Beste dividend aandelen 2023 Nederland & België - Analyses! (2024)

Beste dividend aandelen 2023 Nederland & België - Analyses! (1)

Wil je beleggen in dividend aandelen? Dan kan je hier leren waar je op moet letten als je zoekt naar de beste dividend aandelen 2023 in Nederland (AEX) en België. Ook bespreken we uitgebreid 4 interessante dividend aandelen voor 2023, die verhandelbaar zijn op de Nederlands en Belgische aandelenmarkten.

In dit artikel vind je ook de AEX aandelen met het hoogste dividend.

Beste dividend aandelen Nederland & België

Nu het duidelijk is dat de ECB; de Europese Centrale Bank en de FED; de Centrale Bank van de Verenigde Staten de rente in de nabije toekomst, naar verwachting in 2023 en 2024, zullen verhogen, is het tijd om op zoek te gaan naar goede waarde-aandelen en dan in het specifiek de beste dividend aandelen 2023 Nederland en de beste dividend aandelen 2023 België.

Dit artikel is eerder al eens gedeeld en nu opnieuw aangevuld met nieuwe analyses en de beste dividend aandelen voor 2023 en 2024. Vele van jullie hebben via sociale media input gegeven door aandelen op te geven, die de moeite waard zijn om te onderzoeken, dank daarvoor!

Omdat het onderzoeken van aandelen veel tijd kost, gaan we in dit artikel uitgebreider in op de top 4 beste dividend aandelen 2023 Nederland geven en in het kort op de beste dividend aandelen 2023 België. De keuze om hier kort op in te gaan, is omdat het fiscale klimaat in België het minder aantrekkelijk maakt om in dividendaandelen te beleggen. Door de Belgische roerende voorheffing wordt het dividend en dus ook het rendement aanzienlijk afgeroomd.

Naast dat we je in dit artikel, naar onze mening, de beste dividend aandelen 2023 Nederland en van België, geef. Hebben we een hoop informatie voor je. Onder andere over hoe je dividend aandelen kan onderzoeken, waar je op kan letten en welke tool veel beleggers en handelaren gebruiken.

Hiernaast hebben we nog de beste dividend aandelen 2023 en wat potentiële toppers voor je in een tabel gezet. In deze tabel kan je de volgende informatie overzichtelijk terugvinden; de naam, ticker, beurs waarop het verhandelbaar is, prijs, dividendpercentage, jaarlijkse dividend en de P/E Ratio.

Omdat we voorstander zijn van eigen onderzoek doen, beginnen we met informatie over dividend en waar je op kan letten. Hierna volgen de beste dividend aandelen 2023 Nederland en van België. Ben je ervan overtuigd dat er betere dividend aandelen zijn? Overtuig ons (en andere) dan in de reacties.

Laatste update: 1 september 2023 – oude analyses van vorig jaar vervangen door de toppers voor 2023 en volgend jaar!

Inhoudsopgave verberg

2.Dividendaandelen onderzoeken met TradingView

3.4 Aandachtspunten bij dividend uitkeringen

4.Payout ratio dividend uitleg

5.Vrije kasstroom per aandeel

6.Rendement eigen vermogen – Return on equity ROE

7.Totale schuld ten opzichte van eigen vermogen

8.Beste dividend aandelen Nederland 2023

9.Dividend aandeel PostNL: $PNL

9.1.De groei van pakketbezorging bij PostNL

9.2.Uitdagingen in de postbezorging

9.3.Wat de toekomst brengt voor PostNL

10.Dividend aandeel Randstad: $RAND

11.Dividend aandeel Van Lanschot: $LANS

11.1.Sterke instroom van vermogen bij Van Lanschot

11.2.Overname van Robeco’s online platform door Van Lanschot

11.3.Toekomstige vooruitzichten Van Lanschot

12.Dividend aandeel Shell: $SHELL

12.1.Kasstroom en schulden Shell

12.2.Blik van de analisten op Shell

12.3.Toekomstige koersverwachtingen voor Shell

12.4.Blik op de toekomst van Shell

13.AEX aandelen met hoogste dividend 2023

14.Andere hoge dividend aandelen AEX 2023

15.Beste dividend aandelen België 2023

16.Waar dividendaandelen aankopen? Dividend aandelen DEGIRO

17.Conclusie

18.Veelgestelde vragen

18.1.Welke van deze dividend aandelen bezit jij?

18.2.Waar koop jij je dividend aandelen?

Dividendaandelen onderzoeken met TradingView

TradingView is een sociaal netwerk voor handelaren en beleggers op aandelen-, futures- crypto- en forexmarkten. Je kunt hier live koersen, aandelengrafieken en deskundige handelsideeën vinden. Ook wordt het gebruikt om technische analyses mee te maken. Je hebt namelijk ontelbaar veel mogelijkheden. Veel professionele handelaren en beleggers maken gebruik van TradingView. We kunnen je zeker aanraden om er gebruik van te maken als je actief handelt.

In het kort: we vertellen hoe je met behulp van TradingView een overzicht kan maken van de beste dividend aandelen 2023 Nederland of België. Het is in het begin misschien even goed kijken, maar het werkt heel logisch en als je het één keer hebt gedaan, weet je het voortaan.

