Future Trading: Een introductie tot handelen in Futures (2024)

Future Trading: Een introductie tot handelen in futures

Future trading, ook wel handelen in futures genoemd, is een vorm van beleggen waarbij je een overeenkomst aangaat om een bepaalde hoeveelheid van een onderliggende waarde te kopen of verkopen tegen een vooraf bepaalde prijs op een specifieke datum in de toekomst. Dit kan bijvoorbeeld gaan over aandelen, grondstoffen, valuta of zelfs indexen. In deze blog zullen we dieper ingaan op de wereld van future trading en hoe je hiermee kunt beginnen.

Futures zijn afgeleide financiële instrumenten, wat betekent dat hun waarde is afgeleid van een andere financiële waarde, zoals aandelen of grondstoffen. Deze contracten worden verhandeld op een futures-beurs, zoals de Chicago Mercantile Exchange (CME) of Euronext Amsterdam.

Aandelen futures en andere soorten futures

Aandelen futures zijn overeenkomsten die betrekking hebben op de koop of verkoop van een bepaald aantal aandelen tegen een afgesproken prijs op een toekomstige datum. Naast aandelen futures zijn er ook andere soorten futures, zoals:

  • Grondstoffen futures: Deze hebben betrekking op grondstoffen zoals olie, goud of landbouwproducten. Grondstoffen futures worden vaak gebruikt door producenten en consumenten om zich in te dekken tegen prijsschommelingen.
  • Valuta futures: Hierbij gaat het om de handel in valutaparen, zoals de euro/dollar. Valuta futures worden voornamelijk gebruikt door bedrijven die internationaal zakendoen om zich te beschermen tegen wisselkoersrisico’s.
  • Index futures: Deze futures zijn gekoppeld aan beursindices zoals de AEX of de S&P 500. Ze stellen beleggers in staat om te speculeren op de algehele marktbewegingen zonder individuele aandelen te kopen.

Hoe worden futures verhandeld?

Futures worden verhandeld op gereguleerde beurzen, die fungeren als tussenpersoon tussen kopers en verkopers. Een future contract heeft een gestandaardiseerde omvang en specificaties, zoals de contractgrootte en de minimale prijsveranderingen. Hierdoor is het eenvoudiger om verschillende contracten met elkaar te vergelijken en te verhandelen.

De handel in futures vindt plaats via een elektronisch handelsplatform, waar orders worden gematcht op basis van prijs en tijdstip van ontvangst. De beurs zorgt ervoor dat de contracten worden nageleefd en fungeert als tegenpartij voor alle transacties, waardoor het kredietrisico wordt verminderd.

Waarom handelen in futures?

Er zijn verschillende redenen waarom beleggers kiezen voor futures handelen:

  • Hedging: Futures kunnen worden gebruikt om risico’s te beperken. Bijvoorbeeld, als je aandelen bezit en je verwacht een daling van de aandelenmarkt, kun je met futures je portefeuille beschermen tegen deze daling. Hedging is een belangrijke strategie voor bedrijven die te maken hebben met grondstoffen of valuta’s, omdat het hen in staat stelt om prijsrisico’s te beheren en stabiliteit in hun bedrijfsvoering te waarborgen.
  • Speculatie: Futures bieden beleggers de kans om te profiteren van prijsschommelingen zonder de onderliggende waarde daadwerkelijk te bezitten. Dit kan zowel met long als short posities. Speculeren met futures kan lucratief zijn, maar brengt ook aanzienlijke risico’s met zich mee. Het is daarom belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de markt en de onderliggende waarde voordat je besluit om te speculeren met futures.
  • Leverage: Futures handelen biedt de mogelijkheid om met een relatief kleine investering een grotere positie in te nemen, waardoor je potentieel hogere winsten (of verliezen) kunt realiseren. Leverage kan zowel voordelen als nadelen hebben: terwijl het de kans op hogere winsten vergroot, neemt ook het risico op grotere verliezen toe. Het is daarom van cruciaal belang om je bewust te zijn van de risico’s en te handelen met een passend risicomanagement.

Hoe werkt futures beleggen?

