Low budget trouwen in stijl | Bruiloft hoeft geen rib uit je lijf te kosten met deze tips (2024)

Inhoudsopgave Verbergen

2 Bruiloft van je dromen hoeft geen rib uit je lijf te kosten

De een heeft haar bruiloft als klein meisje al uitgestippeld. De ander wil kosten wat kost alles uit de kast halen voor de grote dag. Maar er zijn ook mensen die het graag klein en budgetvriendelijk willen houden. Uit verschillende trouwonderzoeken blijkt dat de gemiddelde trouwerij 17 duizend euro kost. Dat is nogal wat geld. Is low budget trouwen iets voor jou? Dan heb ik hier de ultieme lijst met tips voor je. Doe er je voordeel mee.

Lees ook

Super leuke ideeën voor originele huwelijksbedankjes

Hoe vind je de perfecte trouwjurk?

Low budget trouwen

Wist je dat je bij vrijwel alle gemeenten ook gratis kunt trouwen? Dat wil zeggen dat gemeenten met meer dan 10.000 inwoners een aantal momenten per maand moeten aanbieden dat een echtverbintenis (alleen in gemeenschap van goederen) geen cent kost. Nou ja, geen cent. Een uittreksel uit de bevolkingsregister en trouwboekje moet je wel betalen. Hou er rekening mee dat hier een heel klein groepje mensen bij aanwezig mag zijn. Misschien helpt het om te weten dat het hier om redelijk onhandige tijdstippen gaat. Maandagochtend 9 uur bijvoorbeeld. Verwacht geen romantische sfeer of luxe.
Hoe eerder jij belt voor een afspraak, des te meer keus je hebt. Dat spreekt voor zich. En lukt het niet in je eigen gemeente, dan probeer je toch een andere gemeente in de buurt 😉 Doe eens gek en bel met je vragen.

Gratis trouwen bij de gemeente scheelt jou minimaal 400,-

Save the date kaart \ Uitnodigingen

Super spannend zo een kaart uitsturen nadat je je zorgvuldig samengestelde gastenlijst hebt gemaakt. Laten maken is makkelijker maar ook een stuk prijziger. Zelf maken is een uitstekend alternatief. Enveloppen en stevig karton kun je in de winkel kopen of zelf maken. Met wat verf en scheerschuim kun je prachtige dingen maken. Easy! Voor de rest heb je wat tijd en Word op je computer nodig. Kies de lettertype die bij jullie past. Elders inspiratie doen kan natuurlijk altijd. Als je helemaal tevreden bent, print je de kaarten en voilà. Je hoeft alleen nog de postzegels te kopen.
Wist je dat je tegenwoordig een code online kunt kopen en dus geen echte postzegel meer nodig hebt? Ideaal!

Hoe klein je ook wilt trouwen, door het bovenstaande zelf te doen bespaar je zeker 100,-

Trouwkleding

Ken je Say Yes to the dress, een programma op TLC? De prijzen die daar genoemd worden voor een trouwjurk. En dat vooréén dag. Om hoofdpijn van te krijgen. Ja, het is behoorlijk Amerikaans, maar vergis je niet in de prijzen hier. Maar waarom niet huren of een gedragen jurk gebruiken? Misschien heeft je moeder of schoonmoeder haar jurk nog bewaard. Wanneer je, of iemand uit je omgeving, een beetje handig bent met een naaimachine heb je een trouwjurk voor noppes. Anders is huren of tweedehands kopen een prima optie. Wanneer je wilt besparen op je bruiloft is een trouwjurk of een pak van 2000,- die naéén dag nutteloos in de kast moet hangen, eigenlijk geen mogelijkheid. Voor een pak geldt in principe hetzelfde.
Hoe belangrijk de trouwjurk ook voor je is, het hoeft echt geen rib uit je lijf te kosten.

Een besparing (voor beiden) van minimaal 500,- .

