Is het einde van de hypotheekrenteaftrek nu echt in zicht? - De Budgetman.nl (2024)

Home » Is het einde van de hypotheekrenteaftrek nu echt in zicht?

door de Budgetman

5 min leestijd

Het regent al jaren proefballonnetjes over de aftrek van de hypotheekrente (HRA). En er zijn ook al heel wat maatregelen genomen die de aftrek beperken en er komen nog wat veranderingen aan. Vanuit verschillende kanten wordt nu de suggestie gedaan om de HRA te hervormen. In gewoon Nederlands betekent dat afschaffen. Waar komen de huidige ideeën vandaan en is dit echt het einde van de hypotheekrenteaftrek?

De huidige regels rond de hypotheekrente

Op dit moment zijn de voorwaarden om voor HRA in aanmerking te komen al best ingewikkeld. Huizenbezitters die er recht op hebben, vallen in twee categorieën:

1 Huiseigenaren die hun hypotheek hebben afgesloten voor 1 januari 2013. Zij mogen de hypotheekrente over hun bestaande lening blijven aftrekken. Wanneer zij de hypotheek oversluiten dan geldt de verplichting dat het aflossingsvrije deel maximaal 50% van de woningwaarde mag zijn. Alles boven de 50% moet in 30 jaar worden afgelost. Maar had je vóór 1 augustus 2011 een volledig aflossingsvrije hypotheek en verander je niets aan de overeenkomst, dan behoud je gewoon je recht op teruggave van de hypotheekrente.
De rente is maximaal 30 jaar aftrekbaar.

2 Huiseigenaren die hun hypotheek op 1 januari 2013 of later hebben afgesloten. Voor deze groep geldt de verplichting om de volledige hypotheek in 30 jaar af te lossen. Een aflossingsvrij deel is toegestaan, maar de betaalde hypotheekrente over dat leningdeel is dan niet aftrekbaar.
Ook hier geldt dat de rente maximaal 30 jaar aftrekbaar is.

Voor beide groepen geldt dat de maximale hypotheekrenteaftrek steeds verder wordt beperkt. Deze afbouw is in 2018 gestart en gaat sinds 2020 in vrij grote stappen naar een maximaal tarief van 37,05% in 2023.

Soms nu al geen HRA meer

Persoonlijk denk ik dat er al heel wat huiseigenaren zijn die nu al geen, of minder, hypotheekrenteaftrek ontvangen. En dat wordt veroorzaakt door de gestegen woningprijzen en de waanzinnig lage rente. Dat zit zo:

Bij het invullen van de belastingaangifte moet een huiseigenaar zijn eigenwoningforfait optellen bij zijn belastbaar loon, om vervolgens de betaalde hypotheekrente in mindering te brengen.
Het eigenwoningforfait van de meeste woningen in Nederland bedraagt 0,6% van de WOZ waarde. Bij een WOZ van €300.000,- is dat een bedrag van €1.800,-
Maar een huiseigenaar die er al wat langer woont, heeft de woning jaren geleden misschien gekocht voor €150.000,-
Wanneer de rentevaste periode dan opnieuw wordt vastgesteld betaal je zomaar 1-1,5% hypotheekrente.
Over €150.000,- is dat €1.500 – €2.250,- per jaar. Zo’n huiseigenaar krijgt dan nauwelijks of geen HRA meer terug.
Een uitgebreide uitleg hierover, vind je in dit artikel.

Hier in huize DeBudgetman is er inmiddels sprake van zo’n situatie. En dat komt niet omdat we zo enthousiast hebben afgelost (ben meer van het beleggen), maar eenvoudig door de combinatie van een hogere woningwaarde en een gedaalde hypotheekrente. Op dit moment zou het einde van de hypotheekrenteaftrek voor ons geen gevolgen hebben. Maar in de voorstellen die rondgaan is er meer aan de hand.

Voorstellen die het einde van de hypotheekrente kunnen betekenen

De HRA ligt al langer onder vuur en daar komen bijna ieder jaar weer nieuwe beperkingen of extra regels bij. Het is daarom niet gek dat er stemmen opgaan om het hele systeem rond eigen woningbezit en de financiering te herzien. Op dit moment komen de plannen voor het einde van de hypotheekrenteaftrek van twee totaal verschillende partijen.