Ga naar TradingView en kies voor “Screeners“. Kies boven in de balk voor “Dividends” en “High-dividend“. Naast High-dividend vind je ook de keuze voor in welk land. Vervolgens kan je bij “Filters” kiezen voor diverse filters, in dit geval kies ik naast Dividends alleen voor “Price to Earning Ratio (TTM)” en “Symbol Type: Common Stock”, je zou eventueel ook kunnen kiezen voor “ETF” en “REIT” als je hiernaar op zoek bent.

REIT staat voor Real Estate Investment Funds, oftewel vastgoedbeleggingsfonds. Hieronder kan je de Stock Screener zien, zoals we hem net hebben ingesteld. Als je op één van de filters klikt, zorgt TradingView ervoor dat je overzicht daarop wordt gesorteerd.

Beste dividend aandelen 2023 Nederland & België - Analyses! (2)

Het mooie aan TradingView is dat je gelijk een gedetailleerd overzicht krijgt van waar je naar op zoek bent. In dit geval de beste dividend aandelen 2023 Nederland. Mocht je op zoek zijn naar de beste dividend aandelen 2023 België, kan je dezelfde stappen doorlopen, maar kies je dan voor België.

Mocht je een aandeel zien waarover je meer wilt weten, kan je er gewoon op klikken en krijg je in één oog opslag een gedetailleerd overzicht met de grafiek en ideeën van andere over wat het aandeel in de toekomst wellicht gaat doen. Hiernaast zie je ook of het aandeel een buy, hold of sell krijgt van analisten.

Naast dat je TradingView kan gebruiken, heb je ook tal van andere websites die je kunnen ondersteunen als je op zoek bent naar dividend aandelen. We zouden je een heel lijstje met websites kunnen geven, maar de beste manier is om gewoon goed te zoeken op Google. Google “de naam van het aandeel + koers” of “aandeel + dividend” en je kan alles vinden wat je nodig hebt, bij het ene aandeel wat makkelijker, dan bij het ander.

4 Aandachtspunten bij dividend uitkeringen

4 aandachtspunten voor het zoeken naar de beste dividend aandelen 2023 Nederland & België.

Dividend uitkeren is een manier van bedrijven om iets terug te geven aan de aandeelhouders. Een andere methode is het inkopen van eigen aandelen. Op deze manier stijgt de winst per aandeel, er zijn daardoor namelijk minder aandelen beschikbaar op de markt. Vooral Europese en Amerikaanse bedrijven hebben een rijke geschiedenis van dividenduitkeringen.

Dividend uitkeringen zijn niet altijd afkomstig van de winst. Let goed op als bedrijven, die een jaar minder goed presteren, toch het dividend op peil houden. Dit is namelijk nooit lang vol te houden en dus niet duurzaam.

Kijk of er een logische reden is waarom het bedrijf een bepaald jaar geen dividend kan betalen vanuit de winst, is dit een tijdelijk probleem of wordt het in de toekomst nog lastiger om aan de dividenduitkeringen te voldoen?

Verder kan je niet alleen kijken naar de hoogte van de dividenduitkering, het is belangrijk om te kijken of het bedrijf gezond is en of de dividenduitkeringen duurzaam zijn. Wat je hierbij kan helpen is onder andere de pay-out ratio.

Payout ratio dividend uitleg

De pay-out ratio vertelt je simpelweg hoeveel procent van de winst per aandeel uitgekeerd wordt als dividend. Hoe hoger de pay-out ratio, hoe meer onzekerheid over de duurzaamheid. Een hoog dividend pay-out ratio, betekent namelijk dat er weinig geld terug in het bedrijf wordt geïnvesteerd. Een “laag” dividend pay-out ratio betekent dat er minder geld naar dividend uitbetalingen gaat en dat er meer geld terug in het bedrijf wordt geïnvesteerd.

Dit zou er in theorie voor moeten zorgen dat er hogere kapitaalswinsten zijn in vergelijking met de aandelen met een hoge dividend pay-out ratio. Bedrijven die op structurele basis schulden aangaan om dividenduitkeringen te kunnen betalen, kan je beter vermijden.

Je kan de volgende percentages als richtlijn hanteren. Let wel op; per sector kan het iets verschillen;

PercentageConclusie
30-50%Goed: een goed dividend aandeel, nog genoeg winst om te investeren in de groei van het bedrijf.
50-70%Hoog: aantrekkelijk op het korte termijn, maar niet op de lange termijn. Een dergelijk percentage duidt op weinig investeringen in het bedrijf, wat op zijn beurt weer zorgt voor weinig (dividend-)groei.
70-99%Zeer hoog: niet vol te houden.
100%Niet duurzaam: dividend zal dalen of helemaal stoppen.

Vrije kasstroom per aandeel

Om op een duurzame manier dividend te betalen is er voldoende vrije kasstroom (cash flow) nodig. Je wilt dat de FCF; free cash flow, normaal gesproken alle dividenduitkeringen kan dekken. Je kan bij TradingView eenvoudig de P/FCF: “price to free cash flow” naar voren halen. Je ziet in één oogopslag hoe de prijs van een aandeel het doet ten opzichte van de free cash flow.

Vrije kasstroom is het bedrag aan contanten dat een bedrijf in één jaar genereert na aftrek van korte- en langetermijninvesteringen in het bedrijf, kosten en belastingen. Het is de cashflow die beschikbaar is voor zowel schuld- als aandelenbeleggers.

