PE ratio uitleg - wat is het en waar moet je rekening mee houden? | Finance Owl (2024)

Leestijd: 5 minuten

Als je wilt beleggen in aandelen dan is het belangrijk om goed onderzoek te doen. Maar naar welke indicatoren moet je kijken om te bepalen of een aandeel interessant is? Een manier om dat te doen is om te kijken naar de PE ratio (Price-to-Earnings ratio). Daarom in dit artikel van Finance Owl een PE ratio uitleg!

Inhoud

  • 1 PE ratio uitleg, wat betekent de PE ratio?
  • 2 Hoe wordt de PE ratio berekend?
    • 2.1 Wat betekend een lage of hoge PE ratio?
  • 3 Wat is een goede PE ratio?
  • 4 Wat zijn de voor- en nadelen van het gebruik van de PE ratio?
  • 5 Wat is de Forward PE ratio?
  • 6 Wat is de Growth PE ratio?

PE ratio uitleg, wat betekent de PE ratio?

De PE ratio (Price-to-Earnings ratio) is een veelgebruikte maatstaf in de beleggingswereld om de waardering van aandelen te bepalen. Het is de verhouding tussen de koers van een aandeel en de winst per aandeel (earnings per share, EPS). De PE ratio geeft aan hoeveel beleggers willen betalen voor elke euro winst die een bedrijf maakt.

Meer lezen over aandelen en beleggen? Check dan ook zeker deze artikelen:

  • Aandelen kopen tips! De 5 beste adviezen
  • De 7 beste tips voor beginnende beleggers
  • Actief beleggen of passief beleggen, het verschil!
  • Beleggen de voordelen en nadelen op een rij!
PE ratio uitleg - wat is het en waar moet je rekening mee houden? | Finance Owl (1)

Hoe wordt de PE ratio berekend?

De PE ratio wordt berekend door de koers van een aandeel te delen door de winst per aandeel (Earnings per Share, EPS). De formule is: PE ratio = koers van een aandeel / winst per aandeel (EPS).

Bijvoorbeeld, als een aandeel €50 kost en het bedrijf €5 winst per aandeel maakt, dan is de PE ratio: PE ratio = €50 / €5 = €10. Dit betekent dat beleggers bereid zijn om €10 te betalen voor elke euro winst die het bedrijf maakt.

Er zijn echter een aantal zaken waar rekening mee gehouden moet worden bij het berekenen van de PE ratio. Zo kan het gebruik van verschillende boekhoudmethodes leiden tot een verschillend EPS, en zijn sommige bedrijven in verlies en hebben dus geen EPS.

Daarnaast is het belangrijk om te beseffen dat de PE ratio alleen de huidige waardering van een aandeel weergeeft en geen voorspelling is voor de toekomstige waardering van een aandeel. Daarvoor kan je wel de forward PE ratio gebruiken. Verder is het goed om je van bewust te zijn dat de PE ratio heel erg wisselt per sector.

Wat betekend een lage of hoge PE ratio?

Een lage PE ratio geeft aan dat aandeel relatief goedkoop is. Want je hoeft relatief weinig te betalen voor een euro winst. Aan de andere kant een hoge PE ratio geeft aan dat een aandeel relatief duur is. Let op want er zijn veel factoren die de PE ratio beïnvloeden, onderstaand een aantal voorbeelden:

  1. Groeipotentieel: bedrijven met een sterk groeipotentieel zullen vaak een hogere PE ratio hebben dan bedrijven met een beperkt groeipotentieel
  2. Sector: de PE ratio kan heel erg wisselen per sector. Bedrijven in de technologie- en biotechnologie-industrie hebben vaak hogere PE ratio’s dan bedrijven in de grondstoffenindustrie
  3. Marktsentiment: het sentiment op de markt kan van invloed zijn op de PE ratio. Als beleggers positief zijn over de markt, zullen ze vaak bereid zijn om meer te betalen voor een aandeel, waardoor de PE ratio stijgt
  4. Rentestand: Wanneer de rentestand laag is, zullen beleggers vaak minder rente ontvangen op hun spaargeld, waardoor ze bereid zijn om meer te betalen voor aandelen, waardoor de PE ratio stijgt
  5. Schulden: bedrijven met hoge schulden hebben vaak een lagere PE ratio dan bedrijven met lage schulden, omdat beleggers zich zorgen maken over de terugbetaling van de schulden en de impact van de schulden op de winstgevendheid
  6. Dividend uitkering: bedrijven die een hoog dividend uitkeren, zullen vaak een lagere PE ratio hebben dan bedrijven die geen of een lager dividend uitkeren. Dit komt omdat het uitkeren van dividend ten kosten gaat van de winst van een bedrijf

Wat is een goede PE ratio?

