Dividend ETF’s om in te beleggen in 2022 (2024)

Dividend is voor sommige beleggers een belangrijke bron van rendement. Bedrijven die dividend uitkeren zijn vaak stabiele bedrijven met een lange historie. Met dividend ETF’s kunnen beleggers gespreid beleggen in dit soort bedrijven. In dit artikel leggen we uit hoe beleggen in dividend ETF’s werkt, wat beleggers ermee kunnen en wat de risico’s zijn.

Wat zijn dividend ETF’s?

Een Exchange Traded Fund, afgekort ETF, biedt beleggers de mogelijkheid om de ontwikkeling van een index, grondstof, obligatie of een samenstelling aan producten te volgen. Een ETF uitgever investeert door middel van een dividend ETF in aandelen van bedrijven die dividend uitkeren. Er zijn verschillende strategieën voor het investeren in dividendaandelen. Daarom zijn er ook verschillende soorten dividend ETF’s.

Dividend aristocrats ETF’s

Er zijn bijvoorbeeld fondsen die zich richten op aandelen van bedrijven die over de lange termijn elk jaar een groeiend dividend hebben uitgekeerd. Een voorbeeld van zo’n ETF is SPDR S&P Global Dividend Aristocrats. Dit bevat alleen bedrijven die minstens twintig jaar achter elkaar het dividend hebben verhoogd. Lees hier meer over dividendaristocraten.

High Dividend ETF’s

Een andere groep zijn de ETF’s die zich richten op bedrijven met een hoog dividendrendement. Dit is een belangrijke indicator waar beleggers naar kijken. Het dividendrendement is een financiële ratio die aangeeft hoeveel een bedrijf elk jaar aan dividenden uitkeert in verhouding tot de koers van het aandeel. U berekent het als volgt: uitgekeerd dividend / aankoopkoers van uw aandeel X 100%. Als u dus een aandeel koopt voor €100 en dividend van €1,50 erop uitgekeerd krijgt, is uw dividendrendement 1,5%. Vaak vergelijken beleggers het dividendrendement met de rente op staatsobligaties. Wanneer die rente laag is, zijn dividendaandelen in de ogen van veel beleggers aantrekkelijk.

Een voorbeeld van een ETF die is gericht op een hoog dividendrendement is Amundi ETF MSCI Emu High Dividend. Dit fonds investeert in elf Europese landen in de bedrijven met het hoogste dividendrendement. De geschiedenis van de dividenduitkeringen doet er voor de selectie van de dividendaandelen niet toe, veel van de hoogdividend ETF’s baseren zich op het dividendrendement van de afgelopen 12 maanden en kijken niet verder terug.

Hoe werken dividend ETF’s?

De bedrijven waarin een dividend ETF belegt keren dividend uit. Vaak is dat één keer per jaar, maar er zijn ook bedrijven die halverwege het jaar een interimdividend uitkeren, of die dat zelfs nog vaker doen. De ETF uitgever (ook wel fondsbeheerder) keert het dividend meestal weer uit aan beleggers. Die kunnen bijvoorbeeld elke maand een uitkering krijgen, of elk kwartaal. Beleggers kunnen het dividend dat ze ontvangen herinvesteren om van het compounding effect te profiteren, of het houden als passief inkomen.

Er zijn ook accumulerende (‘herbeleggende’) ETF’s, waarbij de fondsbeheerder de dividenden die de onderliggende producten van de ETF uitkeren, zonder extra kosten opnieuw in het fonds investeert. Als gevolg daarvan stijgt de waarde van de ETF. Hier kunt u meer lezen over het verschil tussen accumulerende en distribuerende ETF’s.

Waarom beleggers in dividendaandelen beleggen

Het rendement van beleggen bestaat voor een deel uit koerswinst maar ook voor een deel uit het dividend dat bedrijven uitkeren, mits u in dividendaandelen belegt. De afgelopen eeuw bestond ongeveer een derde van het jaarlijkse rendement van de uit dividend dat door beleggers werd herbelegd. Het beleggen in aandelen die dividend uitkeren is dus een populaire en veelal lucractieve strategie. Met dividend ETF’s kunnen beleggers in één keer in een groot aantal dividendaandelen beleggen.