Trouwringen

Heb je de prijzen weleens gezien? Puur omdat er ‘trouw’ voor staat zijn de prijzen belachelijk hoog. Waarom niet vriendschapsringen kopen die op trouwringen lijken? Laat het graveren en voila. Een kleine bezuiniging die je enorm gaat voelen in je portemonnee. Of misschien is er een familie erfstuk dat je mag hebben? Door de emotionele betekenis is zo een huwelijkscadeau niet alleen handig maar ook onbetaalbaar.
Kaya Sieraden maakt bijvoorbeeld sieraden met de hand. Heel betaalbaar en heel erg mooi. Om meerdere redenen. Een uitstekende keus voor dit soort bijzondere momenten.

Een besparing van minimaal 800,-

Fotograaf

Tegenwoordig hebben de meesten een smartphone met een goede camera. Maak afspraken met je gasten en verzamel de gemaakte foto’s en filmpjes na afloop. Hoe slecht je ook kan fotograferen, daar moeten wel een aantal pareltjes tussen zitten die het uitvergroten waard zijn.
Of misschien heb je wel een bekende die heel goed overweg kan met een camera. Wellicht zelfs iemand die van zijn hobby het liefst zijn werk wil maken. Of een beginnende fotograaf die met zijn portfolio bezig is. Think outside the box.

Een redelijk makkelijke besparing van minimaal 100,-

Feestlocatie / Bloemen / Decoratie

Seizoensbloemen zijn, net als groente en fruit, het meest voordelig. Al moet je bij verschillende bloemisten langs, het gaat je uiteindelijk veel opleveren. Ben je toevallig zelf heel creatief of iemand uit je omgeving? Laat ze dan van de gekochte bloemen bloemstukken maken. Laat je inspireren door onder andere Pinterest. Het kan namelijk echt simpel, low budget en adembenemend mooi inéén.

Wat is er mis met een feestje in je eigen tuin? Denk aan papieren lampionnen, kaarsjes, slingers, ballonnen en glow in the dark. Afhankelijk van het weer kun je een barbecue aansteken. Maak een playlist met muziek. Laat je gasten meebepalen. Intiemer, gezelliger en stukken goedkoper dan elders. Er zijn maar weinig mensen die een sfeervolle tuinfeest niet kunnen waarderen.

Een besparing van minimaal 300,-

Taart

Er zijn heel veel zelfstandige ondernemers en hobby taartenbakkers te vinden die prachtige taarten maken. Google is your friend. En anders social media. Natuurlijk kun je in je omgeving eens rondvragen naar moeders die zelf taarten bakken voor anderen of die bestellen bij bijzondere gelegenheden en iemand kunnen aanbevelen. Afhankelijk van je wensen en het aantal personen hoeft een bruidstaart nog geen 100,- te kosten.

Dat scheelt weer minimaal 100,-

Haar & make-up

Ook hier geldt zelf doen als de beste bespaartip. Know your people. Wie kan je helpen met je haar en make-up voor je grote dag? Ken je een kapster of een mama van een dochter die elke dag de meest ingewikkelde vlechten draagt? Anders is YouTube je grote vriend. Talloze filmpjes voor doe-het-zelvers.
Wat ook een geweldige tip is die ik je graag wil meegeven is de kappersschool. Vaak zoeken leerlingen mensen waar ze op mogen oefenen of voor hun examen. Hetzelfde geldt voor visagisten. Op Facebook zijn hier zelfs meerdere groepen voor.

Door out of the box te denken en tijd te investeren hou je minimaal 150,- voor andere leuke dingen in het leven.

Bruiloft van je dromen hoeft geen rib uit je lijf te kosten

Is het je opgevallen dat ik heel voorzichtig ben geweest met de genoemde besparingen? Door deze tips op te volgen kan je namelijk veel meer besparen. Uit ervaring weet ik dat je trouwerij niet meer dan 200,- hoeft te kosten. Een betaalbare dag om nooit te vergeten.

Ik ben heel benieuwd naar jouw wensen en ervaring? Ben jij heel klein getrouwd of juist heel groot? Heb je trouwplannen? Wil je alles uit de kast halen voor je grote dag of wil je liever low budget trouwen?