De verhouding tussen de aandelenkoers gedeeld door de vrije kasstroom per aandeel (P/FCF) wordt vaak gebruikt om de waarde van bedrijven te vergelijken.

Als algemene regel geldt dat als de P/FCF onder de 5 (of de prijs is minder dan 5 keer de vrije kasstroom per aandeel) als “ondergewaardeerd” wordt beschouwd, wat betekent dat het aandeel mogelijk tegen een te lage prijs wordt verhandeld en in de toekomst kan stijgen tot een juiste afspiegeling is van de vrije kasstroom die door het bedrijf wordt gegenereerd.

Bij het selecteren van de beste dividend aandelen 2023 Nederland & België, doe je er goed aan om het verloop van de vrije kasstroom per aandeel te vergelijken.

Beste dividend aandelen 2023 Nederland & België - Analyses! (3)

Rendement eigen vermogen – Return on equity ROE

De ROE geeft je een idee hoeveel rendement je als belegger kan verwachten op je investering. Wanneer het REO een mooie stijgende curve kent over de jaren heen, kan dit duiden op een groei in het uitgekeerd dividend dat ook duurzaam is. Wanneer je twijfelt tussen dividend aandelen, is het handig om de ROE te bekijken en te vergelijken. Het ROE kan worden berekend door de nettowinst te delen door het eigen vermogen.

“Return on Equity TTM” is ook te selecteren bij TradingView en staat voor de ROE Trailing Twelve Months. Ook wel het rendement op het eigen vermogen, van de afgelopen twaalf maanden.

Totale schuld ten opzichte van eigen vermogen

Als laatste is het belangrijk om te kijken naar de totale schuld ten opzichte van het eigen vermogen van een bedrijf. Wanneer we de schuld afzetten tegenover het eigen vermogen, geeft dat een idee over hoe het bedrijf omgaat met leverage. Hoe hoger deze ratio, hoe hoger de leverage, hoe meer risico verbonden is aan het bedrijf.

Een bedrijf met veel schulden heeft hoge interestkosten; rente wat zij betalen over hun schuld, in vergelijking met een bedrijf zonder (of met minder) schulden. Dat gaat op den duur invloed hebben op de cash flow van het bedrijf. Belangrijk om in de gaten te houden wanneer je op zoek bent naar de beste dividend aandelen 2023 Nederland & België.

Je kan al deze financiële data en meer, ook overzichtelijk vinden op SimplyWallSt.

Beste dividend aandelen 2023 Nederland & België - Analyses! (4)

Beste dividend aandelen Nederland 2023

Nu je weet waar je allemaal op kan letten en hoe je dit kan achterhalen, gaan we verder met de beste dividend aandelen 2023 Nederland. We lichten 4 beste nederlandse dividend aandelen voor je uit en geven hierbij onze persoonlijke visie en een koop-, houden- of verkoopoordeel. We geven echter via deze website geen financieel advies, maar slechts een mening.

Mocht je naar aanleiding van dit artikel nog op zoek zijn naar een broker om één of meerdere van de beste dividend aandelen 2023 Nederland of van België. Lees dan hier meer over DEGIRO en waarom dit onze persoonlijke favoriet is. Of bekijk meer van de beste beleggingsapps, allemaal prima keuzes voor beginnende beleggers.

Koop de aandelen in dit artikel niet op Tradegate maar op de oorspronkelijke beurs van het aandeel, voor de aandelen in dit artikel is dat dus EAM. Dit scheelt je veel kosten op de lange termijn en minder kosten is meer rendement.

Een andere manier om te dividend beleggen is via dividend ETF’s.

Dividend aandeel PostNL: $PNL

PostNL, de grootste Nederlandse speler in de post- en pakketbezorging sector, heeft onlangs zijn financiële verwachtingen voor 2023 bijgesteld. Na een sterker dan verwacht tweede kwartaal heeft het bedrijf zijn outlook verhoogd.

Dit is voornamelijk te danken aan de toename van het aantal verwerkte pakketten en de succesvolle maatregelen die zijn genomen om de inflatiedruk te verminderen. Het verwachte dividend voor aankomend jaar ligt op € 0,16 per aandeel. Wat, rekening houdend met de huidige koers van PostNL, neerkomt op zo’n 7.51%.

De groei van pakketbezorging bij PostNL

De pakketbezorging sector heeft een opmerkelijke groei doorgemaakt, vooral dankzij de toename van internationale klanten. PostNL heeft in het afgelopen kwartaal een stijging van 3,3% in postvolumes gemeld. Dit is een positief teken voor beginnende beleggers die geïnteresseerd zijn in dividendaandelen, omdat het wijst op een groeiende vraag en een potentieel hoger rendement op investeringen.

Uitdagingen in de postbezorging

Hoewel de pakketbezorging floreert, zijn er enkele zorgen over de postbezorging. De inkomsten uit deze divisie zijn gedaald, en er zijn zorgen over de kwaliteit van de bezorging. De krappe arbeidsmarkt en een hoog ziekteverzuim zijn enkele van de uitdagingen waarmee PostNL wordt geconfronteerd. Het is essentieel voor beleggers om deze factoren in overweging te nemen bij het evalueren van het potentieel van PostNL als investering.

