Bizarre, dure of ongelooflijke dingen die je alleen in Nederland vindt | Investing Magazine NL (2024)

Geactualiseerd: Jan 17, 2024Door Audrey Kyanova

Bizarre, dure of ongelooflijke dingen die je alleen in Nederland vindt | Investing Magazine NL (1)©Olena Zn/Adobe | ©Stephen Bisgrove/Alamy

Nederland is één van de leukste landen van Europa. Het land bestaat uit twaalf provincies en is de thuisbasis van grachten, fietsroutes, windmolens, tulpenvelden en natuurlijk grote steden als Amsterdam en Den Haag.

Nederland is vol van geschiedenis en Disney-achtige schoonheid. In dit artikel vertellen we je over enkele van de meest onverwachte dingen die je in het land kunt vinden. Van vreemde fastfood keuzes tot de liefde voor klompen, hier zijn enkele van de meest intrigerende evenementen, etenswaren, plaatsen en meer van Nederland.

Advertentie

1. Het beroemde en geliefde konijn Nijntje

Locatie: In het hele land (en over de hele wereld)
Geschatte kosten: € 150 miljoen aan jaarlijkse merkwaarde*

Nijntje Pluis is geen persoon, plaats of ding, maar een fictief konijn. Dit konijntje is geliefd in Nederland, bedacht in 1955 door Dick Bruna. Sinds het eerste boek van Nijntje, halverwege de jaren vijftig, zijn er meer dan honderd andere verschenen, evenals een film, tekenfilms en meer.

Advertentie

Bizarre, dure of ongelooflijke dingen die je alleen in Nederland vindt | Investing Magazine NL (2)The Famous and Beloved Rabbit, Miffy @thestraitstimes/Pinterest

Hoewel Nijntje Europese roots heeft, is ze over de hele wereld populair en de kans is groot dat je haar al eerder hebt gezien. Ze mag dan geen plaats hebben op het Amerikaanse WBD, maar ze is nog steeds een onbetwistbaar nationaal en internationaal icoon.

Advertentie

2. Urinoirs op straat

Locatie: Amsterdam & andere grote steden
Geschatte kosten: € 0 om te gebruiken*

Gebruiken verschillen wereldwijd nogal. In de Verenigde Staten zou het schokkend zijn om iemand in het openbaar te zien plassen. Maar in Amsterdam zijn er gratis urinoirs (bekend als “de krul”) op straat die mensen kunnen gebruiken. Dit wordt niet als onsmakelijk beschouwd – maar als normaal.

Advertentie

Bizarre, dure of ongelooflijke dingen die je alleen in Nederland vindt | Investing Magazine NL (3)Outdoor Urinals ©Creative Family/Shutterstock.com

Deze urinoirs zijn in de loop van de tijd enorm verbeterd en ze zijn om verschillende redenen nodig. Om te beginnen vragen restaurants en bars vaak geld voor het gebruik van het toilet. Ten tweede wil Amsterdam niet dat mensen in de grachten plassen, dat zou gevaarlijk zijn. Openbare urinoirs hebben zich dus bewezen als de beste oplossing.

3. Haring ijs

Locatie: Rotterdam
Geschatte kosten: 0 om te proeven*

Robin Alting, de eigenaar van een ijssalon in Rotterdam, haalde het nationale nieuws in Nederland toen hij “Raw Herring Ice Cream” (rauwe haring ijs) begon te verkopen. Nederlanders zijn misschien dol op haring, maar zelfs mensen op het platteland twijfelden over de combinatie van de vis met zoet ijs.

Advertentie

Bizarre, dure of ongelooflijke dingen die je alleen in Nederland vindt | Investing Magazine NL (4)Herring Ice Cream @DutchReview/Facebook

Advertentie

Het is op zijn zachtst gezegd niet bepaald een smaak die je zou vinden bij BRK. “Raw Haring Ice Cream” is volgens dappere testers een romige mix van suiker, room, ui en rauwe haring. Tot nu toe biedt Alting alleen kleine porties van deze creatie, in plaats van grotere bakjes of hoorntjes.

