De Net Debt / EBITDA ratio: hoe zit het nu? (2024)

De Net Debt / EBITDA ratio: hoe zit het nu? (1)

De Net Debt / EBITDA ratio: hoe zit het nu?

, door Daan van Houtum


Leestijd 4 minuten



Onderwerpen Arrangeren financiering, ZorgRating, Zorgvastgoed

De bekostiging van zorgvastgoed is het afgelopen decennium in alle deelsectoren op de schop gegaan. Tegelijkertijd staat de houdbaarheid van de tarieven en de zorgvolumes (ziekenhuizen) onder druk, terwijl de personeelskosten blijven stijgen als gevolg van een gespannen arbeidsmarkt. Door de diverse ontwikkelingen binnen de zorg zien we dat het risicoprofiel van zorginstellingen verandert en het verkrijgen van financiering een steeds grotere uitdaging wordt. Ook zien we dat de voorwaarden (zowel financieel als niet-financieel) strenger worden.

De Net Debt / EBITDA ratio als bancaire convenant

Zorginstellingen die reeds een bestaande financiering bij een bank hebben lopen zijn zeer waarschijnlijk bekend met de Debt Service Coverage Ratio (DSCR) en de solvabiliteitsratio. Dit zijn twee financiële ratio’s die traditioneel worden opgenomen als bancaire convenant. De DSCR geeft aan in hoeverre een instelling haar rente- en aflossingsverplichting kan betalen vanuit de operationele kasstroom. De solvabiliteit geeft de verhouding van het eigen vermogen ten opzichte van het totaal vermogen en zegt iets over de lange termijn financiële gezondheid van een instelling.

Externe financiers nemen tegenwoordig steeds vaker andere financiële ratio’s mee in de beoordeling van de (toekomstige) financiële positie van een instelling. Bij het afsluiten van nieuwe financiering wordt daarbij een absolute EBITDA-eis of een Net Debt / EBITDA ratio opgenomen in de kredietovereenkomsten. De EBITDA is een benadering voor de vrije kasstroom, de Net Debt staat voor de bruto schuldpositie minus de liquide middelen (de netto schuld).

Wat geeft de Net Debt / EBITDA ratio voor informatie?

De Net Debt / EBITDA ratio geeft aan in hoeveel jaar een instelling haar rentedragende schuld kan terugbetalen bij een gelijkblijvende jaarlijkse vrije kasstroom. Een hoge liquiditeitspositie kan tevens een grote impact hebben op de hoogte van de ratio. Zeker in combinatie met de DSCR geeft de Net Debt / EBITDA meer informatie over de financiële flexibiliteit van een instelling dan bijvoorbeeld winst. Instellingen kunnen een hoge absolute winst hebben, maar als daar een hoge schuldenpositie tegenover staat dan is er weinig ruimte om extra financiering aan te trekken. Hoe lager deze ratio, des te meer flexibiliteit heeft de instelling om in de toekomst nieuwe investeringen te doen.

Care versus cure

De Net Debt / EBITDA is voor de zorgsector een relatief nieuwe financiële ratio binnen de beoordelingskaders van financiers. Dit leidt ertoe dat het normenkader, anders dan bij de meer traditionele ratio’s, nog niet in beton gegoten is. Binnen de zorgsector in zijn algemeen zien we vaak normen van tussen de 4,0 en de 5,0 gehanteerd worden. Eenmalige overschrijdingen, als gevolg van incidentele effecten die drukken op de EBITDA, worden hier niet in meegenomen.

Is het echter gerechtvaardigd om dezelfde norm te hanteren voor verschillende type instellingen? Aan de verschillende deelsectoren en de onderliggende financieringsvraag liggen namelijk verschillende risicoprofielen ten grondslag. Hierbij kan in hoofdlijnen een onderscheid gemaakt worden tussen care en cure. Instellingen in de langdurige zorg (care) hebben over het algemeen een grote vastgoedpositie, aangezien langdurige zorg vaak samen gaat met het aanbieden van ‘wonen’. Vastgoed is bij ziekenhuizen wel vaak een groot onderdeel, maar de alternatieve aanwendbaarheid is zeer beperkt dus de terugbetaling van de schuld is volledig afhankelijk van de te realiseren EBITDA. Terwijl bij woningvastgoed ook de onderliggende waarde een rol speelt. Ook is een hoge EBITDA binnen de cure noodzakelijk om hoge investeringen in up-to-date apparatuur en technologieën te bekostigen. De financiering in de care kent door het langdurige karakter meer stabiliteit en door het onderliggende vastgoed meer zekerheid dan de cure. Hierdoor kan een hogere Net Debt / EBITDA ratio in de langdurige zorg ten opzichte van de ziekenhuizen gerechtvaardigd zijn, terwijl ziekenhuizen, vanwege de afhankelijkheid van kasstromen, met een strengere maat gemeten moeten worden.

Hoe kijkt ZorgRating naar deze ratio?

Van de 8 financiële variabelen die bij ZorgRating worden gebruikt om een financiële score te bepalen krijgt de Net Debt / EBITDA een gewicht van 12,5%. Hiermee krijgt de ratio een hoger gewicht toebedeeld dan bijvoorbeeld de current ratio (10%) en de resultaat ratio (7,5%).