Wat de toekomst brengt voor PostNL

Op basis van de huidige trends en financiële vooruitzichten lijkt PostNL een solide keuze voor beleggers die geïnteresseerd zijn in dividendaandelen. Met plannen om 200 tot 300 banen te schrappen en een verwachte jaarlijkse besparing van ongeveer 25 miljoen euro, zet het bedrijf stappen om zijn efficiëntie te verbeteren en zijn winstgevendheid te verhogen.

Voor beginnende beleggers biedt PostNL een interessante kans. Hoewel er enkele uitdagingen zijn, zoals de zorgen over postbezorging, de positieve vooruitzichten in de pakketbezorging sector en de proactieve benadering van het bedrijf om zijn efficiëntie te verbeteren, is het bemoedigend.

PostNL Chart via TradingView

Dividend aandeel Randstad: $RAND

Randstad Holding is een prominente speler in de wereld van human resource consulting en uitzenddiensten. Opgericht in 1960, heeft het bedrijf een indrukwekkende groei doorgemaakt en is het nu aanwezig in 38 landen met meer dan 4.800 vestigingen.

De aandelen van Randstad zijn genoteerd aan Euronext Amsterdam, wat ze toegankelijk maakt voor beleggers.

Positieve omzetverwachting overtroffen bij Randstad

Randstad, één van de grootste uitzendbureaus ter wereld, heeft recentelijk indrukwekkende financiële resultaten laten zien. In het tweede kwartaal van 2023 overtrof het bedrijf de omzetverwachtingen, ondanks een lichte daling ten opzichte van het voorgaande jaar. Deze prestatie geeft aan dat Randstad zich in een solide positie bevindt in de uitzendmarkt.

De aandelen van Randstad zijn populair onder investeerders vanwege hun stabiliteit en groeipotentieel. Dankzij hun sterke merknaam, wereldwijde aanwezigheid en consistente prestaties is Randstad goed gepositioneerd om te profiteren van de groeiende trend van HR-outsourcing.

Bovendien heeft het bedrijf een solide balans met een gezonde cashflow, wat het mogelijk maakt om te investeren in groei en tegelijkertijd aantrekkelijke dividenden uit te keren aan aandeelhouders.

Financiële resultaten en marges Randstad

De onderliggende EBITDA (“Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation, and Amortization” geeft de operationele winst van een bedrijf weer vóór aftrek van rente, belastingen en afschrijvingen). Voor het tweede kwartaal bedroeg 271 miljoen euro met een marge van 4,2 procent. Dit is een verbetering ten opzichte van de verwachtingen van analisten.

Echter daalde de brutomarge licht van 21,2% een jaar eerder naar 20,7% in het voorgaande kwartaal. Bovendien boekte Randstad een nettowinst van 135 miljoen euro, een daling ten opzichte van de 196 miljoen euro een jaar eerder.

Met een omzet van 27,568 miljoen euro in 2022 en een nettowinst van 921 miljoen euro, toont het bedrijf zijn financiële kracht.

De winst per aandeel bedroeg 5,02 euro, en het bedrijf keerde 56,78% van zijn winst uit als dividend, wat wijst op een sterke toewijding aan aandeelhouderswaarde. Het verwachte dividend voor aankomend jaar ligt op 5.25%.

Wat belooft de toekomst voor Randstad?

Randstad staat bekend om zijn stabiliteit, groeipotentieel en aantrekkelijke dividenden. De uitzendbranche zal altijd blijven bestaan, wat een zekere mate van zekerheid biedt voor beleggers.

Echter, de vraag blijft of Randstad het groeimomentum kan volhouden in deze dynamische markt. Ondanks, voor beleggers die op zoek zijn naar een betrouwbaar dividendaandeel op de lange termijn, blijft Randstad een aantrekkelijke keuze.

Randstad Chart via TradingView

Dividend aandeel Van Lanschot: $LANS

Van Lanschot Kempen is een bekende bank die zich vooral richt op persoonlijk advies en diensten voor (vermogende) klanten. In de eerste zes maanden van dit jaar heeft de bank best goed gedraaid.

Ze hebben wel wat minder winst gemaakt dan ze eerst dachten en analisten hadden voorspeld, maar er waren ook veel positieve dingen op te merken. Bijvoorbeeld, het deel van de bank dat zich richt op persoonlijke klanten deed het heel goed. Maar het deel dat met bedrijven werkt, had het wat moeilijker.

Ook moest de bank meer betalen om geld te lenen, omdat de rente nu hoger is. Dat betekent dat als de bank geld nodig heeft, ze daar nu meer voor moeten betalen. Aankomend jaar voorspelt de bank zo’n €2 dividend per aandeel. Wat, rekening houdend met de huidige koers van Van Lanschot, neerkomt op een dikke 7%. Het is echter belangrijk op te merken dat deze uitkering afhankelijk is van de goedkeuring door de toezichthouder.

Bovendien wordt deze uitkering voorgesteld als een kapitaalteruggave, wat betekent dat er geen dividendbelasting zal worden ingehouden. Dit is gunstig voor de belegger omdat het volledige bedrag zonder belastingaftrek aan hen wordt uitgekeerd. Houd onze instagram vooral in de gaten voor meer info omtrent dit aandeel!