Er is geen specifieke “goede” PE ratio die geldt voor alle aandelen of bedrijven. Een goede PE ratio hangt af van verschillende factoren, zoals de groei van de winst, de verwachtingen voor de toekomstige groei en het algemene sentiment op de markt.

Een algemene richtlijn is dat een PE ratio onder de 15 vaak wordt beschouwd als “goedkoop” en een PE ratio boven de 25 als “duur”. Dit is natuurlijk geen harde regel.

Zoals hierboven aangegeven zijn er erg veel factoren die impact hebben op de PE ratio. Zo hebben bedrijven met veel groeipotentie vaak een hogere PE ratio dan gevestigde namen. Daarnaast hebben bedrijven in de technologie- en biotechnologie-industrie vaak hogere PE ratio’s dan bedrijven in de grondstoffenindustrie.

Daarom is het belangrijk om de PE ratio te analyseren in samenhang met andere factoren.

PE ratio uitleg - wat is het en waar moet je rekening mee houden? | Finance Owl (2)

Wat zijn de voor- en nadelen van het gebruik van de PE ratio?

Hieronder staan enkele voordelen en nadelen van het gebruik van de PE ratio:

Voordelen:

  • Eenvoudig te berekenen: de PE ratio is eenvoudig te berekenen door de koers van een aandeel te delen door de winst per aandeel (EPS)
  • Geeft een indicatie van de waardering van een aandeel: een lage PE ratio kan aangeven dat een aandeel relatief goedkoop is, terwijl een hoge PE ratio kan aangeven dat een aandeel relatief duur is
  • Helpt bij het vergelijken van aandelen: de PE ratio kan worden gebruikt om aandelen te vergelijken binnen dezelfde sector of met de markt als geheel

Nadelen:

  • Afhankelijk van de verleden winst: de PE ratio is gebaseerd op de historische winst en geeft geen indicatie van de toekomstige winst of groei van het bedrijf
  • Sector specifiek: de PE ratio kan heel erg verschillen per sector, dus het is belangrijk om de PE ratio te analyseren in samenhang met andere factoren en te vergelijken met de PE ratio van bedrijven in dezelfde sector
  • Boekhoudkundige methodes: het gebruik van verschillende boekhoudmethodes kan leiden tot een verschillend winst per aandeel (EPS), wat een impact heeft op de PE ratio

Wat is de Forward PE ratio?

De Forward PE ratio is vergelijkbaar met de historische PE ratio, maar gebruikt in plaats van de winst uit het verleden, de verwachte winst van de komende 12 maanden.

De formule voor de Forward PE ratio is: Forward PE ratio = koers van een aandeel / verwachte winst per aandeel (EPS) van de komende 12 maanden

Het is belangrijk om te onthouden dat de Forward PE ratio gebaseerd is op de verwachte winst. De Forward PE ratio is dus minder betrouwbaar dan de historische PE ratio, want de Forward PE ratio is afhankelijk van een verwachte winst en niet de daadwerkelijke winst.

Wat is de Growth PE ratio?

De Growth PE ratio (Price-to-Earnings-to-Growth ratio, PEG) is een uitbreiding van de traditionele PE ratio. De PEG die wordt gebruikt om de relatieve waarde van een aandeel te beoordelen door rekening te houden met de groeiverwachtingen van het bedrijf.

De formule voor de PEG ratio is: PEG ratio = PE ratio / verwachte groei van de winst.

De PEG ratio geeft aan hoeveel beleggers willen betalen voor elke euro winstgroei die een bedrijf verwacht te realiseren. Een lage PEG ratio kan aangeven dat een aandeel relatief goedkoop is gezien de groeiverwachtingen, terwijl een hoge PEG ratio kan aangeven dat een aandeel relatief duur is gezien de groeiverwachtingen.

Er wordt vaak gezegd dat een PEG ratio onder 1 aangeeft dat een aandeel goedkoop is, terwijl een PEG ratio boven 1 aangeeft dat het aandeel duur is.

Het is belangrijk om te onthouden dat de PEG ratio gebaseerd is op verwachte groei en daardoor dus minder betrouwbaar is ten opzichten van de historische PE ratio.

Andere artikelen

  • Beleggen in grondstof ETFs
  • CAC 40 koers historie – de evolutie van de belangrijkste Franse aandelenindex
  • Wat is dividend beleggen?
  • PE ratio uitleg – wat is het en waar moet je rekening mee houden?
  • Wat zijn de beste tech ETFs?

4 Shares

PE ratio uitleg - wat is het en waar moet je rekening mee houden? | Finance Owl (2024)

FAQs

What does PE ratio tell you? ›

The P/E ratio is calculated by dividing the market value price per share by the company's earnings per share. A high P/E ratio can mean that a stock's price is high relative to earnings and possibly overvalued. A low P/E ratio might indicate that the current stock price is low relative to earnings.

