Wat is impact investeren? (2024)

Nog niet zo heel lang geleden draaide investeren nog volledig om rendement. Hoe dat rendement tot stand kwam maakte niet zo bar veel uit: zolang de kassa maar rinkelde. In de afgelopen jaren is er echter een kentering ontstaan: impact investing. Omdat particulieren en instellingen hun beleggingen steeds meer afstemmen op hun waarden, heeft deze vorm van investeren een grote vlucht genomen. In deze blog leggen we uit wat impact investing is, waar het vandaan komt, wie de grootmeesters binnen dit domein zijn én wat jij hier zelf mee kunt.

Wat is het?

Impact investeren is gewijd aan het bewust creëren van sociale en ecologische impact middels investeren. Impact investeerders wijzen investeringen in bedrijven die negatieve sociale effecten hebben expliciet af. Voorbeelden van industrieën waarin je geen impact investeerders vindt zijn alcohol, tabak, fastfood, gokken, p*rnografie, wapens of fossiele brandstoffen. Waar we impact investeerders wel vinden? Overal waar financiële winst gepaard gaat met een netto-positieve bijdrage. Dit kan hernieuwbare energie zijn, of regeneratieve landbouw, onderwijs, microkrediet, CO2 opslag, klimaattechnologie en toegang tot schoon drinkwater.

Het belangrijkste, en tevens datgene waarin impact investeerders verschillen van andere types van maatschappelijk verantwoorde investeerders, is het uitgangspunt ‘do good’. Dit wil zeggen: zorg ervoor dat jouw investering de wereld verbetert. Dit uitgangspunt gaat verder dan het criterium voor het meer gangbare ESG-investeren, wat alleen ‘do no harm’ voorspelt. In andere woorden: zorg ervoor dat jouw investering de wereld niet verslechtert. Wat het verschil is tussen deze twee criteria? Dat lees je in de volgende paragraaf.

Zelf starten met impact investeren vanaf €22,50

De ESG-hype ontkracht

ESG staat voor Environmental, Social en Governance en is een mooi voorbeeld van de ‘do no harm’ strategie. Bij ESG investeren neem je de zogenaamde ESG factoren mee in je besluit om te investeren in een bedrijf. Deze vorm van beleggen vind je veelal op de beurs en leunt op zogenaamde ESG-scores. Dit zijn indicatoren in de vorm van een cijfer of een andere variabele (bv. A-F, AAA-BBB). Meestal worden deze scores berekend door gespecialiseerde derde partijen en zijn ze gebaseerd op het beleid en de processen van ondernemingen op het gebied van milieu, maatschappij en bestuur – en de mate waarin zij dit openbaar maken. In het algemeen geldt: hoe meer milieu-, sociale en bestuursgerelateerde informatie een bedrijf openbaar maakt, hoe hoger de ESG-score die het kan verdienen.

ESG-scores zijn meestal “business model agnostisch”. Dit houdt in dat ook bedrijven wiens producten een negatieve impact op de samenleving hebben toch de hoogst mogelijke score kunnen behalen! Een concreet voorbeeld? Elektrische autofabrikant Tesla heeft een lagere ESG score (28,5) dan oliebedrijven Shell (35,1) en Total (29,2). Dat deze scores met duurzaamheid niet zoveel te doen hebben moge duidelijk zijn. Wat ESG scores dan wel doen? Ze geven een indicatie voor de risico’s die bedrijven lopen op gebied van duurzaamheid. Bijvoorbeeld, hoe groot is de kans op een publiek schandaal? Ze laten dus vooral zien hoe een bedrijf wordt geleid en geven antwoord op vragen als: is het bedrijf in controle en hoe betrouwbaar zijn de interne processen? En niet zozeer wat de positieve impact is van de producten of diensten die het bedrijf levert… Waar impact investeerders dan wel naar kijken? Dat is simpel. We kijken of een bedrijf netto-positief is.

Netto-positief uitgelegd

Impact investeren komt in verschillende gedaantes en kent veel verschillende namen. Je kent het misschien als duurzaam investeren, maatschappelijk verantwoord investeren of groen investeren. Echter: belangrijker dan de naam is de filosofie, en die filosofie wordt volgens ons het beste uitgelegd met de term netto-positief. Deze term komt uit de koker van oud Unilever CEO Paul Polman. In zijn gelijknamige boek predikt hij dat bedrijven netto-positief kunnen worden door meer aan de wereld te geven dan ervan te nemen. Oftewel dat de wereld beter af is doordat het bedrijf bestaat. Dit betekent dat het bedrijf niet alleen verantwoordelijkheid neemt voor het minimaliseren van schadelijke effecten, maar ook actief bijdraagt aan het oplossen van sociale en ecologische uitdagingen.

Onder Polman is Unilever, onder andere bekend van zijn merken als Unox, Calvé, Dove en Robijn, gestart met het ambitieuze streven om de wereldwijde CO2-uitstoot van zijn productieprocessen tot nul te reduceren en tegen 2030 netto-positief te zijn. Ook kledingmerk Patagonia zet zich in om een netto-positieve impact te bereiken. Bijvoorbeeld door gerecyclede materialen te gebruiken, kledingstukken te produceren die lang meegaan en klanten aan te moedigen om te herstellen of te recyclen in plaats van nieuwe producten te kopen.

