Help! Ik ben de helft van mijn crypto investering kwijt - Cryptocursus-info.nl (2024)

Als de waarde van jouw crypto investering daalt, ben je je geld dan kwijt?

Begin dit jaar leek de sky de limit bij crypto: de stijgende lijn was onmiskenbaar en heeft bij veel mensen voor een mooie waardestijging van hun crypto gezorgd. Maar wat als je niet op het juiste moment verkocht hebt? Of in mei nog flink hebt aangekocht omdat je er vertrouwen in had dat crypto nog verder zou stijgen? Dan lijkt het nu alsof je de helft van jouw investering kwijt bent. Of misschien zelfs wel meer!

Wat lees je in dit artikel?

Is jouw inleg verdampt of ben je het kwijt?

En dat is balen natuurlijk: het is net of jouw inleg verdampt is. Misschien ziet jouw profit & loss er ook zo uit als die van mij op de afbeelding. -50 to -60% is helaas geen uitzondering. Toch betekent dit niet dat je de helft van jouw investering in crypto kwijt bent: dat ben je alleen als je jouw inleg met verlies verkoopt.

Voor de 118,53 EOS die ik in mijn portefeuille heb, heb ik op dit moment meer dan de helft minder dan ik geïnvesteerd heb. Momenteel is de waarde $433,97 en ik heb er $ 1039,71 voor neergelegd. Een verschil van meer dan $600! Toch ben ik die 600 niet kwijt.

Wanneer de waarde weer stijgt, zal je weer een deel van jouw inleg terug krijgen aan waarde. En mocht de volgende bullmarkt periode weer aanbreken, zal de waarde van mijn EOS ongetwijfeld boven de 1039 dollar uitkomen en kan ik het met winst verkopen.

Help! Ik ben de helft van mijn crypto investering kwijt - Cryptocursus-info.nl (1)

Geduld is key in deze markt

In een bearmarket als deze, waarin de waarde van crypto zo’n beetje op hetzelfde niveau blijft schommelen, is geduld één van de meest belangrijke eigenschappen die een trader kan hebben. Ze zeggen wel eens dat tijd de meeste wonden heelt en in dit geval is dat ook zo. Alleen of je een week moet wachten of misschien een jaar? Dat kan niemand je vertellen.

HODL

Wanneer je HODL als strategie hebt is wachten hetgeen wat je doet. Je wacht in principe tot een mooi moment in de toekomst, wanneer je het bedrag wilt opnemen. Je gaat er vanuit dat tegen die tijd (of dat nou over een jaar of over 5 jaar is), je jouw inleg wel weer terug hebt.

Verlaag jouw inkoopsprijs

Een andere strategie kun je vergelijken met Dollar Cost Averaging: je verlaagt de gemiddelde aankoopsprijs van jouw crypto door in te kopen op een moment dat de koers lager is.

De EOS die ik in mijn portefeuille heb, heb ik op verschillende momenten gekocht.

24 april 2021 betaalde ik $ 5,48 voor 18,22 stuks
13 mei 2021 betaalde ik $ 11,08 voor 10,38 stuks
18 mei 2021 betaalde ik $ 9,45 voor 21,15 stuks
11 juni 2021 betaalde ik $ 5,89 voor 5,89 stuks

Ik denk dat je het punt al snapt: al deze verschillende hoeveelheden en bedragen zorgen er voor, dat ik een gemiddelde inkoopprijs heb van een bepaald bedrag. In mijn geval heb ik 1 EOS ingekocht voor gemiddeld $ 8,77.

Op dit moment kost 1 EOS in de markt $ 3,66. Als ik nu, voor dit bedrag EOS inkoop, zul je merken dat de gemiddelde inkoopprijs van mijn EOS daalt:

Stel ik koop nu 30 EOS voor een totaalbedrag van $ 109.80. Dan heb ik in totaal (1039,71+109,80=) $ 1.149,51 geïnvesteerd in de (30+118,53=) 148,53 EOS in mijn bezit. En daarmee wordt de inkoopprijs verlaagt van $8,77 naar (1.149,51/148,53) gemiddeld $ 7,74 per stuk.

Met deze manier heb je sneller jouw inleg terug.

Help! Ik ben de helft van mijn crypto investering kwijt - Cryptocursus-info.nl (2)

Ja, op dit moment kost het wat investering, maar het is zeker dat EOS eerder 7,74 waard wordt dan 8,77. Zo kun je eerder weer winst maken.

Manage jouw portfolio met Coinstats

Ben je je investering kwijt als de waarde van crypto daalt?

Nee, je bent jouw investering niet kwijt als de waarde daalt. Dat ben je alleen als je jouw crypto daadwerkelijk verkoopt.

Je kunt de investering wel weer terug verdienen, het is alleen de vraag wanneer de waarde weer in die mate stijgt, dat jij je inleg (en vooruit, graag ook nog wat winst!) terug hebt.

