Koopzegels: het rendement | FinancElle (Elle Loijens) (2024)

Koopzegels: het rendement

  • Post category:Persoonlijke financiën
  • Post published:July 14, 2023
  • Post comments:17 Comments

Koopzegels: het rendement | FinancElle (Elle Loijens) (1)

Wilt u daar koopzegels bij? De meeste mensen zeggen nee. Maar…

Koopzegels van de Albert Heijn hebben een rendement van 6%, die van de Jumbo 4% en die van de PLUS 50%(!). En dat is een heel stuk hoger dan de rente op je spaarrekening. Toch maar eens mee beginnen dan?

Hoe werkt het?

Bij elke besteedde euro kun je een koopzegel kopen. Deze zegels hebben een bepaalde prijs, bijvoorbeeld €0,10 bij AH en Jumbo en €0,02 bij PLUS. Als je AH premium hebt, kun je bij elke besteedde euro twee koopzegels kopen (=€0,20).

Dit houdt in dat je bij €100 aan boodschappen, 100 koopzegels kunt kopen. Bij de AH en Jumbo betaal je voor deze koopzegels €10, bij de PLUS €2.

Als je een volle spaarkaart hebt, betaalt de supermarkt je hier een bepaald bedrag voor. Deze prijs is hoger dan de prijs die jij voor de zegels hebt betaald.

Opbrengst

Een volle spaarkaart ‘verkoop je terug’ aan de supermarkt.

Albert Heijn

Bij de AH is een spaarkaart vol als je 490 zegels hebt. Je hebt hiervoor €49 aan AH betaald, want één ‘spaarzegels’ kost €0,10. De AH geeft je €52 voor een volle spaarkaart.

Je rendement is €3 op elke €49. Dit houdt in een rendement van 6,12%.

Nieuw: je kunt bij AH je koopzegels nu digitaal sparen via de app (ook voor online bestellingen)! Is je digitale spaarkaart vol? Dan moet je nog steeds naar de winkel om je geld te innen.

Jumbo

Bij Jumbo is een spaarkaart vol als je 25 zegels hebt. Je hebt hiervoor €2,50 aan Jumbo betaald, €0,10 per ‘ spaarzegel’. Jumbo betaalt €2,60 voor een volle spaarkaart.

Je rendement is €0,10 op elke €2,50. Dit houdt in een rendement van 4%.

Bij Jumbo kun je geen koopzegels kopen bij online bestellingen.

PLUS

Bij PLUS is een spaarkaart vol als je 200 zegels hebt. Je hebt hiervoor €4 aan PLUS betaald, €0,02 per ‘ PLUSpunt’. PLUS betaalt €6 voor een volle spaarkaart.

Je rendement is €2 op elke €4. Dit houdt in een rendement van 50%!

Opbrengst per jaar

Afhankelijk van hoeveel je jaarlijks uitgeeft aan boodschappen kun je de volgende bedragen ‘verdienen’ aan koopzegels.

Koopzegels: het rendement | FinancElle (Elle Loijens) (2)

Doen dus?

Nu zouden we allemaal het liefst naar de supermarkt rennen en voor ons halve maandsalaris aan koopzegels kopen, maar dat is niet mogelijk.

Koopzegels kun je alleen kopen voor het bedrag dat je in die supermarkt aan boodschappen uitgeeft (uitgezonderd alcohol en tabak). Daarnaast zitten er een aantal nadelen aan.

Nadelen koopzegels

Het grootste nadeel is dat je eerst een spaarboekje vol moet krijgen. Ondertussen kun je het boekje kwijtraken of vergeten in te leveren. Niet ingeleverde zegels zijn één van de redenen dat koopzegels aantrekkelijk zijn voor supermarkten.

Een andere reden voor supermarkten om aan koopzegels te doen is dat de kans groter is dat je terug komt bij die supermarkt. Misschien geef je zelfs meer uit dan je anders gedaan zou hebben. Hier zit het risico voor jou.

