Frøkvalitet og frøplanteoppkomst (2024)

Frøkvalitet og frøplanteoppkomst (1)

"Å bevare fremtiden,
ett frø om gangen."

Frøkvalitet og frøplanteoppkomst (3)

Frøkvalitet og frøplanteoppkomst (4)

Frøkvalitet og frøplanteoppkomst (5)

Frøkvalitet og frøplanteoppkomst (6)

Vårt nyhetsbrevarkiv

Frøkvalitet og frøplanteoppkomst (7)

Vi er en tidlig underskriver av Safe Seed Pledge

Alle våre sjeldne frø og arvestykkefrø er offentlig eiendom, åpenpollinert, ikke-hybrid og kjemisk ubehandlet. Ingen kjemikalier, ustabile hybrider, patenterte eller genmanipulerte frø!

Frøkvalitet og frøplanteoppkomst (8)

Frøkvalitet og frøplanteoppkomst (9)

Hurtigkoblinger

Følgende dokument beskriver en enkel metode for å lagre ekstra frø for fremtidige plantinger. Den er i PDF-filformat:

Samle og lagre frø fra hagen din

Disse lenkene kan også være av interesse for deg:

Informasjon om frølagring

Enkel frøspiringstest

Typisk forventet levetid for frø

Om "Survival Seeds", "Seed Banks" og andre langtidslagringsprodukter:

Frø er designet for å bli plantet og ikke lagret i lange perioder. Selv om det sirkulerer myter om folk som finner eldgamle cacher med frø som mirakuløst fremdeles spirer og vokser, vil enhver gartner fortelle deg at dette er ren fiksjon. Å få tak i gamle frø som de har lagret i garasjen i noen år, enn si 1000 år i en hule i ørkenen, er umulig. På samme måte er selgere som prøver å overbevise deg om at de bruker noen spesielle teknikker for å forberede frøene de tilbyr på en slik måte at de vil overleve 100 år eller en annen slik påstand også tull.

Frøforskere ved hjelp av moderne teknologi og nøye utviklede, artsavhengige prosedyrer, kan forberede frø som skal lagres i kryostase i anlegg kalt gen- eller frøbanker. Men rent praktisk er disse teknikkene og det nødvendige utstyret ikke lett tilgjengelig for allmennheten.

Å falle for markedsføringshype og kjøpe en "frøbank"-samling av "langsiktige" lagringsfrø kjøper deg ingenting som du ikke kunne ha kjøpt på ditt lokale hagesenter eller fra ditt favorittfrøfirma. Min mening om disse ikke-frø-profesjonelle som dukker opp i tider med samfunnsuro for å tjene penger på en intetanende hagepublikum er ganske lav.

Hvis du har bekymringer om aktuelle hendelser og kjøper en frøsamling med den hensikt å så dem på et tidspunkt i fremtiden når du trenger å "hage når det gjelder"det vil si en situasjon på liv eller død, vil jeg rett og slett fortelle deg at det rett og slett er dårlig planlegging som vil resultere i fiasko.

Frø er designet for å bli plantet. Som ethvert komplekst sett med ferdigheter, må du utvikle hagearbeidsevnene dine over tid, og frøsparing bør være ferdigheten du lærer som din metode for å holde en kontinuerlig fersk tilførsel av frøene du trenger for å mate deg selv, dine kjære og samfunnet ditt. Vårt mål er å utdanne deg.

Grunnleggende frøbiologi:

Under de riktige forholdene, etter at en blomst er pollinert (befruktet), utvikler frø seg. Frø består av enembryo, noe lagret matmateriale for å gi næring tilembryotil en ung plante, en livskraft og et dekke som kalles frøskal. Noen frø er bittesmå og inneholder svært små mengder lagret mat, mens andre inneholder mer ennembryofaktisk trenger.

FrøOppbevaringog spiring:

Alle frø vil til slu*tt miste evnen til å spire og vokse. Det er mange faktorer som kan bidra til dette - genetikk, miljømessige lagringsforhold osv.

