6 nadelen van ETF beleggen - Finansjaal (2024)

ETF beleggen is erg populair en dat is niet voor niets. Dat betekent echter niet dat er geen nadelen zitten aan het beleggen in ETF’s. Voordat je begint met beleggen is het belangrijk om hiervan op de hoogte te zijn zodat je niet tegen onverwachte dingen aanloopt. In dit artikel bespreken we de belangrijkste nadelen van ETF beleggen zodat je goed voorbereid aan de slag kunt gaan.

Inhoud van dit artikel

  1. Samenvatting nadelen van ETF beleggen
  2. Nadelen van ETF beleggen
    • 1. Tracking error
    • 2. Potentieel hoge kosten
    • 3. Risico is niet altijd laag
    • 4. Dividendlekkage
    • 5. De kans op extreem goede resultaten is kleiner
    • 6. Laag handelsvolume
  3. Conclusie: nadelen van ETF beleggen

Samenvatting nadelen van ETF beleggen

Om het makkelijker voor je te maken hebben we alle nadelen van ETF beleggen eerst kort voor je opgesomd. Verder in dit artikel kun je deze punten met een uitgebreidere uitleg terugvinden.

  1. Tracking error. Dit is de afwijking van de ETF ten opzichte van de index. Door een tracking error wordt de index dus niet perfect gevolgd.
  2. Potentieel hoge kosten. Bij losse aandelen betaal je geen lopende kosten. Bij ETF’s betaal je deze kosten wel. Hoewel deze lopende kosten bij een ETF vaak laag zijn, hebben sommige ETF’s wel hogere kosten.
  3. Risico. Niet elke ETF heeft een goede spreiding. Hierdoor kun je toch veel risico lopen door het beleggen in ETF’s. Bovendien bevatten de meeste ETF’s aandelen, die over het algemeen een hoger risico hebben.
  4. Dividendlekkage. Bij het beleggen in ETF’s kun je snel te maken krijgen met dividendlekkage. Dit is de ingehouden buitenlandse dividendbelasting die je niet meer terug kunt vragen. Hierdoor verlies je rendement.
  5. Minder hoge pieken. Doordat je over het algemeen een goede spreiding hebt, voorkom je diepe dalen. Daarentegen staat ook dat je geen grote pieken hoeft te verwachten. Hierdoor kan ETF beleggen saai zijn.
  6. Laag handelsvolume. Soms hebben ETF’s of de onderliggende aandelen een laag handelsvolume. Hierdoor kan de spread (het verschil tussen vraag en aanbod) groter worden. Het beleggen in ETF’s kan hierdoor duurder worden.

Nadelen van ETF beleggen

De voordelen van ETF beleggen zijn de reden dat het beleggen in ETF’s zo populair is geworden. Toch kunnen er ook nadelen van ETF beleggen worden benoemd.

1. Tracking error

Een van de nadelen van ETF beleggen is de tracking error. De tracking error is het verschil tussen de ETF en de index. Hoewel een ETF de index volgt, is het vaak niet mogelijk om de index volledig te kopiëren.

Welke bedrijven in een index zitten kan namelijk vaak veranderen. Bovendien kan de verhouding tussen bedrijven anders worden. De ene maand zit er bijvoorbeeld 2% Apple in de index, terwijl dit in een andere maand slechts 1,9% was.

Daarnaast kunnen beheerders van een ETF er ook bewust voor kiezen om een kleine tracking error te laten ontstaan. Ze wijken dan een klein beetje van de index af om kosten te besparen. Door de index niet precies te volgen kunnen ze het aantal transacties namelijk verlagen. Hierdoor kunnen ze de kosten van de ETF lager houden.

Een tracking error komt vooral voor bij fysieke ETF’s. Om een tracking error te voorkomen kun je dus kijken naar een synthetische ETF. Wil je hier meer over weten, dan kun je verder lezen in ons artikel over het verschil tussen een fysieke en synthetische ETF.

2. Potentieel hoge kosten

ETF’s worden vaak in één zin genoemd met lage kosten. Dat is vaak terecht, want de lopende kosten van een ETF (beheerkosten) zijn vaak lager dan die van actief beheerde beleggingsfondsen.

Toch is het belangrijk om goed naar de kosten van een ETF te kijken. Er zijn namelijk ook ETF’s met erg hoge lopende kosten. Je betaalt voor sommige ETF’s bijvoorbeeld meer dan 1% per jaar.

Hoewel de lopende kosten van een ETF laag zijn, maak je deze kosten toch elk jaar. Je hebt geen last van beheerkosten wanneer je belegt in losse aandelen. In dat geval kun je echter wel tegen hogere transactiekosten aanlopen wanneer je in veel verschillende aandelen wil beleggen voor een goede spreiding.

3. Risico is niet altijd laag

Door het beleggen in ETF’s is het mogelijk om het risico van beleggen te verlagen. Je kunt namelijk makkelijk beleggen in honderden, soms wel duizenden, verschillende bedrijven. Hierdoor kun je snel voor een goede spreiding zorgen, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. ETF beleggen brengt namelijk ook risico’s met zich mee.