4. Een dorp gewijd aan gevangenissen

Locatie: Veenhuizen, Drenthe
Geschatte kosten: 0 om te bezoeken*

Hoewel Nederland niet zoveel mensen in gevangenissen heeft zitten als Amerika, moet het nog steeds, net als andere landen, uitzoeken waar mensen die de wet hebben overtreden, moeten worden ondergebracht. Veenhuizen is een dorp in Drenthe dat precies dat doel dient.

Advertentie

Bizarre, dure of ongelooflijke dingen die je alleen in Nederland vindt | Investing Magazine NL (5)A Village Devoted to Prisons @tripadvisor/Pinterest

Advertentie

Het dorp bestaat al sinds de jaren 1800, toen het een kolonie was voor daklozen. Rond de eeuwwisseling werd het een strafkolonie. Tegenwoordig telt Veenhuizen zo’n 1200 inwoners, van wie sommigen een straf uitzitten voor lichte vergrijpen, zoals rijden onder invloed.

5. Een verjaardagskalender op het toilet

Locatie: Nederlandse toiletten
Geschatte kosten: € 5*

Als je een reis naar Nederland hebt gemaakt, is het je misschien opgevallen dat er iets ongewoons te vinden is in de toiletten. Er hangt daar vaak een kalender – en niet een soort agenda, maar een verjaardagskalender!

Advertentie

Bizarre, dure of ongelooflijke dingen die je alleen in Nederland vindt | Investing Magazine NL (6)A Bathroom Birthday Calendar ©rawf8/shutterstock.com | @sophia971922/Pinterest

Advertentie

Verjaardagen zijn een dingetje in Nederland en het wordt als gebruikelijk beschouwd om op iemands verjaardag langs te gaan. Als je de persoon niet kunt bezoeken (wat een veel voorkomend probleem was in 2020), kun je altijd zijn of haar naam op de Nederlandse verjaardagskalender in het toilet schrijven om hem of haar bij verstek te eren.

6. Sinterklaas

Locatie: Heel het land
Geschatte kosten: 115 – € 130 per persoon voor Sinterklaas cadeaus* (Statista, 2021)

Sinterklaas, is, zoals je misschien al geraden, de Nederlandse variant van de kerstman. Hij is gebaseerd op de historische figuur van Sint Nicholas, een Griekse bisschop uit Myra in het huidige Turkije en patroonheilige van kinderen. De traditie van Sinterklaas is dat kinderen elk jaar in december cadeautjes en snoep krijgen omdat ze zich het hele jaar goed hebben gedragen.

Advertentie

Bizarre, dure of ongelooflijke dingen die je alleen in Nederland vindt | Investing Magazine NL (7)Sinterklaas en de Pieten ©/Alamy

Advertentie

Kinderen zetten traditioneel hun schoen voor de open haard of het raam, zodat de Sint ‘s nachts het dak op kan met zijn paard (een Schimmel genaamd Ozosnel) om de cadeautjes in de schoorsteen te gooien. Dit is een beetje anders dan wat we zien in Netflix en Hallmark kerstfilms, maar het idee achter deze mythische figuur blijft hetzelfde.

7. Meer fietsen dan mensen

Locatie: Grote steden
Geschatte kosten: 250 – € 500 voor een fiets voor woon-werkverkeer*

Nederland is één van de beste landen ter wereld om te fietsen. De obsessie met fietsen begon in de jaren tachtig, toen Nederlandse ambtenaren afstand namen van auto’s in de hoop meer leefbare, veiligere steden te creëren.

Advertentie

Bizarre, dure of ongelooflijke dingen die je alleen in Nederland vindt | Investing Magazine NL (8)More Bicycles Then People @voxdotcom/Pinterest.com

De Nederlandse regering besloot toen de grote steden opnieuw te ontwerpen, kilometerslange fietspaden aan te leggen en een veilige omgeving voor fietsers te creëren. Dit lijkt zijn vruchten af te werpen, aangezien slechts 14,6% van de Nederlandse bevolking als zwaarlijvig wordt geclassificeerd (tegenover 30,7% in Amerika). Zien hoe Nederlanders zich verplaatsen, kan Amerikanen inspireren om naar Dick’s Sporting Goods te gaan en zelf een fiets te kopen!