Deze bedrijven leren ons dat het mogelijk is om het behalen van zakelijke doelen te combineren met positieve impact op het milieu en de samenleving. Een stukje verder stroomopwaarts van deze werkwijze vinden we bedrijven met regeneratieve bedrijfsmodellen. Dat wil zeggen dat de kernactiviteit op zichzelf al netto-positief is. Voorbeelden hiervan vind je het Corekees projectpartners als Courageous Land, Bamboologic en Investancia. Klik op de links om te ontdekken welke manier deze bedrijven netto-positief zijn.

Zelf starten met impact investeren vanaf €22,50

De SDG’s, een raamwerk voor het beoordelen van netto-positieve bedrijven

Hoe bepaal je of bedrijven netto-positief zijn? Het lange antwoord is dat daar veel verschillende manieren voor zijn en dat wij niet degenen zijn die voor jou gaan bepalen hoe je dat moet doen. Binnen Corekees doen we dit met behulp van de Sustainable Development Goals (SDG’s). Deze SDG’s, ook wel bekend als de Global Goals, bestaan uit 17 doelen die in 2015 door de Verenigde Naties zijn vastgesteld en die samenwerken om allerlei problemen in de wereld aan te pakken en onze planeet te beschermen. De officiële uitleg is nogal een mond vol, maar het komt neer op een soort wereldwijde to-do lijst om de wereld beter te maken.

Die doelen gaan over dingen die (bijna?) iedereen belangrijk vindt. Bijvoorbeeld het uitbannen van armoede en honger, zorgen dat iedereen gezond kan leven en naar school kan gaan, en dat jongens en meisjes gelijke kansen krijgen. Ook gaan ze over het beschermen van onze natuur, zodat dieren en planten niet uitsterven en de aarde niet te veel opwarmt. Daarnaast wil men ook eerlijke en vreedzame samenlevingen creëren waarin iedereen gelijke rechten heeft. Het idee is dat landen, organisaties en gewone mensen zoals jij en ik allemaal kunnen bijdragen aan het bereiken van deze doelen.

Om te bepalen of een bedrijf netto-positief is het SDG-raamwerk voor ons een waardevol hulpmiddel. Bijvoorbeeld door vast te stellen welke SDG’s het beste aansluiten bij de kernactiviteiten van het bedrijf en waarmee het de grootste impact maakt. Daarnaast kijken we ook hoe deze doelen binnen het bedrijf geïntegreerd zijn en welke plannen ze uitvoeren om deze ook daadwerkelijk te bereiken. Als investeringsplatform focussen wij ons uitsluitend op bedrijven waarvan het businessmodel, de kernactiviteit, gericht is op bijdragen aan één of meerdere SDG’s, en dus in gevallen waarvan dat ‘bijvangst’ is. We zouden hier overigens nog heel veel meer over de SDG’s kunnen schrijven, maar dat gaan we niet doen. Wil je meer weten over de rol van SDG’s in onze projecten? Lees dan deze blog.

Zelf starten met impact investeren vanaf €22,50

Bekende impact investeerders

Ben je geïnspireerd geraakt door het idee van impact investing? Snappen we. Je zult het misschien leuk vinden om te horen dat je in goed gezelschap verkeerd. Wist je bijvoorbeeld dat Bill Gates een actieve impact investeerder is? Via de Bill & Melinda Gates Foundation heeft hij zich gericht op het aanpakken van wereldwijde uitdagingen zoals armoede, gezondheidszorg en onderwijs. Ook Sir Richard Branson, de oprichter van de Virgin Group, is op meerdere manieren betrokken bij verschillende initiatieven op het gebied van impact investing. Via projecten als Virgin Unite en The B Team richt hij zich op gebieden als hernieuwbare energie, milieubehoud en sociaal ondernemerschap.

Uiteraard zijn er ook Nederlandse impact investeerders. Hoewel het lastig is om specifieke namen te noemen, springen er voor ons twee mensen in het oog: Janneke Niessen en Jacqueline van der Ende.Niessen richt zich vooral op diversiteit en inclusiviteit. Zo is ze mede-oprichter van het bedrijf InspiringFifty, een non-profit die vrouwelijke rolmodellen in de spotlights zet. Daarnaast is ze mede-oprichter van CapitalT, een Nederlandse investeringsmaatschappij die onder andere investeert in climate tech. Dat laatste is meteen is meteen ook het bruggetje naar van der Ende, die met haar bedrijf Carbon Equity ruim 150 miljoen Euro ophaalde om te investeren in netto-positieve bedrijven.

Conclusie: hoe kun jij starten met impact investeren?

