Kodak storformatfilm muliggjør IMAX™ og 65 mm-opptak på Christopher... (2024)

Kodak storformatfilm muliggjør IMAX™ og 65 mm-opptak på Christopher... (1)

FIONN WHITEHEAD som Tommy i Warner Bros. Pictures actionthriller «DUNKIRK», en utgivelse fra Warner Bros. Pictures. Copyright: © 2017 WARNER BROS. ENTERTAINMENT INC. ALLE RETTIGHETER RESERVERT Fotokreditt: Melinda Sue Gordon

26. mai 1940. Operasjon Dynamo er i ferd med å gå i gang. Etter nederlag i slaget om Frankrike, er et stort antall britiske, franske, belgiske og kanadiske tropper fanget av den tyske hæren på strendene og havnen i Dunkerque.

En flotilje på 800 båter – destroyere, handelsskip, trålere, lystdampere og seilyachter – sendes ut i et desperat forsøk på å redde soldatene fra sikker ødeleggelse.

Skrevet, co-produsert og regissert av Christopher Nolan,Dunkirkforteller om et av de sentrale øyeblikkene under andre verdenskrig, som så evakueringen av 338 000 allierte tropper. Men produksjonen til Warner Bros. Pictures er ikke en tradisjonell krigsfilm. Snarere er det en nådeløs, spennende overlevelsesopplevelse – fortalt i nåtid fra land, sjø og luft, med Kodak-storformatfilm som brukes til å fange handlingen i både IMAX (15-perf) og 65 mm (5-perf)*.

Som kinematograf Hoyte van Hoytema FSF NSC ASC forklarer: «Det som virkelig slo meg, da jeg først leste Chris’ manus, var at denne filmen ikke bekymret seg for de typiske, brutale aspektene ved krigføring. Målet var i stedet å kombinere skue med følelser, å skildre intensiteten av denne forferdelige opplevelsen og det grunnleggende menneskelige ønsket om å overleve. Chris ønsket å fortelle historien visuelt, med så mye klarhet som mulig, for å få deg til å føle deg som om du er der inne i hendelsene mens de utspiller seg, og reagerer med karakterene.»

Van Hoytema hadde tidligere skuttInterstellarfor Nolan, ved bruk av en kombinasjon av Kodak-storformatfilm, for IMAX-opptak og 35 mm celluloid. Men med vekt på å fange detaljer og virkelighet,Dunkirkvar hovedsakelig planlagt som en IMAX-filmproduksjon.

Kodak storformatfilm muliggjør IMAX™ og 65 mm-opptak på Christopher... (2)

TOM HARDY som Farrier i Warner Bros. Pictures actionthriller «DUNKIRK», en utgivelse fra Warner Bros. Pictures. Copyright: © 2017 WARNER BROS. ENTERTAINMENT INC. ALLE RETTIGHETER RESERVERT Fotokreditt: Melinda Sue Gordon

«Chris er en mester i film, såDunkirkskulle alltid være et filmprosjekt, sa Van Hoytema. «Hvis du ønsker å fortelle en historie på en visuell måte – som en dramatisk, nærbilde, oppslukende opplevelse – forblir film nummer 1-valget. Selve kvaliteten og virkeligheten til 15-perf IMAX-filmrammen er latterlig. Vi tok så mye IMAX-filmopptak påInterstellarat det var logisk å basereDunkirkrundt samme filmformat.»

Som det viste seg,Dunkirkforbrukte faktisk mer IMAX-filmopptak enn noen av Nolans tidligere filmer – anslagsvis 75 prosent – ​​med resten tatt på samme filmlager i 5-perf 65 mm.

"Selv om vi ønsket å fortelle historien med så mye klarhet som mulig, er IMAX-kameraer støyende på settet," sa Van Hoytema. "Så vi tok IMAX-film når vi kunne og brukte det nest beste filmformatet, 5-perf 65 mm, for dialogscenene. Det var en rent praktisk avgjørelse. Det krevde åpenbart mye spesiell triksing og ingeniørarbeid for å montere IMAX-filmkameraene på skip og fly, men vi hadde allerede gjort en del av det påInterstellar, og vi liker begge veldig godt denne typen utfordringer.»

