De Beste ETF's voor 2023 - Website over investeren (2024)

Met een ETF, een fonds waar meerdere aandelen in te vinden zijn, kun je met een enkele aankoop in één klap blootstelling aan een groot aantal aandelen hebben.

Veel beleggers kiezen voor ETF’s omdat ze zo makkelijker hun beleggingen kunnen spreiden. Het is namelijk niet nodig om losse aandelen te kopen, die zitten namelijk al in een ETF verpakt. In dit artikel licht ik de beste ETF’s uit voor 2023. Zo weet jij welke ETF’s het waard zijn om beter te bekijken en eventueel in te investeren.

Wat is een ETF?

Mocht je niet precies weten wat een ETF is, een ETf is de afkorting voor de Engelse term Exchange-Traded Fund. In het Nederlands ook wel indextracker genoemd en het is een fonds dat op de markt wordt verhandeld. Je koopt met een ETF als het ware “een deel van de hele index” en je ontvangt hetzelfde rendement als de index, minus de kosten.

ETF’s zijn zowel interessant voor beginnende als ervaren beleggers, om een zo goed mogelijk rendement te behalen en tegelijkertijd zo min mogelijk risico te lopen. Al moet ik er natuurlijk wel bijzeggen dat ook het investeren in ETF’s gepaard gaat met het risico, en je kunt je hele of een deel van je investering verliezen. Investeren in een ETF brengt natuurlijk ook een aantal voordelen met zich mee:

  • Relatief lage beheerkosten, omdat ETF’s over het algemeen passief worden beheerd
  • Minder risico, omdat een ETF bestaat uit meerdere aandelen
  • Goede manier om je portfolio te spreiden
  • Erg transparant
  • ETF’s kunnen op vrijwel ieder moment worden verhandeld; een hoge liquiditeit

De top ETF’s voor 2023

Als je geïnteresseerd bent om te investeren in ETF’s, wil je natuurlijk je geld stoppen in de beste opties die er momenteel op de markt aanwezig zijn. Alhoewel het onvoorspelbaar blijft hoe een bepaalde index zal gaan presteren, zijn er een aantal ETF’s die ik persoonlijk in het oog houd.

iSHARES MSCI WORLD index

Deze ETF streeft ernaar om de MSCI World Index zo goed mogelijk te volgen. De MSCI World Index is een van de bekendste indexen en bestaat uit internationale bedrijven in ontwikkelde landen. In totaal bestaat deze index uit 1.600 aandelen en de iSHARES MSCI World Index ETF is de meest verhandelde ETF ter wereld. Aandelen die onderdeel uitmaken van deze ETF (van groot naar klein) zijn: Apple (1,94%), Microsoft (1,3%), Amazon (1,01%), Facebook (0,91%), Nvidia, Visa en MasterCard. Zoals je ziet tal van bekende namen, in tal van verschillende sectoren en landen (om precies te zijn 23). De drie sectoren die het grootste deel van de taart in beslag nemen zijn: de financiële sector met een percentage van 20%, de technologie sector met een percentage van 15% en de gezondheids sector met een percentage van 13%.

Een ander voordeel van deze ETF zijn de kosten, en dit is een andere reden waarom deze ETF zo ontzettend populair is. De kosten zijn namelijk slechts 0,20% en daarmee is het een van de goedkoopste ETF’s op de markt. Deze ETF wordt aangeboden door Blackrock iShares en heeft een omvang van 7,3 miljard euro.

Vanguard High Dividend ETF

De exacte naam van deze indextracker is nog iets langer, namelijk Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield ETF. Ook bij deze ETF, net zoals iSHARES MSCI World Index ETF, zijn een groot aantal internationale bedrijven opgenomen waardoor je van vrijwel dezelfde voordelen geniet. Vanguard zelf is een grote Amerikaanse onderneming die vermogens beheren, met ongeveer 7 biljoen aan vermogen onder hun hoede. Na iShares van BlackRock zijn ze de tweede grootste ETF aanbieder. De naam geeft in feite al aan dat het doel van deze Vanguard ETF is om een zo hoog mogelijk dividend op te brengen.

