Swing trading: een ‘spannende’ beleggingsstrategie (2024)

Inhoud

  • Welke technische indicatoren worden het vaakst gebruik?
  • Op welke manier voert u de swing trading strategie uit?
  • Voor- en nadelen van swing traden
    • Voordelen
    • Nadelen
  • Swing traden in het TWS Handelsplatform
  • Conclusie

Artikel laten voorlezen

Geschatte leestijd: 6 minutes

Swing trading: een ‘spannende’ beleggingsstrategie (1)

Wat past beter bij u, daytrading of langetermijnbeleggen? Er bestaat een strategie die onder geen van beide gerangschikt kan worden. Maak kennis met swingtraden!
Een populaire handelsstrategie is swing trading. Swing traders handelen op een “swing” in het koersverloop van een aandeel. Met deze strategie worden posities een aantal dagen tot hoogstens een paar weken aangehouden.

definitie

wat is swing trading?

Swing trading is een veelgebruikte en oude beleggingsmethode die met name veel door particuliere beleggers wordt gebruikt. De ingenomen posities kunnen zowel long- als shortposities zijn. Beleggers die deze methode hanteren zoeken doorgaans naar aandelen waarvan men een flinke koersbeweging verwacht.

Swing trading: een ‘spannende’ beleggingsstrategie (2)

Voor een swingtraderis detechnische analyseleidend. Deze belegger gaat op zoek naar trends in bepaaldebeleggingsproducten. Met deze techniek wordt gekeken naar steun en weerstand in de grafiek, waar vervolgens positie wordt ingenomen.

Ook bij deze vorm van handelen is een hoge mate van discipline vereist om succesvol te zijn. Handelaren die deze strategie hanteren gebruiken te allen tijden eenstoplossorder, om het maximale verlies te controleren.

Omdat u met deze strategie rond steun- en weerstandsniveaus handelt, ligt de stoploss op korte afstand van het instapniveau. Geprobeerd wordt om de winst te maximaliseren zodat een uitstekende risico-rendement-verhouding ontstaat.

Welke technische indicatoren worden het vaakst gebruik?

De swing trading strategie baseert zich vooral optechnische analyse. Een uitgebreide uiteenzetting van wat technische analyse (TA) is vindt uhier. De technischeanalistgebruikt meer dan één signaal om een transactie wel of niet uit te voeren. Hieronder vindt u de meest gebruikte indicatoren bij het swingtraden.

  1. Steun en weerstand niveaus
  2. Moving averages
  3. Volume
  4. Relative strenght index (RSI)
  5. Moving average convergence/divergence

Op welke manier voert u de swing trading strategie uit?

In onderstaande grafiek ziet u een mooi voorbeeld van swing trading. De groene steunlijn is gebaseerd op een eerder neergezette bodem. De rode lijn is gebaseerd op de driedubbele top.

Swing trading: een ‘spannende’ beleggingsstrategie (3)

Zoals eerder uitgelegd handelen swing traders rond een steun of weerstand in de grafiek. Allereerst heb ik de weerstand voor het aandeel Microsoft aangegeven, waar u had kunnen verkopen, short gaan. Als u eenmaal deze positie heeft ingenomen, kijkt u naar een weerstand in de grafiek.

Rond dit niveau kunt u ervoor kiezen om uw positie te sluiten. Zowel het koop- als het verkoopmoment heb ik in de grafiek aangegeven.

In dit voorbeeld had u een winst kunnen realiseren van zo’n $ 27. Op basis van uw potentiële winst kunt u de afstand van uw stoploss bepalen. Bij het bepalen van deze stop is het belangrijk dat u de positie enige ruimte geeft, aangezien het nagenoeg onmogelijk is om exact op de top in te stappen.

Hier tegenover staat dat het potentiële verlies weer niet te groot mag zijn, omdat deze in verhouding moet staan met uw potentiële winst die u kunt behalen.

De maximale winst was in dit geval zo’n $ 27. U had bijvoorbeeld kunnen kiezen voor een stop met een afstand van $ 9 van het instapniveau. Hierbij is uw risico-rendement-verhouding 3.

Omdat u rond een belangrijke steun handelt, kunt u positie innemen met deze korte stoploss: als de weerstand breekt moet u op basis van technische analysenamelijk direct uw positie sluiten.

De $ 9 is een marge om de kans te verminderen dat u geen verlies neemt bij een valse uitbraak naar beneden.