Margin en hefboomwerking

Bij het handelen in futures hoef je niet de volledige waarde van de onderliggende positie te betalen. In plaats daarvan betaal je een zogenaamde ‘margin’, een percentage van de contractwaarde. Dit zorgt voor hefboomwerking, waardoor je met een kleinere investering een grotere positie kunt innemen. Marginvereisten variëren per contract en beurs en kunnen worden aangepast op basis van marktomstandigheden.

Let op: de hefboomwerking kan zowel in je voordeel als nadeel werken, aangezien het de mogelijke winsten én verliezen vergroot. Het is belangrijk om te handelen met een passend risicomanagement en te zorgen dat je voldoende saldo op je rekening hebt om aan de marginvereisten te voldoen.

Long en short posities

Bij futures trading kun je zowel long als short posities innemen. Een long positie betekent dat je verwacht dat de waarde van de onderliggende waarde zal stijgen, terwijl een short positie inhoudt dat je verwacht dat de waarde zal dalen. Hierdoor kun je profiteren van zowel stijgende als dalende markten.

Het openen van een long positie houdt in dat je een future koopt met de verwachting dat de prijs van de onderliggende waarde zal stijgen. Aan de andere kant, bij het openen van een short positie verkoop je een future met de verwachting dat de prijs van de onderliggende waarde zal dalen. In beide gevallen is het doel om het contract te sluiten met winst, door het te verkopen (bij een long positie) of terug te kopen (bij een short positie) tegen een gunstigere prijs. Dit proces wordt ook wel het “afwikkelen” van een futures-contract genoemd.

Afwikkeling van futures contracten

Futures contracten kunnen op twee manieren worden afgewikkeld: fysieke levering of contante afwikkeling. Bij fysieke levering verplicht de koper van het futures contract zich om de onderliggende waarde te ontvangen en te betalen tegen de vooraf afgesproken prijs op de vervaldatum. Bij contante afwikkeling wordt er geen fysieke levering van de onderliggende waarde gedaan; in plaats daarvan wordt het verschil tussen de afgesproken prijs en de marktprijs op de vervaldatum in contanten afgerekend.

De meeste futures contracten worden echter niet tot de vervaldatum aangehouden en worden vóór de afwikkeling gesloten door het nemen van een tegengestelde positie. Dit betekent dat als je bijvoorbeeld een long positie in een future hebt, je deze positie kunt sluiten door een short positie in hetzelfde contract te openen.

Hoe begin je met futures handelen?

Kies een geschikte broker

Om te beginnen met futures trading, heb je een account nodig bij een broker die futures handel aanbiedt. Bij het kiezen van een broker is het belangrijk om rekening te houden met factoren zoals kosten, handelsplatformen, beschikbare contracten en ondersteuning. Bekende brokers die futures trading aanbieden zijn onder andere IG, Admiral Markets en DEGIRO.

Onderzoek de markt en kies een future

Voordat je begint met futures handelen, is het belangrijk om de markt te begrijpen en een geschikt futures contract te kiezen. Bestudeer de onderliggende waarde, prijshistorie, marktfactoren en risico’s die van invloed kunnen zijn op de prijs van het futures contract. Houd ook rekening met de contractspecificaties, zoals contractgrootte, afwikkelingsmethode en vervaldatum.

Vergelijk online brokers

Ontwikkel een handelsstrategie en risicomanagement

Een succesvolle handelaar heeft een goed doordachte handelsstrategie en een solide risicomanagement. Bepaal je handelsdoelen, analysemethoden (fundamenteel, technisch of beide) en de tijdshorizon waarbinnen je wilt handelen. Stel ook vooraf je risicotolerantie vast en maak gebruik van stop-loss orders en andere risicobeperkende instrumenten om je verliezen te beperken.

Begin met oefenen

Voordat je echt geld investeert in futures handel, is het verstandig om eerst te oefenen met een demo-account. Dit stelt je in staat om vertrouwd te raken met het handelsplatform, de werking van futures en het testen van je handelsstrategie zonder financieel risico. Zodra je je comfortabel voelt en consistent winstgevend bent in een
demo-omgeving, kun je overwegen om over te stappen naar een echt account en te beginnen met het handelen met echt geld.

