Kinder Morgan: Value investment met een veilig passief inkomen. (2024)

Kinder Morgan: Value investment met een veilig passief inkomen. (1)


De noodbaart de deugd om de simpelste dingen kostbaar te maken

King Lear 1605

William Shakespeare

INLEIDING

Het vooraanstaandemidstream bedrijf Kinder Morgan zat in 2015 in grote probleem. Er wordtbeschreven hoe ze eruit gekomen zijn en hoe sterk ze nu zijn, ondanks dehuidige corona problemen. Een stabiel bedrijf met een hoog dividend rendement.Een uitstekende beleggingsmogelijkheid.

Donkerewolken

Om de samenhang met het bovenstaandecitaat te verklaren zou ik u willen vragen het volgende in overweging te willennemen. Het is op zijn minst opmerkelijk, als we er goed over nadenken, datbanken bij voorkeur geen geld uitlenen aan mensen of bedrijven die het nodighebben. Ook de ster van de midstream industrie Kinder Morgan kwam daar op eenniet mis te verstane wijze achter. In 2015 trokken donkere wolken zich boven hetbedrijf samen. Door de extreem lage olie prijzen (onder $20 per barrel) was debereidheid van financiële instellingen om in de olie industrie te investerenzeer afgenomen. Men wilde er liever niet de handen aan branden. Dat was ietswaar Kinder Morgan nog nooit mee te maken had gehad. Het bedrijf had tot dantoe alleen maar groei gekend en de bedrijfscultuur was er dan ook één van met schulden gefinancierde ongebreidelde groei.In 2015 echter moesten een aantal miljarden aan leningen worden terugbetaald. Normaliterwas het zo dat er dan nieuwe leningen werden aangegaan om de oude af tebetalen. Zo kon men weer jaren vooruit. In 2015 echter werden de banken door deook toen heersende oliecrisis veel voorzichtiger wat zeker voor een metschulden beladen bedrijf als Kinder Morgan gold.(Debt to Equity ratio 5.9 normaal4). Het gevolg was dat het bedrijf geen toegang had tot de kapitaal markten tegenrelatief gunstige voorwaarden. Zo men al kon lenen waren de voorwaarden zeer ongunstig.Ook de krediet beoordelaars waren snoeihard in hun oordeel. Als het eerder genoemdeDebt to Equity ratio eind 2015 niet onder de 5.8 kwam dan zouden zij hun statusals investeringswaardig bedrijf verliezen. Hun obligaties zouden dan afgewaardeerdworden tot junk status (BB). Wie zou er dan nog willen beleggen in schuldpapiervan zulk een bedrijf?

Voortvarend te werkgegaan

Hoewel ik zeer wantrouwendsta tegenover bedrijven die veel schuld hebben moet ik toch concluderen dat hetmanagement voortvarend te werk is gegaan en het schip gerecht heeft. Ik zaluitleggen hoe ze dat gedaan hebben. De eerste pijnlijke beslissing die genomenwerd ( en wat tot op de dag van vandaag door beleggers zeer kwalijk wordt genomen)is het verlagen van het dividend. De verlaging was maar liefst 75%`van $1.93naar$€0.50. Als gevolg hiervan halveerde ook de koers van het aandeel (€ 41.15naar €22.40). Maar het was de enige juiste beslissing. Door het dividend teschrappen kon men vanaf dat moment uit eigen middelen de jaarlijks voorgenomenexpansie projecten betalen. Voor bankenwerd dit interessant. Door het doorgaan van de uitbreidingen zonder dat definancieringen verhoogd hoefden te worden was het slechts een kwestie van tijdvoor de balans verhouding zou verbeteren. Met deze verbeterde omstandighedenkon Kinder morgen de urgente liquiditeitsproblemen oplossen. Er werden nieuwekredieten verleend tot een bedrag van $5 miljard. Hiermee konden de oudeopenstaande leningen worden afbetaald.