Het laatste nadeel: je moet ze allemaal zelf inplakken (behalve als je de AH app gebruikt).

Samenvatting

Koopzegels geven een goed rendement en zijn een aanrader als je altijd naar dezelfde supermarkt gaat (en je het niet erg vindt om zegels te plakken én je boekje niet kwijtraakt).

Je moet je niet laten verleiden om meer te kopen dan je normaal zou doen om zo meer zegels te kunnen kopen, anders is het voordeel van de zegels weg.

Koop jij koopzegels?

Ik koop zelf altijd koopzegels bij AH via de app! Ideaal. En jij?

Mijn opbrengt beleg ik weer 😉 Wil jij ook starten met beleggen? Lees dan deze blogs:

  • Het beste moment om te starten met beleggen
  • Startkapitaal
  • 5 dingen die ik had willen weten toen ik startte met beleggen

Koopzegels: het rendement | FinancElle (Elle Loijens) (3)

Related posts

Leave a Reply

This Post Has 17 Comments

  1. Koopzegels: het rendement | FinancElle (Elle Loijens) (9)

    Jacques January 26, 2019 Reply

    Zit er een Coop in de buurt. Dan kun je Cooponlinesparen. Inloggen bij Cooponlinesparen, de internetwinkel zoeken waar je iets wil kopen (doen er veel mee). Iets kopen en je krijgt cooptegoed. Kocht in de aanbieding zo een goedkope (ja, waarom een dure als deze voor mij voldoet) laptop en kreeg 30,- cooptegoed. Krijgt dit wel pas na goedkeuring winkel, na terugstuurtermijn. Maar toch weer mooi meegenomen, een tas vol boodschappen en weinig betalen.

    1. Koopzegels: het rendement | FinancElle (Elle Loijens) (11)

      Jacques August 1, 2020 Reply

      Een wat late comment, maar was op zoek naar rendement op AH-zegels. En kwam daarbij op jouw site. Klopt niet denk ik.

      Zegels plakken is niks, maar het kan via een app tegenwoordig, dus dat maakt het wel anders. Vraag me af of je rendementsberekening klopt. Stel je koopt in een jaar voor EUR 490 aan boodschappen. (Dat is bij ons bij AH per maand, maar dat doet er niet toe voor de berekening). Hiermee investeer je in een heel jaar bij AH EUR 49 in zegels. Je netto opbrengst met een volle “kaart” is EUR 3. Maar dan de rendementsberekening. Je hebt natuurlijk niet een heel jaar EUR 49 geïnvesteerd. Als je boodschappenuitgaven constant zijn gespreid heb je gemiddeld in een jaar de helft geïnvesteerd: EUR 24,50. Dat is volgens mij het relevante bedrag om je rendement te berekenen. Dan is het rendement dat het dubbele dus van wat jij aangeeft. Het blijft natuurlijk kruidenierswerk, maar ach, alle kleine beetjes helpen…….. Of zie ik wat over het hoofd?

      1. Koopzegels: het rendement | FinancElle (Elle Loijens) (12)

        GeldHamster ? August 2, 2020 Reply

        Het rendement blijft het zelfde: 3 euro retour na 490 euro boodschappen. Het is in essentie geen rente maar een soort van ‘cashback’. Het gaat er om hoe snel je je digitale boekje vol hebt, dat bepaalt hoe snel je rendement/cashback maakt. Als je nooit je boekje vol krijgt in twee jaar heb je ook geen recht op twee jaar lang het rendement. Als je iedere maand een vol boekje hebt dan heb je iedere maand cashback. Dit is dan 6% rente per maand en niet per jaar (!). Het gaat dus om de snelheid van het digitaal vol krijgen en niet het zo lang mogelijk sparen van zegels. Voor het lang vasthouden van zegels in een niet vol boekje krijg je geen rente zoals op de bank.

