Doe jij wel eens aan hypotheekonderhoud? - De Budgetman.nl (2024)

Home » Doe jij wel eens aan hypotheekonderhoud?

door de Budgetman

4 min leestijd

Niet alleen je woning heeft onderhoud nodig. Ook je hypotheek kan wel wat aandacht gebruiken. Natuurlijk niet zo vaak als het schilderen van de kozijnen. Er zijn verschillende financieel- en hypotheekadviseurs die een soort onderhoudscontractje voor je hypotheek aanbieden. Maar het is net als bij je eigen huis: een deel van het hypotheekonderhoud is makkelijk zelf te doen. Waar moet je allemaal rekening mee houden?

Even de bijsluiter: Dit artikel geeft geen hypotheekadvies. Ik bespreek een aantal aspecten die met je hypotheek te maken hebben en die kunnen leiden tot kostenbesparingen. Win vooral financieel advies in wanneer je daar behoefte aan hebt. Bij het oversluiten van een hypotheek is dit tegenwoordig zelfs verplicht. De wetgeving en diverse regelingen rond hypotheken is nogal veranderd de laatste jaren. Toch is een deel van het hypotheekonderhoud prima zelf te doen.

De risico-opslag

Dit is een van de gemakkelijkste manieren om te besparen op je hypotheekkosten. Bij iedere hypotheek die nieuw wordt afgesloten wordt een risico-opslag berekend. Dit is een percentage dat bovenop de hypotheekrente komt. Hoe hoger het risico voor de hypotheek verstrekker, hoe hoger de opslag.

Het risico wordt onder andere bepaald door de verhouding tussen de waarde van de woning en de hoogte van de hypotheek. Tegenwoordig mag tot maximaal 100% van de koopsom worden geleend: de Loan To Value (LTV) is in dat geval 100%. Wanneer je woning in waarde stijgt dan daalt het risico voor de bank. De LTV daalt dan ook en daarmee daalt de risico-opslag. Dit gaat alleen niet automatisch. Je dient als eigenaar aan te tonen dat je woning meer waard is geworden. Gelukkig gaat dit steeds gemakkelijker. Banken nemen ook genoegen met een kopie van de WOZ beschikking. De risico-klassen verschillen per bank en zijn vaak te vinden op de site van je bank of hypotheekverstrekker.

Dit onderhoud levert vaak maar een paar tientjes per maand op. Maar je hoeft er ook niet veel voor te doen.

Aflossen…en weer lenen

Wanneer je onderhoud uitvoert moet je soms creatief zijn. Dat kan ook bij hypotheekonderhoud. Iedere hypotheek mag je jaarlijks gedeeltelijk boetevrij aflossen. Meestal is dat 10% maar sommige banken hanteren een ruimer percentage tot 20%. Wanneer je zo’n deel hebt afgelost, dan dalen je rentekosten (want: minder hypotheek). Bij veel banken bestaat de mogelijkheid om het afgeloste deel weer op te nemen. Wanneer je het afgeloste deel opneemt, dan gebeurt dit tegen het actuele rentepercentage. Op die manier kan met enige creativiteit een deel van de hypotheek van een lager rentepercentage worden voorzien. Voor dit trucje is wel wat spaargeld nodig dat je een korte periode moet kunnen missen.

Verder zijn er nog wat voorwaarden aan verbonden. Zo moet het bedrag uiterlijk in het jaar nadat je hebt afgelost, weer worden opgenomen. Laat je even adviseren voordat je hiermee aan de slag gaat.

Rentemiddelen

Een iets ingrijpender manier van onderhoud aan je hypotheek is de keuze voor rentemiddelen. Niet iedere bank biedt overigens deze mogelijkheid. Bij rentemiddelen koop je de lopende rentevaste periode af en onderhandel je over een nieuwe, langere rentevaste periode. De inkomsten die de bank door de lagere rente misloopt, worden gecompenseerd doordat er boeterente wordt berekend. De boete betaal je niet in een keer maar wordt verrekend in de vorm van een opslag die bovenop de nieuwe hypotheekrente komt.

Meestal is rentemiddelen niet voordelig en levert oversluiten een grotere besparing op. Het voordeel van rentemiddelen is wel dat je hypotheek bij dezelfde bank blijft. Je hoeft dus niet opnieuw naar de notaris e.d.

Oversluiten

Het is in de vorige alinea al aangegeven, maar oversluiten is de manier om je hypotheeklasten te verlagen. Het behoort wel tot het ‘groot onderhoud’ aan je hypotheek, want er komt wel het een en ander bij kijken. Financieel advies inwinnen, taxatie van je woning en naar de notaris. Hou er rekening mee dat je huidige bank een boeterente in rekening brengt. Tenzij je aan het einde van de rentevaste periode bent gekomen. De eventuele boeterente is vooraf kosteloos op te vragen bij je huidige geldverstrekker. Wil je een keer laten uitrekenen of oversluiten zinvol is, kijk dan even op deze site.

