is $5 million, while the minimum for banks like JP Morgan is $10 million. It's not unusual for larger private banking institutions to require eight-figure sums from their clients.

What fees do private banks charge? ›

Many private banks charge a percentage of assets under management (AUM), typically 1%. There may also be account-maintenance, transaction, and foreign-exchange fees, though some fees may be waived if you meet minimum balance requirements.

Is private banking for the rich? ›

Wealth management, on the other hand, typically caters to providing investment-related advice and services to banking clients. The types of clients also differ between the two. Private clients cater to the ultra wealthy while wealth management is meant for high-net-worth individuals.

What are the issues with private banking? ›

Private banks only cater to a select group of wealthy individuals, leaving the rest of the population without access to their services. This exacerbates the wealth gap in society and can contribute to a sense of elitism among the wealthy. Secondly, private banking is often criticised for its lack of transparency.

Which private bank is best and safe? ›

Here is an overview of India's top 10 private banks in 2024.
  • • HDFC Bank. HDFC Bank is one of the best private banks in India and the world's sixth-largest bank. ...
  • Revenue: 1,15,016 Cr. Net Income: 39610 Cr. ...
  • • ICICI Bank. ...
  • Revenue: 1,86,179 Cr. ...
  • • Axis Bank. ...
  • Revenue: 1,06,155 Cr. ...
  • • Kotak Mahindra Bank. ...
  • Revenue: 68,142 Cr.
Mar 13, 2024

How hard is it to get into private banking? ›

A bachelor's degree in a business discipline or another relevant subject is a basic qualification to work as a private banker. However, in most cases, a bachelor's degree must be combined with substantial work experience to qualify for a position in this field.

Is it worth it to have private banking? ›

The main benefit of using a private bank over a high-street establishment is the expertise you could access as a client, and the exclusive touches you'd expect from a bespoke service.

Can you make a lot of money in private banking? ›

Expect total compensation in the $100K to $150K range. Associates: Total compensation will be in the $150K to $250K range, with the majority in the form of your base salary. VPs / Directors: Total compensation will progress toward the $300K – $500K range.

Is private banking worth the cost? ›

Private banking may work out in your financial favor if you benefit from higher deposit account yields, lower interest rates on loans and credit lines, and fewer account fees. It can also be worth the cost for the exclusive benefits and perks you receive—and having access to an on-call private banker.

What are the benefits of having a private banker? ›

Experience the benefits of a private banker
  • Relationship-driven. Your dedicated private banker is your direct point of entry for your banking and financial needs.
  • Customised solutions. Comprehensive range of financial solutions designed to meet your needs.
  • Specialised advisory. services. ...
  • Priority services.

Are small private banks safe? ›

"As with bigger institutions, local banks are safe banking options as long as they're federally insured," Insider says. When a bank is insured by the Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), funds deposited in an account are insured up to $250,000 in individual accounts and $500,000 in joint accounts.

What are the returns for private banking? ›

High investment returns – On average, returns from private banking investments are between 7 to 13%. Banks assign their highest-performing staff members to become clients' private bankers, and these talented experts are well-equipped to help their clients get higher investment returns each year.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Prof. Nancy Dach

Last Updated:

Views: 6110

Rating: 4.7 / 5 (57 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Prof. Nancy Dach

Birthday: 1993-08-23

Address: 569 Waelchi Ports, South Blainebury, LA 11589

Phone: +9958996486049

Job: Sales Manager

Hobby: Web surfing, Scuba diving, Mountaineering, Writing, Sailing, Dance, Blacksmithing

Introduction: My name is Prof. Nancy Dach, I am a lively, joyous, courageous, lovely, tender, charming, open person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.