Beste ETF en aandelen voor 2022 – dejongebelegger (2024)

Beste ETF en aandelen voor 2022 – dejongebelegger (1)

ETF en aandelen voor 2022 – aankopen September 2021

Een nieuwe maand betekend nieuwe aankopen, zowel op de beurs als in crypto. In dit artikel ga ik mijn aankopen op de beurs toelichten en vertel ik je meer over de ETF en over de bedrijven en de aandelen voor 2022 die ik deze maand heb bijgekocht!

Doe altijd ook nog je eigen onderzoek voordat je een aankoop doet. In dit artikel deel ik een groot gedeelte van mijn onderzoek en doorslaggevende factoren. Dit artikel kan je gebruiken als fundering voor je eigen onderzoek naar jouw ETF’s en aandelen voor 2022 en daarna natuurlijk.

Inhoudsopgave verberg

1.ETF en aandelen voor 2022 – aankopen September 2021

3.VICI Properties Inc

3.1.Versterkende factoren

3.2.Reële risico’s

4.HSBC MSCI CHINA UCITS ETF

5.ETF en aandelen voor 2022

Lithium Americas Corp

De eerste van de twee aandelen voor 2022 is Lithium Americas Corp. Ik heb afgelopen dinsdag 30 stuks van Lithium Americas Corp. gekocht voor een prijs van $22,35, hiervoor heb ik €0,62 aan transactiekosten betaald bij DEGIRO. De huidige prijs is momenteel $22,50. Dit is een echt groeiaandeel.

Voor mij is Lithium Americas Corp. een aandeel voor het lange termijn. Het bedrijf houdt zich bezig met lithiumontwikkelingsprojecten. Ze hebben één mijn in Nevada (VS), de Thacker Pass en één mijn in Jujuy (Argentinië) genaamd Cauchari-Olaroz.

Lithium wordt enorm veel gebruikt in bijv. batterijen van elektrische auto’s. Sinds veel landen de verkoop van nieuwe auto’s op dieselmotor of benzine aan banden gaan leggen, lijkt dit mij een prima investering op het lange termijn. Onlangs hebben ze ook een rechtszaak gewonnen, hiermee hebben de winst voor de toekomst vastgesteld. Dit aandeel stond al sinds $15 op m’n favorietenlijst.

De prijs van Lithium is de afgelopen 3 maanden verdubbeld en de vraag zal alleen maar meer worden. Deze week kreeg $LAC toestemming om te beginnen met mijnen op Thacker Pass, en de geplande output zal Lithium Americas tot een van de grootste lithiummijnwerkers in Noord-Amerika maken. Liever had ik het aandeel iets goedkoper gekocht, maar de rechtszaak die ze hebben gewonnen was voor mij de doorslaggevende factor, plus beter laat dan nooit.

De prijsactie van Lithium America had echter minder te maken met hun goedkeuring en meer met een upgrade van analist Cowen. In zijn rapport legde Cowen uit dat de vraag naar lithium het aanbod zou overtreffen. Dit houdt in dat lithium in de nabije toekomst een tekort kan zien. Zeker een aandeel voor 2022 dus!

Het gewaardeerde zeldzame aardmetaal is een cruciaal onderdeel geworden in de batterijtechnologie die onder andere zit in je telefoon, elektrische voertuigen en andere technologie van stroom voorziet. Hogere prijzen kunnen lithiumbedrijven een enorme boost geven.

De stijgende prijzen van lithium zijn al waargenomen in China, waar de prijs van lithiumcarbonaat van batterijkwaliteit de afgelopen maand met 38,8% is gestegen. De bron heeft sinds juni geen enkele down-dag meer gepost. De stijging ging vooraf aan de stijging van de Aziatische lithiumprijzen. In Europa en de VS zijn de lithiumprijzen echter “grotendeels stabiel” gebleven. Als Azië een indicatie is, kan dat gemakkelijk veranderen, wat het echt één van de aandelen voor 2022 gaat maken.

Global X Lithium & Battery Tech ETF

Liever een ETF dan in één bedrijf investeren? Een populaire ETF is de Global X Lithium & Battery Tech ETF – die voornamelijk belegt in lithium- en batterijbedrijven in China, de VS en Zuid-Korea – deze is dit jaar met 130% gestegen. Het nadeel van deze ETF nu kopen, is dat iets meer dan 50% in China belegt, waar al een grote stijging is geweest. Lithium Americas Corp. weegt voor slechts 0,51% in de Global X Lithium & Battery Tech ETF.