Voor- en nadelen van swing traden

Voordelen

Het belangrijkste voordeel van Swing trading, zeker in vergelijking metdaytraden, is dat de uitvoering minder tijdsintensief is. Aangezien de trader een positie aanhoudt langer dan een paar uur of minuten heeft hij de mogelijkheid om deeltijds te handelen en om een andere beroep uit te oefenen. We moeten dit echter met een korrel zout nemen omdat het onderzoek en voorbereiding wel veel tijd in beslag kan nemen maar die kunnen buiten de handelsuren gebeuren. Daarbovenop geeft de kortere tijdsperiode de handelaar meer liquiditeit en meer ruimte met zijnkapitaal. Detransactiekostenliggen ook lager dan bij het daytraden omdat het aantal transacties gewoonlijk lager ligt.

Nadelen

Net zoals bij elke trading strategie bestaat de opportuniteitskost wanneer u een positie te vroeg sluit. Hierdoor ontloopt u winst die u met een langetermijnpositie niet zou missen, het omgekeerde met verliezen is ook waar. Een bijkomend prominent risico is de handel buiten reguliere handelstijden. Wanneer een bedrijf met nieuws komt in de nabeurs kan dit uw positie en strategie substantieel in gevaar brengen.

Swing traden in het TWS Handelsplatform

Het TWSHandelsplatformbiedt een tool die ideaal is voor swing trading. Met deGrafiekTraderis het mogelijk om direct in de grafiek te handelen. U kunt uw orders direct in de grafiek inleggen.

Daarnaast is het gemakkelijk deze orders te wijzigen door uw order met uw muis te verplaatsen.

Swing trading: een ‘spannende’ beleggingsstrategie (4)

In bovenstaande grafiek ziet u de order. Deze lijn kunt u met uw muis direct verplaatsen of cancelen. Daarnaast ziet u onder de grafiek de order liggen waar het ook mogelijk is om de order aan te passen.

Conclusie

Swing trading is een strategie met een langere tijdspanne. Dit brengt zowel voor en nadelen met zich mee. Zo is er meer ruimte voor emotionele fouten en paniek. Verder is net zoals elke strategie er veel nood aan onderzoek en technische analyse, maar de uitvoering is minder tijdsintensief. Via deGrafiektraderin het LYNX Handelsplatform kan u rechtstreeks in uw grafiek handelen. Deze strategie is dus geschikt voor beleggers die het traden willen combineren met een gewone job

De informatie in deze column is niet bedoeld alsbeleggingsadviesen geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging.

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld tebeleggen.U heeft toegang tot ruim 150beurzenin 33 landen. Bekijk het aanbod:

Ontdek de kunst van slimmer beleggen met ons e-book

01-12-2023

Open Interest: een belangrijk aspect van opties en futures trading

26-07-2023

--- ---

--- (---%)

Mkt Cap

Vol

Hoogste dagkoers

Laagste dagkoers

---

---

---

---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart

Delen:

Tweet

Delen

Whatsapp

Delen

E-mail

Link kopiëren

Printen

Jef Dhondt

Stuur een bericht naar Jef Dhondt

Swing trading: een ‘spannende’ beleggingsstrategie (2024)

FAQs

Swing trading: een ‘spannende’ beleggingsstrategie? ›

Swing trading is een veelgebruikte en oude beleggingsmethode die met name veel door particuliere beleggers wordt gebruikt. De ingenomen posities kunnen zowel long- als shortposities zijn. Beleggers die deze methode hanteren zoeken doorgaans naar aandelen waarvan men een flinke koersbeweging verwacht.

Wat is het verschil tussen daytraden en Swingtraden? ›

Scalpen is op hele korte termijn traden. Dus enkele minuten tot enkele uren. Daytraden is een trade van enkele uren tot 1 of 2 dagen. En swing traden is een tot enkele dagen.

Is Swingtraden winstgevend? ›

Het grootste voordeel van swingtraden is natuurlijk de winst die behaald kan worden in combinatie met het relatief lage risico. Met swingtraden kan een gelouterde handelaar eenvoudig veel meer geld verdienen dan met een spot investering.

Hoe lang duurt een swing trade? ›

Als swingtrader heb je meer rust, minder stress en meer tijd per trade. Een gemiddelde Swingtrade duurt weken tot maanden. Dit geeft jou voldoende rust en tijd om een trade goed te managen. Bij het daytraden start je aan het begin van de dag en ben je er aan het eind van de dag weer uit.

Waar focussen traders zich vooral op? ›

Aan de andere kant draait trading om het benutten van prijsbewegingen op korte termijn op de financiële markten. Traders speculeren op zowel stijgende als dalende prijzen met als doel kleinere, maar meer regelmatige winsten te boeken.

Kan je echt leven van daytraden? ›

Vanwege het zeer korte timeframe van maximaal één dag, is het van belang dat de trader er bovenop zit en te allen tijde actie kan ondernemen. Daytraden zou je wat dat betreft een manier van leven kunnen noemen, je doet het er niet even bij. Een daytrader zal nooit meer dan een paar posities per keer innemen.