De index die wordt gevolgd is de FTSE All-World High Dividend Yield Index, waarbij in feite alle mogelijke sectoren zijn opgenomen behalve de vastgoedsector. De drie grootst vertegenwoordigde sectoren zijn: financiële aandelen met een percentage van 28,6%, consumenten bulkgoederen aandelen met een percentage van 14,00% en gezondheidszorg aandelen met een percentage van 10,60%. Als we kijken naar de landen die worden vertegenwoordigd, dan is de top 3 als volgt: Verenigde Staten (37,80%), Verenigd Koninkrijk (9,20%) en Japan (7,90%). Zwitserland staat op de vierde plek als het eerste Europese land met een aandeel van 5,40%. Bedrijven die in deze index zijn opgenomen zijn onder meer: JPMorgan Chase & Co, Johnson & Johnson, Nestle, maar ook Samsung en Royal Dutch Shell.

Net zoals de grootste ETF zijn ook de kosten voor deze tracker enorm laag, waardoor hij extra gewild is onder investeerders. Uiteraard zijn ook grote ETF’s niet bestand tegen risico. Over het algemeen geldt hoe groter de marktschommelingen; hoe groter het risico.

iShares WITS

WITS staat voor World Information Technology Sector, en zoals de naam al aangeeft draait het bij deze ETF om bedrijven in de technologie sector (zowel hardware als software) en de halfgeleider sector. iSHARES WITS weerspiegelt de MSCI World Information Technology ESG Reduced Carbon Select 20 35 Capped Index, waarbij 99,74% bestaat uit IT aandelen en het overige percentage uit liquide middelen. Microsoft Corp maakt het leeuwendeel uit van deze index, met een groot percentage van 18,64%. Waarna enkel Apple Inc nog een percentage in de tientallen heeft, namelijk 10,8%. Overige bekende aandelen die onderdeel uitmaken van deze ETF zijn: Adobe Inc, wederom Nvidia Corp en HP inc. Als je een liefhebber bent van technologie, dan is het goede nieuws dat dit aandeel gewoon genoteerd staat op de Euronext Amsterdam beurs.

KraneShares CSI China Internet ETF

In tegenstelling tot voorgaande ETF’s bestaat deze niet uit internationale, maar vooral uit Chinese ondernemingen die grotendeels internet georiënteerd zijn. Eén bedrijf dat we waarschijnlijk allemaal wel kennen is de Alibaba Group Holding, evenals wellicht minder bekende ondernemingen zoals Tencent Holdings Ltd. en JD.com Inc. Hoewel dit aandeel bestemd is voor diegene die van wat meer risico houdt, kan daartegenover ook een hoger rendement staan. Al is de tijd het enige wat dit zal kunnen uitwijzen.

SPDR Euro Stoxx 50 ETF

De SPDR Euro Stoxx 50 ETF volgt de EURO STOXX 50 Index, en deze ETF is met name leuk als je wat liever dicht bij huis wil blijven tijdens het beleggen. Deze index bestaat namelijk uit de 50 bedrijven in de Eurozone met de hoogste beurswaarde en is eveneens van iShares Black Rock. ASML neemt op het moment van schrijven het grootste percentage in beslag van 7,63%; een high-tech bedrijf uit ons eigen land dat machines levert voor de halfgeleiderindustrie. Andere van de 50 ondernemingen die onderdeel uitmaken van deze Europese ETF zijn: L’Oreal, Symens, Mercedes Benz Group, ING Group NV en Nokia. Consumentengoederen maken het grootste onderdeel uit van deze index, waarna aandelen in de financiële sector en in de IT.

Global X Copper Miners ETF

Ook hier is het aan de naam al duidelijk in wat voor bedrijven je investeert als je deze ETF koopt, namelijk het mijnen van koper. Dit edelmetaal is de afgelopen periode erg in trek, evenals de bijbehorende ETF. Het metaal heeft niet alleen een waarde (net zoals zilver en goud), maar er is ook een grote vraag naar vanuit de industrie. Een deel van dit koper komt voort uit recycling, maar het grootste deel nog steeds uit het mijnen. Doordat koper sterk afhankelijk is van de wereldwijde economie, is de koers ook veel vatbaarder voor wereldwijde economische schommelingen dan bijvoorbeeld goud.