Sterke instroom van vermogen bij Van Lanschot

Een van de hoogtepunten voor Van Lanschot Kempen was de sterke instroom van vermogen, zowel van particuliere als zakelijke klanten. Dit is een positief teken voor de bank, aangezien het wijst op vertrouwen van klanten en een groeiende klantenbasis.

Overname van Robeco’s online platform door Van Lanschot

Van Lanschot Kempen heeft onlangs het online distributieplatform van Robeco overgenomen. Door deze overname, in combinatie met Evi van Lanschot, ontstaat een van de grootste online beleggingsplatformen in Nederland.

Dit platform beheert ongeveer 6 miljard euro voor zo’n 150.000 klanten. Hoewel de integratie van deze platforms naar verwachting twee jaar zal duren, wordt verwacht dat het gecombineerde platform vanaf 2025 een positieve bijdrage zal leveren aan de nettowinst van Van Lanschot Kempen.

Toekomstige vooruitzichten Van Lanschot

Hoewel er enige zorgen zijn over de financiële prestaties van Van Lanschot Kempen, vooral gezien de recente verwijdering van het aandeel van de kooplijst door Kepler, blijft het vooruitzicht op de lange termijn positief.

De bank blijft investeren in groei, zoals blijkt uit de overname van Robeco’s platform, en blijft zich richten op het leveren van waarde aan haar klanten.

Van Lanschot Chart via TradingView

Dividend aandeel Shell: $SHELL

Shell, een van de grootste olie- en gasbedrijven ter wereld, heeft in het tweede kwartaal van het jaar enkele financiële problemen ondervonden. Er was een algemene verwachting van een aanzienlijke winst halvering.

Toen de cijfers eenmaal binnen waren, bleek de winstdaling zelfs iets groter te zijn dan aanvankelijk werd verwacht. Het bedrijf verwacht aankomend beursjaar een dividend van 3.82% uit te keren. In een recente aankondiging heeft Shell aangegeven zijn financiële strategie te herzien ten gunste van zijn aandeelhouders.

Waar het bedrijf voorheen 20 tot 30 procent van zijn operationele kasstroom aan aandeelhouders uitkeerde, is dit percentage nu verhoogd naar 30 tot 40 procent.

Deze verandering toont de toewijding van Shell aan zijn investeerders. Bovendien zal er vanaf het tweede kwartaal van dit jaar een stijging van het dividend per aandeel met 15 procent plaatsvinden, wat een extra stimulans betekent voor de aandeelhouders.

Kasstroom en schulden Shell

Ondanks de lagere winst, waren er ook positieve punten. De kasstroom van Shell bleef sterk, wat een goed teken is voor de financiële gezondheid van het bedrijf. Bovendien heeft Shell actie ondernomen om zijn schulden terug te dringen. Dit heeft het bedrijf in staat gesteld om voor een extra bedrag van 500 miljoen dollar aan eigen aandelen in te kopen.

Daarnaast heeft Shell het ambitieuze plan aangekondigd om in het aankomend jaar voor een bedrag van ten minste 5 miljard dollar aan eigen aandelen terug te kopen. Deze terugkoop van aandelen kan de waarde van de overgebleven aandelen verhogen, omdat er minder aandelen in omloop zijn, wat vaak resulteert in een stijging van de aandelenprijs.

Blik van de analisten op Shell

Analisten hebben gemengde gevoelens over de prestaties van Shell. Terwijl sommigen de resultaten als “ietwat zwak” beschouwden, waren anderen van mening dat de prestaties van Shell beter waren dan die van vergelijkbare bedrijven in de sector. Quirijn Mulder van ING merkte bijvoorbeeld op dat, hoewel de resultaten aan de lichte kant waren, ze waarschijnlijk beter waren dan die van sectorgenoten.

De laatste jaren is Shell vaak negatief in het nieuws gekomen, wat het imago van het bedrijf geen goed heeft gedaan. Milieuactivisten en critici wijzen op de grote ecologische voetafdruk van het bedrijf en beschuldigen Shell van het bijdragen aan wereldwijde klimaatverandering door hun fossiele brandstof activiteiten.

Bovendien zijn er beschuldigingen van mensenrechtenschendingen in landen waar Shell actief is. Deze negatieve publiciteit heeft geleid tot publieke protesten en oproepen tot boycots. Veel mensen zien Shell als een symbool van de problemen die inherent zijn aan de olie- en gasindustrie.

Terwijl het bedrijf stappen heeft ondernomen om zijn imago te verbeteren en te investeren in duurzamere energiebronnen, blijft de schaduw van hun controversiële verleden en huidige activiteiten over het merk hangen. Het is duidelijk dat Shell nog een lange weg te gaan heeft om het vertrouwen van het publiek volledig terug te winnen.

Toekomstige koersverwachtingen voor Shell

Als we kijken naar de toekomstige koersverwachtingen voor het aandeel Shell, dan is er een algemeen positief sentiment onder analisten. De gemiddelde verwachting is dat het aandeel van Shell in de komende maanden zal stijgen naar een koers van 33,55 EUR. Dit zou een stijging betekenen van 17,8% ten opzichte van de huidige koers.