Low budget trouwen in stijl | Bruiloft hoeft geen rib uit je lijf te kosten met deze tips (1)

  • Over
  • Laatste berichten

Sandra

Deze ambitieuze duizendpoot is de oprichtster van MamaPlaneet, getrouwd en mama van 2 prinsesjes. Na jarenlang met kinderen te hebben gewerkt, heeft ze in de opvoeding haar grootste passie gevonden. Verder heeft ze de meest uiteenlopende liefdes voor onder andere lezen, spelend leren en reizen.

Laatste berichten van Sandra (alles zien)

  • 50x Maart kinderactiviteiten, knutsels en uitjes - 4 maart 2024
  • Recensie Van nul tot nu: De vaderlandse geschiedenis - 3 maart 2024
  • 70x bloemen knutselen met kinderen - 1 maart 2024
Low budget trouwen in stijl | Bruiloft hoeft geen rib uit je lijf te kosten met deze tips (2024)

FAQs

Wat kost een low budget bruiloft? ›

Een normale huwelijksvoltrekking kost tussen de €600 en €1000. Dit bedrag dat je aan de gemeente betaalt, verschilt per tijdstip en per gemeente. Naast deze normale huwelijksvoltrekkingen moeten de gemeentes met meer dan 10.000 inwoners twee momenten per week aanbieden om gratis te trouwen.

Hoe houd je een bruiloft zo goedkoop mogelijk? ›

Goedkoop trouwen? Zo doe je dat
  1. Goedkoop trouwen: Houd de gastenlijst kort. ...
  2. Trouw gratis op maandagochtend. ...
  3. Low budget trouwen? ...
  4. Kies goedkope trouwkaarten. ...
  5. Huur locaties dicht bij elkaar. ...
  6. Ga voor een alternatieve (trouw)jurk. ...
  7. Vraag een beginnend fotograaf. ...
  8. Kies een budget bruiloft locatie voor een simpele bruiloft.
Jan 23, 2019

Wat kost een bruiloft per gast? ›

Hoeveel geld geef je op een bruiloft als daggast? Als daggast kun je uitgaan van de vuistregel dat je betaalt wat jij als gast kost. Gemiddeld zal dat ongeveer tussen de 50 en 150 euro zijn. Maar dit bedrag hangt ook af van jouw relatie met het bruidspaar.

Hoe kun je besparen op je bruiloft? ›

De beste budget tips: besparen op je bruiloft
  1. Stel prioriteiten voor de wedding.
  2. Maak samen een budgetplan.
  3. Kies de data en uren van de trouwerij.
  4. Decoratie huren i.p.v. kopen?
  5. Bepaal het budget voor je bruidsjurk.
  6. Houd je aan limiet kosten voor trouwringen.
  7. Kies passende bloemen binnen jullie budget.

Wat is een normaal bedrag om te geven op een bruiloft? ›

Als vuistregel kun je aanhouden dat je close family en beste vrienden een bedrag tussen € 50 en € 150 geeft. Over het algemeen geef je wat je op een bruiloft kost. Overige vrienden en familie kun je tussen € 30 en € 60 geven. Voor collega's en kennissen kun je uitgaan van een bedrag tussen € 20 en € 40.

Wie betaalt wat bij een huwelijk? ›

Traditioneel gezien is de verdeling van de kosten bij een bruiloft erg duidelijk. Volgens oude conventies betaalt de familie van de bruid voor de ring van de bruidegom, het verlovingsfeest, de bruiloft en receptie, de brunch de volgende dag en een eventuele verlate receptie.

Wat moet je niet doen op een bruiloft? ›

Wat je niet moet doen als gast op een bruiloft
  1. Een té korte jurkje aantrekken.
  2. De uitnodiging niet goed lezen.
  3. Je telefoon gebruiken.
  4. Voor fotograaf spelen.
  5. Zomaar speechen.
  6. Van je plek gaan.
  7. De decoratie meenemen.
  8. Je negatieve meningen uiten.

Hoeveel ben je ongeveer kwijt aan een bruiloft? ›

Daar komt uit dat een bruiloft in Nederland gemiddeld €15.000,- kost (dit is exclusief de huwelijksreis en een weddingplanner). Ongeveer 30 procent van de 4000 ondervraagden uit één van de onderzoeken besteedt tussen de €10.000,- en €15.000,-. Slechts 3 procent geeft meer uit dan €30.000,-.