Twee strategieën hoe je jouw crypto investering weer terug kunt verdienen is door HODL of door de gemiddelde inkoopsprijs te verlagen.

Als je wilt gaan investeren in crypto is het verstandig niet jouw gehele spaargeld in te leggen. Investeer alleen met het geld dat je (langere tijd) kunt missen, zodat je niet met verlies hoeft te verkopen.

Wil jij een melding ontvangen wanneer je het beste kunt (ver)kopen?

Kijk dan eens naar de crypto signals service!

Alles wat je wilt weten in één service:

  • Signalen

Koop en verkoopsignalen, stop loss, spot trades voor de middellange termijn, scalp trading voor de korte termijn en swing trade tips voor de lange termijn.

  • Educatie

Feedback van experts, de mogelijkheid van experts te leren en hen vragen te stellen, livestreams & marktanalyses.

  • Community

Een grote groep crypto geïnteresseerden die allemaal tot een winnend team horen! Blijf 24/7 op de hoogte van de cryptomarkt en blijf in persoonlijk contact met de beste traders in de Nederlandse markt.

Meer weten? Check het hier!

Ik wil meer weten over deze service!

Home » Blog » Help! Ik ben de helft van mijn crypto investering kwijt

Technische analyse

Help! Ik ben de helft van mijn crypto investering kwijt - Cryptocursus-info.nl (4)

Technische analyse: de driehoek

Technische analyse: de driehoek Wanneer je een technische analyse wilt maken, spelen patronen een belangrijke rol. En dit is ook menselijk, we willen graag weten

Lees verder »

02/12/2019

Geld verdienen

Help! Ik ben de helft van mijn crypto investering kwijt - Cryptocursus-info.nl (6)

Starten met handelen in crypto

Als je wilt starten met handelen in crypto lijkt het alsof er zo veel mogelijkheid en keuze is, dat het ontzettend moeilijk is om te leren. Daar is echter niets van waar! Als je wilt starten met handelen in crypto is het juist ontzettend makkelijk om dat te doen.

Lees verder »

29/01/2021

Crypto kennis

Help! Ik ben de helft van mijn crypto investering kwijt - Cryptocursus-info.nl (8)

Block explorers: wat kun je ermee?

Een block explorer is een handige tool die je helpt info te krijgen over transacties die al gedaan zijn of smart contracts. Meer weten over block explorers?

Lees verder »

05/01/2023

PrevPreviousTechnische analyse: Vijf bearish candlestick patronen

NextDollar Cost Averaging: Wat is het en hoe zet je het in?Next

Deze website biedt op geen enkele wijze financieel advies. Wij zijn geen financieel adviseurs. Doe altijd zelf onderzoek naar projecten en investeringsmogelijkheden die je interessant vindt. Je bent ten alle tijden zelf verantwoordelijk voor de investeringen die je doet. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst. Deze website bevat affiliate links.

Help! Ik ben de helft van mijn crypto investering kwijt - Cryptocursus-info.nl (2024)

FAQs

Kan je crypto kwijtraken? ›

De risico's van investeren in crypto's zijn volledig voor uw rekening. De waarde van crypto's kan sterk op en neer gaan. Als de waarde daalt, kunt u geld kwijtraken.

Kan de Belastingdienst je crypto zien? ›

Het kopen van crypto is zelden zichtbaar voor de Belastingdienst. Als de crypto (met forse winst) wordt verkocht, is er echter wel een vermogensstijging zichtbaar, deze kan de Belastingdienst via een vermogensvergelijking wel zien.

Hoeveel crypto moet je aangeven bij belasting? ›

De Belastingdienst ziet bitcoins, cryptovaluta, ethers en andere digitale geldmiddelen als "overige bezittingen in box 3". Als dit vermogen meer is dan € 30.000, dan moet u hierover vermogensbelasting / box 3 belastingen betalen. Vanaf € 975.001: 1,61%.

Is het verstandig om te investeren in crypto? ›

De Autoriteit Financiële Markten raadt consumenten in ieder geval af om te beleggen in bitcoins. Wanneer u toch in bitcoin wil beleggen, is het belangrijk dat u alleen geld inlegt dat u niet nodig heeft.

Kan je veel geld kwijt raken met crypto? ›

"Maar anders dan bij aandelen, als er iets misgaat met cryptocurrency, kun je bij niemand aankloppen en is er geen garantie dat je je geld terugkrijgt. Als de cryptomarkt crasht, loop je het risico al je geld te verliezen. Daarnaast is er in Europa geen beleid om te voorkomen dat de waarde van de munt sterk schommelt."