Blik op de toekomst van Shell

Hoewel Shell enkele financiële uitdagingen heeft ondervonden in het tweede kwartaal van het jaar, zijn er ook positieve tekenen die wijzen op een stabiele financiële gezondheid en groeipotentieel. Met sterke kasstromen, schuldvermindering en over het algemeen positieve koersverwachtingen, blijft Shell een interessant aandeel om in de gaten te houden voor beleggers.

SHELL Chart via TradingView

AEX aandelen met hoogste dividend 2023

Dit artikel bevat aandelen die we veelbelovende dividend aandelen voor 2023 en de toekomst vinden. Doe altijd goed onderzoek voordat je een aandeel koopt. Maak hierbij gebruik van je broker-account bij DEGIRO en leer ook werken met TradingView, Google Finance en andere financiële websites.

De beste nederlandse dividend aandelen zijn aandelen van bedrijven die een goede winstmarge hebben, deze kunnen verhogen en die een groter gedeelte van hun winsten aan dividend uitkeren. Tegelijktijd wil je dat deze aandelen niet te duur zijn gewaardeerd en dat het op de lange termijn houdbaar blijft voor deze bedrijven om dividend uit te keren en te verhogen.

Andere hoge dividend aandelen AEX 2023

Omdat we niet elk aandeel kunnen onderzoeken hebben we een tabel gemaakt waarin je alvast wat belangrijke informatie kan vinden. Wellicht dat er een aandeel tussen staat, waar je meer over wilt weten en hier onderzoek naar kan doen. Ze staan in een willekeurige volgorde. Let op: de AEX-aandelen met het hoogste dividend, zijn daarmee niet meteen de beste dividend aandelen.

AandeelTickerBeursLaatste prijsDiv. %DividendP/E
Flow TradersFLOWEAM18.65 EUR5.90%5.89 EUR8.54
SignifyLIGHTEAM26.21 EUR5.72%5.74 EUR13.12
Holland ColoursHOLCOEAM99.00 EUR3.44%3.50 EUR14.51
Nedap N.V.NEDAPEAM59.20 EUR5.07%3.00 EUR18.67
NN GroupNNEAM35.93 EUR8.10%2.99 EUR6.87
ING Groep N.V.INGAEAM13.14 EUR5.94%0.99 EUR8.07
HeijmansHEIJMEAM11.12 EUR9.08%0.65 EUR5.50
BE SemiconductorBESIEAM105.80 EUR2.70%2.69 EUR48.33
UnileverUNAEAM47.12 EUR3.72%1.74 EUR14.44
Ahold DelhaizeADEAM30.19 EUR3.56%3.58 EUR12.33
ShellRDSAEAM29.06 EUR3.85%1.08 EUR7.65
AperamAPAMEAM26.23 EUR7.62%1.98 EUR6.46
Post NLPNLEAM2.15 EUR7,51%0.12 EUR-*

*Als er een “-” staat bij P/E maakt het bedrijf momenteel geen winst. De P/E Ratio wordt namelijk berekend aan de hand van prijs van het aandeel en de winst per aandeel. Is de winst negatief, is de som niet te maken. Over het algemeen is een laag P/E Ratio beter, ga echter niet blindelings af op een P/E Ratio, maar gebruik het, samen met de eerder gegeven aandachtspunten als indicator.

In deze tabel hebben we de potentieel beste dividend aandelen 2023 Nederland weergeven, vind jij dat er iets mist? Laat het ons dan weten in de reacties onder het artikel de beste dividend aandelen 2023 Nederland & België, dan kan ik hem eventueel nog toevoegen.

Beste dividend aandelen België 2023

De keuze om geen specifiek aandeel van de beste dividend aandelen van België uit te lichten, is omdat het fiscale klimaat in België het minder aantrekkelijk maakt om in dividendaandelen te beleggen. Door de Belgische roerende voorheffing wordt het dividend aanzienlijk afgeroomd. Voor Belgen is het voordeliger om koerswinsten te behalen of in accumulerende ETF’s te beleggen, waarbij het dividend wordt geherinvesteerd.

De waarde creatie van een koersstijging wordt bij verkoop (in België) alsnog niet belast bij aandelen. De voorwaarde is dat je als belegger je aandelenportefeuille beheert als een goede huisvader.

Toch hebben we nog een kleine tabel gemaakt met Belgische dividend aandelen die er naar onze mening, op de eerste blik, nog redelijk interessant uit zien. Als je wat beter kijkt, zie je echter dat zij weinig aantrekkelijk zijn.

Zo zit Proximus al jaren in een dalende trend en lijkt het er niet op dat het hier nog uit gaat komen, het dividend rendement lijkt onhoudbaar op de lange termijn. Verder zijn er naar onze mening betere opties, die we eerder al hebben gegeven, in de financiële sector dan KBC of Ageas. Mocht je dan toch één echt Belgisch dividend aandeel willen. Kijk dan eens naar Cisco System, dit aandeel laat een mooie groei zien op de 5-jaars grafiek, het is naar onze mening alleen wel iets duur op dit moment.