Welke ETF’s keren dividend uit?

Veel fondsaanbieders hebben dividend ETF’s. Hieronder staat een overzicht met dividend ETF’s die u kunt vinden op ons platform.

Amundi ETF MSCI Emu High Dividend UCITS ETFH
Deka DAXplus Maximum Dividend UCITS ETFH
Deka EURO iSTOXX ex Fin Dividend UCITS ETFH
Etflab Euro Stoxx Select Dividend 30H
FlexShares Developed Markets High Dividend Climate ESG UCITS ETFA
FlexShares® Emerging Markets High Dividend Climate ESG UCITS ETFI
Franklin LibertyQ Eupn Dividend UCITS ETF EUR DisH
Franklin LibertyQ Gl Dividend UCITS ETF USD DisH
iShares Asia Pacific Dividend UCITS ETF USD (Dist)H
iShares Dow Jones Asia Pacific Sel Dividend 30 DEH
iShares Dow Jones U.S. Select Dividend (DE)H
iShares Euro Dividend UCITS ETF EUR DistH
iShares EURO STOXX Select Dividend 30 UCITS ETF DEH
iShares MSCI USA Qlty Dividend UCITS ETF USD DisH
iShares STOXX Europe Select Dividend 30 (DE)H
iShares STOXX Global Select Dividend 100 (DE)H
iShares Swiss Dividend ETF (CH)H
iShares UK Dividend UCITS ETF GBP (Dist)H
Lyxor EURO STOXX Select Dividend 30 UCITS ETFH
Lyxor STOXX Europe Select Dividend 30 UCITS ETF DH
SPDR S&P Euro Dividend Aristocrats ESG UCITS ETFI
SPDR S&P Global Dividend Aristocrats ESG UCITS ETFA
SPDR S&P UK Dividend Aristocrats ETFH
VanEck Morningstar Developed Markets Dividend Leaders UCITS ETFH
WisdomTree US Quality Dividend Gro UCITS ETF - USDH
Xtrackers MSCI World High Dividend Yield UCITS ETFH

Waar beleggers op letten bij het kiezen van dividend ETF’s

Dat een bedrijf in het verleden dividend heeft uitgekeerd is geen garantie dat het dit in de toekomst ook zal doen. Het geld om dividend te betalen moet uiteindelijk komen uit de winsten die een bedrijf maakt. Er zijn veel voorbeelden van grote bedrijven die lang een groeiend dividend uitkeerden maar op een gegeven moment het dividend moesten verlagen of zelfs moesten stoppen met dividenduitkeringen.

De strategie van de dividend ETF maakt veel uit voor het risico dat beleggers lopen. Een ETF die is gericht op aandelen in bedrijven die het dividend geleidelijk laten stijgen heeft een wat lager risico dan een ETF die belegt in aandelen met een hoog dividendrendement. Een hoog dividendrendement kan erop wijzen dat een bedrijf op de beurs een lage waardering heeft. Het dividendrendement is namelijk hoger als de koers lager is.

Dividendlekkage

Een belangrijk aandachtspunt voor beleggers in ETF’s is dat ze door dividendbelasting te maken kunnen krijgen met dividendlekkage. Dividendlekkage is het deel van de dividendbelasting dat is ingehouden op uitgekeerd dividend dat niet terug te vragen valt via een belastingaangifte. Een deel van het dividend komt op die manier dus niet terecht bij de belegger. Er kan op twee plekken dividendlekkage plaatsvinden. Bij het dividend dat een bedrijf waarin het beleggingsfonds aandelen heeft uitkeert aan het fonds en bij het dividend dat het de ETF uitgever betaalt aan de belegger. Het is soms wel mogelijk om de betaalde dividendbelasting of een deel daarvan terug te vragen, maar dat zal niet altijd lukken. Omdat dividend ETF’s meer dividend ontvangen en uitkeren dan andere ETF’s, zal de dividendlekkage bij dividend ETF’s vaak groter zijn. Dividendlekkage komt doordat verschillende landen verschillende dividendbelastingtarieven hebben.