Ten eerste is er het Europese coronaherstelfonds. Om aanspraak te kunnen maken op de miljarden euro’s die beschikbaar zijn, moeten landen hervormingen doorvoeren. Nederland kan rekenen op zo’n 6,5 miljard aan steun, maar dus wel in ruil voor wat financiële hervormingen. Aangezien de Europese Commissie geen fan is van de Nederlandse HRA overweegt het ministerie van financiën nu om de hypotheekrenteaftrek versneld af te bouwen (bron: FD).

Vervolgens lieten de leden van het Register Belastingadviseurs deze week van zich horen. In een onderzoek onder hun leden bleek een duidelijke voorkeur te bestaan voor de afschaffing van de huidige HRA. De enquête ging overigens over de vraag wat er moet gebeuren met belasting op vermogen: de vermogensrendementsheffing in box 3. Maar daar gaf de meerderheid ook aan dat de eigen woning niet in box 1 maar in box 3 thuishoort.

Dat zou dan het einde van de hypotheekrenteaftrek en het eigenwoningforfait betekenen. In ruil daar voor zou er wel een belastingvrijstelling voor huiseigenaren moeten komen van maximaal €500.000,-

Business Insider heeft ook een artikel geschreven over de voorstellen van de belastingadviseurs. Zij geven wat rekenvoorbeelden waarmee duidelijk wordt gemaakt wat de gevolgen zijn voor huiseigenaren in verschillende situaties.

Gaat de renteaftrek echt verdwijnen?

Uiteindelijk zal de HRA wel een keer verdwijnen. Nu de rente heel laag is, blijven de gevolgen beperkt. Het grootste deel van de kosten voor huiseigenaren bestaat vaak uit de verplichte aflossing van de hypotheekschuld.

Het is afwachten welke compensatie er wordt voorgesteld wanneer het zover is. Zonder compenserende maatregelen zijn er heel wat Nederlandse huishoudens die direct in de financiële problemen komen. Hetzelfde geldt voor het moment dat de rente ooit weer gaat stijgen. Maar dat gaat nog heel lang duren.

Verwacht jij dat de hypotheekrenteaftrek snel zal verdwijnen?

Wil je meer lezen?

  • De koopkrachtplaatjes en de werkelijkheid
  • De familiebank. Wat is het en waar moet je op letten?
  • Levensstijlinflatie: wat is het en hoe voorkom je het?
  • Geld besparen door nu een energielabel te kopen

Gerelateerd

Is het einde van de hypotheekrenteaftrek nu echt in zicht? - De Budgetman.nl (2024)

FAQs

Hoe lang blijft hypotheekrenteaftrek bestaan? ›

Renteaftrek vervalt

Had je op 31 december 2000 al een hypotheek? Dan tellen de jaren daarvoor niet mee en start deze 30-jaarsperiode vanaf 1 januari 2001. In 2031 vervalt hierdoor voor veel Nederlanders het recht op hypotheekrenteaftrek.

Is er nog steeds hypotheekrenteaftrek? ›

Hoeveel is de hypotheekrenteaftrek? In 2024 bedraagt de hypotheekrenteaftrek 36,97%. Vanaf 2023 is de maximale hypotheekaftrek gelijk aan de tweede belastingschijf.

Wat gebeurt er met de hypotheekrenteaftrek? ›

Sinds 2014 werd de hypotheekrenteaftrek voor de hoogste inkomensschijf elk jaar met 0,5 procent afgebouwd. Sinds 2020 is de afbouw van de hypotheekrenteaftrek versneld naar drie procent per jaar. Vanaf 2023 is het percentage voor de hypotheekrenteaftrek gekoppeld aan het tarief van de laagste inkomensschijf.

Wat is einddatum renteaftrek? ›

Sinds 1 januari 2001 is de aftrek van uw hypotheekrente beperkt tot 30 jaar. Tot wanneer u recht heeft op aftrek is dus afhankelijk van de ingangsdatum van uw lening.

Waarom krijg ik geen hypotheekrenteaftrek meer? ›

Is uw inkomen uit werk en woning in 2024 hoger dan € 75.518? Of in 2023 hoger dan € 73.031? Dan krijgt u minder aftrek voor de rente en kosten van uw eigen woning.