Houd je emoties onder controle

Een van de grootste uitdagingen bij het handelen in futures (en beleggen in het algemeen) is het onder controle houden van je emoties. Angst, hebzucht en hoop kunnen leiden tot impulsieve beslissingen die je handelsresultaten negatief kunnen beïnvloeden. Het is essentieel om je emoties in toom te houden en beslissingen te nemen op basis van rationele analyse en je vooraf bepaalde handelsstrategie. Het bijhouden van een handelsdagboek kan je helpen om je emoties en prestaties te analyseren en eventuele verbeterpunten te identificeren.

Future trading: Conclusie

Future trading kan een interessante en potentieel lucratieve manier zijn om te beleggen, maar het brengt ook aanzienlijke risico’s met zich mee. Het is belangrijk om jezelf goed te informeren over de markt, de onderliggende waarde en de specifieke kenmerken van futures contracten voordat je begint met handelen. Door het ontwikkelen van een solide handelsstrategie, het implementeren van een goed risicomanagement en het oefenen met een demo-account, kun je je kans op succes vergroten.

Onthoud dat futures handelen niet geschikt is voor iedereen en dat je altijd het risico loopt om je investering te verliezen. Overweeg of futures handel bij je past en raadpleeg een financieel adviseur als je twijfelt over je beleggingsbeslissingen.

Vergelijk online brokers

Future trading: Veelgestelde vragen

Future trading is het kopen en verkopen van futures contracten, waarbij je speculeert op de prijs van een onderliggende waarde in de toekomst. Het stelt beleggers in staat om te profiteren van prijsschommelingen zonder de onderliggende waarde daadwerkelijk te bezitten, en wordt vaak gebruikt voor risicobeheer (hedging) en speculatie.

Futures kunnen worden verhandeld bij gespecialiseerde brokers die futures handel aanbieden. Zorg ervoor dat je een broker kiest die past bij jouw behoeften, zoals handelsplatform, kosten, beschikbare contracten en ondersteuning.

Futures trading crypto is het handelen in futures contracten op cryptocurrencies, zoals Bitcoin en Ethereum. Hierbij speculeer je op de toekomstige prijs van de betreffende cryptocurrency zonder deze daadwerkelijk te bezitten. Crypto futures worden verhandeld op gespecialiseerde cryptocurrency beurzen en via sommige traditionele brokers.

Een future is een financieel contract waarbij twee partijen overeenkomen om een onderliggende waarde (zoals aandelen, grondstoffen of valuta’s) te kopen of verkopen tegen een vooraf bepaalde prijs op een toekomstige datum. Futures kunnen worden gebruikt om risico’s te beheren (hedging) of om te speculeren op prijsbewegingen van de onderliggende waarde.

Het is mogelijk om te leven van forex trading, maar het vergt veel kennis, ervaring, discipline en een goed risicomanagement. De meeste handelaren slagen er niet in om consistent winstgevend te zijn, en het handelen met een hoog risico kan leiden tot aanzienlijke verliezen. Het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben en te beginnen met een gedegen opleiding en praktijkervaring voordat je probeert om fulltime te handelen.

Future Trading: Een introductie tot handelen in Futures (2024)

FAQs

How do you trade futures for beginners? ›

How to trade futures
  1. Understand how futures trading works.
  2. Pick a futures market to trade.
  3. Create an account and log in.
  4. Decide whether to go long or short.
  5. Place your first trade.
  6. Set your stops and limits.
  7. Monitor and close your position.

What is the best strategy for trading futures? ›

7 Tips Every Futures Trader Should Know
  1. Establish a trade plan. The first tip simply can't be emphasized enough: Plan your trades carefully before you establish a position. ...
  2. Protect your positions. ...
  3. Narrow your focus, but not too much. ...
  4. Pace your trading. ...
  5. Think long—and short. ...
  6. Learn from margin calls. ...
  7. Be patient.

What is the success rate of futures traders? ›

Tradeciety provides clearer and more time-specific futures trading stats–namely, that 40% of all futures day traders quit in 4 months, 80% quit within a year, and that only 7% are able to last 5 years or more. Bear in mind that among the 20% who last over a year, not all of them are profitable, just persistent.

How not to lose money on futures trading? ›

Stop-loss, limit, and trailing stop orders: Schwager said these are a trader's first and best line of defense when trading futures. A stop-loss order is an order to sell a security when it reaches a specific price. 16 This can help limit losses on a position if the market moves against you.