Op basis van ZorgRating data is een analyse gemaakt tussen instellingen die vergelijkbaar zijn op omvang, aandeel huur, financiële gezondheid en ouderdom van bezit (de figuur is gebaseerd op een selectie van instellingen). De data laat zien dat de Net Debt / EBITDA in de langdurige zorg een hogere spreiding kent dan ziekenhuizen. Op basis van deze sample hebben instellingen in de langdurige zorg vaker dan ziekenhuizen een Net Debt / EBITDA die hoger ligt dan de gebruikelijk norm (tussen de 4,0 en 5,0). Gezien de onderliggende waarde van het (woonzorg)vastgoed hoeft dit niet direct tot een hoger risico te leiden voor financiers.

Spreiding Net Debt / EBITDA: langdurige zorg versus ziekenhuizen

Vanuit risicobeoordelingsperspectief zal de Net Debt / EBITDA ratio de komende jaren in ieder geval met toenemende belangstelling door financiers worden bekeken. Als gevolg van tariefdruk en aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt staat in alle deelsectoren de EBITDA structureel onder druk. Terwijl naast de vastgoedopgave een toenemende behoefte aan bijvoorbeeld domotica, robotisering, e-health en nanozorg (‘van bricks naar clicks’) in zowel de care als de cure een hogere structurele EBITDA wenselijk maakt. Om uw zorginstelling de juiste richting op te sturen is het van belang ook vooruit te kijken, gebruik te maken van benchmarkgegevens en hierbij de juiste kengetallen in op te nemen.

Benieuwd naar de financiële positie van uw zorginstelling?

Bekijk de meest recente publicatie van de ZorgRating benchmark. Deze benchmark wordt jaarlijks uitgevoerd en brengt de financiële prestaties en kredietwaardigheid van circa 900 zorginstellingen in beeld. Het is de meest uitgebreide financiële benchmark in de zorg.

Voor zestien financiële en operationele ratio’s te berekenen en te wegen tot een individuele ZorgRating, is het mogelijk zorginstellingen in één oogopslag over de afgelopen zes jaar met elkaar te vergelijken.Vraag hier uw individuele rating aan of bekijk een voorbeeld rapport.

Stel een vraag over de Net Debt / EBITDA ratio

    Daan van Houtum

    Senior adviseur zorginstellingen

    Meer info

    Gerelateerde artikelen

    • De balans tussen zekerheid en flexibiliteit in de leningportefeuille

      Zorginstellingen hebben een risicomijdend treasurybeleid. Gezien de maatschappelijke verantwoordelijkheid om bedachtzaam met publieke [...]

    • ZN laat onterecht financieringslasten buiten beschouwing bij methodiek richttarief

      Op dinsdag 10 oktober heeft de zitting plaatsgevonden in het kort geding van de ouderenzorgorganisaties tegen zes zorgkantoren. In de [...]

    • Vier uur in een verouderingspak

      Tijdens het seminar Finance Ideas Talks deelden sprekers uit verschillende sectoren hun inzichten, ervaringen en initiatieven over [...]

    De Net Debt / EBITDA ratio: hoe zit het nu? (2024)

    FAQs

    Wat is een goede debt EBITDA ratio? ›

    Bij een branche met een volatiele EBITDA liggen de risico's wat hoger en daarmee de debt/Ebita wat lager. In de huidige tijd zien we dat deze ratio, en daarmee de wil om te financieren, afneemt. In recente hoogtij dagen was een Debt/Ebitda van tussen de 4-5 acceptabel.

    Hoe bereken je de net debt? ›

    Net debt is calculated by subtracting a company's total cash and cash equivalents from its total short-term and long-term debt.

    Wat is net leverage ratio? ›

    Leverage ratio is het meten van het vermogen van een bedrijf om zijn schulden te betalen door het vergelijken van het eigen vermogen van het bedrijf met zijn schulden. Het toont het bedrag van de activa van het bedrijf dat wordt gefinancierd door zijn schulden.

    Wat is een bank waiver? ›

    Een waiver is een verklaring waarin een partij afziet van bepaalde rechten of aanspraken. In de financiële wereld wordt een waiver vaak gebruikt in het kader van kredietfaciliteiten of leningen, waarbij een crediteur afziet van bepaalde rechten in ruil voor andere voordelen.

    Hoe hoog moet de debt ratio zijn? ›

    Je kunt de debt ratio berekenen met deze formule: Debt ratio = het vreemd vermogen (kort en lang) / door het totale vermogen x 100%. De vuistregel voor geldschieters is dat dit getal maximaal 80% mag zijn, al is dit natuurlijk altijd ook afhankelijk van de situatie. Bij een debt ratio tot 80% zit je dus goed.

    Wat is een slechte debt ratio? ›

    Een algemene normwaarde/vuistregel is dat een schuldratio van 0,75 of lager als gunstig wordt beschouwd, maar dit kan variëren per sector en bedrijfstak. Een lage schuldratio is gunstig, omdat het aangeeft dat het bedrijf een lager risico draagt en minder afhankelijk is van schuldfinanciering.