  2. Koopzegels: het rendement | FinancElle (Elle Loijens) (13)

    avdrest August 20, 2019 Reply

    de plus bij mij in de buurt heeft eens in het jaar een verdubbelactie. daar kan je jouw volle spaarboekjes inleveren voor dubbel..
    dus inruilen voor 12€… absoluut een verbetering..

    1. Koopzegels: het rendement | FinancElle (Elle Loijens) (14)

      FinancElle August 23, 2019 Reply

      Wow, dan zet het helemaal zoden aan de dijk! Dank voor het delen!

    2. Koopzegels: het rendement | FinancElle (Elle Loijens) (15)

      Ric October 30, 2019 Reply

      Waar is deze Plus?

      1. Koopzegels: het rendement | FinancElle (Elle Loijens) (16)

        Kim November 30, 2020 Reply

        De Plus in IJsselstein biedt de mogelijkheid om je koopzegels om te ruilen voor bonnen ter waarde van € 8 te besteden bij de Intratuin en lokale ondernemers (heel divers: slager, bakker, speelgoedwinkel, …).

        1. Koopzegels: het rendement | FinancElle (Elle Loijens) (17)

          FinancElle November 30, 2020 Reply

          Leuk! De Plus hier heeft ook dergelijke opties zag ik op hun website. Voor mij is de plus echt te ver weg!

  3. Koopzegels: het rendement | FinancElle (Elle Loijens) (18)

    GeldHamster? June 5, 2020 Reply

    Een vol digitaal spaarboekje kan je laten uitbetalen in contanten of in mindering laten brengen op je af te rekenen bedrag aan boodschappen bij de kassa. In de praktijk zullen de meeste mensen voor het laatste kiezen. Overigens wel erg onhandig als je gewend bent om online boodschappen te doen… haha.

  4. Koopzegels: het rendement | FinancElle (Elle Loijens) (20)

    Ferdinand July 31, 2023 Reply

    En hoeveel tijd kost het jullie dan? Ik kan mij voorstellen dat je elke week je boodschappen doet en 5 minuten besteed aan zegels: zegels vragen, aantal bij houden/plakken, verwerken in een boekje of digitaal boekje. Eigenlijk de hele administratie bij houden. En dat kost je dan ruwweg 4 uur per jaar wat je bij de PLUS 36 euro opleverd.

    Persoonlijk houd ik niet van fratsen. Vind het wel prettig dat mijn geld rendement maakt zonder dat ik ooit iets hoef te doen. Geen administratie of onderhoud nodig.

    1. Koopzegels: het rendement | FinancElle (Elle Loijens) (21)

      FinancElle January 11, 2024 Reply

      Hi Ferdinand, alles is digitaal dus geen extra tijd mee kwijt 🙂

  5. Koopzegels: het rendement | FinancElle (Elle Loijens) (22)

    Ben August 13, 2023 Reply

    Er is geen rente op rente, en je kan niet onbeperkt inleggen, dus het rendement kan je beter anders berekenen. Zelf zie ik het liever als 1% korting op je boodschappen. Hoe meer je gespaard hebt, hoe meer je uitgegeven hebt. Niets tegen dit systeem, maar echt veel verdien je er niet mee.

    1. Koopzegels: het rendement | FinancElle (Elle Loijens) (23)

      jacques August 13, 2023 Reply

      Ja, Ben, ik was er ook achter gekomen dat dit de manier is om er naar te kijken. Je besteedt EUR 520, betaalt EUR 52 aan zegels en krijgt EUR 3. Dus je krijgt EUR 3 korting op EUR 520. Het is minder dan een procent; 0,58%. Bit still, de korting komt voor niks. En met mijn supermarktrekening………..

    2. Koopzegels: het rendement | FinancElle (Elle Loijens) (24)

      Jacques August 14, 2023 Reply

      Ben ook tot het inzicht gekomen dat je geen rendement kunt berekenen, maar dat het idd een korting is.
      Voor EUR 520 aan boodschappen krijg je een korting van EUR 3. Dat is bijna 0,6%. Veel is het niet, maar het kost ook geen moeite.

