Begrippenlijst - Cryptocursus-info.nl (2024)

Begrippenlijst cryptocurrency

Soms.. Kunnen al die termen en Engelse afkortingen je een beetje doen duizelen. Hoeft niet! Deze begrippenlijst voorziet je van alle essentiële informatie die je nodig hebt om te begrijpen waar het over gaat. Wel zo fijn!

Altcoin: Officieel elke munt anders dan de Bitcoin. Vaak worden alternatieve coins bedoelt met altcoin, valuta die nog niet erg bekend zijn in de mainstream markt.

Altseason: Een periode waarin altcoins massaal stijgen ten opzichte van de Dollar en Bitcoin.

AMA: Ask Me Anything. Je kunt vragen stellen aan specifieke personen of de mensen achter een bepaalde cryptocoin.

ART: Asset-Referenced Token. Een ART is hetzelfde als een stablecoin. Een cryptocoin die zijn waarde behoudt door te koppelen aan de waarde van een bepaalde (fiat) valuta of grondstoffen. Een combinatie van beide is ook mogelijk.

ATH: All time high. Dit is het hoogste punt in de koers waarop de currency tot nu toe staat, wanneer je kijkt naar de geschiedenis van de koers. Een goed moment om te verkopen!

ATL: All time low. Dit is het laagste punt waarop de koers van de currency op dit moment staat, wanneer je kijkt naar de geschiedenis van de koers. Een goed moment om te kopen!

Bags: De investering die je gedaan hebt in een bepaalde crypto. Bijvoorbeeld als je 5 Litecoin hebt, is dat je bag met Litecoin.

Bagholder: Een persoon die met crypto is blijven zitten die niets meer waard is.

Bearish / Bearmarket: Wanneer de koers omlaag gaat, wordt gesproken van een bearmarket. Verwacht wordt dat na een bear, altijd weer een stijging komt. Dit wordt een bullmarket genoemd.

Blockchain: De techniek achter cryptocurrency. Lees mijn blog voor een uitgebreide uitleg.

Break-even: Als je je coins break-even verkoopt, maak je geen winst en geen verlies. Je speelt quitte.

Bullish / Bullmarket: Wanneer de koers omhoog gaat, wordt gesproken van een bullmarket. Wanneer de koers omlaag gaat, wordt gesproken over een bearmarket.

Buy the dip: Dit doe je als je crypto aankoopt net na een koerscorrectie. Het is een aankoopstrategie die veel gebruikt wordt door mensen die verwachten dat de coin weer zal stijgen in de toekomst.

Coin shilling: Als bepaalde cryptomunten aangeprijst worden maar de motivatie onduidelijk is. Dat kan duiden op een scam. Wees voorzichtig.

Cryptocurrency: Hiermee worden alle verschillende cryptomunten samen bedoeld, de valuta als groep.

Dapps: De blockchain applicaties. Dit woord is afgeleid van decentrale applicaties.

Daytrader: Iemand die dagelijks crypto koopt en verkoopt om te profiteren van de koersschommelingen tijdens de dag. Dit kan om een paar minuten gaan, maar ook een paar uur.

DCA: Dollar Cost Averaging. Dit wordt gebruikt als investeringsstrategie. Bij DCA koop je de crypto naar jouw wens op verschillende momenten in, waardoor je de gemiddelde aankoopprijs van de munt probeert te verlagen. Ook wordt de strategie gebruikt om met regelmatige tussenposes aankopen te doen. Zo hoef je minder tijd te investeren om te proberen op het juiste moment de beste prijs te vinden.

DYOR: Do Your Own Research. Dit wordt vaak op forums geroepen als mensen vragen stellen, waarvan ze het antwoord prima zelf kunnen achterhalen, of wanneer je beter jouw eigen onderzoek kunt doen.

Encryptie: De versleuteling die gebruikt wordt om gegevens te vergrendelen.

Electrum Wallet: Een versimpelde digitale portemonnee, waarin niet de gehele code van de blockchain wordt opgeslagen, maar slechts een gedeelte. De blockchain code wordt aangeleverd via een derde partij.

Exchange: Het wisselkantoor waar wordt gehandeld in crypto. Vaak heb je hier ook je wallet. Bekende exchanges zijn Bitvavo en Binance.

Fake-out: Wanneer een cryptomunt even kort door een magische grens heen breekt, maar al vrij snel weer terug zakt naar z’n oude waarde. Dit wordt ook wel gezien als een fake (nep) uitbraak.