Waarom beleggen in dividend ETF’s?

Het grote voordeel van beleggen in ETF’s is dat het een makkelijke manier is om beleggingen te spreiden. Dividend ETF’s investeren vaak in tientallen bedrijven. Beleggers die zelf individuele dividendaandelen kopen kunnen niet zo makkelijk dezelfde mate van spreiding bereiken.

Beleggen in dividend ETF’s bij DEGIRO

Past dividendbeleggen in uw beleggingsstrategie? Met dividend ETF’s kunt u gespreid beleggen in dividendaandelen. Wij bieden naast de standaard lage tarieven, ook een selectie aan ETF’s waarmee u volledig zonder transactiekosten kunt beleggen, waaronder ook een aantal dividend ETF’s. Bekijk hier onze ETF kernselectie.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Houd er rekening mee dat de feiten mogelijk zijn veranderd sinds het artikel oorspronkelijk werd geschreven. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Dividend ETF’s om in te beleggen in 2022 (2024)

FAQs

Which is the best dividend paying ETF? ›

7 high-dividend ETFs
TickerNameAnnual dividend yield
RDIVInvesco S&P Ultra Dividend Revenue ETF4.87%
SPYDSPDR Portfolio S&P 500 High Dividend ETF4.49%
FDLFirst Trust Morningstar Dividend Leaders Index Fund4.36%
DJDInvesco Dow Jones Industrial Average Dividend ETF4.25%
3 more rows
Mar 29, 2024

What dividend stock ETF has a 12% yield? ›

Top 100 Highest Dividend Yield ETFs
SymbolNameDividend Yield
SPYINEOS S&P 500 High Income ETF12.15%
KBWDInvesco KBW High Dividend Yield Financial ETF11.94%
QYLDGlobal X NASDAQ 100 Covered Call ETF11.93%
PEXProShares Global Listed Private Equity ETF11.87%
93 more rows

What is the best monthly dividend ETF? ›

WisdomTree U.S. Quality Dividend Growth ETF (DGRW)

One of the best run dividend ETFs in the world has the added advantage of paying monthly dividends. DGRW's focus on both quality and growth characteristics makes it ideally suited for most portfolios even though the dividend yield is on the lower end.

Which Vanguard ETFs pay the highest dividends? ›

ETFs: ETF Database Realtime Ratings
Symbol SymbolETF Name ETF Name1 Year 1 Year
VIGVanguard Dividend Appreciation ETF17.14%
VYMVanguard High Dividend Yield Index ETF15.88%
VYMIVanguard International High Dividend Yield ETF12.94%
VIGIVanguard International Dividend Appreciation ETF6.52%
2 more rows

Is it better to buy dividend stocks or dividend ETFs? ›

Dividend ETFs or Dividend Stocks: Which Is Better? Dividend ETFs can be a good option for investors looking for a low-cost, diversified and reliable source of income from their investments. Dividend stocks may be a better option for investors who prefer to choose their own investments.

What is the downside of dividend ETF? ›

Cons. No guarantee of future dividends. Stock price declines may offset yield. Dividends are taxed in the year they are distributed to shareholders.

How many dividend ETFs should I own? ›

Experts agree that for most personal investors, a portfolio comprising 5 to 10 ETFs is perfect in terms of diversification.