    Wat zit er in net debt? ›

    Net debt is een term die bedrijven vaak gebruiken. Net debt zijn de schulden minus de cash in het bedrijf.

    Wat zegt de debt ratio over een bedrijf? ›

    Debt ratio is een indicatie van hoeveel schuld een bedrijf heeft, in vergelijking met de waarde van het bezit van het bedrijf. Het kan ook worden toegepast op individuen; in dat geval zijn het de kosten die zich als gevolg van hun schuld opstapelen, in vergelijking met de totale inkomsten per jaar.

    Wat is net debt? ›

    Wat geeft de Net Debt / EBITDA ratio voor informatie? De Net Debt / EBITDA ratio geeft aan in hoeveel jaar een instelling haar rentedragende schuld kan terugbetalen bij een gelijkblijvende jaarlijkse vrije kasstroom. Een hoge liquiditeitspositie kan tevens een grote impact hebben op de hoogte van de ratio.

    Wat zijn de belangrijkste ratio's? ›

    De meest gebruikte en belangrijkste financiële ratio's zijn de liquiditeitsratio, de solvabiliteitsratio en de rentabiliteitsratio. Je kunt ze berekenen op basis van gegevens uit de balans en de winst- en verliesrekening.

    Hoeveel keer Ebitda financieren? ›

    De ondernemingswaarde van mkb-bedrijven varieert in de praktijk, afhankelijk van de branche, meestal tussen 3-6x de Ebitda. De maximale financiering van een mkb-onderneming varieert in de praktijk, afhankelijk van de branche en bij huur van het bedrijfspand, meestal tussen 2-4x de Ebitda.

    Wat zegt de equity ratio? ›

    De Core Equity Tier 1 ratio (CET1-ratio) geeft de verhouding weer tussen het kernkapitaal van een bank als percentage van de risicogewogen activa. Dat geeft weer hoeveel eigen vermogen er is ten opzichte van het totale risico dat de bank loopt.

    Wat is een covenant breach? ›

    In theorie betekent een convenant breach dat de uitstaande leningen direct opeisbaar zijn.

    Welke landen waiver? ›

    een staatsburger of een onderdaan bent van een van de volgende aan het Visa Waiver Program deelnemende landen:
    • Andorra.
    • Australië
    • Oostenrijk.
    • België
    • Brunei.
    • Chili.
    • Kroatië
    • Tsjechië

    Wat is een bank Covenant? ›

    Bij een bankconvenant in het kader van een transactie met een hefboomwerking zoals een LBO worden door de kredietverstrekker clausules ingevoerd waardoor bepaalde financiële ratio's nageleefd moeten worden. De bedoeling hierbij is om het risico op insolvabiliteit vanwege de Projecteigenaar te verminderen.

    Hoeveel keer de EBITDA is een bedrijf waard? ›

    Vuistregels voor bedrijfswaardering

    De vuistregels – ook wel multiples genoemd – variëren sterk per branche of per locatie. Veelgebruikte vuistregels zijn: 5 tot 8 keer de nettowinst. 3 tot 5 keer EBITDA.

    Hoe hoger EBITDA hoe beter? ›

    EBITDA en bedrijfswaarde

    De EBITDA geeft ook een goede indicatie van de winstgevendheid en daarmee de waarde van een bedrijf. Voor de waardebepaling van een bedrijf wordt vaak de formule 'EBITDA x multiple' gebruikt, dus hoe groter de EBITDA, hoe hoger de waarde van het bedrijf.

    Hoeveel keer EBITDA financieren? ›

    De ondernemingswaarde van mkb-bedrijven varieert in de praktijk, afhankelijk van de branche, meestal tussen 3-6x de Ebitda. De maximale financiering van een mkb-onderneming varieert in de praktijk, afhankelijk van de branche en bij huur van het bedrijfspand, meestal tussen 2-4x de Ebitda.

    Wat zegt de EBITDA over een bedrijf? ›

    EBITDA geeft het kasgenererend vermogen van een onderneming weer en is daarmee dus een indicatie van de vitaliteit van het bedrijf. EBITDA staat voor Earnings Before Interest, Tax, Depreciation and Amortisation. Oftewel: winst vóór aftrek van rentekosten, belastingen, afschrijving en afboekingen.

    Top Articles
    Latest Posts
    Article information

    Author: Msgr. Benton Quitzon

    Last Updated:

    Views: 6223

    Rating: 4.2 / 5 (63 voted)

    Reviews: 86% of readers found this page helpful

    Author information

    Name: Msgr. Benton Quitzon

    Birthday: 2001-08-13

    Address: 96487 Kris Cliff, Teresiafurt, WI 95201

    Phone: +9418513585781

    Job: Senior Designer

    Hobby: Calligraphy, Rowing, Vacation, Geocaching, Web surfing, Electronics, Electronics

    Introduction: My name is Msgr. Benton Quitzon, I am a comfortable, charming, thankful, happy, adventurous, handsome, precious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.