8. Meer dan 1000 molens

Locatie: Het hele land
Geschatte kosten: 5 – € 10 per kaartje om bepaalde molens te bezoeken*

Door de eeuwen heen pompten windmolens water uit de lager gelegen delen van Nederland en transporteerden het water terug naar de rivieroevers, zodat boeren het land konden bewerken. In Nederland staan nog zo’n 1000 windmolens. Veel daarvan zijn nog steeds in gebruik.

Advertentie

Bizarre, dure of ongelooflijke dingen die je alleen in Nederland vindt | Investing Magazine NL (9)©Olena Zn/stock.adobe.com

Advertentie

Terwijl bedrijven als Tesla en NextEra alles te maken hebben met zonne- en elektrische energie, heeft de eenvoudige windmolen nog steeds zijn toepassingen. De windmolens in Nederland zijn niet alleen mooi en historisch, maar veel ervan hebben ook een vitale functie voor het omringende landschap

9. Het inspectie plateau toilet

Locatie: Het hele land (oude gebouwen)
Geschatte kosten: € 0,25 – € 0,50 om te gebruiken*

Volgens de website Dutch Review zijn Nederlandse toiletten niet zomaar toiletten, vooral in vergelijking met traditionele toiletten. Bij traditionele toiletten verdwijnt het afval onder water en verlaat het “snel en gemakkelijk” het toilet na het doorspoelen.

Advertentie

Bizarre, dure of ongelooflijke dingen die je alleen in Nederland vindt | Investing Magazine NL (10)The Inspection-shelf Toilet ©drsnaut/Shutterstock.com

Advertentie

Bij Nederlandse toiletten komen de uitwerpselen eerst terecht op wat de Nederlanders het “inspectieplateau” noemen, dat voorkomt dat het afval rechtstreeks het water in gaat. Zoals de DR het verwoordde: “Say hallo to your food again” wanneer je gebruikmaakt van Nederlandse toiletten. Deze “vlakspoel toiletten” zijn ontworpen zodat je geen last hebt van gespetter als je op de wc zit. Ook kun je op deze manier gemakkelijk je ontlasting of dat van je kind controleren op ziektes.

10. Een museum met fluorescerende kunst: Electric Ladyland

Locatie: Amsterdam
Geschatte kosten: 5 per toegangskaartje voor een volwassene*

Electric Ladyland, in Amsterdam, is eigendom van en wordt geëxploiteerd door Nick Paladino, een kunstenaar met een paardenstaart en een voorliefde voor fluorescerende kunst. Dit museum is (tot nu toe) het enige ter wereld dat gewijd is aan fluorescerend licht.

Advertentie

Bizarre, dure of ongelooflijke dingen die je alleen in Nederland vindt | Investing Magazine NL (11)A Museum of Fluorescent Art: Electric Ladyland @Electric Ladyland - the First Museum of Fluorescent Art/Facebook

Advertentie

Wie staat er ooit bij stil dat de lichten die we langs de gangpaden van Walmart en Target zien, eigenlijk best majestueus zijn? Electric Ladyland creëert een meeslepende, kleurrijke wereld wanneer het blacklight wordt ingeschakeld, waardoor de bezoekers zelfgemaakte, tl-verlichte neon vormen tot psychedelisch leven kunnen zien komen.

11. De Poezenboot

Locatie: Amsterdam
Geschatte kosten: € 0 om te bezoeken, maar donaties worden gewaardeerd*

Je zou misschien denken dat katten een hekel hebben aan water, maar onze kattenvrienden hebben een geweldig leven op De Poezenboot. Dit drijvende Amsterdamse kattenopvangcentrum bestaat al sinds de jaren zestig, opgericht door een vrouw genaamd Henriette van Weelde voor verlaten, zieke of verdwaalde katten.