Kodak storformatfilm muliggjør IMAX™ og 65 mm-opptak på Christopher... (3)

(Stående) CILLIAN MURPHY som skjelvende soldat i Warner Bros. Pictures actionthriller «DUNKIRK», en utgivelse fra Warner Bros. Pictures. Copyright: © 2017 WARNER BROS. ENTERTAINMENT INC. ALLE RETTIGHETER RESERVERT Fotokreditt: Melinda Sue Gordon

Dunkirkhar skuespillerne Fionn Whitehead, Kenneth Branagh, Jack Lowden, Harry Styles, Cillian Murphy, Mark Rylance og Tom Hardy i hovedrollene. Filming på storformat Kodak-lager begynte 23. mai 2016 i Dunkirk og involverte rundt 6000 statister. Nolan og Van Hoytema var fast bestemt på å fotografere i naturlig, tilgjengelig lys og å ta så mye av filmen som mulig i kameraet, og dermed unngå behovet for å skanne filmen nedstrøms for VFX og omgå forringelse av bildet. Dette så faktisk bruken av konstruerte rekvisitter – soldater og militære kjøretøy – for å skape en illusjon av en stor hær på strendene.

Kodak storformatfilm muliggjør IMAX™ og 65 mm-opptak på Christopher... (4)

Fotografidirektør HOYTE VAN HOYTEMA, regissør/produsent CHRISTOPHER NOLAN og crew. © 2016 Warner Bros. Entertainment Inc., Ratpac-Dune Entertainment LLC og Ratpac Entertainment, LLC.

I løpet av det 75 dager lange opptakene fant filming av sjøscenene sted ved IJsselmeer innsjø i Nederland, etterfulgt av Swanage og Weymouth på Dorset-kysten for luftkampsekvensene. Vanntanker ved Warner Bros.’ Stage 16 og Universal Pictures’ Falls Lake i Los Angeles ble brukt til å filme eksteriøret og interiøret til synkende skip. (Under produksjonen sa Van Hoytema at han og Nolan hadde flere samtaler om å skyte storformat med Branagh, da skuespilleren/regissøren var i ferd med å forberede seg til å skyteMord på Orientekspressenpå Kodak 65 mm, utgitt senere i 2017.)

Kodak storformatfilm muliggjør IMAX™ og 65 mm-opptak på Christopher... (5)

Regissør/produsent CHRISTOPHER NOLAN og skuespiller KENNETH BRANAGH. © 2016 Warner Bros. Entertainment Inc., Ratpac-Dune Entertainment LLC og Ratpac Entertainment, LLC.

Med storformatfilm som leverer klarhet i bildet, bestemte Nolan seg for et dokumentarisk kamera for å skildre de intime følelsene og følelsene til menneskene som ble fanget av den dramatiske evakueringen. Dette så Van Hoytema betjene IMAX og 65 mm filmkameraer håndholdt.

"Fra et estetisk synspunkt trodde jeg å gå håndholdt var et inspirert valg," sa Van Hoytema. "Fra et praktisk synspunkt, selv om IMAX- og 65 mm-filmkameraene er store og tunge, visste jeg at jeg bare måtte bære kameraene i korte perioder. I produksjonen utviklet jeg et symbiotisk forhold til dolly-grepet mitt, Ryan Monroe, som hjalp til med å løfte og støtte kameraet under opptak. Ryan og jeg skjøt båt-til-båt på sjøen og ble begge festet trygt til dekk. Vi var vakkert i balanse, og vi ble en tett dobbeltakt.

"Når du fotograferer under vann, veier det totale IMAX-filmkameraet og huspakken nesten ingenting når det er nedsenket. Du kan liksom svømme med den og svare ganske enkelt. Så totalt sett var konseptet med å skyte håndholdt ikke så sprøtt som det kan høres ut.»

Kodak storformatfilm muliggjør IMAX™ og 65 mm-opptak på Christopher... (6)

(L-R) HARRY STYLES som Alex, ANEURIN BARNARD som Gibson og FIONN WHITEHEAD som Tommy i Warner Bros. Pictures actionthriller «DUNKIRK», en utgivelse fra Warner Bros. Pictures. Copyright: © 2017 WARNER BROS. ENTERTAINMENT INC. ALLE RETTIGHETER RESERVERT Fotokreditt: Med tillatelse fra Warner Bros. Pictures

Van Hoytema valgte KODAK VISION3 250D og VISION3 500T fargenegative filmer for fotograferingen. «250D var vårt arbeidshestlager for størstedelen av produksjonen. Dens følsomhet er slik at du kan fotografere i dagslys, på en dyster strand og rett gjennom den magiske timen. Fargegjengivelsen er fantastisk, og det fullt avrundede dynamiske området takler lett ekstreme lys og mørke i samme ramme.