  6. Koopzegels: het rendement | FinancElle (Elle Loijens) (25)

    Adrianus August 21, 2023 Reply

    Bij de AH kun je overigens al sinds 1/1/21 geen papieren zegels meer kopen, enkel via de app. Volle boekjes kun je nog wel inleveren

Koopzegels: het rendement | FinancElle (Elle Loijens) (2024)

FAQs

Is het slim om koopzegels te sparen? ›

Koopzegels zijn vaak een slimme investering. Het meeste waar voor je geld krijg je bij Plus. Daar is elke euro die je spaart namelijk € 1,50 waard. Het werkt zo: bij elke euro aan boodschappen koop je voor 2 cent een Pluspunt.

Welke koopzegels leveren het meeste op? ›

Want waar is het rendement op koopzegels dan het hoogst? Het meeste waar voor je geld krijg je bij supermarkt Plus, zo is te lezen bij FinanSHE. Bij Plus is het rendement namelijk maar liefst vijftig procent. Simpel gezegd: elke euro die je spaart, is anderhalve euro waard.

Hoeveel rendement op koopzegels? ›

Het grote voordeel van het sparen van koopzegels in de AH app, is dat het een enorm hoog rendement heeft van maar liefst 6%.

Hoeveel winst maak je met koopzegels? ›

Activeer Mijn Albert Heijn op je bonuskaart in de AH app. Bij elke euro die je besteedt bij Albert Heijn, kan je een Albert Heijn Koopzegel kopen t.w.v. €0.10. Bij een vol (digitaal) spaarboekje met 490 zegels (€49) ontvang je €52. Dat is dus €3 winst, oftewel 6% rente.

Hebben koopzegels zin? ›

Wat zijn de voordelen van koopzegels sparen? Het grootste voordeel zit 'm in het laten uitbetalen van die volle spaarkaart. Daar krijg je namelijk altijd meer voor terug dan wat je ervoor betaald hebt. Met andere woorden: je maakt er rendement op.

Heeft koopzegels nut? ›

Een vol spaarboekje met zegels kun je weer inleveren en hier krijg je dan geld voor terug." Volgens hem hebben koopzegels in de supermarkt een rendement van minimaal een paar procent. "Er is dus een aantoonbaar prijsvoordeel, het levert meer rente op dan bij de bank."

Waarom doen supermarkten koopzegels? ›

De koopzegels zijn voor de winkeliers een vorm van klantenbinding. Mensen komen terug om hun spaarkaart vol te maken. Ook wordt extra gekocht om de kaart eerder vol te hebben, of krijgt men extra punten of zegels bij bepaalde aanbiedingen. Ook wordt het verzilverde bedrag vaak direct weer in de winkel besteed.

Wat is het idee achter koopzegels? ›

Het idee is dat je bij elke keer boodschappen doen iets meer afrekent dan het eigenlijke bedrag en dat je daarvoor een aantal koopzegels ontvangt. Die koopzegels spaar je op om uiteindelijk het geïnvesteerde geld terug te ontvangen, inclusief een bedrag aan rente daarover.

Hoeveel koopzegels kun je maximaal sparen? ›

Je kan dus geen screenshot van de code laten zien. Je kan maximaal 10 volle koopzegelboekjes per dag laten uitbetalen. Als je koopzegelboekje nog niet helemaal vol is, kan je het al wel laten uitbetalen. Tot 255 zegels krijg je gewoon terug wat je hebt betaald, dus € 0,10 per zegel.

Kan je koopzegels altijd uitbetalen? ›

Albert Heijn stopt met het contant uitbetalen van koopzegels. Klanten kunnen er alleen nog voor kiezen om het gespaarde bedrag te laten bijschrijven op de bankrekening of te laten verrekenen met de boodschappen. Ongeveer 1,5 miljoen klanten sparen koopzegels bij de Albert Heijn.

