Springtime Science: Utforske pigmentene i blomster (2024)

Nøkkelkonsepter
Kjemi
Pigmenter
Blomster
Plantebiologi

Introduksjon
Om våren kan det være lett å se blomster i et blendende utvalg av farger i blomsterhager og i planteskoler. Og når morsdagen nærmer seg, ser det ut til å være fantastiske blomsterbuketter overalt. Har du noen gang lurt på hva som får en blomst til å se en bestemt farge ut for oss? For eksempel, hvilke pigmenter får en rose til å være en dyp, rik nyanse av rødt? Bruker forskjellige blomster de samme pigmentene? I denne aktiviteten får du bruke papirkromatografi for å undersøke om pigmentene fra en type rød blomst er forskjellige fra de i en annen type rød blomst.

Bakgrunn
En blomsts pigmenter bidrar til å tiltrekke seg mulige pollinatorer, som honningbier, sommerfugler og kolibrier. Det er to hovedklasser av blomsterpigmenter: karotenoider og flavonoider. Karotenoider inkluderer karotenpigmenter (som produserer gule, oransje og røde farger). Flavonoider inkluderer antocyaninpigmenter (som produserer røde, lilla, magenta og blå farger). Vanligvis avhenger fargen på en blomst av fargen på pigmentene i blomsten, men dette kan påvirkes av andre faktorer. For eksempel har blå kornblomster de samme pigmentene som røde roser, men pigmentene i kornblomstbladene er bundet til andre pigmenter og metallioner, noe som får kornblomstene til å se blå ut.

I denne aktiviteten skal du bruke papirkromatografi for å undersøke pigmentene i blomster. Kromatografi er en teknikk som brukes til å skille ut komponentene i en kompleks blanding eller løsning. Ved papirkromatografi duppes en løsning på bunnen av en papirstrimmel, og stripen legges deretter i en væske. Væsken beveger seg oppover på papiret og avhengig av hvor løselig de er i væsken, blir pigmentene ført opp på papiret med den bevegelige væsken. Ideelt sett beveger komponentene seg med forskjellige hastigheter, slik at de kan skilles.

Materialer
• Papirhåndklær (tykkere vil fungere bedre.)
• Saks
• Blyant
• Hersker
• Krukke, drikkeglass eller krus
• Desilitermål
• 70 prosent isopropyl rødsprit
• Vann (destillert vann er å foretrekke, men vann fra springen er også egnet).
• Glasskrukke med stor munn
• Røde blomsterblader. Prøv å få minst to blomsterblader fra minst tre forskjellige planter, for eksempel fra din egen hage, en blomsterhandler eller planteskole. Du kan også prøve blomster som er like i farge, for eksempel mer lilla eller oransje blomster. (Rosa kronblad fungerer kanskje ikke bra.) Større kronblader, som de fra roser og tulipaner, fungerer bedre enn mindre kronblader.
• Et stykke skrapepapir
• Mynt
• Timer eller klokke

Forberedelse
• Skjær papirhåndklærne i strimler som hver er omtrent en tomme brede. Lag hver stripe i samme høyde som glasskrukken med stor munn. Klipp minst én stripe for hver type blomst du vil undersøke.
• Tegn en blyantlinje én tomme fra den nederste enden av hver papirstrimmel.
• I den andre enden av hver papirstrimmel bruker du en blyant for å merke hvilken blomst som vil bli flekket på stripen.
• Bland en kvart kopp vann med en kvart kopp isopropyl-sprit i en ren krukke, drikkeklasse eller krus. Hell en liten mengde av denne blandingen i glasskrukken med stor munn, litt mindre enn en tomme dyp. Tilsyn av voksne anbefales når du arbeider med isopropyl-sprit.

