Daytrading for begyndere [2020] - Læs den ultimative guide her (2024)

Livet som daytrader lyder for mange som en spændende beskæftigelse, men er det overhovedet muligt at gøre daytrading til en levevej? Absolut. Men det bør ikke forventes, at det er noget man bare springer ud i og laver penge fra dag ét. Faktisk er der nok større chance nok for at din bankrulle ender på nul, hvis du overhovedet ikke har gjort nogle overvejelser om f.eks. risiko håndtering og strategi.

Hvad er daytrading?

Daytrading handler om at lave kortsigtet profit på både nedadgående og opadgående prisudvikling. Mange starter indenfor daytrading, fordi de ønsker at tjene nemme og hurtige penge. Det er desværre ikke nemt og pengene kan tabes lige så hurtigt som de kan tjenes. Dette kan man også se på de forskellige brokers hjemmesider, hvor det typisk er over 75% af deres kunder der taber penge.

Vi anbefaler etoro til daytrading

67% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should
consider whether you can afford to take the high risk of losing your money.

Men hvis man lykkedes med daytrading, kan det være et meget lukrativ foretagende. Det sker dog ikke efter dag ét. Trading er en disciplin der kan tage flere år at mestre. Denne guide giver overblik over de største faldgruber nybegyndere tenderer at falde i.

Daytrading platform

Som det første i din rejse som daytrader, bør du finde en daytrading platform der passer til dine behov og ikke har for store omkostninger. Derfor bør du finde ud af, hvad og hvordan du ønsker at daytrade. Indenfor daytrading er der mange aktiver der egner sig, det kan bl.a. være aktier, etf’er, indeksfutures og råvarerfutures. Derudover skal du også gøre op med dig selv, om du ønsker at handle med eller uden gearing.

Ud fra ovenstående parameter kan du undersøge, hvilken broker der er billigst for dig. For at finde ud af dette, bør du kigge på dit ønskede aktivs spread (differencen mellem købs og salgspris). Derudover, bør du også undersøge margin-satser, hvis du ønsker at handle med gearing. Sidst men ikke mindst, er det også vigtigt at du vælger en platform/broker der har en graf-pakke der passer til dine behov.

Daytrade strategi

Der findes mange forskellige daytrading strategier, så det handler bare om at finde ud af, hvilken strategi der passer bedst til en selv. Jeg har valgt at bringe eksempler på to strategier, som ofte blive brugt:

Trend-follow

Her identificerer man om et marked er i opadgående eller nedadgående trend. Derefter følger man denne trend og køber f.eks. pull-backs i et opadgående aktiv. Hvis et marked er i nedadgående trend går man kort på pull-backs.

Daytrading for begyndere [2020] - Læs den ultimative guide her (1)

Man kan bruge mange indikatorer til at bekræfte end trend, på billedet ovenfor er der brugt en simpel trendlinje. Her ville man med en trend-follow strategi køber på pull-backs, når trendlinjen rammes. Der kan blot stakkes op på positoner indtil trenden vender, så længe man rykker stop-loss på alle positioner med op, hver gang trendlinjen rammes.

Scalping

Scalping er en strategi der består af meget kortsigtede handler, hvor profitten ofte ikke er så stor, men der kan handles ofte fordi der er mange setups.

Daytrading for begyndere [2020] - Læs den ultimative guide her (2)

På billedet ovenfor ses en graf af Nasdaq100, krusen har lagt i en range fra 11.100 til 11.135. Ved brug af scalping strategi, vil man handle på det breakout der sker, så snart trading rangen bliver brudt. Det ses tydeligt at prisen tager et tydeligt og stort hop, da prisen kommer udenfor rangen. Herefter er det forskelligt, hvornår der tages profit. Mange bruger en exit-strategi, hvor man lukker positionen ved første candlestick der lukker i en kurs under den forrige.