Fiat Exchange: een exchange waar je met geld kunt betalen, zoals euro’s of dollars.

FOMO: Fear of missing out. Wanneer je last hebt van FOMO, ben je bang iets te missen. Een goede kans, bijvoorbeeld. Omdat je niets wilt mislopen koop je bijvoorbeeld een bepaalde crypto, terwijl je niet zeker bent of de waarde wel door stijgt. Het is de angst waaruit je hebt gehandeld.

FUD: Fear, Uncertainty & Doubt. Deze term wordt veel gebruikt als mensen onrust en paniek zaaien, die nergens op gebaseerd is.

Begrippenlijst - Cryptocursus-info.nl (1)

Hash: Een encryptie die niet meer ongedaan kan worden.

Hard Fork: Hierbij ontstaat een nieuwe blockchain, naar aanleiding van wijzigingen in de bestaande blockchain protocollen. Een voorbeeld is bijvoorbeeld Bitcoin Cash, die ontstaan is na wijziging in protocollen van Bitcoin.

HODL: Hold On Dear Life. Een manier van investeren, waarbij je wel aankoopt, maar niet verkoopt. Je verwacht dat door de verloop van tijd jouw crypto meer waard worden. Je verkoopt het niet en handelt er niet mee.

ICO: Initial Coin Offering. De investering in de start up nieuwe coin, wanneer deze nog niet op de markt verschenen is. Een soort van crowdfunding actie. Zie voor meer uitleg deze blog of de blog met alle info over investeren in ICO.

IEO: Initial Exchange Offering. Dit is hetzelfde als een ICO, alleen wordt de startup dan gelanceerd via een online exchange.

IPO: Initial Public Offering. Hiermee wordt de eerste keer bedoeld dat een bedrijf aandelen aanbiedt via de traditionele effectenbeurs.

MarketCap: De maximale waarde van een cryptomunt die geproduceerd wordt. Als de grens bereikt is, wordt er geen nieuwe crypto geproduceerd. Het maximum is dan in omloop.

Limietorder: Een limietorder is een type order om coins te kopen of verkopen op een door jou vooraf bepaalde prijs.

Long gaan: Als je crypto koopt voor de lange termijn, met de verwachting dat de koers stijgt.

Moon: Wanneer de koers zo hard stijgt dat ie richting de maan gaat.

Masternode: Doet hetzelfde als een node, kan echter ook verbeteringen voorstellen met betrekking tot onder mer de veiligheid en waarborging van transacties.

Maximum Supply: Het maximale aantal munten dat ooit uitgegeven zal worden van een bepaalde cryptovaluta.

Mining: Dit wordt gebruikt voor het creëren van nieuwe blocks in cryptovaluta. Simpel gezegd het maken van nieuwe cryptovaluta.

Mining reward: Wanneer iemand aan mining doet, krijgt diegene een beloning voor het vinden van nieuwe crypto blockchain. Hij heeft hier immers een hoop rekenkracht voor ter beschikking gesteld.

Moonen: Als de prijs van een cryptomunt opeens sky high rijst. De prijs gaat figuurlijk gezien zo hoog als de maan. Vaak wordt deze term gebruikt als een munt in korte tijd veel meer waard wordt.

Node: Een node kun je zien als een computer (waar dan ook ter wereld) die beschikt over een programma die controleert of alles volgens de regels en instellingen van de desbetreffende blockchain gaat. Dit gebeurt volgens een vooraf bepaald algoritme.

OCO: One Cancels the Other. Hiermee kun je twee orders tegelijkertijd plaatsen. Het combineert een limit order met een stop-limit order, maar slechts één van de twee wordt uitgevoerd.

OTC: Over the counter. Dit is een (ver)koop die buiten exchanges om plaats heeft. De koper en verkoper bereiken overeenstemming over de prijs van (meestal) grote hoeveelheden cryptomunten en handelen dit onderling af. Daardoor heeft het geen invloed op de prijs van de betreffende coin.

PF: Portfolio of portefeuille: alle cryptomunten die je hebt en de waarde daarvan bij elkaar opgeteld in fiat zoals euro of dollar.

PNL: Profit and Loss, of ook wel winst en verlies in het Nederlands.

Public key: Het adres van jouw cryptowallet, die andere mensen kunnen gebruiken om geld over te maken.

P2P: Dit is een afkorting voor peer to peer. Het verwijst naar een groep computers die met elkaar verbonden is, zonder netwerk ertussen.