Advertentie

Bizarre, dure of ongelooflijke dingen die je alleen in Nederland vindt | Investing Magazine NL (12)The Cat Boat @Sprudge/Twitter.com

Advertentie

Sindsdien is de Poezenboot een liefdadigheidsinstelling geworden die vijftig katten tegelijk kan huisvesten. Bezoekers kunnen deze drijvende katten komen bezoeken, hopelijk om te adopteren, maar ook om ze te knuffelen, als ze dat willen.

12. ‘s Werelds grootste gummibeer

Locatie: Oosterhout
Geschatte kosten: Niet bekend

Tanis Confectionery is een in Nederland gevestigd snoepbedrijf dat in het voorjaar van 2023 startte met een ambitieus project. Het bedrijf verzamelde teams om de grootste gummibeer ter wereld te maken, en het Nederlandse bedrijf slaagde uiteindelijk in zijn poging om het wereldrecord te vestigen.

Advertentie

Bizarre, dure of ongelooflijke dingen die je alleen in Nederland vindt | Investing Magazine NL (13)World's Largest Gummy Bear @NL Times/Twitter.com

Advertentie

De gummibeer, die in het Guinness Book of World Records zal komen te staan, weegt 1728 kilo en is ongeveer 2 bij 2 meter groot. Volgens Tanis is deze ene megabeer zo groot als 850.000 gummibeertjes van normaal formaat bij elkaar.

13. Overal zelfservice fastfood

Locatie: Het hele land
Geschatte kosten: € 2 – € 5 per item*

Als je ooit in Nederland bent geweest, dan ben je misschien ook wel bij FEBO geweest. FEBO is een keten van fastfoodrestaurants met zelfbediening waar je frites, drankjes, hamburgers en meer kunt bestellen uit een automaat.

Advertentie

Bizarre, dure of ongelooflijke dingen die je alleen in Nederland vindt | Investing Magazine NL (14)Self-serve Fast Food Everywhere ©poludziber/Shutterstock.com

Advertentie

Inmiddels heeft FEBO zestig winkels in heel Nederland (waarvan ruim een derde in Amsterdam). Bij de FEBO fastfoodautomaten met zelfbediening koop je kaassouffles, frikandellen, kroketten en meer.

14. ‘s Werelds grootste zak koekjes

Locatie: Veenendaal
Geschatte kosten: 45,000 opgehaald voor het goede doel*

Volgens het Guinness Book of World Records vestigde de Juniorkamer Veenendaal-Rijnvallei in 2005 het wereldrecord voor de grootste zak koekjes. Bij het recordbrekende evenement werd meer dan € 40,000 opgehaald voor het goede doel; een behoorlijk indrukwekkende prestatie.

Advertentie

Bizarre, dure of ongelooflijke dingen die je alleen in Nederland vindt | Investing Magazine NL (15)World's Largest Bag of Cookies @GWRecords/Pinterest

Advertentie

220 vrijwilligers hielpen dit record te vestigen, in totaal 3600 uur werk om een zak vol met meer dan 200.000 Bart Foundation-koekjes te proppen. Het goede doel was de Bart Foundation, een organisatie die mensen met ernstige ziekten helpt ondersteunen.

Bizarre, dure of ongelooflijke dingen die je alleen in Nederland vindt | Investing Magazine NL (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Reed Wilderman

Last Updated:

Views: 6037

Rating: 4.1 / 5 (52 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Reed Wilderman

Birthday: 1992-06-14

Address: 998 Estell Village, Lake Oscarberg, SD 48713-6877

Phone: +21813267449721

Job: Technology Engineer

Hobby: Swimming, Do it yourself, Beekeeping, Lapidary, Cosplaying, Hiking, Graffiti

Introduction: My name is Reed Wilderman, I am a faithful, bright, lucky, adventurous, lively, rich, vast person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.