Waar kan ik gratis trouwen? ›

Gratis trouwen kan in elke gemeente in Nederland, hoewel dat wel beperkt is tot bepaalde dagen en tijden in de week. Vaak is het vroeg in de ochtend en dan bij voorkeur op maandag.

Hoeveel budget voor decoratie huwelijk? ›

Bij een intieme bruiloft mag je rekenen op een budget tussen de 200 en 500 euro. Voor grotere feesten, waar bloemen de hoofdrol spelen, kunnen de kosten oplopen tot 1000 tot 1500 euro. Overweeg de expertise van een bloemist of professionele bruiloft decoratiespecialist om de bloemenpracht tot leven te brengen!

Wat is het duurste aan een bruiloft? ›

De trouwlocatie en catering, trouwjurk, huwelijksreis en fotograaf zijn de grootste kostenposten van een bruiloft. Zo werd er in 2022 gemiddeld € 9.600,- uitgegeven aan de trouwlocatie inclusief catering en decoratie, € 2.021,- aan een trouwjurk (inclusief sieraden, lingerie en sluier) en € 2.147,- aan de fotograaf.

Wat kost een gemiddelde bruiloft 2024? ›

Al met al, als we deze cijfers bij elkaar optellen, kunnen de totale kosten van een bruiloft in 2024 variëren van €20.000 tot €40.000, afhankelijk van je wensen en de grootte van je gastenlijst.

Hoeveel gasten op bruiloft is normaal? ›

Aantal gasten op de bruiloft

Een gemiddelde Nederlandse bruiloft heeft vaak 40 daggasten en 120 avondgasten. Het aantal personen dat past bij een intieme bruiloft zal voor iedereen verschillend zijn. Voor de een zal een bruiloft met 75 gasten al intiem zijn, terwijl een ander meer denkt aan 20 tot 50 personen.

Hoeveel procent komt niet op bruiloft? ›

Afmeldingen bruiloft

Het is natuurlijk niet precies in te schatten hoeveel personen niet aanwezig kunnen zijn op jullie bruiloft, maar over het algemeen is dit vaak een percentage van 10%. Wanneer de bruiloft in het buitenland gevierd zal worden, is dit ongeveer 20%.

Hoe vraag je geld voor je bruiloft? ›

Verwoord het op de juiste manier

Als je bankgegevens vermeldt in je uitnodiging, dan is het wel leuk om bijvoorbeeld in een gedicht steun te vragen voor een specifiek doel. Of als om geld vragen je niet gepast lijkt, vraag om een diner bij kaarslicht, een helicoptervlucht of een andere leuke activiteit.

Hoeveel kost een klein trouwfeest? ›

Gemiddelde kosten trouwfeest per onderdeel

Sommige koppels kiezen er bewust voor om alles heel minimalistisch en klein te houden en besteden €5.000 aan hun grote dag, terwijl anderen hier €30.000-35.000 voor vrijmaken.

Hoe gaat een gratis huwelijk? ›

Grote gemeenten verplicht tot twee momenten gratis huwelijk

Gemeenten met meer dan 10.000 inwoners zijn verplicht twee momenten per week aan te bieden waarop een bruidspaar gratis kan trouwen. Dit kan op maandagochtend 9.00 en 9.15 zijn, maar ook hetzelfde tijdstip op twee verschillende dagen.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Terrell Hackett

Last Updated:

Views: 6483

Rating: 4.1 / 5 (72 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Terrell Hackett

Birthday: 1992-03-17

Address: Suite 453 459 Gibson Squares, East Adriane, AK 71925-5692

Phone: +21811810803470

Job: Chief Representative

Hobby: Board games, Rock climbing, Ghost hunting, Origami, Kabaddi, Mushroom hunting, Gaming

Introduction: My name is Terrell Hackett, I am a gleaming, brainy, courageous, helpful, healthy, cooperative, graceful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.