Dit aandeel heb ik gekocht bij DEGIRO, meer weten over DEGIRO? Bekijk mijn uitgebreide review over de voordelen van beleggen bij DEGIRO. Lees verder voor nummer twee van de aandelen voor 2022.

Beste ETF en aandelen voor 2022 – dejongebelegger (2)

VICI Properties Inc

Het tweede aandeel van de aandelen voor 2022 die ik in September heb aangekocht is VICI Properties Inc. Dit is een waarde- of dividendaandeel, met stabiele groeimogelijkheden.

VICI Properties Inc. houdt zich voornamelijk bezig met het bezitten en verwerven van gaming-, hospitality- en entertainmentbestemmingen, denk hierbij aan theaters en bioscopen. Deze bestemmingen zijn onderhevig aan langlopende triple net-huurovereenkomsten. Dit is een huurovereenkomst waarbij de kosten met betrekking tot de aan het vastgoed gerelateerde verzekeringen (zoals de opstalverzekering), de eigenaarsbelastingen en (al) het onderhoud voor rekening en risico van de huurder komen.

Het opereert via twee segmenten: vastgoedactiviteiten en golfbaanactiviteiten. Met een oppervlakte van ongeveer 47 miljoen vierkante meter, zijn de eigendommen verspreid over stedelijke, bestemmings- en drive-to-markten in twaalf staten, bevatten ze ongeveer 17.800 hotelkamers en beschikken ze over meer dan 200 restaurants, bars en nachtclubs. Een flinke en mooi gespreide portefeuille.

De portefeuille omvat ook ongeveer 34 hectare onbebouwd land grenzend aan de Las Vegas Strip, dat is verhuurd aan Caesars. Het bedrijf bezit en exploiteert ook vier kampioenschapsgolfbanen in de buurt van bepaalde eigendommen, waarvan twee in de buurt van de Las Vegas Strip. De golfbanen zijn onder meer de golfbaan Cascata, de golfbaan Rio Secco, de golfbaan Grand Bear en de golfbaan Chariot Run.

Het bedrijf verslaat al meerdere kwartalen de verwachtingen en heeft een stijgende omzet en winst. Momenteel wordt het verhandeld op een PE Ratio (TTM) van 12.87, dit kan je zien als goedkoop of ondergewaardeerd. Verder betaald het bedrijf dividend uit van 4,91% wat per kwartaal wordt uitbetaald, dit te samen zorgt ervoor dat het van mij de tweede plek krijgt in aandelen voor 2022. Voor onderzoek naar (dividend-) aandelen maak ik altijd gebruik van TradingView. Je kunt hier meer lezen over TradingView of onderzoek doen naar dividend aandelen.

Er zijn nog wat versterkende factoren, maar ook reële risico’s bij het bedrijf. Gezien de trend de afgelopen tijd heb ik toch vertrouwen in de aandelen voor 2022 en het dividend is mooi meegenomen.

Versterkende factoren

  • Handelend op 48,1% onder de schatting van de reële waarde.
  • De winst zal naar verwachting met 9,39% per jaar groeien.
  • De winst groeide het afgelopen jaar met 180,2%.

Reële risico’s

  • Schuld wordt niet goed gedekt door operationele cashflow.
  • Instabiel dividend track record.
  • Grote eenmalige posten die financiële resultaten beïnvloeden.
  • Aandeelhouders zijn het afgelopen jaar verwaterd. Dit is echter niet ongewoon in deze branche.

Lees hier meer over VICI Properties Inc op Yahoo Finance of op Simply Wallstreet. Zelf heb ik het aandeel gekocht op Trading212 omdat ik daar op dat moment geld vrij had staan. Het is ook te koop op DEGIRO. Dit was nummer twee van aandelen voor 2022.

Beste ETF en aandelen voor 2022 – dejongebelegger (3)

HSBC MSCI CHINA UCITS ETF

In plaats van enkel aandelen voor 2022 te kopen, heb ik ook een ETF bijgekocht. De laatste aankoop voor deze maand was de HSBC MSCI CHINA UCITS ETF. Voorgaande link brengt je naar de pagina van Morningstar.

Deze ETF heb ik begin van het jaar ook al eens aangekocht en hier ook kort wat over geschreven in ETF’s en aandelen voor 2021. De ETF is nu zo dusdanig laag gewaardeerd dat ik mijn gemiddelde aankoopprijs (GAK) kon verlagen. Ik verwacht nog steeds sterke groei uit China en aandelenprijzen daar zijn wat mij betreft erg laag op het moment.