"Jeg brukte 500T til nattsekvensene, og fotograferte med Tungsten-lys. Visuelt har den samme type utseende som 250D, så de passer godt. Når du tar 15-perf IMAX og 5-perf 65 mm, er det en rikdom og renhet til det filmede bildet som du bare ikke får andre steder."

Kodak storformatfilm muliggjør IMAX™ og 65 mm-opptak på Christopher... (7)

Regissør/produsent CHRISTOPHER NOLAN og skuespiller KENNETH BRANAGH. © 2016 Warner Bros. Entertainment Inc., Ratpac-Dune Entertainment LLC og Ratpac Entertainment, LLC.

Filmbehandling ble utført på Fotokem i Los Angeles, med Van Hoytema i tett samarbeid med senior fargetimer Dan Muscarella. Starter med tradisjonell fargetiming,Dunkirkhadde i størst mulig grad en tradisjonell filmpostproduksjon.

"Våre filmede formater leverer ekstrem kvalitet, og jeg hadde tilsyn med fargeaspektet av alle leveransene," sa Van Hoytema. Disse inkluderte analoge 15-perf IMAX og 5-perf 70mm filmutskrifter, en IMAX Laser master, samt standard DCP.

Kodak storformatfilm muliggjør IMAX™ og 65 mm-opptak på Christopher... (8)

FIONN WHITEHEAD i en scene fra Christopher Nolans nye episke actionthriller «DUNKIRK», en utgivelse fra Warner Bros. Pictures. Copyright: © 2017 WARNER BROS. ENTERTAINMENT INC. ALLE RETTIGHETER RESERVERT Fotokreditt: Melinda Sue Gordon

"Chris og jeg ser på de analoge filmutgavene som våre favoritter," sa han**. "De gir deg en vanvittig mengde kvalitet med de rikeste bildene og den mest visuelle, emosjonelle innvirkningen. Avhengig av leveransen, og for å opprettholde så mye kvalitet og konsistens som mulig, ble de valgte IMAX- og 65 mm-filmopptakene enten redusert eller sprengt optisk. Hele den analoge utskriftsprosessen er uten sammenligning. Det tok bare to uker å lage den trykte versjonen. Og selv om det var en mer møysommelig prosess å få de digitale versjonene til å se og føles ut som film, ble alle leveransene veldig bra.»

Von Hoytema konkluderte: "Film har aldri vært så bra som den er akkurat nå. Vi vil ikke se det gå seg vill, spesielt når det ikke er noe å erstatte det. Heldigvis har Kodak funnet en ny stabilitet og får mange positive ting til å skje – i lagerbeholdning og nye filmlaboratorier som åpnes – til støtte for sine fantastiske filmlager. Med all den nye utviklingen ser det ut til at markedet endelig har stabilisert seg bort fra den angsty retorikken og den totalt useriøse digitale kontra filmdiskusjonen. Vi har tro på filmens utholdenhet nå som flere og flere mennesker anerkjenner dens verdi og skjønnhet.»

* To store bildeformater er i bruk på filmproduksjoner over hele verden, begge aktivert av de samme Kodak 65 mm-aktiene:

– 65 mm er 65 mm bredt, fotografert vertikalt med en høyde på 5-perforeringer, noe som gir et sideforhold på 2,2:1

– IMAX™-filmproduksjoner bruker den samme Kodak 65 mm filmstokken, men bildet er tatt horisontalt, med en høyde på 65 mm og en bredde på 15 perforeringer, noe som gir et sideforhold på 1,43:1

** Mer enn 120 70 mm 5-perf og 35 IMAX-filmutskrifter ble laget for den verdensomspennende utgivelsen avDunkirk.

Kodak storformatfilm muliggjør IMAX™ og 65 mm-opptak på Christopher... (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Van Hayes

Last Updated:

Views: 5875

Rating: 4.6 / 5 (46 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Van Hayes

Birthday: 1994-06-07

Address: 2004 Kling Rapid, New Destiny, MT 64658-2367

Phone: +512425013758

Job: National Farming Director

Hobby: Reading, Polo, Genealogy, amateur radio, Scouting, Stand-up comedy, Cryptography

Introduction: My name is Van Hayes, I am a thankful, friendly, smiling, calm, powerful, fine, enthusiastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.