Hoe lang duurt uitbetalen koopzegels? ›

Wacht tot de volgende dag. Het kan soms even duren voordat de bijschrijving van jouw Koopzegels is verwerkt. Zijn de koopzegels de volgende dag nog niet bijgeschreven? Ga dan terug naar de winkel waar je je boodschappen hebt gedaan en neem bij voorkeur de kassabon mee.

Hoe lang zijn koopzegels geldig? ›

Je kan fysieke koopzegels verzilveren bij de servicebalie in de Jumbo Winkel. Het verzilveren van fysieke koopzegels stopt op 30 april 2028. Bij meerdere volle spaarkaarten geldt dat je maximaal honderd (100) volle spaarkaarten (€260) per dag tegen contant geld kunt verzilveren.

Waarom is de Albert Heijn zo duur? ›

Een van de redenen (niet eerder genoemd) waarom Albert Heijn duurder is dan andere supermarkten is omdat het aanbod veel groter is dan in andere supermarkten. Met name A-merken vind je niet overal in andere supermarkten. Dat grotere aanbod van (veelal niet snel lopende) producten kost schapruimte en dus geld.

Hoeveel procent rente koopzegels Jumbo? ›

Sparen met koopzegels in supermarkten
SupermarktRenteZegels per uitgave
Jumbo4%1 zegel per €1
Coop4%1 zegel per €0,50
PLUS50%1 zegel per €1
Vomar6%1 zegel per €0,10
3 more rows
Jul 12, 2023

Wat is de nieuwe spaaractie van AH 2024? ›

Koop een Hertog Jan Grand Pilsener sixpack en een sixpack Hertog Jan naar keuze tussen maandag 29 april 2024 en zondag 12 mei 2024 en maak kans op één van de drie OFYR 75 BBQ's.

Wat verdient Albert Heijn aan koopzegels? ›

Hoe werkt Koopzegels sparen? Voor elke € 1 aan boodschappen koop je een zegel van € 0,10. Als je 490 zegels (€ 49) inlevert, krijg je € 52 terug. Zo heb je € 3 verdiend.

Waarom doen supermarkten aan koopzegels? ›

De koopzegels zijn voor de winkeliers een vorm van klantenbinding. Mensen komen terug om hun spaarkaart vol te maken. Ook wordt extra gekocht om de kaart eerder vol te hebben, of krijgt men extra punten of zegels bij bepaalde aanbiedingen. Ook wordt het verzilverde bedrag vaak direct weer in de winkel besteed.

Hoelang duurt koopzegels op je rekening staan? ›

Wacht tot de volgende dag. Het kan soms even duren voordat de bijschrijving van jouw Koopzegels is verwerkt. Zijn de koopzegels de volgende dag nog niet bijgeschreven? Ga dan terug naar de winkel waar je je boodschappen hebt gedaan en neem bij voorkeur de kassabon mee.

Waarom verkopen supermarkten koopzegels? ›

Supermarkten verdienen zelf ook geld aan deze koopzegels. Zolang je geen volle spaarkaart hebt, bind je je namelijk aan deze supermarkt. Daar ben je geld aan het sparen, dus daar ga je boodschappen doen. Bovendien wordt je verleid om meer geld uit te geven, omdat je spaarkaart dan sneller vol is.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Otha Schamberger

Last Updated:

Views: 6569

Rating: 4.4 / 5 (75 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Otha Schamberger

Birthday: 1999-08-15

Address: Suite 490 606 Hammes Ferry, Carterhaven, IL 62290

Phone: +8557035444877

Job: Forward IT Agent

Hobby: Fishing, Flying, Jewelry making, Digital arts, Sand art, Parkour, tabletop games

Introduction: My name is Otha Schamberger, I am a vast, good, healthy, cheerful, energetic, gorgeous, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.