Proof of Stake: De controle van blockchain wordt gedaan door nodes, die vooraf een bepaalde hoeveelheid cryptocoins hebben aangeschaft. Hoe meer je in je bezit hebt, hoe meer rekenkracht je mag leveren voor het controleren en valideren van transacties van de bepaalde coin.

Begrippenlijst - Cryptocursus-info.nl (2)

Proof of Work: Dit is een manier waarop een transactie met blockchains wordt gecontroleerd en gevalideerd met rekenkracht van de computer. Hoe meer rekenkracht je levert, hoe groter de kans op het ontvangen van een beloning hiervoor.

Pump & Dump: Wordt wel eens toegepast bij nieuwe crypto die nog laag zijn in waarde. Er wordt veel aangekocht, waardoor de prijs stijgt. De prijs is eigenlijk kunstmatig hoog: mensen met FOMO kopen dezelfde crypto, waarna de investeerders hun munten weer verkopen. Dit gebeurt om zo snel geld te kunnen verdienen. Eerst wordt de waarde opgepompt, daarna wordt er gedumpt.

REKT: Als je REKT bent, ben je failliet of volledig gesloopt. Het is een afkorting voor wrecked.

Scam Coin: Een valuta die gecreëerd is met als enige doel, de ontwerper ervan rijk te maken. Vaak gaat dit door de pump & dump methode te gebruiken.

sh*tcoin: Een coin die geen toegevoegde waarde heeft. Vaak worden sh*tcoins gehyped: ze stijgen snel in waarde (to the moon!) en zakken daarna net zo snel weer naar beneden.

Short gaan: Je verkoopt crypto in de hoop dat deze in waarde daalt en je de coin daarna tegen een lagere prijs kunt inkopen.

Stablecoin: Bepaalde crypto die altijd een vaste waarde hebben. Zij zijn gekoppeld aan bijvoorbeeld de Euro of de Dollar en hebben een gelijke waarde als deze (fiat) valuta. Stablecoins worden veel gebruikt als pair om mee te traden.

Staking: Een uitkering die bij diverse exchanges gedaan wordt als soort van rente over de crypto die jij een bepaalde periode hebt vastgehouden in jouw portefeuille. Zie ook dit artikel voor meer info.

STO: Security Token Offering. Hierbij ontvangt de investeerder in een nieuwe altcoin aandelen in de vorm van tokens.

STEO: Dit is hetzelfde als een STO, alleen wordt de startup dan gelanceerd via een online exchange.

Swingtraden: Lijkt op daytraden, alleen wordt de trade niet dezelfde dag afgesloten maar vaak een dag of twee dagen later.

TA: Technische analyse. Die wordt gebruikt om door middel van specifieke patronen zoals de driehoek of Japanese candlestick, beter te voorspelen wat de koers van een coin gaat doen.

TP: Take Profit. Bij dit soort orders stel je van te voren vast wat je aankoopprijs zal zijn, maar ook wat je verkoopprijs moet zijn waarbij je jouw winst pakt.

Traden: Traden is precies het tegenovergestelde van HODL. Je koopt en verkoopt crypto op het moment waarvan jij verwacht dat ze niet meer stijgen of dalen, om het verdiende geld daarna weer te investeren in nieuwe crypto.

Wallet: Jouw digitale portemonnee waarin je crypto opgeslagen zijn.

Whale: Investeerders met veel geld die daarmee ook de markt kunnen beïnvloeden. Door grote volumes te kopen of te verkopen, kunnen ze invloed uitoefenen op de prijs van een coin.

Terug naar de home page

Begrippenlijst - Cryptocursus-info.nl (2024)

FAQs

Welke crypto is niet traceerbaar? ›

Kort gezegd is bitcoin half anoniem: Bitcoin is anoniem in de zin dat je geen namen of andere persoonsgegevens kan terugvinden. Bitcoin is niet anoniem omdat alle transacties openbaar zijn op de blockchain.

Is er nog toekomst voor crypto? ›

De toekomst van crypto's is onzeker, maar ze zullen niet verdwijnen. Cryptomarkten veranderen, en de regulering gaat mee met die veranderingen, maar komt altijd later.

Welke crypto gaat stijgen 2024? ›

Dogeverse (DOGEVERSE) – Multi-chain cryptocurrency met veel potentie om te stijgen. WienerAI (WAI) – Een nieuwe meme crypto die zeker snel kan gaan stijgen in 2024. Slothana (SLOTH) – De crypto die zonder twijfel gaat stijgen in 2024. Mega Dice Token – Veelbelovende casino crypto die waarschijnlijk gaat stijgen.