De ETF wordt momenteel voor iets meer dan € 8,00 per stuk verhandeld en heeft een lopende kosten factor van 0,30%, dit is redelijk laag voor een ETF. Het bevat voornamelijk grote bedrijven en een mix van waarde- en groeiaandelen. De twee grootste posities zijn Tencent en Alibaba, beide naar mijn mening ondergewaardeerd op het moment. De drie grootste sectoren die de ETF beslaat zijn: cyclische consumptiegoederen, communicatiediensten en financiële dienstverlening.

De beleggingsdoelstelling van het fonds is het rendement van de MSCI China Index te volgen. De Index is een naar marktkapitalisatie gewogen index die is ontworpen om de prestaties van de grootste Chinese bedrijven te meten. Chinese aandelenmarkten worden beschouwd als opkomende markten en zijn bijgevolg onderhevig aan de specifieke risicofactoren.

Het fonds kan beleggen in Chinese A-aandelen: (a) via de Shanghai-Hong Kong Stock Connect en/of Shenzhen-Hong Kong Stock Connect (onder voorbehoud van toepasselijke quotabeperkingen); of (b) indirect via CAAP; of (c) via in aanmerking komende collectieve beleggingsregelingen, met inbegrip van andere fondsen van de onderneming of regelingen die worden beheerd door de beleggingsbeheerder of zijn gelieerde ondernemingen.

Beleggen in ETF’s of indexbeleggen is een simpele manier om gespreid te beleggen. Let altijd goed op de kosten van een ETF en kijk of de ’trend’ van beleggen in die ETF of sector nog steeds bezig is. Bekijk eventueel mijn artikel hoe werkt een ETF om meer te leren over ETF’s en indexbeleggen.

Beste ETF en aandelen voor 2022 – dejongebelegger (4)

ETF en aandelen voor 2022

Dit was het artikel over de ETF’s en aandelen voor 2022 die ik in September heb gekocht. Aandelen en verkopen op de beurs en op de cryptomarkt, deel ik altijd meteen op mijn verhaal op Sociale Media. Voeg mij toe als vriend op Facebook, like mijn Facebookpagina en/of volg mij op Instagram om up-to-date te blijven. Hier deel ik altijd crypto, ETF’s en aandelen voor 2022 en nog veel meer relevant beursnieuws.

4.9/5 - (9 stemmen)

Dit artikel bevat mogelijk affiliate-links. Meld je je ergens aan via onze link, dan krijgen wij soms een kleine vergoeding. Dit kost jou niks extra en helpt ons te kunnen focussen op content! Een deel van de winst doneren we sinds 2023 aan goede doelen (culturele Anbi’s zoals KWF), steun je ons? Dan steun je ook indirect goede doelen!

Beste ETF en aandelen voor 2022 – dejongebelegger (2024)

FAQs

Welke ETF heeft het hoogste rendement? ›

De €49 miljoen onder beheer hebbende iShares Blockchain Technology UCITS ETF was de best presterende ETF in februari met een rendement van 24,92%. Het rendement van de passief beheerde iShares ETF overtrof de 7,18% winst van het gemiddelde fonds in de aandelencategorie voor technologie van Morningstar voor de maand.

Welke ETF voor de toekomst? ›

Overzicht van de beste ETF's in 2024
  1. Vanguard Total Stock Market ETF (VTI) samen met Vanguard Total International Stock ETF (VXUS) ...
  2. Amundi Prime All Country World UCITS ETF (WEBG) ...
  3. Vanguard FTSE Developed World ETF (VEVE) + Vanguard FTSE Emerging Markets ETF (VFEM)
6 days ago

Welke ETF beleggen 2024? ›

Dit zijn onze favoriete ETF's om in te beleggen in 2024: Xtrackers Future Mobility UCITS ETF 1C (ticker: XMOV) L&G Hydrogen Economy UCITS ETF USD Acc (ticker: HTMW) Xtrackers Artificial Intelligence & Big Data UCITS ETF 1C (ticker: XAIX)

Welke ETF is koopwaardig? ›

De drie grootste beursgenoteerde ETF's in Europa zijn iShares Core Msci World (bijna 65 miljard euro aan activa), Vanguard FTSE All-World (21,2 miljard euro) en Xtrackers MSCI World (12,7 miljard euro. Alle cijfers zijn per 9 februari 2024). Alle drie hebben ze een positieve Morningstar Medalist Rating en lage kosten.