Can you start trading futures with $100 dollars? ›

Yes, you can technically start trading with $100 but it depends on what you are trying to trade and the strategy you are employing. Depending on that, brokerages may ask for a minimum deposit in your account that could be higher than $100. But for all intents and purposes, yes, you can start trading with $100.

How much money do you need to start trading futures? ›

To apply for futures trading approval, your account must have: Margin approval (check your margin approval) An account minimum of $1,500 (required for margin accounts.) A minimum net liquidation value (NLV) of $25,000 to trade futures in an IRA.

What is the best hour to trade futures? ›

1:00 – 3:00 PM is the most liquid part of the afternoon as professional traders balance their books into the close, the last 20 minutes or so into 3:00 PM, the highest volume.

Which futures is most profitable? ›

What futures are most profitable? Trading in futures markets such as the Micro E-Mini Russell 2000 (M2K), Micro E-Mini S&P 500 (MES), Micro E-Mini Dow (MYM), and Micro E-Micro FX contracts can be highly profitable due to their distinct market characteristics.

What is the 80 20 rule in futures trading? ›

In investing, the 80-20 rule generally holds that 20% of the holdings in a portfolio are responsible for 80% of the portfolio's growth. On the flip side, 20% of a portfolio's holdings could be responsible for 80% of its losses.

Is futures trading difficult? ›

Disadvantages. Complex: While anyone can trade futures, there are some complexities involved that can make this a complicated process. You will require a good deal of time and effort if you want this strategy to be successful.

Who is the most successful futures trader? ›

Best Futures Traders in the History of Futures Trading
  • Richard Dennis and the Turtle Traders. ...
  • Paul Tudor Jones. ...
  • Ed Seykota. ...
  • Bruce Kovner. ...
  • Larry Williams. ...
  • The Lessons from the Legends.
Feb 25, 2024

Do you need $25,000 to day trade futures? ›

You can day trade without $25k in accounts with brokers that do not enforce the Pattern Day Trader rule, which typically applies to U.S. stock markets. Consider forex or futures markets, which have different regulations and often lower entry barriers for day trading. Swing trading is another option.

Why am I losing money in futures? ›

Futures traders tend to do inadequate research.

They take too many positions with too little information. They do a lot of day-trading for which they are undermargined; thus, they are unable to accept small losses. Many speculators use "conventional wisdom" which is either "local," or "old news" to the market.

What is the biggest risk of loss in futures trading? ›

One of the simplest and commonest risks of futures trading is the price risk. For example, if you buy futures, you expect the price to go up. However, if the price goes down, you are at risk of loss. For futures traders, the biggest risks of futures trading come from the adverse movement of prices.

How many people lose money in futures? ›

The futures and options (F&O) market is a complex and risky market, and it is no surprise that 9 out of 10 traders lose money in it. There are many reasons for this, but some of the most common include: Lack of knowledge: Many traders enter the F&O market without a good understanding of how it works.

What are the easiest futures to trade? ›

High Liquidity For Low Slippage
  • Eurodollar (GE)
  • E-mini S&P 500 (ES)
  • 10-Year Treasury Note (ZN)
  • 5-Year Treasury Note (ZF)
  • Crude Oil WTI (CL)
  • Natural Gas (NG)
  • U.S. Treasury Bond (ZB)
  • E-mini Nasdaq 100 (NQ)

How do you make money on futures? ›

Individual traders trade futures contracts for their own accounts. They might speculate on price moves to profit from short-term fluctuations or hedge personal investments in other markets. Individual traders have different strategies, risk tolerance, and amounts of capital at stake.

How much do futures traders make? ›

Futures Trader Salary
Annual SalaryWeekly Pay
Top Earners$192,500$3,701
75th Percentile$181,000$3,480
Average$101,533$1,952
25th Percentile$57,500$1,105

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Ms. Lucile Johns

Last Updated:

Views: 6164

Rating: 4 / 5 (61 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Ms. Lucile Johns

Birthday: 1999-11-16

Address: Suite 237 56046 Walsh Coves, West Enid, VT 46557

Phone: +59115435987187

Job: Education Supervisor

Hobby: Genealogy, Stone skipping, Skydiving, Nordic skating, Couponing, Coloring, Gardening

Introduction: My name is Ms. Lucile Johns, I am a successful, friendly, friendly, homely, adventurous, handsome, delightful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.