Fremgangsmåte
• Legg et stykke skrapepapir på en hard, flat overflate. (Noen pigmenter kan flekke, så du vil beskytte overflaten med dette stykket skrapepapir.) Legg en av papirhåndklestrimlene oppå stykket skrapepapir. Legg et blomsterblad på papirstrimmelen, over linjen du tegnet.
• Rull en mynt på kanten, som et hjul, over kronbladet og over blyantstreken. Trykk hardt ned slik at kronbladet knuses og en stripe med pigment blir synlig overført til papirhåndklestrimmelen. Gjenta dette omtrent tre eller fire ganger (bruk en frisk del av kronbladet hver gang) slik at en tykk linje med pigment overføres til blyantlinjen.Hvordan ser pigmentlinjen ut? Er det det du forventet?
• Tape papirhåndklestrimmelen til blyanten slik at når blyanten legges horisontalt over toppen av glasskrukken med stor munn, henger stripen rett inn i glasset og den nedre kanten av stripen er så vidt nedsenket i den fortynnede isopropylen. rødsprit. Pigmentlinjen skal ikke senkes ned i væsken. (For å gjøre dette må du kanskje kutte av en del av toppen av stripen.) Bruk et lite stykke tape slik at det ikke dekker mye av stripen.
• Legg blyanten over toppen av glasskrukken med stor munn, som beskrevet, og la væsken stige opp på papirhåndklestrimmelen til væsken er omtrent en tomme fra toppen av stripen. Fjern stripen på dette punktet. (Dette kan ta ca. 20 til 60 minutter.)Hva har skjedd med pigmentet på stripene?Hold nøye øye med stripen og hvor væsken er – hvis du lar stripen løpe for lenge, kan væsken nå toppen av stripen og forvrenge resultatene dine.
• La papirhåndklestrimmelen tørke ut. En enkel måte å gjøre dette på er å teipe stripen til overhenget av en disk eller bord slik at stripen dingler i luften.
• Forbered nå en papirhåndklestrimmel for en av de andre blomstene du vil undersøke, og rull en mynt over blyantstreken som du gjorde før. Legg den tilberedte stripen i glasset og, som du gjorde med den første stripen, kjør den nye stripen til den er ferdig på samme måte.Ser resultatene ut som resultatene fra den første blomsten?
• Gjenta denne prosessen for alle andre blomster du vil undersøke, og bruk en ny, blyantmerket papirhåndklestrimmel for hver enkelt.
• Se på alle de ferdige papirhåndklestrimlene sammen. Hvis du ser det samme fargebåndet rundt samme høyde på forskjellige papirstrimler, er det sannsynlig at det er samme pigment.Har forskjellige røde blomster de samme pigmentene? Har noen av blomstene du undersøkte mer enn ett pigment? Hvis du undersøkte flere lilla eller oransje blomster, har de forskjellige pigmenter? Gir resultatene dine mening for deg?
Ekstra:Prøv denne aktiviteten med blomster som varierer enda mer i fargen.Har andre fargede blomster pigmenter som ligner på de i de røde blomstene?
Ekstra: Noen planter vokser veldig fargerike blader, som coleusplanter, bromeliaer og lilla kløvere. Du kan prøve denne aktiviteten igjen, men denne gangen undersøk fargerike blader på planter i stedet for blomster.Hvilke pigmenter gjør bladene så fargerike? Er disse de samme som pigmentene i lignende fargede blomster?
Ekstra:En mer nøyaktig måte å identifisere blomsterpigmenter ved å bruke papirkromatografi er ved å bestemme deres retensjonsfaktor (Rffaktor). Rfverdi er forholdet mellom hvor langt pigmentet beveger seg og avstanden væsken reiser fra et felles utgangspunkt (blyantstreken du tegnet på strimlene). Hvis andre forhold holdes de samme, vil Rfverdien for et bestemt pigment bør være konsistent. Du kan gjøre denne aktiviteten igjen, men denne gangen måler du disse avstandene og regner ut Rfverdi for pigmentene.Basert på Rfverdier, ser pigmentene ut som om de er like i forskjellige typer røde blomster?

Observasjoner og resultater
Fant du ut at de fleste (eller alle) de røde blomstene brukte de samme pigmentene? Laget pigmentene et rødlilla bånd på papirhåndklestrimlene?

Karotenpigmenter (som er karotenoider) produserer gule, oransje og røde farger, mens antocyaninpigmenter (som er flavonoider) produserer røde, lilla, magenta og blå farger. De fleste røde blomster bruker antocyaninpigmenter for å produsere sin røde farge (selv om noen bruker karotenoider). På papirstrimlene kan antocyaninpigmentene ha vist seg som et lilla-rødaktig bånd. Hvis forskjellige røde blomster laget lignende fargede bånd rundt samme høyde på papirhåndklestripen som hverandre, har de sannsynligvis samme pigment. Hvis båndene har forskjellige farger og/eller i forskjellige høyder, er de sannsynligvis forskjellige pigmenter. Karotenpigmenter finnes oftere i grønnsaker, og det er faktisk de som får gulrøtter til å se oransje ut. Gule og oransje blomster kan ha karotenoider eller flavonoider, og blå blomster har ofte antocyaninpigmenter som er modifisert. Noen blomster har til og med klorofyll som gir dem grønn farge.

I papirkromatografi beveger pigmentene seg oppover i papiret med væsken og separeres basert på løseligheten til pigmentene. Så hvis et pigment er svært løselig i den fortynnede isopropyl-gnidningsalkoholen, bør det lett bæres langt opp på papirstrimmelen, mens et mindre løselig pigment vanligvis vil reise en kortere avstand. Fordi forskjellige pigmenter ofte har ulik løselighet, kan de skilles fra hverandre på papirstrimmelen.

Mer å utforske
Hvilke pigmenter er i frukt og blomster?fra WebExhibits
De kjemiske pigmentene til planter (pdf), fra Joy Alkema og Spencer L. Seager, Weber State University, Ogden, Utah
PapirKromatografi, fra Chemguide
Reveal the Red: Utforsk kjemien til røde blomsterpigmenter, fra Science Buddies

Denne aktiviteten brakt til deg i samarbeid medVitenskapsvenner

OM FORFATTEREN(E)

    Nylige artikler av Science Buddies

    • Bygg en resirkulerings-sorteringsmaskin
    • Hvor tom er en tom flaske?
    • Bygg en kjøler
    Springtime Science: Utforske pigmentene i blomster (2024)
    Top Articles
    Latest Posts
    Article information

    Author: Foster Heidenreich CPA

    Last Updated:

    Views: 5895

    Rating: 4.6 / 5 (56 voted)

    Reviews: 95% of readers found this page helpful

    Author information

    Name: Foster Heidenreich CPA

    Birthday: 1995-01-14

    Address: 55021 Usha Garden, North Larisa, DE 19209

    Phone: +6812240846623

    Job: Corporate Healthcare Strategist

    Hobby: Singing, Listening to music, Rafting, LARPing, Gardening, Quilting, Rappelling

    Introduction: My name is Foster Heidenreich CPA, I am a delightful, quaint, glorious, quaint, faithful, enchanting, fine person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.