Hoeveel Bitcoin heb je nodig om miljonair te worden? ›

1 miljoen dollar in BTC

Tegen de huidige bitcoin koers heb je ongeveer 38,9 BTC nodig om jezelf tot bitcoin-miljonair te bekronen. Toen bitcoin in november 2021 zijn all-time high bereikte van ongeveer 69.000 dollar had je aan zo'n 14,5 BTC nog genoeg wat dat betreft.

Hoeveel mensen zijn miljonair geworden met crypto? ›

Nederlandse cryptomarkt telt 1,6 miljoen crypto beleggers, een derde stapte in 2021 in.

Kan de overheid mijn crypto zien? ›

Want hoewel crypto's geen wettige betaalmiddelen zijn, wordt er tóch belasting over crypto geheven - omdat de Nederlandse overheid de cryptocurrency ziet als vermogen.

Kan belasting crypto zien? ›

Het kopen van crypto is zelden zichtbaar voor de Belastingdienst. Als de crypto (met forse winst) wordt verkocht, is er echter wel een vermogensstijging zichtbaar, deze kan de Belastingdienst via een vermogensvergelijking wel zien.

Kan Bitcoin naar 0 gaan? ›

Bitcoin is de afgelopen jaren steeds populairder geworden en sterk in prijs gestegen. Maar kan Bitcoin dan ook weer naar 0 euro gaan? Technisch gezien is dat mogelijk, maar in de praktijk is het erg onwaarschijnlijk. Dat heeft te maken met de manier waarop Bitcoin gebouwd is.

Welke crypto gaat exploderen? ›

Welke altcoin gaat exploderen is altijd lastig te voorspellen. Wel hebben wij aan de hand van gesprekken met verschillende traders, analisten en experts de volgende top 5 crypto samen weten te stellen: Dogeverse – Multi-chain meme coin. WienerAI – Vrolijke AI meme token.

Welke crypto zal enorm stijgen? ›

Dogeverse – Nieuwe crypto die snel gaat stijgen

Investeer dan nu in Dogeverse. Het handige is dat je deze nieuwe meme coin op veel blockchains kunt gebruiken, voorbeelden hiervan zijn Ethereum, BNB, Polygon, Solana, Avalanche en Base. Hierdoor wordt Dogeverse ook wel een chain-traveling Doge genoemd.

Welke crypto heeft de meeste toekomst? ›

Deze kun je hieronder vinden: Dogeverse ($DOGEVERSE) – Beste toekomst crypto van 2024 gelanceerd op zes blockchains. WienerAI ($WAI) – Dit is een cryptomunt met een grote toekomst voor zich. Slothana ($SLOTH) – De crypto met toekomst met een grote crypto airdrop.

Kan je veel geld verdienen met crypto? ›

Hoewel crypto HODL'en populair is, kun je ook geld verdienen met crypto door een passief inkomen te genereren. Steeds meer cryptobeurzen spelen hierop in met crypto lending en yield farming. Beide methoden laten je geld verdienen op je crypto, maar ze werken allebei wel iets anders.

Hoe kun je het beste winst nemen met crypto? ›

U speculeert op de prijs van de markt in plaats van de cryptovaluta in bezit te nemen. Wanneer u een long positie opent en de cryptocurrency neemt in waarde toe, maakt u winst. Wanneer de koers echter daalt in prijs, maakt u verlies. Voor een short positie geldt het tegenovergestelde.

Hoeveel winst maak je met crypto? ›

Crypto beleggers behalen gemiddeld bijna $900 aan winst in 2023. In 2023 boekten crypto investeerders een gemiddelde winst van bijna $900 per persoon door hun crypto te verkopen.

Welke crypto winstgevend? ›

Solana is een van de beste cryptomunten in termen van winstgevendheid in 2021, met een groei van meer dan 12.500% van 31 december 2020 tot 26 november 2021.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Tish Haag

Last Updated:

Views: 5834

Rating: 4.7 / 5 (47 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tish Haag

Birthday: 1999-11-18

Address: 30256 Tara Expressway, Kutchburgh, VT 92892-0078

Phone: +4215847628708

Job: Internal Consulting Engineer

Hobby: Roller skating, Roller skating, Kayaking, Flying, Graffiti, Ghost hunting, scrapbook

Introduction: My name is Tish Haag, I am a excited, delightful, curious, beautiful, agreeable, enchanting, fancy person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.