Amsterdam Trade Bank failliet verklaard, 23.000 spaarders gedupeerd (2024)

Ga naar de inhoud

Last van sancties tegen Rusland

Door

Malini Witlox

Amsterdam Trade Bank aan de Zuidas is gelieerd aan oligarch Mikhail Fridman. Beeld © ANP

De Amsterdam Trade Bank (ATB), een Nederlandse dochter van de Russische Alfa Bank, is failliet verklaard. Nederlanders die hun geld bij de bank gestald hebben, kunnen dit tot 100.000 euro terugkrijgen via het depositogarantiestelsel, meldt toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB).

Klanten van ATB konden vanochtend al niet meer bij hun geld, daarmee wilde de bank een bankrun voorkomen. Later op de dag werd de bank door de rechtbank failliet verklaard.

De bank heeft ruim 23.000 particuliere rekeninghouders, van wie het merendeel woonachtig is in Nederland, aldus DNB. Bijna 6.000 klanten wonen in Duitsland. Klanten die beleggingsdiensten afnamen bij de bank kunnen onder bepaalde voorwaarden via het beleggerscompensatiestelsel maximaal 20.000 euro terugkrijgen.

Garantiestelsel

Het totale door het depositogarantiestelsel gegarandeerde bedrag is ongeveer 700 miljoen euro, zegt DNB. Dat geld is beschikbaar. Het depositogarantiefondsdat sinds 2016 door de gezamenlijke banken in Nederland is opgebouwd heeft inmiddels een omvang van meer dan 3 miljard euro.

Amsterdam Trade Bank(ATB) is gehuisvest in het World Trade Center aan de Amsterdamse Zuidas. Het bedrijf is in handen van de Russische Alfa Bank, onderdeel van Alfa Group, waarvan oligarch Mikhail Fridman oprichter en een belangrijke aandeelhouder is.

'Geen zorgen'

ATB, dat het bankroet zelf aanvroeg, stond zelf niet op de sanctielijst van de EU. Moederbedrijf Alfa Bank staat wel op de sanctielijst van de Britten en Amerikanen. In maart zei ATB nog dat klanten zich hier geen zorgen over hoefden te maken. Nu geeft ze toch de schuld aan de sancties, die bankieren lastig maakten.

"Sancties vanuit het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten hebben operationele moeilijkheden veroorzaakt voor het merendeel van onze tegenpartijen, waaronder correspondentbanken en infrastructuuraanbieders, die het moeilijk vinden ons te blijven steunen.

Als curator zijn Toni van Hees en Job van Hoff aangesteld. Van Hees geeft aan dat er pogingen zijn ondernomen om een oplossing te vinden voor de problemen door de sancties.

Investeerders gezocht

Er waren al signalen dat het niet goed ging met de bank. Het Financieele Dagblad meldde gisteravond op basis van anonieme bronnen dat de bank actief investeerders probeerde te benaderen. Daarbij zouden kortingen worden genoemd die opliepen tot 40 procent van de boekwaarde.

Geïnteresseerde kandidaten konden volgens het FD de gehele bank overnemen maar ook losse portefeuilles.

Lees ook: Nederlandse bank gelieerd aan oligarch: 'Niets aan de hand'

FIBR

ATB was sinds 1994 actief op de Nederlandse markt. De dochter van de Russische bank verstrekte onder meer leningen aan het midden- en kleinbedrijf. Ook trok ze spaargeld van Nederlandse particulieren aan. Dat deed de bank jarenlang onder eigen naam, maar sinds eind vorig jaar ook onder een nieuw merk: FIBR.

Amsterdam Trade BankenFIBRliepen er niet mee te koop dat ze in handen zijn van Russische eigenaren. In de omschrijving van de banken op hun websites verwijzen zij niet naar Alfa Bank of naaroligarch Mikhail Fridman. Wel is zichtbaar dat de topman van Alfa BankAndrei Sokolovin de zevenkoppige raad van commissarissen van de bank zit.

Bij de bank kon niemand direct reageren op vragen va RTL Z.

Eerdere affaires

ATB Bank was niet omomstreden. In 2017 deed de FIOD een inval bij ATB, daarbij werd de administratie in beslag genomen. ATB-rekeningen zouden gebruikt worden bij het witwassen van onder meer Russische geldstromen.