Frø er levende organismer som krever spesifikke lagringsforhold for å forbli i stand til å produsere sunne, spreke planter. Frø av høy kvalitet er avgjørende for vellykket grønnsakshagearbeid.

Mens frø begynner prosessen med å miste sinelevedyktighetfra det tidspunktet de høstes, med riktig kondisjonering og lagring, kan noen arter vare i mange år. Mange grønnsakstyper vil opprettholde spirehastigheter på minst 50 % i ti eller flere år.

For kommersiell grønnsaksproduksjon der høye spirehastigheter er et krav, gir følgende liste noen veiledning:

  • 1 år- Sukkermais, løk, pastinakk, okra, persille

  • 2 år- Bete, pepper, purre

  • 3 år- Asparges, bønner, gulrot, selleri, salat, erter, spinat, tomat

  • 4 år- Kål, blomkål, rosenkål, mangold, grønnkål, squash, gresskar, reddik, kålrot, rutabaga

  • 5 år- Agurk, endivie, muskmelon, vannmelon

For hagearbeid i hjemmet, gjennomsnittlig spirehastighet publisert av MM. Vilmorin-Andrieux i sin bok kalt "Grønnsakshagen" (1885) er nyttige. Klikk her for å se.

Når du oppbevarer frøene dine, sørg for å beholde demkonsekventkult ogkonsekventtørke. Temperatur og f*cktighet er de primære faktorene som gjør at frø mister evnen til å spire og svingninger i disse fremskynder prosessen.

Overdreven frøf*cktighet øker respirasjonshastigheten, kan bidra til vekst av destruktive mikroorganismer, tiltrekke seg insektangrep og redusere levedyktigheten. De fleste kommersielle frø tørkes til mindre enn 10 % f*cktighet like etter høsting og holdes i tørr lagring under pakking og distribusjon.

I likhet med f*cktighet har temperatur innflytelse på frøets respirasjonshastighet. Når temperaturen øker, øker også respirasjonsfrekvensen.

For korttidslagring (ett år til atten måneder), lagre frø ved 35 til 50 grader Fahrenheit (F) med en relativ luftf*cktighet (RH) nivå på 30 til 40%. En tommelfingerregel for gode frølagringsforhold er når F + RH <= 100; jo lenger du kan gå under et totalt antall på 100, jo bedre.

Bortsett fra forholdene nevnt ovenfor, er her noen flere retningslinjer:

  1. Oppbevar på det kjøligste, tørreste stedet tilgjengelig for deg og unngå temperaturer over 70 grader Fahrenheit. Disse vilkårene oppfylles enkelt ved å plassere enliten pakke med tørkemiddel(som opprettholder et tørt miljø) til en tett forseglet, lufttett (ikkeluftløs), glassbeholder og plasser i kjøleskapet.

  2. Pass på at oppbevaringsbeholderne erf*cktsikker.

  3. Mholde en ganske konstant temperatur.

  4. I forkantå plante gammelt frø og kaste bort verdifull hagearbeidstid og plass, utfør enfrøspiringstest.

Realiteten er at alle frø dør over tid. Selv under profesjonelle lagringsforhold med ultralav frøf*cktighet og temperaturer under null, må frøbanker planlegge regelmessige utvekst for å sikre overlevelsen til frøvarianter. Naturen har til hensikt at frø skal plantes, leve et fullverdig liv og lage flere frø.

Følgende dokument beskriver en enkel metode for å lagre ekstra frø for fremtidige plantinger. Den er i PDF-filformat:

Samle og lagre frø fra hagen din

Frøkvalitet og frøplanteoppkomst (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Velia Krajcik

Last Updated:

Views: 5891

Rating: 4.3 / 5 (54 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Velia Krajcik

Birthday: 1996-07-27

Address: 520 Balistreri Mount, South Armand, OR 60528

Phone: +466880739437

Job: Future Retail Associate

Hobby: Polo, Scouting, Worldbuilding, Cosplaying, Photography, Rowing, Nordic skating

Introduction: My name is Velia Krajcik, I am a handsome, clean, lucky, gleaming, magnificent, proud, glorious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.