AandeelTickerBeursLaatste prijsDiv. %Jaarlijks Div.P/E
AgeasAGSEBR37.01 EUR5.67%3.17 EUR6.95
Cisco System IncCISEBR57.35 EUR2.72%1.58 EUR18.67
ProximusPROXEBR7,06 EUR11.89%1.12 EUR5.75
KBCKBCEBR60.52 EUR4.63%4.79 EUR7.71

Waar dividendaandelen aankopen? Dividend aandelen DEGIRO

Mocht je nog op zoek zijn naar een broker om één of meerdere van de beste dividend aandelen 2023 Nederland of België te kopen. Lees dan de uitgebreide review over DEGIRO, onze persoonlijke favoriet, of kijk eens naar Trading212, een prima keuze voor beginnende beleggers.

Conclusie

Het is lastig om te zeggen welke dividend aandelen nu echt de beste zijn. Het heeft er vooral mee te maken waar je naar op zoek bent, vind je een hoog dividendpercentage belangrijk of heb je liever een stabiel en duurzaam dividend? Kies in het laatste geval dan niet voor de bedrijven die het hoogste dividend betalen. We hebben je in dit artikel een hoop tools aangereikt en aandachtspunten gegeven waar je op kan letten.

Concludeer voor jezelf wat jij belangrijk vind en kijk ook verder dan alleen het dividend, past het aandeel bij jou, wil je er in investeren, vind je het een goed bedrijf en heeft het bedrijf een belangrijke impact op de wereld, zoals jij dit wilt? Natuurlijk hoef je niet alleen maar te beleggen in bedrijven die de wereld een betere plek maken, maar kijk of je hier een mooie gebalanceerde mix van kan maken.

Dit zijn allemaal vragen die je jezelf kan stellen en die jou kunnen helpen met het bepalen of je wel of niet in een bedrijf wilt investeren. Doe je het enkel en alleen voor het dividend of het geld? Bekijk dan goed de cijfers, verschillende ratio’s en duurzaamheid van de dividenduitkeringen, zo zorg je ervoor dat je geen goed betalende dividend aandelen koopt, die elk jaar minder waard worden. Al betaald een bedrijf een hoog dividend, als het aandeel in 10 jaar tijd halveert, zal je weinig winst overhouden.

Dit was het artikel de beste dividend aandelen 2023 Nederland & België, naast passief inkomen verkrijgen uit dividend aandelen kan je natuurlijk ook investeren in vastgoed voor een mooi rendement tegen een relatief laag risico. Vastgoed levert in het algemeen net iets minder rendement op en brengt net iets minder risico met zich mee. Het handigste is om je beleggingen te spreiden.

Wil jij volgende keer een inbreng hebben op welke aandelen wij onderzoeken? Op Instagram stellen we volgers vaak vragen en kan je altijd input aanleveren. Volg ons op Instagram of Facebook om op de hoogte te blijven. Reageren op het artikel mag natuurlijk ook altijd! Dat vinden we altijd leuk.

Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee; je kan (een deel van) je inleg verliezen.

Veelgestelde vragen

Welke van deze dividend aandelen bezit jij?

Wij bezitten uit deze lijst momenteel de volgende dividend aandelen: Van Lanschot, Ahold, Flow Traders, NN Group en Aegon. Op Instagram is via Reels de beleggingsportefeuille volledig openbaar in te zien!

Waar koop jij je dividend aandelen?

Onze favoriete broker is DEGIRO, vanwege onder andere de lage kosten, het brede aanbod en goede informatievoorziening. Een andere goede optie voor dividend aandelen is Trading212, vanwege het uitgebreide aanbod en de nog lagere kosten.

4.3/5 - (56 stemmen)

Beste dividend aandelen 2023 Nederland & België - Analyses! (2024)

FAQs

Welke Nederlandse aandelen geven het hoogste dividend? ›

Top 20 Hoogste dividend aandelen Nederland | 5%+ dividendrendement
#NaamDiv.%
1PostNL23,84%
2Randstad10,67%
3Van Lanschot Kempen9,76%
4Vastned8,97%
16 more rows
Sep 23, 2022

Welk aandeel keert meeste dividend uit? ›

Main Street Capital is het aandeel met het hoogste dividendrendement in dit artikel. MAIN keert bijna 7% per jaar aan dividend uit. Beleggers kunnen kortom rekenen op een dividendrendement van ruim 0,58% per maand.

Welke aandelen gaan stijgen 2023? ›

VEB - Dit zijn de vier meest kansrijke AEX-aandelen voor 2023. Analisten verwachten dat de aandelen Shell, DSM, Prosus en ASML in 2023 een stevige koerssprong zullen maken. De experts houden rekening met koersstijgingen die in de tientallen procenten lopen.