Sommige ETF’s zijn namelijk erg specifiek. De ETF volgt bijvoorbeeld een index van de technologiesector in Japan. Hoewel je door het beleggen in deze ETF een goede spreiding hebt binnen de technologiesector in Japan, loop je toch behoorlijk veel risico. Er hoeft namelijk maar iets te gebeuren in de technologiesector of in Japan en al jouw beleggingen worden hierdoor beïnvloed.

Daarnaast bevatten de meeste ETF’s aandelen. Er zijn ook obligatie ETF’s, maar de ETF’s met aandelen zijn veruit in de meerderheid. Doordat deze ETF’s aandelen bevatten is het risico vaak ook hoger. Op een schaal van 1 tot 7 hebben ETF’s met aandelen vaak een risico van minimaal 5. Het is daarom aan te raden om te beleggen op de lange termijn.

6 nadelen van ETF beleggen - Finansjaal (1)

Ten slotte bestaan er ook nog leveraged ETF’s en inverse ETF’s. Dit zijn ETF’s die zich richten op de korte termijn. Deze ETF’s hebben vaak ook een score van 6 of 7 op de bovengenoemde schaal.

Vooral bij leveraged ETF’s kan het snel verkeerd gaan. Het rendement van de index (positief of negatief) wordt dan namelijk versterkt (2x of 3x). Bij een 3x leveraged ETF kan het maximale verlies van de ETF namelijk 100% zijn wanneer de koers met 33,33% daalt.

4. Dividendlekkage

Bij ETF beleggen ontvang je vaak ook dividend. Hoeveel dividendbelasting je moet betalen hangt af van het land waar de ETF is gevestigd. Veel ETF’s zijn daarom gevestigd in Ierland. Als belegger betaal je daarom 0% dividendbelasting.

Hoewel je in dat geval geen dividendbelasting betaalt, kun je wel te maken krijgen met dividendlekkage. We zullen in het kort uitleggen hoe dit werkt.

De bedrijven in de ETF zijn namelijk gevestigd in veel verschillende landen. In deze landen wordt er wel dividendbelasting ingehouden. De beheerder van de ETF kan vaak een deel van deze dividendbelasting terugvragen.

Normaal gesproken kun je de rest van de teveel ingehouden dividendbelasting verrekenen met de inkomstenbelasting in Nederland. Doordat er 0% dividendbelasting is in Ierland kun je echter niks verrekenen. Het deel van de teveel ingehouden dividendbelasting die je niet meer terug kunt vragen is de dividendlekkage.

Gelukkig bestaan er ook ETF’s zonder dividendlekkage.

5. De kans op extreem goede resultaten is kleiner

Met een ETF volg je een bepaalde index. Volgen is een groot verschil met het proberen om een index te verslaan. De beheerders van een ETF proberen dus exact dezelfde resultaten te behalen als de index. Je hoeft daarom dus geen hoge uitschieters te verwachten. Dit is namelijk helemaal niet het doel van de ETF.

Daarnaast hebben veel ETF’s een goede spreiding. Hierdoor wordt het risico verlaagd. De slechte prestaties van één bedrijf hebben hierdoor namelijk minder invloed op het totaal. Een nadeel hiervan is dat de goede prestaties van een bedrijf ook een kleinere impact hebben op het totaal.

Diepe dalen worden voorkomen, maar hoge pieken ook. Door het beleggen in ETF’s krijg je dus een meer gemiddeld rendement.

6. Laag handelsvolume

Het handelsvolume van een ETF geeft aan hoeveel er wordt gehandeld in een bepaalde ETF. Dit heeft zowel te maken met het handelsvolume van de onderliggende aandelen als dat van de ETF zelf. Hoe lager het handelsvolume, hoe minder liquide de ETF is.

De liquiditeit van een ETF heeft impact op de spread. Dit is het verschil in prijs tussen vraag en aanbod. Een hogere spread betekent extra kosten bij het beleggen in ETF’s.

Conclusie: nadelen van ETF beleggen

Hopelijk heb je iets gehad aan dit artikel over de nadelen van ETF beleggen. Wil je meer weten over het beleggen in ETF’s, bekijk dan ook de volgende artikelen:

  • ETF beleggen tips.
  • Hoe kun je beginnen met beleggen in ETF’s.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Deze website maakt gebruik van cookies om jouw ervaring te optimaliseren. Je hebt altijd de mogelijkheid om deze uit te schakelen.

instellingenACCEPTEREN

6 nadelen van ETF beleggen - Finansjaal (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Jeremiah Abshire

Last Updated:

Views: 6048

Rating: 4.3 / 5 (54 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jeremiah Abshire

Birthday: 1993-09-14

Address: Apt. 425 92748 Jannie Centers, Port Nikitaville, VT 82110

Phone: +8096210939894

Job: Lead Healthcare Manager

Hobby: Watching movies, Watching movies, Knapping, LARPing, Coffee roasting, Lacemaking, Gaming

Introduction: My name is Jeremiah Abshire, I am a outstanding, kind, clever, hilarious, curious, hilarious, outstanding person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.