Het onderzoek had volgens Follow the Money te maken met de Vimpelcom-zaak, een grote corruptiezaak waarbij Vimpelcom zich in de periode 2006 tot en met 2012 mogelijk schuldig maakte aan ambtelijke omkoping en valsheid in geschrifte.

Net binnen

Meer nieuws

Gerelateerde artikelen

Amsterdam Trade Bank Nederlandse bank gelieerd aan oligarch: 'Niets aan de hand'
Angst voor juridische strijd Activist Follow This trekt klimaatvoorstel ExxonMobil in
Veel beter dan verwacht Waarom 2023 tegen alle verwachting in toch een goed beursjaar was
Risicovolle hypotheken Boete van 12 miljoen euro voor Rabobank
Nieuwe cao Loonkosten KLM stijgen met 275 miljoen euro door nieuwe cao
Vertrouwen bij beleggers Adyen op de weg terug: in één dag 6,5 miljard euro meer waard
Amsterdam Trade Bank failliet verklaard, 23.000 spaarders gedupeerd (2024)

FAQs

Amsterdam Trade Bank failliet verklaard, 23.000 spaarders gedupeerd? ›

De Nederlandsche Bank (DNB) is begonnen met het terugbetalen van 23.000 gedupeerde spaarders van de failliete Amsterdam Trade Bank (ATB). Na een paar werkdagen zouden de aanvragers weer over hun geld moeten kunnen beschikken. Er wordt uitgekeerd tot 100.000 euro.

Hoeveel geld is gedekt op de bank? ›

De maximale vergoeding op grond van het depositogarantiestelsel is € 100.000 per rekeninghouder, per bank. Als u met uw partner een en/of-rekening hebt, geldt de maximale vergoeding per persoon. Samen bent u dus beschermd tot maximaal € 200.000. Er geldt geen eigen risico.

Wat gebeurt er als alle banken omvallen? ›

Het depositogarantiestelsel, de Nederlandse Depositogarantie, beschermt het geld op uw rekeningen bij Nederlandse banken. Dit geldt voor persoonlijke en zakelijke rekeningen. Als uw bank failliet gaat, zorgt De Nederlandsche Bank ervoor dat u uw geld terugkrijgt. U bent beschermd tot € 100.000 per persoon, per bank.

Welke bank ging in 2009 failliet? ›

Op 21 oktober 2009 werd ook DSB Beheer failliet verklaard. Met een schuld van 75 miljoen euro bij DSB Bank en hypotheekleningen bij andere banken had DSB Beheer te weinig inkomsten om aan alle verplichtingen te voldoen, zoals betaling van rente.

Wat gebeurt er als de banken omvallen? ›

Uw geld op rekeningen bij Nederlandse banken wordt wettelijk beschermd door de Nederlandse Depositogarantie. Mocht een bank failliet gaan, dan zorgt De Nederlandsche Bank (DNB) dat u uw geld terugkrijgt. Van 1 cent tot maximaal € 100.000 per persoon, per bank. Gegarandeerd.

Is het verstandig om meer dan 100.000 euro op een spaarboekje? ›

Zolang er bij een bank niet meer dan €100.000 per rekeninghouder is gestald, staat toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) garant. Zo is je geld 100% veilig. Ook als de bank falliet gaat. Heb je meer dan €100.000 aan spaargeld, dan kun je het beter spreiden over meerdere banken.

Wat gebeurt er als je meer dan 100.000 euro op de bank? ›

Als je de afgelopen jaren meer dan € 100.000 spaargeld had, betaalde je bij sommige banken een negatieve rente over het bedrag. Sinds 1 oktober 2022 hebben alle Nederlandse banken negatieve rente helemaal afgeschaft. Je betaalt dus bij geen enkele bank nog negatieve spaarrente over je spaargeld.

Welke bank kan niet omvallen? ›

De Nederlandse Depositogarantie beschermt automatisch je geld op rekeningen bij de bank van 1 cent tot € 100.000. De Nederlandsche Bank bepaalt hoeveel geld je krijgt. De vergoeding is maximaal € 100.000 per persoon per bank. Hieronder leggen we uit wat dit betekent.

