Investering: Pension, Pensionsopsparing Og Gebyrer... | Christine Egholm (2024)

[Udgivet i samarbejde med Nordnet]

Som jeg vist nok har fortalt tidligere, så følger jeg med i et par forskellige facebook-grupper om sådan noget med investeringer (og kvinder).

Det har jeg lært meget af, og den anbefaling vil jeg gerne give videre. Der er nogle stærke kvindenetværk og enorm meget viden at hente.

Sådan noget med investering af pension er tit oppe og vende.

I sidste uge faldt jeg over et opslag, der handlede om pension og om at et medlem i facebookgruppen var blevet frarådet at investere sin pension af en bankrådgiver. Det blev ikke taget vel imod af de øvrige medlemmer. “Det er utroligt, at de må kalde sig bankrådgivere, når de i virkeligheden er bankSÆLGERE”, skrev én.

Den ramte mig.

Totalt.

Investering: Pension, Pensionsopsparing Og Gebyrer... | Christine Egholm (1)Investering: Pension, Pensionsopsparing Og Gebyrer... | Christine Egholm (2)

For det er jo rigtigt. Man må virkelig aldrig glemme, at selvom ens bankrådgiver er flink og rar, så er vedkommendes job jo at sælge én en bankløsning.

Og det fik mig altså til at kigge på egen pensionsopsparing.

I 2020 ytd har min pensionsoparing i pensionsselskab tabt 1,5% i værdi. Det er en kombination af negativt afkast og administrationsomkostninger.

Til sammenligning har min aktieportefølje (som jeg selv bestyrer) haft et positivt afkast på lige godt 10% ytd.

I’m just gonna let that one sit for a bit…

Investering: Pension, Pensionsopsparing Og Gebyrer... | Christine Egholm (3)

Investering: Pension, Pensionsopsparing Og Gebyrer... | Christine Egholm (4)

Nu overvejer jeg derfor at flytte min pensionsoparing til Nordnet, hvor jeg har mine øvrige investeringer (det har vi også snakket om før, det med valg af investeringsplatform).

Jeg har ikke gjort det endnu – men tilgengæld har jeg booket et møde med en pensionsrådgiver, så jeg kan få hjælp til at gennemgå mine muligheder, der ikke bliver mindre komplekse af at jeg er selvstændig. Det forudsætter at man er kunde hos Nordnet -ogI kan læse mere her, hvis det kunne være aktuelt.

Og det er ikke fordi, at jeg nødvendigvis tror, at jeg er bedre til at investere end dem, der faktisk lever af det. To be fair, har jeg selv arbejdet i en pensionskasse, og ved hvilke kompetente hoveder, der sidder sådanne steder.

Tilgengæld ved jeg at mine administrationsgebyrer er noget helt andet end dem pensionsselskaberne holder sig. Jeg er nemlig gratis;)

Og det betyder noget. Bare forskelle på 0.5-1% i gebyrer kan have stor betydning på sigt – Nordnet har illustreret hvor stor i dette regneeksempel (der også ramte mig, fordi eksemplet i høj grad kunne være mig.. Omend jeg er 34 og ikke 35, men den detalje kan jeg godt lige se bort fra;)).

Og med de muligheder der i dag er for at investere i markedet (fx via ETF’er som vi tidligere har snakket om), så forestiller jeg mig, at det kunne være fornuftigt at flytte. Men alt det håber jeg på, at blive meget klogere på, efter mit møde med pensionsrådgiveren.

Investering: Pension, Pensionsopsparing Og Gebyrer... | Christine Egholm (5)

Nu har jeg selv været igang på min lille investeringsrejse i halvandet års tid og det er først nu, at jeg når til at overveje det med pension. Først nu, at jeg føler mig tryg nok til at det overhovedet føles som en mulighed. Men før jeg når så langt, så har jeg altså overvejet et par sager, som måske kan være gode tanker for flere af os?