Erfaring og eksperimentering

Nu er der styr på det mest basale: daytrading platform og strategier. Nu mangler det vigtigste bare: Erfaring.

Erfaring med daytrade kan opnås ved at handle for fiktive penge, men det giver langt mere at øve sig med rigtige penge, hvis man har muligheden for det.

Et godt råd er, at starte med en lille konto på 5.000-10.000 dkk. Grunden til det giver langt mere at handle med rigtige penge, er at man kommer hele følelsesregistret igennem og oplever den psykologi der påvirker ens beslu*tninger. Det er vigtigt at bemærke, hvordan ens følelser og psykologi påvirker en, så man kan arbejde på måder der kan undgå at følelser har en påvirkning på ens beslu*tninger.

Der vil under erfaringsprocessen garanteret også stiftes kendskab til diverse tekniske indikatorer. Dette kan f.eks. være Simpel glidende gennemsnit (SMA), Eksponentiel glidende gennemsnit (EMA), Relative strength index (RSI), Fibbinacio sekvenser og mange flere.

Vi anbefaler etoro til daytrading

67% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should
consider whether you can afford to take the high risk of losing your money.

Nogle daytradere bruger alle ovenstående indikatorer og mere til, så den aktuelle pris nærmest ikke kan ses. Andre bruger ingen tekniske indikatorer overhovedet. Der er intet der er bedre end andet, derfor er det vigtigt at man finder ud af, hvad man selv finder brugbart.

De 8 største faldgruber indenfor daytrading

Mange nye tradere laver de samme fejl, derfor har jeg listet de hyppigste fejl nedenfor. Det er anbefalelsesværdigt, at reflektere over fejlene og hvordan du undgår at lave dem. Selvom det umiddelbart kan synes nemt, kan det være meget svært.

1. Brud af egne stop-loss regler

Når et aktiv begynder at falde og nærme sig det oprindelige stop-loss, har nybegyndere det med at rykke stop-loss længere og længere ned. Dette kan ende med at blive en rigtig dyr fejl og i værste fald koste hele ens konto. Når man placerer en handel, er man nødt til at holde fast i sit oprindelige stop-loss, som burde være sat ud fra et teknisk støtte/modstandslevel.

2. Dårlig risikostyring

Det er ligeledes meget vigtigt, at have gjort sig grundige tanker omkring risikostyring. Én god tommelfinger-regel er, at man maksimalt bør kunne tabe 1% af sin samlede konto per handel. Man kan sagtens justerer procent-satsen alt efter, hvordan man har det med risiko. Man bør dog aldrig satse mere end 2,5% af den samlede konto per handel, medmindre man kan tåle at miste alle pengene. Det vigtigste er, at man har gjort sig nogle tanker og lavet regler og at disse overholdes.

3. Overtrading

En anden ting ved nye daytradere er, at der ofte hersker en voldsom utålmodighed og angst for ikke at “nå med”. Dette resulterer i, at der bliver foretaget alt for mange handler, hvilket både er dyrt fordi der er omkostninger ved hver handel, men især fordi der oftest bliver foretaget handler på forkerte præmisser. Hvis man oplever problemer med overtrading, er man nødt til at lave en regel der hedder maksimalt 5-10 handler pr. dag, indtil man slipper af med utålmodigheden.

4. Mangel på strategi og regler

I alle ovenstående faldgruber nævnes regler, dette skyldes at regler er nødvendige for at opnå succes med daytrading. Det er derudover mindst lige så vigtigt, at man altid overholder sine regler konsekvent. Det kan være svært, men det kræver god disciplin at være profitabel daytrader. Inden man opstiller regler, er det selvfølgelig essentielt at have en strategi, så der kan laves regler ud fra dette.

5. Handel på nyheder

Mange nybegyndere indenfor daytrading, tror at de kan handle på nyheder. Altså gå lang på positive nyheder og kort på dårlige nyheder. Dette er ikke en god idé af to årsager: Markedet kan sagtens falde på gode nyheder og stige på dårlige nyheder, derudover sidder der robotter og crawler nyheder og derefter handler på sekunder efter nyheder kommer frem. Mange nye tradere kommer derfor for sent og ender med tab.

