Bør du bekymre deg hvis du ved et uhell svelger et insekt? - Innsikt (2024)

AvKelley Luedke• 27. juli 2015

Bør du bekymre deg hvis du ved et uhell svelger et insekt? - Innsikt (1)

Under sommeraktiviteter kommer det garantert til å skje. Men hvor farlig er det å svelge en feil ved et uhell? Bobbi Pritt, M.D., en mikrobiolog, patolog og direktør for Clinical Parasitology Laboratory ved Mayo Clinic i Rochester, diskuterer når det er ufarlig å svelge et insekt, og hvilke som kan være farlige iWall Street Journalkolonne med tittelen "Brennende spørsmål."

Ifølge Dr. Pritt er det for det meste ikke grunn til bekymring å spise en insekt. Generelt vil kroppen din fordøye leddyr, som inkluderer edderkoppdyr som edderkopper, midd og flått, og insekter som mygg, fluer, mygg, lopper og veggedyr, "akkurat som all annen mat," sier hun. "Å spise en insekt nå og da vil sannsynligvis ikke være et problem for de fleste."

Imidlertid kan visse insekter som kan stikke eller bite som bier, veps, brannmaur og noen typer larver være et problem hvis du svelger dem. "Vanligvis vil det å spise en bare forårsake mild smerte og lokal hevelse hvis den biter eller stikker deg," sier Dr. Pritt. Men for folk som er allergiske, å spise en som deretter svir kan føre til at de bryter ut i elveblest; hevelse i ansikt, svelg eller munn; pustevansker; svimmelhet; et fall i blodtrykket; og til og med hjertestans. "Hvis de ikke har en EpiPen, kan det være dødelig å spise en insekt de er allergiske mot," sier hun.

Andre typer insekter som ikke svir, for eksempel kakerlakken, kan føre til pustevansker når deler av den inhaleres, spesielt hos pasienter med astma. Og noen leddyr bærer passivt bakterier på føttene og kroppen. Fluer kan for eksempel bæreShigella, som kan forårsake alvorlig og ofte blodig diaré. "Hvis dette skjer, løser det seg vanligvis innen en uke, men hvis det er alvorlig, kan det kreve antibiotika," sier Dr. Pritt.

Å spise lopper er en vanlig måte å få den dobbeltporede hundebendelormen på, mens inntak av biller, selv om de er døde, kan overføre dvergbendelormen.

For mer informasjon,les hele artikkelenellerse videoen.

Bør du bekymre deg hvis du ved et uhell svelger et insekt? - Innsikt (2)

Kelley Luedke

Kelley Luedke er Marketing Channel Manager ved Mayo Clinic Laboratories. Hun er hovedredaktør og skribent av Insights og leder sosiale medier og direkte markedsføringsstrategi. Kelley har jobbet på Mayo Clinic siden 2013. Utenom jobben kan du finne Kelley som løper, reiser, leker med kattungen sin og utforsker ny mat.

Bør du bekymre deg hvis du ved et uhell svelger et insekt? - Innsikt (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dr. Pierre Goyette

Last Updated:

Views: 5883

Rating: 5 / 5 (50 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dr. Pierre Goyette

Birthday: 1998-01-29

Address: Apt. 611 3357 Yong Plain, West Audra, IL 70053

Phone: +5819954278378

Job: Construction Director

Hobby: Embroidery, Creative writing, Shopping, Driving, Stand-up comedy, Coffee roasting, Scrapbooking

Introduction: My name is Dr. Pierre Goyette, I am a enchanting, powerful, jolly, rich, graceful, colorful, zany person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.