Nu begon men pas echt

Nu echter ging men pasecht aan het werk bij Kinder Morgan. Zo werden een aantal uitbreidingengeschrapt. Alleen de zeer winstgevende projecten zouden in de toekomst nogdoorgang vinden. Ook werden de projecten die nog overbleven via joint ventures gefinancierd.Zo werden er samenwerkingsverbanden met Southern Company en de Riverstoneinvestment group. Deze bedrijven zouden ook in de toekomst een deel voor hetonderhoud voor hun rekening nemen en eventuele verdere uitbreidingen, Hierdoorwas in 2016 de Debt to Equity verminderd naar 5.3 en kon iedereen zien dat hetde goede kant op ging. Sinds 2015 is men van ver gekomen . Inmiddels is er $ 10miljard aan schuld afgelost. De Debt to Equity ratio staat nu op 4.3 hetgeenzeer gezond is. Het zou nog betere zijn ware het niet dat de corona crisis vooreen andere plaatje heeft gezorgd. Want door de verwachte verlaging van deresultaten zal de Ebitda volgens het management met ca.9% afnemen. Hierdoorwordt het eerder genoemde ratio 4.7. Wat betekent dit alles?

Opnieuwhet dividend

Het management heeft de problemen van 2015 nog op hetnetvlies staan en wil zulk een situatie voorkomen. Ook nu weer heeft datconsequenties voor het dividend. Met had een 25% dividend verhoging beloofdmaar daar is van afgezien. Men heeft gekozen voor een gematigde verhoging van5%. Ook heeft men de uitbreidingsprojecten met aanzienlijk teruggeschroefd.Richard Kinder zelf heeft gezegd dat de groei de komende jaren veel minder zalzijn en dat men zich vooral wil richten op het uitbetalen van een hoger dividend.Ook wil men om de balans goed te houden niet op het overname pad gaan.Analisten zijn vrij somber. Hoewel het dividend boven de 7% is op dit momentzullen eventuele dividend verhogingen de pay out ratio verhogen. Zonder groeizal de groei van het dividend op enig moment ook moeten ophouden zo is hetalgemeen gevoelen. Zelfs als men wil groeien zijn er momenteel te veel juridischeobstakels om dit te kunnen. Beleggen in Kinder Morgan is dus beleggen in een bedrijf met nauwelijks groei mogelijkheden.

Eenbedrijf met (volgens analisten) nauwelijks groei mogelijkheden.

Misschien hebben zijgelijk. Maar kijk hier eens naar!!

Projectie 2020

Operating cashflow

$ 4.7 miljard (verlaagde aanname was $ 5.1)

Expansie projecten

$ 1.7 miljard (verlaagd)

Free cash Flow

$ 3.0 miljard

Dividend verplichtingen

$ 2.2 miljard

Geld wat niet direct nodig is

$ 800 miljoen

Het blijkt dus dat hetbedrijf het dividend en de uitbreidingen uit eigen cashflow kan betalen. Geldgenoeg dus voor dividend verhogingen en inkoop eigen aandelen. Wat geeft hetals er lagere groei is ?

Eenstabiele groeier met een focus op dividend

Het bedrijf gaat dusveranderen. In plaats hoge groei met de groeistuipen waarmee dit gepaard gaatevolueert het nu naar een stabiele groeier die focust op dividend voor de beleggers.We zien hier dus een aandeel met een hoog rendement ca. 7.5% en weinig risico. In2019 noteerde het aandeel $19.61 nu nog maar $13,25. De lage energieprijs en delage economische groei kunnen het hernieuwde elan van Kinder Morgan niet breken.Door schade en schande wijs geworden meent het management inmiddels dat financiëlegezondheid een groot goed.is. Ik als belegger ook. Ik hoop eind deze maand eniggeld te hebben om in Kinder Morgan te investeren. In ieder geval ; “Als ik deaandelen dan niet kan kopen kan ik er toch tenminste over schrijven en mijnlezers informeren”.

Vindt u een gezondeboekhouding ook een groot goed?


Kinder Morgan: Value investment met een veilig passief inkomen. (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Margart Wisoky

Last Updated:

Views: 5710

Rating: 4.8 / 5 (58 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Margart Wisoky

Birthday: 1993-05-13

Address: 2113 Abernathy Knoll, New Tamerafurt, CT 66893-2169

Phone: +25815234346805

Job: Central Developer

Hobby: Machining, Pottery, Rafting, Cosplaying, Jogging, Taekwondo, Scouting

Introduction: My name is Margart Wisoky, I am a gorgeous, shiny, successful, beautiful, adventurous, excited, pleasant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.