Waarom moet de hypotheekrenteaftrek wordt afgeschaft? ›

De hypotheekrenteaftrek is al jaren een omstreden onderwerp in de politiek. Tegenstanders vinden het oneerlijk dat huiseigenaren er wel van profiteren en huurders niet. Bovendien is Nederland met dit systeem veel coulanter dan andere landen. Daarom is besloten om de hypotheekrenteaftrek vanaf 2014 af te bouwen.

Hoeveel hypotheekrenteaftrek toekomst? ›

Het percentage van de maximale hypotheekrenteaftrek is beperkt van 52 % naar 36,97 % (2024). Dit zou eerst geleidelijk gebeuren in stapjes van 0,5 % per jaar, wat neerkomt op bijna 15 % in 30 jaar.

Wat doet de rente in 2024? ›

Wij schatten dat de 10 jaar vaste hypotheekrente met NHG in de loop van 2024 daalt naar een niveau tussen de 4% en 3,5%.

Hoeveel scheelt de hypotheekrenteaftrek? ›

De hypotheekrenteaftrek werd sinds 1 januari 2014 elk jaar met 0,5% afgebouwd. Tussen 2020 en 2023 is de hypotheekrenteaftrek versneld afgebouwd met 3% per jaar. Vanaf 2023 is het percentage gekoppeld aan het tarief van de laagste inkomensschijf. In 2024 komt het percentage daarom neer op 36,97% .

Hoeveel is hypotheekrenteaftrek 2024? ›

Voor iedereen, ongeacht het inkomen geldt vanaf 2024 een gelijk percentage voor de hypotheekrenteaftrek, namelijk 36,97%.

Wat is de verwachting van de hypotheekrente? ›

Volgens onze huidige prognoses zal de 10-jaars rente op Nederlandse overheidsleningen dalen naar 2,2% eind dit jaar. In lijn hiermee zullen ook de hypotheekrentes met een lange rentevaste periode een vergelijkbare daling optekenen, zij het met enige vertraging.

Wat gebeurt er als je overwaarde niet in huis stopt? ›

Je moet je overwaarde gebruiken voor de aankoop van je nieuwe woning. Gebruik je de overwaarde niet, dan heb je over het bedrag tr grootte van de overwaarde geen recht op renteaftrek.

Hoe lang nog hypotheekrente aftrek? ›

Sinds 2001 geldt de regel dat je maximaal 30 jaar recht hebt op hypotheekrenteaftrek. Dat betekent dat het belastingvoordeel voor alle huiseigenaren die in of vóór 2001 een huis kochten over 10 jaar (in 2031) vervalt.

Zal rente terug dalen? ›

Ja, de rente op hypothecaire leningen zal dalen, want:

In het laatste kwartaal van 2023 lijkt de piek bereikt. De rente zit nu al enkele maanden op een plateau, met amper schommelingen. Bij sommige banken is er al een lichte daling ingezet, zij hebben bepaalde leningen al 0,1% goedkoper gemaakt.

Hoe lang hebben zij recht op hypotheekrenteaftrek voor deze verhoging? ›

In 2031 vervalt hierdoor voor veel Nederlanders het recht op hypotheekrenteaftrek, met aanzienlijk hogere netto maandlasten als gevolg. Mogelijk geldt dit ook voor jou.

Hoe lang fiscaal voordeel hypothecaire lening? ›

Vóór 1 januari 2024

een tweede woning, dan is een fiscaal voordeel mogelijk. Het belastingvoordeel behoud je in dat geval ook na 1 januari 2024. Ook in geval van een herfinanciering van een lening die afgesloten werd vóór 2024 blijft het fiscale voordeel gelden.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Msgr. Benton Quitzon

Last Updated:

Views: 6425

Rating: 4.2 / 5 (43 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Msgr. Benton Quitzon

Birthday: 2001-08-13

Address: 96487 Kris Cliff, Teresiafurt, WI 95201

Phone: +9418513585781

Job: Senior Designer

Hobby: Calligraphy, Rowing, Vacation, Geocaching, Web surfing, Electronics, Electronics

Introduction: My name is Msgr. Benton Quitzon, I am a comfortable, charming, thankful, happy, adventurous, handsome, precious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.