Which PE ratio is good to buy stock? ›

Average PE of Nifty in the last 20 years was around 20. * So PEs below 20 may provide good investment opportunities; lower the PE below 20, more attractive the investment potential.

How do you find the PE ratio? ›

The P/E for a stock is computed by dividing the price of a stock (the "P") by the company's annual earnings per share (the "E"). If a stock is trading at $20 per share and its earnings per share are $1, then the stock has a P/E of 20 ($20/$1).

How does PE ratio help in company analysis? ›

That is, the P/E ratio shows what the market is willing to pay today for a stock based on its past or future earnings. A high P/E ratio could signal that a stock's price is high relative to earnings and is overvalued. Conversely, a low P/E could indicate that the stock price is low relative to earnings.

Does the PE ratio really matter that much? ›

Stocks with high price-to-earnings (P/E) ratios can be overpriced. So, is a stock with a lower P/E ratio always a better investment than a stock with a higher one? The short answer is no. The long answer is that it depends on the situation.

Is a PE ratio of 30 good or bad? ›

A P/E of 30 is high by historical stock market standards. This type of valuation is usually placed on only the fastest-growing companies by investors in the company's early stages of growth. Once a company becomes more mature, it will grow more slowly and the P/E tends to decline.

Is a 200 PE ratio good? ›

A P/E ratio of 200 is high. But it is basically saying that people expect the company to grow earnings to be 15 to 20 times as large as they are now (so the P/E ratio would be 10 to 15). If you don't think that the company has that kind of potential, don't invest.

Which share PE ratio is lowest? ›

List of Low PE Ratio Stocks to Invest
  • State Bank of India (SBI) Banks.
  • Oil and Natural Gas Corporation (ONGC) Crude Oil & Natural Gas.
  • Coal India. Mining & Mineral products.
  • Adani Power. Power Generation & Distribution.
Mar 27, 2024

Is a negative PE ratio good? ›

A negative P/E ratio means a business has negative earnings or is losing money. Even the best companies go through periods when they are unprofitable. But that does not mean that they have become a bad investment.

Why is Amazon PE ratio so high? ›

Why is Amazon PE Ratio so high? Amazon's P/E ratio is higher than most companies in the retail industry because investors are optimistic about its future growth potential. As mentioned, a high price multiple can indicate the market expects higher growth from a company.

What is the PE ratio of Amazon? ›

P/E ratio as of April 2024 (TTM): 92.3

According to Amazon's latest financial reports and stock price the company's current price-to-earnings ratio (TTM) is 92.3265. At the end of 2022 the company had a P/E ratio of -313.

What is a good PE ratio for a small business? ›

Your P/E ratio might be anywhere between one and ten, depending on your business and its growth projections. For the most part, ratios are between: 1 – 2.5 for small, owner-managed businesses. 2 – 7 for small enterprises with earnings up to $500,000 a year.

What does a PE ratio of 80 mean? ›

For instance, if the relative P/E ratio of a counter is 80%, when compared to the benchmark P/E levels, it means that the company's absolute ratio is lower than the industry. Likewise, Relative P/E ratio higher than 100% implies that a business has outperformed the benchmark or the industry in the given time frame.

Does PE ratio change daily? ›

However, because past earnings are only reported every quarter, and stock prices can change daily as the market evolves, the trailing P/E ratio will constantly change.

Is it better to have a higher or lower PE ratio? ›

Investors may expect higher future earnings

“Typically, stocks selling at higher PE ratios have higher growth expectations than those selling at lower PE ratios,” Johnson says. “In essence, investors are willing to pay a higher premium for current earnings because they expect future earnings to grow substantially.”

Does PE ratio indicate growth? ›

The PE ratio of a high growth firm is a function of the expected extraordinary growth rate - the higher the expected growth, the higher the PE ratio for a firm. In Illustration 18.1, for instance, the PE ratio that was estimated to be 28.75, with a growth rate of 25%, will change as that expected growth rate changes.

Does high PE ratio mean high risk? ›

A high P/E ratio might indicate that a stock's price is high relative to its earnings and potentially suggests that the stock is overvalued. On the other hand, a low P/E ratio might mean that a stock is undervalued.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Francesca Jacobs Ret

Last Updated:

Views: 6694

Rating: 4.8 / 5 (68 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Francesca Jacobs Ret

Birthday: 1996-12-09

Address: Apt. 141 1406 Mitch Summit, New Teganshire, UT 82655-0699

Phone: +2296092334654

Job: Technology Architect

Hobby: Snowboarding, Scouting, Foreign language learning, Dowsing, Baton twirling, Sculpting, Cabaret

Introduction: My name is Francesca Jacobs Ret, I am a innocent, super, beautiful, charming, lucky, gentle, clever person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.