  • Hvilke pensionsopsparinger i hvilke pensionsselskaber har jeg egentlig? (man kan se et overblik på PensionsInfo)
  • Hvor meget har jeg egentlig stående på min pensionsoparing? (igen er PensionsInfo et godt sted at starte)
  • Hvordan har min opsparing performet? Positivt/negativt afkast? (her vil du typisk skulle logge ind på dit pensionsselskabs selvbetjening)
  • Hvor meget har jeg betalt i administrationsgebyrer? (det vil du også kunne se, ved at logge ind på selvbetjeningen hos dit pensionsselskab)
  • Er jeg tilfreds med den måde mine midler bliver investeret på? (her tænker jeg på, at nogle har særlige ønsker til fx en grøn investeringsprofil, andre vil maximere afkast, nogle vil sikre sig at der investeres etisk osv osv).

Og er der nogle af de punkter, der ikke matcher med de ønsker, forventninger eller krav man har, så står det os jo frit for at undersøge, hvad der er af andre muligheder.

Jeg er (endnu) ikke ekspert på området, og indeværende indlæg skal således ikke ses som andet end en kærlig opfordring til at kigge på det med pensionen. Det er nemt at glemme – men virkeligheden for mange af os, er jo at vi faktisk har ret mange penge stående, som andre investerer for os.. Og som vi betaler for at få investeret. Og det kan jo være kvikt nok at have en idé om hvad og hvor meget man betaler for den service – og iøvrigt tage aktivt stilling til, om den matcher ens behov.

… Og så kunne jeg godt drømme om at snakke endnu mere om pension, men det er næsten en hel føljeton bare i sig selv, for der er mange ting at komme omkring – ratepension, indbetaling aht skat etc etc… Men det ved jeg ikke, om bliver liiige langhåret nok?

Investering: Pension, Pensionsopsparing Og Gebyrer... | Christine Egholm (6)

Investering: Pension, Pensionsopsparing Og Gebyrer... | Christine Egholm (2024)

FAQs

Kan man selv investere sine pensionsmidler? ›

Hvis du gerne selv vil investere

Du Investerer er en investeringsform til dig, der gerne selv vil tage ansvaret for, hvordan din pension bliver investeret. Du har mulighed for at vælge mellem et stort udvalg af forskellige fonde, der bl. a. investerer i aktier, obligationer, ejendomme og råvarer.

Kan man lave sin egen pensionsopsparing? ›

Kan jeg købe en individuel pension? Som selvstændig kan du også vælge at oprette en individuel pension gennem et pensionsselskab eller et pengeinstitut. Det er relevant, hvis du mener, at folkepension og evt. ATP Livslang Pension ikke er nok til, at du kan opretholde den levestandard, du ønsker, når du går på pension.

Hvad er 20% reglen? ›

Du må maksimalt købe op til 20 procent af værdien af dine pensionsordninger i et pengeinstitut i et enkelt aktieselskab, dog altid for 58.100 kr. (2024). Pensionsordningernes samlede værdi defineres som kontant indestående på dine pensionskonti plus kursværdien af pensionsdepoter.

Kan man investere sin ratepension? ›

I 2018 indførte staten et ekstra skattefradrag på indbetalinger til fradragsberettigede pensionsordninger, såsom ratepensionen. Det betyder, at du kan indbetale mere til din ratepension, og derfor have et endnu større beløb at investere via pensionsordningen.

Hvor langt rækker 3 millioner i pension? ›

Så stor bør din opsparing være
Årlig indkomst (før skat, men efter pensionsbidrag)35 år60 år
300.000 kr.120.000910.000
400.000 kr.330.0002.510.000
500.000 kr.560.0004.160.000
700.000 kr.890.0006.690.000
1 more row
Dec 18, 2019

Hvad er den bedste pensionsopsparing? ›

Vores anbefaling er, at du skal vælge livrente, hvis du ønsker at indbetale mere end de 63.100 kr. i 2024, som kan indsættes på ratepension om året. Du kan oprette en livsvarig pension, uanset hvor gammel du er. Book et møde og find ud af, om du skal vælge livrente.

Kan man trække pension fra i skat som selvstændig? ›

Er du selvstændig erhvervsdrivende, er du som udgangspunkt omfattet af fradragsreglerne for private pensionsordninger. Det betyder, at dit fradrag for indbetalinger som udgangspunkt fordeles over 10 år, og at du kan benytte dig af opfyldningsfradraget.