6. Glemmer at fundamentaler ikke har betydning

Fundamentaler har ingen betydning for daytradere. Selvom dette kan synes som noget vrøvl, er det korrekt. Markedet er ineffektivt på kort sigt, men effektivt på lang sigt. Det er derfor vigtigt, at handle ud fra hvad markedet viser og ikke hvordan fundamentalerne er. Hvis en god aktie viser svaghed, så skal man shorte den og ikke købe fordi den måske ser billig ud.

Vi anbefaler etoro til daytrading

67% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should
consider whether you can afford to take the high risk of losing your money.

7. Double-down strategier

Double-down er den bedste strategi der findes… altså, til at miste alle dine penge. Strategien er også kendt som martin-gale og er især brugt af folk på roulette-bordene. Det virker meget godt, lige indtil du mister alle dine penge i hvert fald. Derfor skal du aldrig øge din position-størrelse på en tabende handel.

8. Dårlig valg af broker

Mange brokere har meget høje omkostninger og det kan sænke sandsynligheden for at blive profitabel væsentligt. Det er derfor vigtigt at vælge en broker der har lave omkostninger på de markeder, man ønsker at handle. Eksempelvis er eToro et dyrt alternativ til aktiv og gearet handel, men billigt til køb af aktier og ETF’er. Du kan læse mere om de forskellige brokere her.

Hvad kræver profitabel daytrading?

De ovenstående faldgruber kan spare dig for mange penge, men det profitabel daytrading kræver mere. Først og fremmest og vigtigst af alt kræver det erfaring. For nogle kræver det et par års erfaring, andre mere end fem år og nogle bliver aldrig profitable. I dette afsnit vil der beskrives én ud af mange veje til at blive en profitabel daytrader.

Hvis du er helt ny indenfor trading, er det vigtigt du sætter dig ind i, hvordan det hele virker og hvad alle de mest væsentlige termer betyder. Det kan være forskellige termer, alt efter hvilke aktiver du ønsker at handle. Af vigtige termer er f.eks.: ordretyper, stop-loss, margin, gearing, spread m.fl.

Beskatning af daytrading

De fleste daytradere beskæftiger sig med CFD handel og spreadbetting, hvilket ved SKAT kaldes finansielle instrumenter. Gevinst og tab med CFD handel og spreadbetting beskattes efter lagerprincippet som kapitalindkomst. SKAT har lavet en glimrende guide, der forklarer hvordan du bør forholde dig til eventuel gevinst eller tab på finansielle instrumenter, den kan du læse her.

Daytrading for begyndere [2020] - Læs den ultimative guide her (2024)

FAQs

How do you beat the pattern day trader rule? ›

Using a cash account is probably the easiest way to avoiding the PDT rule. The only set back with a cash account is you can only use settled funds. This means when you buy or sell a stock in a cash account, the money takes 2 days plus the trade (T + 2) date to settle before you can use them again.

How long does it take to get good at daytrading? ›

Like any other endeavor you seek to master, you must be a good student and diligently practice daily. Not to be dismal, but only about 4% of people will make it as successful day traders. Further, it takes about six months to a year of hard work before seeing those consistent profits.

Why do people fail at daytrading? ›

Why day traders fail is mainly because they don't understand the ecology of the markets, have no game plan, trade too big, and don't know their risk tolerance.

What is the most successful day trading pattern? ›

The head and shoulder pattern is among the most popular and reliable trading patterns. Perhaps it's the most reliable day trading pattern. It is easily recognizable and gives a reversal signal. This means that if it appears after a downtrend, the price will reverse and trend upwards.