Welke banken staan er slecht voor in Nederland? ›

Binnen Europa doen Nederlandse banken het opvallend slecht. Uit nieuw onderzoek blijkt dat Rabobank en ING miljarden lenen aan bedrijven die in verband worden gebracht met ontbossing. Ze staan in de top 5 van Europese banken.

Hoeveel spaargeld is beschermd? ›

Het maximale bedrag van € 100.000 geldt per persoon, per bank. Het geld op al uw rekeningen bij de verschillende merknamen van een bank wordt bij elkaar opgeteld. Over dit totaalbedrag bent u tot € 100.000 per persoon beschermd.

Welke banken zijn failliet gegaan in Amerika? ›

Niet alleen de Financial Times, maar inmiddels ook de Volkskrant valt het op dat Silicon Valley Bank (SVB), Signature Bank en First Republic Bank, naast hun recente faillissem*nt, ook hun controlerend accountant als overeenkomst hebben.

Kan Deutsche Bank failliet gaan? ›

De Deutsche Bank is dus technisch failliet en kent vele problemen. De Deutsche bank kan makkelijk omvallen en kan bankroet gaan als men geen vertrouwen meer heeft in de bank.

Kunnen banken in Nederland failliet gaan? ›

Wanneer resolutie. Het uitgangspunt van DNB is dat alle banken failliet kunnen gaan, net zoals normale bedrijven. Tenzij de gevolgen voor de economie, financiële stabiliteit of overheidsfinanciën te groot zijn.

Wat is de veiligste bank van Nederland? ›

Global Finance Magazine heeft BNG Bank opnieuw uitgeroepen tot de nummer 3 veiligste bank ter wereld en de veiligste bank van Nederland.

Hoeveel geld mag je op een lopende rekening hebben? ›

Er is geen limiet voor het saldo op je betaalrekening. Maar de meeste betaalrekeningen leveren geen rente op, of een rente die lager ligt dan de spaarrente. Geld dat je niet op korte termijn nodig hebt, kun je dus beter op een spaarrekening zetten.

Welke Nederlandse bank geeft de hoogste rente? ›

In Nederland ligt de hoogste spaarrente vaak lager dan in het buitenland. De hoogste spaarrente in Nederland ooit was in 1980: de rente was toen 11,6%. De rente was in die tijd veel hoger vergeleken met de actuele spaarrente vanwege de hoge inflatie. De hoogste spaarrente is nu 4,00% bij Trade Republic Bank.

Hoeveel contant geld is verzekerd? ›

Uit het onderzoek blijkt dat 11 verzekeraars maximaal € 1.250 vergoeden bij schade aan en/of diefstal van contant geld. De verzekeraars die het laagste bedrag vergoeden; keren maximaal € 250 per gebeurtenis uit. De verzekeraars die de hoogste vergoedingen aanbieden, keren een bedrag van maximaal € 1.500 uit.

Wat te doen met 100.000 euro spaargeld? ›

Je kunt het geld bijvoorbeeld beleggen, investeren in je woning, op een spaarrekening met een vaste rente zetten of er je pensioen mee aanvullen. Door hier vooraf over na te denken, kan je geld meer waard worden. Bepaal zelf wat bij je past.

Is het slim om spaargeld te spreiden? ›

Spreiden van spaargeld. Als u veilig wilt sparen kan het zinvol zijn om uw spaargeld te spreiden over meerdere banken. Zeker als uw spaarsaldo hoger is dan de grens van de Nederlandse depositogarantiestelsel (€ 100.000 per rekeninghouder), maar ook bij lagere bedragen kan het zinvol zijn.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Lakeisha Bayer VM

Last Updated:

Views: 6255

Rating: 4.9 / 5 (49 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Lakeisha Bayer VM

Birthday: 1997-10-17

Address: Suite 835 34136 Adrian Mountains, Floydton, UT 81036

Phone: +3571527672278

Job: Manufacturing Agent

Hobby: Skimboarding, Photography, Roller skating, Knife making, Paintball, Embroidery, Gunsmithing

Introduction: My name is Lakeisha Bayer VM, I am a brainy, kind, enchanting, healthy, lovely, clean, witty person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.