Er det klogt at samle sine pensioner? ›

Du kan med fordel samle dine pensioner

Når du samler dine pensioner, får du bedre styr på din økonomi og undgår unødvendige gebyrer. Det er også besværligt at holde styr på flere forskellige pensionsordninger. Med en samlet pensionsordning får du nemmere et overblik.

Hvor meget skal man have sparet op til pension som 60 årig? ›

Som tommelfingerregel behøver din opsparing ved pensionering kun at være 2/3 af dit samlede behov. Skal du bruge 6 mio. kr., behøver du altså kun 4 mio. kr., når du går på pension.

Hvad er 4% reglen? ›

Mange tilhængere af FIRE benytter 4%-reglen som et groft overslag til regne det beløb ud, der skal opspares, før de kan leve af deres opsparede formue. Typisk skal man have opsparet et beløb der er ca. 25 gange ens årlige estimerede leveomkostninger. Nogle lever billigere end andre, hvorved beløbet varierer.

Hvad er 50 30 20 reglen? ›

Reglen om 50/30/20

og "opsparing." Det betyder, at alle dine "behov" skal være 50 % af din samlede indtægt, hvilket kan betyde at skære ned på dagligvareforbrug eller finde billigere forsyningsværker. Dine "ønsker" skal være 30 % af din indtægt, og din "opsparing" skal være 20 %.

Hvad er 5 10 40 reglen? ›

- Den såkaldte 5/10/40-regel: Ét enkeltværdipapir må maksimalt udgøre 10 pct. af fondens aktiver, og de enkeltværdipapirer, der udgør mere end 5 pct. af fondens aktiver, må til sammen maksimalt udgøre 40 pct. af fondens aktiver.

Hvad er normalt at have i pension? ›

640.000 kr. Det er størrelsen på en gennemsnitlig danskers pensionsformue efter skat i 2021, som er de seneste tal vi har, ifølge Danmarks Statistik. Alligevel er der ret stor forskel på, hvor meget pension man har sparet op, alt efter hvor gammel man er.

Hvad er bedst ratepension eller aldersopsparing? ›

Aldersopsparing er en enkel måde at spare op til pension på. Her bliver skatten betalt, før pengene går ind på kontoen. Indbetaling på ratepension giver fradrag – også i topskatten. Indbetaling på livsvarig livrente giver fradrag, og her kan du vælge flere måder for indbetaling og fradrag.

Kan man få udbetalt sin pension som 60 årig? ›

Har du nået folkepensionsalderen? Når du først har nået folkepensionsalderen, kan du få udbetalt dine pensioner, uanset om du arbejder eller ej.

Hvad må man investere pensionsmidler i? ›

Det er muligt, at investere opsparing på kapitalpension og ratepensioner i unoterede aktier. Fællesnævneren er selskaber, der ikke er noteret på en børs eller et andet marked. Du må højst eje 24,99% af kapitalen i det unoterede selskab.

Kan man selv betale pension? ›

på din ratepension i 2024, kan du selv indbetale 23.100 kr. Hvis du ikke har en arbejdsgiveradministreret ratepension, kan du selv indbetale det fulde beløb på 63.100 kr.

Er det muligt at investere en pensionsopsparing? ›

Fordelen ved at investere din pensionsopsparing er, at du kan opnå et afkast og dermed øge din opsparing og den udbetaling, du vil få som pensionist. Det er også vigtig at være opmærksom på, at inflationen med tiden reducerer værdien af din opsparing, hvis den står på en konto med ingen eller meget lav rente.

Kan man indbetale til pension som pensionist? ›

Du må indbetale til din aldersopsparing indtil 20 år efter, du har nået din pensionsudbetalingsalder. Du må derfor gerne indbetale, når du er blevet folkepensionist.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Velia Krajcik

Last Updated:

Views: 6370

Rating: 4.3 / 5 (74 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Velia Krajcik

Birthday: 1996-07-27

Address: 520 Balistreri Mount, South Armand, OR 60528

Phone: +466880739437

Job: Future Retail Associate

Hobby: Polo, Scouting, Worldbuilding, Cosplaying, Photography, Rowing, Nordic skating

Introduction: My name is Velia Krajcik, I am a handsome, clean, lucky, gleaming, magnificent, proud, glorious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.