De opkomst van impact investing heeft een paradigmaverschuiving in de financiële wereld gecreëerd. Het betekent een breuk met de beperkte focus op financieel rendement en benadrukt het groeiende belang van ecologische duurzaamheid, sociale verantwoordelijkheid en goed bestuur. Voor het eerst in de geschiedenis van de mensheid heb je als individu de mogelijkheid om je investeringen af te stemmen op je waarden, en om financieel rendement te genereren door bij te dragen aan positieve verandering in de samenleving. Je vraagt je misschien af hoe je kunt starten? Dat is simpel: bij Corekees kun je al vanaf €22,50 starten met impact investeren.

Liever eerst nog even verder lezen? Download dan onze gratis whitepaper Duurzaam Investeren om nog verder de diepte in te gaan.

Wat is impact investeren? (2024)

FAQs

What are examples of impact investing? ›

An impact-investing strategy is an investment strategy that targets companies or industries that produce social or environmental benefits. For example, some impact investors seek to support renewable energy, electric cars, microfinance, sustainable agriculture, or other causes that they believe to be worthwhile.

What do you mean by impact investing? ›

Impact investments are investments made with the intention to generate positive, measurable social and environmental impact alongside a financial return.

What questions are asked at the impact investing interview? ›

Impact investing interview sample questions

How do you demonstrate a commitment to social and environmental change in your own life? Tell me about a time you overcame a significant challenge on the job. When you are stuck on a project, what is your go-to response? Are you comfortable learning new skills?

Why is impact investing important? ›

Impact investing offers a variety of benefits—some quantifiable and tangible, others less so but still important. Here's a sample of the benefits of impact investing: Promote and encourage corporate practices that are important to you, such as fair labor practices or environmental stewardship.

What are examples of impact? ›

Verb No one is sure how these changes will impact our relations with other countries. Both events negatively impacted her life. The tax increase will impact low-income families the most. The poor economy is impacting on small businesses.

What are other words for impact investing? ›

The terms environmental, social, and governance (ESG), socially responsible investing (SRI), and impact investing are often used interchangeably, but have important differences. ESG looks at the company's environmental, social, and governance practices alongside more traditional financial measures.

What is impact investment for dummies? ›

What is Impact Investing? Unlike traditional investing, where the goal is purely financial gain, impact investing seeks to make a difference. Impact investing firms support causes like renewable energy, healthcare, education, and economic development.

What are the risks of impact investing? ›

One of the key risks is that impact investments may not generate the intended social or environmental impact. Another risk is that financial returns may be lower than anticipated. There are a number of different types of impact investments.

Can you make money from impact investing? ›

Businesses started with microfinance loans are providing competitive returns to their investors through the bonds that back them. In some instances, impact investment vehicles have been able to garner higher returns for their investors than the broader markets did, especially during down cycles.

What skills do you need for impact investing? ›

1 Financial analysis and management

Social finance and impact investing professionals need to have a solid grasp of financial analysis and management, such as accounting, budgeting, valuation, risk assessment, and portfolio management.

How do you answer an impact question in an interview? ›

Use this structure to answer the question:
  • Give a fact and a story: this means providing context and information, before explaining your own experiences. ...
  • Explain what you did: this means demonstrating personal responsibility and not talking about what other people did.

What are 5 questions you should ask when investing? ›

5 questions to ask before you invest
  • Am I comfortable with the level of risk? Can I afford to lose my money? ...
  • Do I understand the investment and could I get my money out easily? ...
  • Are my investments regulated? ...
  • Am I protected if the investment provider or my adviser goes out of business? ...
  • Should I get financial advice?

How do you evaluate impact investing? ›

The method consists of six steps.
  1. Assess the Relevance and Scale. ...
  2. Identify Target Social or Environmental Outcomes. ...
  3. Estimate the Economic Value of Those Outcomes to Society. ...
  4. Adjust for Risks. ...
  5. Estimate Terminal Value. ...
  6. Calculate Social Return on Every Dollar Spent.

What is the principle of impact investing? ›

Impact investing is an approach that aims to contribute to the achievement of measured positive social and environmental impacts.

What are the roles and responsibilities of impact investing? ›

An impact investing analyst evaluates investment opportunities based on both financial and impact considerations. They're responsible for conducting research, analyzing data, and measuring the social and environmental impact of potential investments.

What are the biggest impact funds? ›

As of publication, the top five impact investing firms on the basis of assets under management (AUM) are Vital Capital, Triodos Investment Management, the Reinvestment Fund, BlueOrchard Finance S.A., and the Community Reinvestment Fund, USA.

What are the cons of impact investing? ›

One of the key risks is that impact investments may not generate the intended social or environmental impact. Another risk is that financial returns may be lower than anticipated. There are a number of different types of impact investments.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kareem Mueller DO

Last Updated:

Views: 5941

Rating: 4.6 / 5 (66 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kareem Mueller DO

Birthday: 1997-01-04

Address: Apt. 156 12935 Runolfsdottir Mission, Greenfort, MN 74384-6749

Phone: +16704982844747

Job: Corporate Administration Planner

Hobby: Mountain biking, Jewelry making, Stone skipping, Lacemaking, Knife making, Scrapbooking, Letterboxing

Introduction: My name is Kareem Mueller DO, I am a vivacious, super, thoughtful, excited, handsome, beautiful, combative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.