De Global X Copper Miners ETF volgt meerdere ondernemingen die naar dit metaal mijnen, zoals: Antofa*gasta PLC, Zijin Mining-H en KGHM Polska Miedź SA. Uiteraard zullen deze ondernemingen je waarschijnlijk niet bekend in de oren klinken, behalve als je al onderzoek hebt gedaan naar deze sector. De Global X Copper Miners ETF volgt een wereldwijde index, waarbij de landen Amerika, Australië en Canada de top 3 vormen.

iShares Russell 2000 Growth ETF

Wederom een iShares ETF, maar dit keer de Russell 2000 Growth. In tegenstelling tot eerder genoemde ETF’s, is deze tracker gebaseerd op small-cap aandelen. Dit zijn ondernemingen met een relatief kleine marktkapitalisatie, die tussen de €300 miljoen en €2 miljard ligt. Op basis van deze small-cap aandelen worden er 1.100 uitgekozen die volgens de beheerders van de ETF groeipotentieel hebben. Het is dus een index waar een mooi rendement te behalen valt, wederom gepaard met een tevens groter risico. Wat een voordeel is van deze ETF is, dat het risico is gespreid over een groot aantal bedrijven inclusief een groot aantal sectoren. De gezondheidszorg maakt momenteel het grootste deel uit met een percentage van 22,79%, gevolgd door aandelen in de IT sector.

Opgelet

Tot slot wil ik er op wijzen dat alle genoemde informatie continue in verandering is en anders kan zijn dan op het moment van schrijven. Tevens zijn eventuele fouten voorbehouden en gaat het investeren in aandelen, ook als je kiest voor ETF’s, gepaard met risico.Informeer je dus goed. En zoek je een netwerk van experts om je heen die je kunnen ondersteunen en waar jij vragen aan kan stellen? Bekijk dan de Trading Navigation van Harm van Wijk. De Trading Navigator Methode geeft je toegang tot een complete 6-weekse cursus met software en een netwerk van experts ter ondersteuning bij al je vragen.

De Beste ETF's voor 2023 - Website over investeren (1)

Trading Navigator

  • Toegang tot de online cursus met software.
  • Een netwerk van experts die je ondersteunen bij al je vragen.
  • Leer alle mogelijkheden om te investeren in ETFs.

Meld je Direct aan!

Geef een reactie

De Beste ETF's voor 2023 - Website over investeren (2024)

FAQs

What is the most promising ETF in 2023? ›

The Best 50 Indices for ETFs in 2023
Investment focus Indexin 2024in 2023
Cryptocurrencies Avalanche (AVAX)-18.16%+268.81%
Equity World Technology MVIS Global Digital Assets Equity-9.15%+264.41%
Equity World Technology Solactive Blockchain-9.34%+253.65%
Cryptocurrencies WisdomTree CF Crypto Altcoins+1.57%+226.92%
46 more rows

What's the best ETF to buy right now? ›

The best ETFs to buy now
Exchange-traded fund (ticker)Assets under managementYield
Vanguard 500 Index ETF (VOO)$432.2 billion1.3%
Vanguard Dividend Appreciation ETF (VIG)$76.5 billion1.8%
Vanguard U.S. Quality Factor ETF (VFQY)$333.3 million1.3%
SPDR Gold MiniShares (GLDM)$7.4 billion0.0%
1 more row

Which ETF gives the highest return? ›

Performance of ETFs
SchemesLatest PriceReturns in % (as on May 03, 2024)
CPSE Exchange Traded Fund88.58107.88
Kotak PSU Bank ETF754.0081.34
Nippon ETF PSU Bank BeES84.1681.22
SBI - ETF Nifty Next 5066.51
35 more rows

What is the safest ETF to invest in? ›

Vanguard S&P 500 ETF (VOO 1.24%) iShares Core S&P 500 ETF (IVV 1.26%) Vanguard Total Stock Market ETF (VTI 1.19%) Schwab U.S. Broad Market ETF (SCHB 1.17%)

What ETF has the highest average return? ›

100 Highest 5 Year ETF Returns
SymbolName5-Year Return
FNGOMicroSectors FANG+ Index 2X Leveraged ETNs43.42%
TECLDirexion Daily Technology Bull 3X Shares32.52%
SMHVanEck Semiconductor ETF30.90%
ROMProShares Ultra Technology28.22%
93 more rows

What stock has the most potential to grow in 2023? ›

Top-Performing Stocks of 2023
  • Coinbase.
  • Nvidia.
  • DraftKings DKNG.
  • Meta Platforms META.
  • Palantir Technologies PLTR.
Jan 2, 2024

Should I invest in Voo right now? ›

VOO's analyst rating consensus is a Moderate Buy. This is based on the ratings of 505 Wall Streets Analysts.