Overweeg ook de mogelijkheid om bij oversluiten van hypotheekvorm te veranderen. Misschien heb je in het verleden gekozen voor een spaarhypotheek met bijbehorende verzekering. Dat kan relatief duur uitpakken. Kijk hier eens naar de verschillende hypotheekvormen. Het kan financieel erg voordelig zijn om hypotheek en levensverzekering los te koppelen van elkaar.

De levensverzekering

De markt voor levensverzekeringen is de afgelopen jaren sterk veranderd. Een aantal jaren geleden berichtte De Nederlandsche Bank dat de levensverzekeraars het financieel moeilijk hebben. Consumenten kiezen voor andere producten. Wanneer je kiest voor wat groot onderhoud aan je hypotheek vergeet dan niet om ook naar je verzekering te kijken.

Heb jij nog tips voor hypotheekonderhoud?

Meer lezen?

  • Redenen om je hypotheek niet af te lossen
  • Sparen, beleggen of allebei?
  • Maak kennis met een nieuwe, gratis internetbank: N26

Gerelateerd

Doe jij wel eens aan hypotheekonderhoud? - De Budgetman.nl (2024)

FAQs

Hoe zit het met hypotheek? ›

Een hypotheek is een lening waarmee je een huis koopt. Je leent dat geld bij de bank, of een andere hypotheekverstrekker. Hierbij is het huis dat je koopt het onderpand. Dit betekent dat je huis pas helemaal van jou is wanneer je de bank deze lening volledig hebt terugbetaald.

Welke hypotheek is duurzaam? ›

Een duurzame hypotheek (ook wel 'groene hypotheek') is een hypotheek waarbij je rentekorting krijgt als je woning een hoger energielabel heeft. Zo stimuleert de hypotheekaanbieder je om een energiezuinige woning te kopen of om je woning energiezuiniger te maken.

Wat kost een huis van 250.000 per maand? ›

Maandelijkse hypotheeklasten van de lineaire hypotheek

Bij een hypotheek van € 250.000 betaal je bij een looptijd van 30 jaar dus € 694,44 per maand aan aflossing. Het rentebedrag wordt berekend aan de hand van het hypotheekbedrag dat nog niet is afgelost.

Wat doet de rente in 2024? ›

Wij schatten dat de 10 jaar vaste hypotheekrente met NHG in de loop van 2024 daalt naar een niveau tussen de 4% en 3,5%.

Is het verstandig om geen hypotheek meer te hebben? ›

Huis afbetalen of niet? Je hypotheek helemaal aflossen is dus in veel gevallen een prima idee. Het levert je direct lagere maandlasten op. Het geeft je zekerheid voor de toekomst en je kunt de komende jaren nog gebruik maken van de voordelen van de Wet Hillen.

Kan ik mijn hypotheek verhogen voor zonnepanelen? ›

Voor verduurzamen mag je extra geld lenen via je hypotheek, bijvoorbeeld voor betere isolatie en zonnepanelen. Je krijgt weliswaar hogere hypotheeklasten, maar je betaalt iedere maand minder voor energie.

Wat is het voordeel van geen hypotheek? ›

U heeft geen schuld bij een bank. Het risico op een restschuld is stukken minder wanneer u besluit een huis te kopen zonder hypotheek. Er is geen sprake van vermogensrendementsheffing. Gebruikt u uw spaargeld voor het kopen van een woning, dan hoeft u over dit bedrag geen vermogensrendementsheffing te betalen.

Wat kost een hypotheek van 250.000 euro? ›

Bij een annuïteitenhypotheek van 250.000 euro met een rente van 4,3% en een rentevaste periode van 10 jaar horen maandlasten van € 1.237 per maand. Bij een lineaire hypotheek van 250.000 euro met een rente van 4,3% en een rentevaste periode van 10 jaar horen maandlasten van € 1.590 per maand.

Wat kost een hypotheek van 200.000 per maand? ›

Heb je bijvoorbeeld een hypotheek van € 200.000? Dan betaal je iedere maand € 555,55 aan aflossingen (€ 200.000/ 360 aflossingen). De hypotheekrente wordt berekend over het hypotheekbedrag dat nog niet is afgelost. Dit onderdeel wordt iedere maand weer wat kleiner, omdat je maandelijkse aflost.

Hoe hoog is de hypotheekrente op dit moment? ›

In september 2021 was de rente slechts 0.85% voor een rentevaste periode van 10 jaar met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Voor een rentevaste periode van 20 jaar was de rente ook heel laag, namelijk 1,17%. Voor een rentevaste periode van 30 jaar was het 1,43%.

Wat kost een hypotheek van 100.000 euro? ›

Een hypotheek kost netto ca. € 2.500 bij het afsluiten en € 250 per maand per geleende € 100.000.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Pres. Carey Rath

Last Updated:

Views: 5952

Rating: 4 / 5 (61 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Pres. Carey Rath

Birthday: 1997-03-06

Address: 14955 Ledner Trail, East Rodrickfort, NE 85127-8369

Phone: +18682428114917

Job: National Technology Representative

Hobby: Sand art, Drama, Web surfing, Cycling, Brazilian jiu-jitsu, Leather crafting, Creative writing

Introduction: My name is Pres. Carey Rath, I am a faithful, funny, vast, joyous, lively, brave, glamorous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.