Is er nog toekomst voor crypto? ›

Conclusie. In 2024 blijft de cryptocurrency markt zich ontwikkelen en Bitcoin en Ethereum behouden hun leidende positie. Bitcoin blijft een belangrijk aandachtspunt voor investeerders met zijn veerkracht bij economische volatiliteit en belangrijke gebeurtenissen zoals de halvering en de lancering van ETF's.

Wat gebeurt er als ik crypto niet aangeef? ›

Wat gebeurt er als ik mijn Bitcoin niet aangeef? Niet aangeven kan leiden tot aanzienlijke boetes. In gevallen van fraude kunnen deze boetes oplopen tot 300% van de verschuldigde belasting.

Hoeveel crypto belastingvrij 2024? ›

In 2024 is er namelijk een belastingvrij vermogen van €57.000.

Is er een aangifteplicht voor Cryptomunten? ›

Aangifte van cryptomunten

Als de meerwaarde niet voortvloeit uit het normale beheer van privévermogen, moeten belastingplichtigen alle gerealiseerde meerwaardes op bitcoins in hun belastingaangifte aangeven.

Hoeveel belasting betaal je over 100.000 euro crypto? ›

Wanneer je 100.000 euro aan bitcoins bezit, wat tegen de huidige BTC koers overeen zou komen met 2,128 BTC, komt je belastbaar vermogen uit op (100.000 – 57.000 euro) 43.000 euro. Vanaf 2027 komt er een nieuw stelsel voor box 3 waarin mensen belasting betalen over het werkelijke rendement op vermogen.

Is crypto inkomen of vermogen? ›

Wat is vermogen? Vermogen is de waarde van je bezittingen min je schulden. Dat kan dus spaargeld zijn, maar ook aandelen, ETF's en crypto's.

Welk land geen belasting op crypto? ›

Per 1 maart 2024 zijn er 4 EU-landen die vermogenswinsten op cryptocurrencies nog steeds niet belasten. Dit zijn Cyprus, Estland, Malta en Slovenië.

Wie is de rijkste crypto? ›

1. Changpeng Zhao (CZ) De eerste crypto miljardair naar wie we gaan kijken is niemand minder dan de Chinees-Canadese ondernemer en oprichter van Binance Chanpeng Zhao, beter bekend als CZ.

Heeft het nog zin om crypto te kopen? ›

Zelfs na grote dalingen sinds zijn all-time-high blijkt Bitcoin kopen nog steeds een goede investering. Tussen januari van 2017 en januari van 2022 is de beroemdste cryptocurrency ter wereld met maar liefst zo'n 4.500% in waarde gestegen.

Welke crypto gaat boomen? ›

Welke crypto gaat stijgen in 2024?
  • Ethereum (ETH) € 6.697,38. € 11.315,38.
  • Cosmos (ATOM) € 18,82. € 31,96.
  • Shiba Inu (SHIB) € 0,00005310. € 0,00008990.
  • Cardano (ADA) € 1,00. € 1,69.
  • Polygon (MATIC) € 1,56. € 2,56.
  • Solana (SOL) € 311,76. € 515,37.
  • Chiliz (CHZ) € 0,2600. € 0,4300.
  • Ripple (XRP) € 1,14. € 1,90.

Kan een crypto verdwijnen? ›

De cryptocurrency markt kan erg volatiel zijn en kan tot financiële verliezen kan leiden.

Kan je onder nul gaan met crypto? ›

De waarde van Bitcoin kan dus snel stijgen, maar ook snel dalen. Hoewel dalingen zeker mogelijk zijn en voorkomen, blijft de kans dat Bitcoin hierdoor naar 0 gaat in theorie echter vrij klein.

Kan je nog rijk worden van crypto? ›

Rijk worden van crypto hangt af van veel factoren: bijvoorbeeld je investeringsstrategie, het risico dat je bereid bent om te nemen, de marktomstandigheden en nog veel meer. Sommige investeerders hebben aanzienlijke winsten behaald met veel geluk, door te investeren in de juiste cryptovaluta op het juiste moment.

Waarom is crypto riskant? ›

Er zitten ook andere risico's aan cryptobeleggingen. De kans op het verliezen van (veel) geld is relatief groot vanwege de volatiele prijs: er wordt veel in gehandeld en de prijs verandert extreem snel. Zo is sinds het hoogtepunt in november vorig jaar de Bitcoin met zo'n 70 procent in waarde gedaald.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Corie Satterfield

Last Updated:

Views: 5704

Rating: 4.1 / 5 (62 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Corie Satterfield

Birthday: 1992-08-19

Address: 850 Benjamin Bridge, Dickinsonchester, CO 68572-0542

Phone: +26813599986666

Job: Sales Manager

Hobby: Table tennis, Soapmaking, Flower arranging, amateur radio, Rock climbing, scrapbook, Horseback riding

Introduction: My name is Corie Satterfield, I am a fancy, perfect, spotless, quaint, fantastic, funny, lucky person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.