What is the 3 5 7 rule in trading? ›

What is the 3 5 7 rule in trading? A risk management principle known as the “3-5-7” rule in trading advises diversifying one's financial holdings to reduce risk. The 3% rule states that you should never risk more than 3% of your whole trading capital on a single deal.

How long does it take most day traders to become profitable? ›

Many people put in multiple years before breaking into consistent (or even any) profitability. It takes at least a year to consistently make money from day trading or swing trading, if working at it full-time or with a mentor, and only working one (maybe two) strategies. Six months is the quickest; most take longer.

How to successfully day trade? ›

Success in day trading requires a deep understanding of market dynamics, the ability to analyze and act on market data quickly, and strict discipline in risk management. The profitability of day trading depends on several factors, including the trader's skill, strategy, and the amount of capital they can invest.

How often do day traders win? ›

Day traders spend a lot of time trying to understand complex patterns and trading strategies, but no matter how long you spend studying or how good you get at trading, the chances of you being right aren't particularly high. One study found that even market “gurus” only get it right 47% of the time.

Why do 90% of day traders fail? ›

One of the biggest reasons traders lose money is a lack of knowledge and education. Many people are drawn to trading because they believe it's a way to make quick money without investing much time or effort. However, this is a dangerous misconception that often leads to losses.

Why do 90% of day traders lose money? ›

Lack of trading discipline

This is the primary reason for intraday trading losses in the intraday trading app. Trading discipline has to focus on three things. Firstly, there must be a trading book to guide your daily trading. Secondly, you must always trade with a stop loss only.

When should I stop daytrading? ›

A lot of professional day traders stop trading around 11:30 a.m. because that is when volatility and volume tend to taper off. Once that happens, trades take longer and moves are smaller with less volume. It's generally impossible to time the market; knowing when the market will be up or when it will be down.

Is $100 enough for day trading? ›

Yes, you can technically start trading with $100 but it depends on what you are trying to trade and the strategy you are employing. Depending on that, brokerages may ask for a minimum deposit in your account that could be higher than $100. But for all intents and purposes, yes, you can start trading with $100.

Is $1000 enough to day trade? ›

Believe it or not, you can start forex day trading with $1,000 or even less. It requires mastering position sizing and managing risks, but if you navigate your way to success, the rewards can be significant. In this article, we will discuss in detail how you can day trade with $1000.

What are the golden rules of trading? ›

Let profits run and cut losses short Stop losses should never be moved away from the market. Be disciplined with yourself, when your stop loss level is touched, get out. If a trade is proving profitable, don't be afraid to track the market.

Can I get around the pattern day trader rule? ›

Use multiple brokerage accounts to avoid the PDT Rule

Because many brokerages have commission-free trading, this can be a viable option to avoid PDT restrictions. While opening multiple accounts is one way to avoid PDT status, day traders should be cautious.

Can you stop being a pattern day trader? ›

If you're currently flagged as a pattern day trader, you may be eligible for a one time removal of your pattern day trading flag and/or associated restrictions.

How do you avoid being flagged as a pattern day trader? ›

Monitor your day trades.

Placing fewer than 4 day trades in any rolling 5 trading day period will help avoid a PDT flag.

What happens if you break the pattern day trader rule? ›

If you exceed your DTBP, a day trade margin call will be issued for the deficiency. The call is due in five business days and can be met by making a deposit, journal or transfer of funds, journal or transfer of marginable stock, or sale of long options or non-margined securities.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Patricia Veum II

Last Updated:

Views: 6034

Rating: 4.3 / 5 (44 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Patricia Veum II

Birthday: 1994-12-16

Address: 2064 Little Summit, Goldieton, MS 97651-0862

Phone: +6873952696715

Job: Principal Officer

Hobby: Rafting, Cabaret, Candle making, Jigsaw puzzles, Inline skating, Magic, Graffiti

Introduction: My name is Patricia Veum II, I am a vast, combative, smiling, famous, inexpensive, zealous, sparkling person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.