Hoeveel uur per dag daytraden? ›

Wat zijn de beste markten voor day trading in Nederland? Er wordt vaak over day trading gesproken bij markten met vaste marktsluitingen, maar in de praktijk kunt u een daytraders zijn en toch handelen op markten die 24 uur (of bijna 24 uur) per dag open zijn.

Hoe moet je Swingtraden? ›

Als swingtrader maak je trades op basis van technische analyse. Je kijkt naar steun en weerstand in de chart waarna je positie inneemt. Het doel hierbij is dat je de algehele trend leert herkennen en winst maakt door te profiteren van 'swings' binnen die trend. Je beweegt dus mee met de koers.

Hoeveel belasting betaald een daytrader? ›

Er bestaan geen speciale belastingregels rondom daytraden. De inkomsten die je haalt uit daytraden moet je onder box 3 bij de belasting aangeven. Vervolgens betaal je hier vermogensbelasting over, geen inkomstenbelasting.

Kan je echt rijk worden met traden? ›

Professor Barber (2004) van de Universiteit van California deed onderzoek naar de rendementen van 130.000 daytraders en kwam tot de conclusie dat maar liefst 80% van alle daytraders geld verliest. Ja je leest het goed, niet alleen magere rendementen maar zelfs het verliezen van geld.

Hoe werkt een swing? ›

Swing is het ritme en timing waarbij de achtsten ongeveer worden gespeeld alsof ze deel uitmaakten van een triool. De duur van de eerste (achtste) noot in een paar wordt verlengd, terwijl de lengte van de tweede achtste wordt verkort.

Hoeveel geld verdien je met traden? ›

Salarissen voor een Trader in Nederland

Het gemiddelde salaris voor een Trader in Nederland is € 170.000 per jaar. De gemiddelde aanvullende vergoeding voor een Trader in Nederland is € 95.000, waarbij het bereik uiteenloopt van € 24.250 tot € 200.000.

Hoe word je een succesvolle trader? ›

Om succesvol te zijn, moet een Trader koelbloedig zijn. Hij moet risico's durven nemen, maar wel voorzichtig blijven. Ook moet hij snel beslissingen kunnen nemen en nieuwsgierig zijn naar zijn vak en alles wat er in de wereld gebeurt. Tevens is hij stressbestendig en gepassioneerd.

Hoelang duurt leren traden? ›

Je bent gemiddeld 2 tot 3 jaar bezig om voldoende ervaring op te bouwen en het succesratio van je trades te verbeteren.

Is trading moeilijk? ›

Traden kan een zeer lucratieve carrière zijn, zolang je het goed doet. Echter kan het voor beginners erg uitdagend zijn, vooral voor degenen die niet goed voorbereid de markt betreden (zonder uitgewerkte strategie). Zelfs de meest ervaren traders kunnen moeilijke momenten en verliezen ervaren.

Waarom is daytraden zo moeilijk? ›

Je koopt een aandeel in op een bepaalde prijs en verkoopt deze later voordat de markt sluit. Als het aandeel stijgt dan pakt de daytrader een kortetermijn winst, en als de prijs zakt dan lijdt hij een verlies. De belangrijkste reden waarom daytraden een slecht idee is zijn de transactiekosten.

Wat valt onder daytrading? ›

Daytrading is een actieve beleggingsstrategie waarbij een belegger op dezelfde dag aandelen of andere beleggingsproducten koopt en verkoopt. Het idee achter daytraden is het inspelen op koersschommelingen. Vaak worden technische analyses gebruikt om de koers te voorspelen.

Hoe winstgevend is daytraden? ›

Conclusie. Verschillende onderzoeken tonen aan dat slechts 1-3% van de daytraders op de lange termijn winst weet te behalen. Slechts 0,10% weet meer te verdienen dan het minimumloon.

Hoeveel kan je verdienen met daytraden? ›

Daytrading geeft potentieel hoger rendement dan beleggen

Dit kan zich vertalen in een winstmarge van 10% tot 60% per maand. Hoger rendement kan haalbaar zijn op kleinere rekeningen, maar de kans is groter dat de rendementen dalen tot minder dan 10% per maand naarmate je rekening groter wordt.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Pres. Carey Rath

Last Updated:

Views: 6313

Rating: 4 / 5 (41 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Pres. Carey Rath

Birthday: 1997-03-06

Address: 14955 Ledner Trail, East Rodrickfort, NE 85127-8369

Phone: +18682428114917

Job: National Technology Representative

Hobby: Sand art, Drama, Web surfing, Cycling, Brazilian jiu-jitsu, Leather crafting, Creative writing

Introduction: My name is Pres. Carey Rath, I am a faithful, funny, vast, joyous, lively, brave, glamorous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.