Welke ETF betaald meeste dividend? ›

Overzicht beste dividend ETF's
PlekNaam ETFRendement 3 jaar
1.iShares USA dividend IQ ETF35%
2.Deka Euro Stoxx ex fin. dividend ETF15,58%
3.SPDR US dividend Aristocrats ETF48,46%
4.SPDR Global dividend Aristocrats ETF21,39%
1 more row
Sep 1, 2022

Wat is de beste wereldwijde ETF? ›

De Morningstar Global TME Index is sinds het begin van het jaar tot 18 mei 2023 met ruim 8% gestegen, gemeten in euro's. Onder de ETF's die het sterkst stegen, waren onder meer de iShares Core MSCI World en de Vanguard FTSE All-World; beide dragen een Morningstar Medalist Rating van Silver.

Welke aandelen gaan knallen in 2024? ›

Vijf aandelen lichten we onder de lijst nader toe.
BedrijfsnaamISINTickercode
American Express CompanyUS0258161092AXP
Walt Disney CompanyUS2546871060DIS
IBM Corp. (International Business Machines)US4592001014IBM
Target CorporationUS87612E1064TGT
6 more rows
Dec 20, 2023

Wat worden de beste aandelen voor 2024? ›

Laten we eens kijken naar een paar potentiële sterke aandelen voor 2024.
  1. ASML Holdings (ASML) - Een Nederlandse chipmaker die de wereld bevoorraadt. ASML prestaties laatste vijf jaar: 2023 +35.31% ...
  2. LVMH aandelen (MC) - Een luxe modeaandeel dat macro-tegenwind overwint. LVMH prestaties laatste vijf jaar: 2023 +7.90%
Feb 21, 2024

Waarom niet investeren in ETF? ›

Bij een ETF is het koersverloop veel rustiger. Een Index of grondstof kan ook niet failliet gaan en de kans dat een hele groep bedrijven vallende onder 1 ETF het loodje legt is ook klein. Uiteraard is er een klein risico dat als het heel slecht gaat de waarde van een ETF flink daalt.

Wat is de beste S&P 500 ETF? ›

De winnaar is de iShares Core S&P 500 ETF (CSPX). Deze ETF heeft het grootste beheerde vermogen met $ 33,5 miljard en heeft net als Vanguard de iShares Core 500 ETF (CSPX) 0,07% aan jaarlijkse kosten. Het rendement van 9,83% is 0,15% hoger dan de zichzelf gestelde benchmark.

Hoeveel per maand ETF? ›

Wanneer je gaat beleggen met behulp van ETF's kan je al met een klein bedrag beginnen met beleggen. De meeste ETF's kosten zo'n €30 tot €100. Je kan dus al met enkele tientjes per maand starten met beleggen. Ook zijn er genoeg mensen die iedere maand een bedrag inleggen, maar niet iedere maand een ETF kunnen kopen.

Is beleggen nog verstandig? ›

Ja, het is nu verstandig om te beleggen, mits je er het geld voor hebt. Er is namelijk geen 'beste' moment om in te stappen. Een goed rendement wordt niet bepaald door 'timing the market', maar door 'time in the market'. De tijd dat je belegd bent is namelijk veel belangrijker dan het timen van het instapmoment.

Welk moment ETF kopen? ›

Wanneer kun je ETF's kopen? Je kunt ETF's kopen wanneer de betreffende beurs open is. Aangezien beurzen op verschillende tijdstippen geopend zijn, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de handelsuren van de specifieke beurs.

Welk aandeel heeft het hoogste dividend? ›

Chipmaker Besi en Vopak behoren tot de best renderende dividendaandelen in Nederland over februari 2024.

Wat is het gemiddelde rendement op ETF? ›

Op de kortere termijn (10 jaars) zien we rendementen van 2% tot 10% cumulatief per jaar exclusief dividenden. Op de langere termijn kun je uitgaan van cumulatieve rendementen tussen de 5 – 8 % per jaar exclusief dividenden.

Welke aandelen hebben het hoogste dividend? ›

Koersoverzicht van de beste Nederlandse dividend aandelen
BedrijfsnaamISIN1W
AperamLU05699744042,57 %
Eurocommercial PropertiesNL0015000K931,93 %
HEIJMANSNL00092691093,69 %
Koninklijke Ahold Delhaize N.V.NL00117940372,26 %
5 more rows
Jan 16, 2024

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Jamar Nader

Last Updated:

Views: 5492

Rating: 4.4 / 5 (55 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jamar Nader

Birthday: 1995-02-28

Address: Apt. 536 6162 Reichel Greens, Port Zackaryside, CT 22682-9804

Phone: +9958384818317

Job: IT Representative

Hobby: Scrapbooking, Hiking, Hunting, Kite flying, Blacksmithing, Video gaming, Foraging

Introduction: My name is Jamar Nader, I am a fine, shiny, colorful, bright, nice, perfect, curious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.