Welke aandelen geven dividend 2024? ›

De best presterende Nederlande dividendaandelen in februari 2024
  • Be Semiconductor Industries (BESI)
  • Vopak (VPK)
  • Van Lanschot Kempen (VLK)
  • Aalberts (AALB)
  • SBM Offshore (SBMO)
Mar 1, 2024

Welke Nederlandse bedrijven keren dividend uit? ›

Nederlandse dividend toppers
  • Aandeel ABN Amro (ABN) dividend = 8,6%
  • Aandeel Heijmans (HEIJM): dividend = 8,5%
  • NN Group (NN) dividend = 8,5%
  • Eurocommercial Properties (ECMPA) = 7,7%
  • Aandeel OCI (OCI): dividend = 7,5%
  • Aandeel Aperam (APAM): dividend = 7,2%
  • Aandeel Signify (LIGHT): dividend = 5,3%
Feb 20, 2024

Welk bedrijf geeft hoogste dividend? ›

Koersoverzicht van de beste Nederlandse dividend aandelen
BedrijfsnaamISIN1Y
ABN AMRO Group NVNL001154054711,88 %
AperamLU0569974404-18,07 %
Eurocommercial PropertiesNL0015000K935,77 %
HEIJMANSNL000926910966,00 %
5 more rows
Jan 16, 2024

Welke Belgische aandelen geven het meeste dividend? ›

Het dividendseizoen 2024 komt inmiddels goed op gang dus we bekijken de aandelen met notering in Brussel die dit jaar het hoogste dividend ooit gaan uitkeren. Solvay, WDP, Barco, KBC, Melexis en Lotus Bakeries betalen een record dividend.

Hoeveel dividend betaald Coca Cola? ›

EX-DIVIDENDSOORT DIVIDENDBEDRAG
18-11-2021jaardividend 2021€ 1,40
16-11-2020jaardividend 2020€ 0,85
---interim-dividend 2020---
18-11-2019slotdividend 2019€ 0,62
6 more rows

Hoeveel dividend Shell 2024? ›

Shell plc betaalt op 24 juni 2024 zijn meest recente dividend uit aan de aandeelhouders die aandelen in portefeuille hadden op de beursdag voor de ex-dividenddatum (donderdag 16 mei 2024). Deze aandeelhouders hebben recht op een dividend van 0,688 USD bruto per aandeel van Shell plc.

Welke aandelen geven dividend 2023? ›

Andere hoge dividend aandelen AEX 2023
AandeelTickerDiv. %
UnileverUNA3.72%
Ahold DelhaizeAD3.56%
ShellRDSA3.85%
AperamAPAM7.62%
9 more rows
Sep 1, 2023

Wat worden de beste aandelen voor 2024? ›

De 5 beste aandelen om nu te kopen
  • ASR Nederland.
  • Heineken Holding.
  • SBM Offshore.
  • Unilever.
  • Vopak.

Wat zijn de beste aandelen op dit moment? ›

Globale lijst met beste aandelen om te kopen
  • ASML Holdings (ASML) - Een Nederlandse chipmaker die de wereld bevoorraadt.
  • LVMH (MC) - Een luxe modeaandeel dat macro-tegenwind overwint.
  • UnitedHealth Group (UNH) - Grootste zorgverzekeraar in de Verenigde Staten.
  • Amazon (AMZN) - Een potentiële op groei/waarde gebaseerd aandeel.
Feb 21, 2024

Wat zijn de beste dividendaandelen? ›

Dividend aandelen voor hoge dividendrendementen

Aandelen van Royal Dutch Shell, BE Semiconductors, PostNL, Unilever, om er maar een paar te noemen, zijn aandelen met een gemiddeld hoog dividend in Nederland. Er zijn in Europa en Amerika echter nog talloze bedrijven met veel hogere dividenduitkeringen.

Hoe lang moet je aandelen hebben voor dividend? ›

Dividend wordt op de ex-dividenddatum uit de koers van het aandeel gehaald. Aandeelhouders die de aandelen één handelsdag eerder (op de cum-dividenddatum) in bezit hebben, hebben recht op uitkering van het dividend.

Hoeveel dividend ING 2024? ›

Update 24 april 2024: ING keert een contant slotdividend uit van 0,756 euro per aandeel. Het totale dividend over 2023 komt daarmee uit op 1,106 euro per aandeel. De winst per aandeel kwam in 2023 uit op 2,05 euro per aandeel.

Hoeveel dividend S&P 500? ›

De S&P 500 ETF van Vanguard keert dividend uit in de vorm van geld. Dit keren zij uit per kwartaal. Het dividendrendement is ongeveer 1,8% per jaar, maar wat er daadwerkelijk wordt uitgekeerd verschilt per jaar, aangezien dividend vanuit bedrijven moet komen.

Hoe vaak keert Ahold dividend uit? ›

Dit dividend wordt door middel van een interim en eindejaars dividend uitgekeerd. Deze dividenden worden gewoonlijk in de maand april en augustus uitgekeerd. Is Ahold Delhaize beurs genoteerd? Ahold Delhaize staat beursgenoteerd aan Euronext Amsterdam.

Waarom keert KLM geen dividend uit? ›

Air-France KLM heeft een beursnotering aan Euronext Amsterdam, Euronext Paris en de beurs van Frankfurt. Momenteel keert Air France-KLM geen dividend uit. Reden hiervoor lijkt de grote hoeveelheid aan schulden die het bedrijf bezit.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Jeremiah Abshire

Last Updated:

Views: 5610

Rating: 4.3 / 5 (74 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jeremiah Abshire

Birthday: 1993-09-14

Address: Apt. 425 92748 Jannie Centers, Port Nikitaville, VT 82110

Phone: +8096210939894

Job: Lead Healthcare Manager

Hobby: Watching movies, Watching movies, Knapping, LARPing, Coffee roasting, Lacemaking, Gaming

Introduction: My name is Jeremiah Abshire, I am a outstanding, kind, clever, hilarious, curious, hilarious, outstanding person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.