What is the most profitable ETF to invest in? ›

Top sector ETFs
Fund (ticker)YTD performanceExpense ratio
Vanguard Information Technology ETF (VGT)8.6 percent0.10 percent
Financial Select Sector SPDR Fund (XLF)12.4 percent0.09 percent
Energy Select Sector SPDR Fund (XLE)13.5 percent0.09 percent
Industrial Select Sector SPDR Fund (XLI)10.8 percent0.09 percent

Which ETF gives the highest return? ›

100 Highest 5 Year ETF Returns
SymbolName5-Year Return
URAGlobal X Uranium ETF22.23%
XLKTechnology Select Sector SPDR Fund21.43%
XHBSPDR S&P Homebuilders ETF21.09%
IYWiShares U.S. Technology ETF20.92%
93 more rows

Are dividend ETFs worth it? ›

Dividend ETFs are passively managed, meaning the fund manager follows an index and does not have to make trading decisions often. Dividend ETFs are good investment options for investors that are risk-averse and income-seeking.

What stocks to buy to get dividends every month? ›

  • Realty Income (O) ...
  • SL Green (SLG) ...
  • STAG Industrial (STAG) ...
  • AGNC Investment (AGNC) ...
  • Apple Hospitality REIT (APLE) ...
  • EPR Properties (EPR) ...
  • Agree Realty (ADC)
Apr 12, 2024

What stock pays dividends monthly? ›

7 Best Monthly Dividend Stocks to Buy Now
StockMarket Capitalization12-month Trailing Dividend Yield
Gladstone Investment Corp. (GAIN)$500 million6.9%
Modiv Industrial Inc. (MDV)$112 million7.7%
LTC Properties Inc. (LTC)$1.3 billion7.2%
Realty Income Corp. (O)$44 billion6.4%
3 more rows
Feb 29, 2024

Do any Vanguard ETFs pay monthly dividends? ›

Vanguard is a large investment advisor offering mutual funds and ETFs, many of which pay dividends. Most of Vanguard's ETF products pay monthly or quarterly dividends.

What is Vanguard High dividend ETF? ›

Vanguard High Dividend Yield ETF is an exchange-traded share class of Vanguard High Dividend Yield Index Fund. Stocks included in the High Dividend Yield Index have a history of paying above-average dividends. The fund will hold all the stocks in the index in approximately the same weightings as in the index.

What stock pays the highest dividend yield? ›

10 Best Dividend Stocks to Buy
  • Verizon Communications VZ.
  • Johnson & Johnson JNJ.
  • Philip Morris International PM.
  • Altria Group MO.
  • Comcast CMCSA.
  • Medtronic MDT.
  • Pioneer Natural Resources PXD.
  • Duke Energy DUK.
Apr 8, 2024

Which ETF has the highest return? ›

100 Highest 5 Year ETF Returns
SymbolName5-Year Return
XNTKSPDR NYSE Technology ETF18.58%
UPROProShares UltraPro S&P50018.52%
PTFInvesco Dorsey Wright Technology Momentum ETF18.33%
QQQInvesco QQQ Trust Series I18.27%
93 more rows

Do dividend ETFs actually pay dividends? ›

ETF issuers collect any dividends paid by the companies whose stocks are held in the fund, and they then pay those dividends to their shareholders. They may pay the money directly to the shareholders, or reinvest it in the fund.

How many dividend ETFs should I invest in? ›

Experts agree that for most personal investors, a portfolio comprising 5 to 10 ETFs is perfect in terms of diversification. But the number of ETFs is not what you should be looking at.

Do any ETFs pay monthly dividends? ›

There are 2 basic types of dividends issued to investors of ETFs: qualified and non-qualified dividends. If you own shares of an exchange-traded fund (ETF), you may receive distributions in the form of dividends. These may be paid monthly or at some other interval, depending on the ETF.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kimberely Baumbach CPA

Last Updated:

Views: 6102

Rating: 4 / 5 (41 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kimberely Baumbach CPA

Birthday: 1996-01-14

Address: 8381 Boyce Course, Imeldachester, ND 74681

Phone: +3571286597580

Job: Product Banking Analyst

Hobby: Cosplaying, Inline skating, Amateur radio, Baton twirling, Mountaineering, Flying, Archery

Introduction: My name is Kimberely Baumbach CPA, I am a gorgeous, bright, charming, encouraging, zealous, lively, good person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.