4 manieren om geld te verdelen binnen je relatie | FinancElle (Elle Loijens) (2024)

De financiën… Een onderwerp waar veel ruzie over wordt gemaakt binnen relaties. Best begrijpelijk, denk ik. Je maakt bijna elke dag keuzes op dit gebied en iedereen heeft eigen denkwijzen over hoe geld te verdienen maar vooral ook over hoe geld uit te geven.

Op het moment dat je jouw geld deelt met je partner, word jij ook daadwerkelijk beïnvloedt door de keuzes die hij of zij maakt. Daarom kan het goed zijn om, naast de gezamenlijke rekening, een eigen betaalrekening aan te houden. Dit geeft vrijheid en onafhankelijkheid.

Aan de andere kant geloof ik dat alles samen delen ook voor veel harmonie binnen een relatie kan zorgen. Op dit gebied is er geen goed of fout, het gaat erom dat jullie je er prettig bij voelen! Praat erover en maak samen de keuze.

Wat zijn de verschillende manieren om geld te verdelen in je relatie? Die vind je hieronder.

Optie 1. 50/50 gezamenlijke kosten

Als jullie inkomens ongeveer gelijk zijn of jullie in ieder geval allebei voldoende verdienen om een gelijk deel van de kosten te dragen, kun je voor de optie 50/50 gezamenlijke kosten kiezen.

Voor deze methode gebruiken de meeste stellen een gezamenlijke rekening. Dus: je rekent uit hoeveel jullie gezamenlijke kosten zijn (bijvoorbeeld huur, gas/water/licht, tv/internet en boodschappen) en maakt daarvan allebei elke maand 50% over naar de gezamenlijke rekening. De rest houden jullie zelf op je privérekening.

Eventueel kun je aan de gezamenlijke betaalrekening een gezamenlijke spaarrekening koppelen om te sparen voor gezamenlijke vakanties of andere dingen.

Hier lees je meer over de voor- en nadelen van een gezamenlijke rekening.

Optie 2. naar verhouding van het inkomen

Als de ene partner meer verdient dan de andere, kan het oneerlijk aanvoelen om allebei 50% van de gezamenlijke kosten te dragen. De ene houdt dan immers veel meer over dan de ander en dit kan zorgen voor een verschil in levensstandaard. In dit geval kun je kiezen voor bijdragen naar verhouding van het inkomen.

Zoals hierboven gezegd: communicatie is key. Je moet hier samen uitkomen om dé manier voor jullie te vinden. Als je deze methode wil toepassen, moet je uitrekenen hoeveel procent van het totale gezamenlijk inkomen jullie verdienen.

Bijvoorbeeld:

Netto inkomen persoon 1: €1.500
Netto inkomen persoon 2: €2.500
Totaal gezamenlijk netto inkomen: €4.000

In dit geval verdient persoon 1: €1.500 / €4.000 * 100% = 37,5%.
Persoon 2 verdient: €2.500 / €4.000 * 100% = 62,5%.

Als jullie gezamenlijke kosten €1.400 per maand bedragen, maakt persoon 1 over: €1.400 * 37,5% = €525 en persoon 2: €1.400 * 62,5% = €875. Het totaal is weer €1.400.

Optie 3. de zakgeld-methode (allebei hetzelfde bedrag overhouden)

Als jullie het grootste gedeelte van jullie geld samen willen delen, maar toch nog een bepaald bedrag voor jezelf willen overhouden is de zakgeld-methode perfect.

Hoe werkt het? Je stelt een bedrag vast dat jullie maandelijks vrij te besteden willen hebben, bijvoorbeeld €300 per persoon. Je kunt vervolgens twee dingen doen.

1. Jullie maken al jullie inkomsten -/- €300 elke maand over naar de gezamenlijke rekening óf

2. Alle inkomsten komen binnen op de gezamenlijke rekening en vervolgens boeken jullie €300 per persoon over naar jullie persoonlijke betaalrekeningen.

Optie 4. alles samen delen

De ‘ouderwetse’ manier, om het maar zo te noemen. Alles samen delen. Voor het toepassen van deze methode is het van belang dat jullie voor het grootste deel hetzelfde over geld denken, want álle uitgaven gaan direct van de gezamenlijke rekening.

Alles samen delen kan naar mijn mening zorgen voor harmonie in je relatie. Het is eventueel een goede optie als één van de twee ervoor kiest (veel) minder te gaan werken of zelfs te stoppen met werken om voor de kinderen te zorgen. Om het te laten werken is het wel van groot belang om op één lijn te zitten.

Tips

Communiceer! Maak een (lange termijn) financiële planning en een overzicht van jullie vind je een handige sheet).

Bespreek hoeveel jullie sparen per maand en per jaar, wat jullie financiële doelen zijn en maak hiervoor spaarpotjes. Zorg dat jullie ook in ieder geval één keer het minst leuke onderwerp hebben besproken: wat als de anderkomt te overlijden?

Loop het liefst regelmatig door jullie financiële planning heen. Ga er bijvoorbeeld elke eerste maandagavond van de maand voor zitten.

En jij?

Hoe verdeel jij de kosten binnen je relatie? En waarom? Deel het hieronder in de comments!

In mijn andere blog vind je 5 essentiële punten voor een financieel gezonde relatie.

4 manieren om geld te verdelen binnen je relatie | FinancElle (Elle Loijens) (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: The Hon. Margery Christiansen

Last Updated:

Views: 6450

Rating: 5 / 5 (70 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: The Hon. Margery Christiansen

Birthday: 2000-07-07

Address: 5050 Breitenberg Knoll, New Robert, MI 45409

Phone: +2556892639372

Job: Investor Mining Engineer

Hobby: Sketching, Cosplaying, Glassblowing, Genealogy, Crocheting, Archery, Skateboarding

Introduction: My name is The Hon. Margery Christiansen, I am a bright, adorable, precious, inexpensive, gorgeous, comfortable, happy person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.