What is the number one traded ETF? ›

Most Popular ETFs: Top 100 ETFs By Trading Volume
SymbolNameAvg Daily Share Volume (3mo)
SPYSPDR S&P 500 ETF Trust72,072,586
SOXLDirexion Daily Semiconductor Bull 3x Shares71,214,617
XLFFinancial Select Sector SPDR Fund46,863,551
QQQInvesco QQQ Trust Series I45,875,430
96 more rows

What is the highest paying ETF? ›

Top 100 Highest Dividend Yield ETFs
SymbolNameDividend Yield
AAPBGraniteShares 2x Long AAPL Daily ETF24.26%
TSDDGraniteShares 2x Short TSLA Daily ETF22.56%
RYSEVest 10 Year Interest Rate Hedge ETF22.10%
FLJHFranklin FTSE Japan Hedged ETF Franklin FTSE Japan Hedged Fund21.84%
93 more rows

What is the fastest growing ETF? ›

Compare the best growth ETFs
FUND(TICKER)EXPENSE RATIO10-YEAR RETURN AS OF MAY 1
Invesco QQQ Trust (QQQ)0.20%18.60%
Vanguard Growth ETF (VUG)0.04%15.07%
iShares Russell 1000 Growth ETF (IWF)0.19%15.78%
iShares S&P 500 Growth ETF (IVW)0.18%14.34%
3 more rows

Should I put most of my money in ETFs? ›

You expose your portfolio to much higher risk with sector ETFs, so you should use them sparingly, but investing 5% to 10% of your total portfolio assets may be appropriate. If you want to be highly conservative, don't use these at all.

How many ETFs should I own? ›

Experts agree that for most personal investors, a portfolio comprising 5 to 10 ETFs is perfect in terms of diversification.

What is the most profitable ETF to invest in? ›

Top U.S. market-cap index ETFs
Fund (ticker)YTD performance5-year performance
Vanguard S&P 500 ETF (VOO)7.7 percent13.5 percent
SPDR S&P 500 ETF Trust (SPY)7.6 percent13.5 percent
iShares Core S&P 500 ETF (IVV)7.7 percent13.5 percent
Invesco QQQ Trust (QQQ)5.8 percent18.6 percent

What is the downside to an ETF? ›

For instance, some ETFs may come with fees, others might stray from the value of the underlying asset, ETFs are not always optimized for taxes, and of course — like any investment — ETFs also come with risk.

Which is the best ETF to invest now? ›

Best index funds to invest in
  • SPDR S&P 500 ETF Trust.
  • iShares Core S&P 500 ETF.
  • Schwab S&P 500 Index Fund.
  • Shelton NASDAQ-100 Index Direct.
  • Invesco QQQ Trust ETF.
  • Vanguard Russell 2000 ETF.
  • Vanguard Total Stock Market ETF.
  • SPDR Dow Jones Industrial Average ETF Trust.

Which funds will do well in 2023? ›

Best Fund Families of 2023
2023 Rank2022 RankFund Family
19Putnam Investment Management
230Fidelity Investments
346PGIM Investments
443Virtus Investment Partners
41 more rows
Feb 29, 2024

What is the best ETF to invest in 2024? ›

Best ETFs as of May 2024
TickerFund name5-year return
SMHVanEck Semiconductor ETF31.19%
SOXXiShares Semiconductor ETF26.35%
XLKTechnology Select Sector SPDR Fund21.30%
IYWiShares U.S. Technology ETF20.70%
1 more row
4 days ago

What is the best place to invest money in 2023? ›

9 ways to invest your money in 2023
  • Robo-advisors.
  • High interest savings account.
  • Index funds.
  • Government bonds.
  • Micro investment.
  • Property.
  • Cryptocurrencies.
  • Forex.
Jan 15, 2024

Which stock will give high returns in 2023? ›

High growth stocks-2023
S.No.NameCMP Rs.
1.Swadeshi Polytex254.40
2.Remedium Life101.45
3.Cons. Finvest253.70
4.Jai Balaji Inds.1005.05
17 more rows

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Jerrold Considine

Last Updated:

Views: 5538

Rating: 4.8 / 5 (78 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jerrold Considine

Birthday: 1993-11-03

Address: Suite 447 3463 Marybelle Circles, New Marlin, AL 20765

Phone: +5816749283868

Job: Sales Executive

Hobby: Air sports, Sand art, Electronics, LARPing, Baseball, Book restoration, Puzzles

Introduction: My name is Jerrold Considine, I am a combative, cheerful, encouraging, happy, enthusiastic, funny, kind person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.